Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Az elméletet értem, csak az érintésvédelmi része nem tiszta. Egy bojler fűtőbetétnél van külső burok a fűtőszálon, fém tartály és védőföld. Ennél hogyan oldod meg az életvédelmet?
Szia,
nem reagálnék mindent pontra, de számomra, műszaki szemmel ezek közvetett bizonyítékok. Gázkazán vs. kandalló, számolt teljesítmény, pb-földgáz összehasonlítás, csak hogy néhány dolgot említsek. Az inert gázt meg csak a wikipédiából ismerem, az meg áltudományos maszlag
Szia!
Mondjuk, ez tényleg lehet életveszélyes. Bár lehet, meglehetne oldani egy műanyag, vagy üveg hőcserélővel a leválasztást. Szerintem a fűtőszál egyszerűbb, és biztonságosabb. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
Szia ! Én tényadatokat írtam. Mik a te tényadataid? Nem gondolom, hogy közvetett bizonyíték az amit az ember havonta kifizet. Az nagyon is kézzelfogható. Itt le is zárom a dolgot, mert nem kapcsolódik már szigorúan véve a témához.
Sziasztok! Használ valaki házi napelemhez kocsi akksit? Az érdekelne, hogy hány voltig engedi lemerülni és hány voltig tölti?
Szia
Én használok. A töltésvezérlő 14,1V-ig tölt és 11,5V-ig engedi lemerülni. De már lassan megszabadulok tőlük mert nagyon rossz a hatásfokuk.
Nekem arduino vezérli. Jelenleg úgy állítottam be, hogy 11,8V-ig engedi lemerülni, és 14,4V-ig tölt. A 14,4V-ot PID állítja be. A rossz hatásfokot az akksikra érted? Kocsiakksik? Vagy a töltésvezérlőre?
A kocsiakksira gondolja! A kocsiakksi nem arra lett kitalálva,hogy feltöltöd,és lemeríted.
Arra a munka akkukat kell használni,arra találták ki őket. Kocsiakksi feladata a feszültség kisímítása,és rövid idő alatt nagyon nagy amper leadása. Munkaakksi meg töltés-merítés ciklusra van kitalálva,lényegesen kisebb amper leadására képes,de hosszú ideig. És sokkal több áram kivehető belőle,büntetlenül.
Rossz hatásfoka a kocsiaksiaimnak van, már kacsingatok a LiFEYPO4 fele, csak még kicsit drága.
Nem még drága hanem már drága, 2013 ban vettem a kerékpáromba még most is tökéletes azóta már vagy 3 garnitúra ólmot kellett volna cserélnem, akkoriban a 48V / 12Ah akku olyan 120000Ft volt, mai áron olyan 180000Ft lenne.
180k-ért tényleg drága.
Nemrég láttam hasonló kapacitásút 12V/11Ah nettó 92€-ért , beépített védőáramkörrel és Bluetooth monitoringgal Androidra és iOS-re. 2000 ciklus 100% DoD-t bír. A jövőt az ehhez hasonló energiatárolókban látom, de az árának legalább a felére kell esnie hogy érdekessé váljon számomra.
Az tény hogy az autóakku nem erre lett tervezve. Viszont azzal együtt hogy nem voltam túl jó matekból, ha azt vesszük hogy 40 ropi körül van 4db 12Ah-s akku (pl. szünetmentesbe való), akkor ha azt háromszor cserélni is kell, még akkor sincs 180 ropi csak 120. Egy autóakku is használható "munkaakkuként", csak nyilván nem egy az egyben, tehát másfajta töltési-merítési ciklusokkal, és máris nem kell háromszor cserélni. Ismerősöm cégénél mezei 55Ah kocsiakkuról megy egy nagy teljesítményű mobil ledes világítás, már negyedik éve.
Figyelj, mikor ólom akku volt benne már fél év használat után nem tette meg azt a távolt mint újonnan, most meg 4 éves LiFePO4 aksival is át tudok menni a szomszéd faluba, ráadásul nem egyformán mentek tönkre, ólom akku kerékpárba alkalmatlan, ha az lenne akkor már a '70 es években is villanybringával jártunk volna, minden meg volt hozzá: ólomakku, kefés motor (áttétellel), teljesítmény tranzisztor, mégsem volt.
A '40 es években nagyon sok helyen alkalmaztak ólom aksikat a közlekedésben, pl. a csomagos postás is elektromos autó volt, még a gyerekkoromban is. Lehet, még arra is emlékszel, hogy a nagyobb vasútállomásokon elektromos targoncákkal szállították a peronokról a poggyászt. A telefon központokban is ólom akksik voltak szünetmentes gyanánt,
Amúgy az én elektromos szkúteremben is ólomakksik vannak, és mentem már vele vagy 30 km -t.
Sziasztok!
Úgy veszem észre, megadta magát a töltésvezérlőm. Kb 4 éve használom. Ma arra lettem figyelme, hogy a töltöttségi szintet jelző LED-ek nem világítanak. A töltés és a fogyasztás LED világit. 20V napelem feszültség mellett 16,5V-ot mértem az akkun és a LOAD kimenetén is. Ha lekötöm a napelemet, akkor szépen világít mind a három piros szintjelző LED. Mikor visszakötöm a napelemet pár másodpercig még világítanak max. szintet jelezve, majd kialszanak. A vizet természetesen lebontotta az autó akkuban. Van valakinek valamilyen tippje a javítást illetően?
Így alakult nekem az akkufeszültség az elmúlt 10 napban:
Ezt milyen eszközzel készítetted?
Nekem arduino vezérli, és küldi az adatokat egy mysql adatbázisba 5 percenként. (akkufesz, akku áram, napelem teljesítmény, napelem fesz, napelem áram, napelem hőfok, fényerő, akku töltöttsége százalékosan, relék állapota, meg ilyenek)
Onnan meg már bármivel fel lehet dolgozni, nekem fut egy apache webszerver, amin canvasJS chart és php rajzolja ki a grafikonokat.
Szia
De jó hogy nem én vagyok az egyetlen Arduino/LAMP server monitoringos emberke a fórumon . Én mondjuk nem gyűjtök annyi adatot mint te. Nálam Raspberry Pi a LAMP server, arról replikálom az adatokat a szolgáltatómnál levő külső MySQL serverre. Ott pedig Highcharts-al rajzolom a grafikonokat már több mint 6 éve. http://lelkes.home.sk/homesolar/Highcharts/
Nekem a nasomon fut a LAMP szerver. Minden házon belül van. Van egy grafikus felület SVG-ben, és a grafikonok. Az arduino php GET kéréssel tölti fel az adatbázisba az adatokat. A grafikus felület pedig json-al kéri le az arduinotol az adatokat másodpercenként. Kicsit bonyolult, de stabilan működik. Ja és a rendszer és a szerver között van 20km.
Sziasztok!
Ezek az adattovàbbitàsok èrdekelnének mysql adatbàzisba... ès az onnan valo visszanyerèse! Tudnátok privàtba irni rola.. illetve peogramokat javasolni? Köszönöm
Szia
Mikor én ezt építettem még nem volt olyan szinten a IoT technologia mint ma. Ma már felhő alapú megoldással csinálnám. Pl. mint ez https://mydevices.com/ esetleg https://nodered.org/ A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
Neten sok infó van róla. Ismerned kell hozzá valamennyire a php programozást, mert az kommunikál az adatbázissal.
Bővebben: Link
Még régebben vettem 3 darab 50W névleges napelemet, itt a nyár süt a nap de nem tudom mire használni olyan kevés amit termel, csepp a tengerbe. Ötlet lenne valakinek?
Egyrészt nyilvánvalóan rossz napelemet választhattál, másrészt tévedés, hogy kánikulában termelne a legjobban. A tapasztalatok szerint, amikor még van jó napfény, de alacsonyabb a környezeti hőmérséklet (például idős asszonyok szezonja- azaz ősszel) sokkal jobb a hatásfoka a napelemes tábláknak. Nem tudom milyen típusúak a celláid, de a legjobb nálunk a polikristályos kivitel. Igaz - alacsonyabb a hatásfoka, de a legrosszabb időben is mindig termel valamennyit. Teljesítményre is inkább érdemes egy nagyobbat venni, mondjuk 240-280W-osat. Az sem igazán derül ki, hová kötöd a napelemtáblából jövő feszültséget, milyen a konverziód? Nem mellesleg 150W az nem egy erőmű. Egy kisebb szobaventillátor talán elmegy róla. Mi az elvárás?
150W? Sosem volt annyi. Csak hogy ki tudnám használni ha már megvettem.
OK, de mire használnád? A virágokat árnyékolni is jó lehet és könyvtámasz is egyaránt. Nálam egy 50W-os tábláról megy a kapunyitás két motorja. Hiába 20A-t fogyaszt indításkor egy motor, az üzemi árama kb 4A és a két motor összesen 8,3 másodpercig üzemel egy ciklusban. Így 1db motorakksi elbírja egész évben - kivéve pár téli, borongósabb napot. Hajthatsz róla kerti tavi szivattyút is.
Ledes világításra még jó lehet.
Szia
3x50W szinte bármire lehet. Így június-júliusban simán ad napi 0,6-0,8 kWh-t Egy megfelelő aksi + megfelelő DC-DC konverzió és mehet róla egy dísz szökőkút szivattyúja + led világítása, Ebike vagy eroller aksi feltöltése, notebook töltés. Ha beiktatsz egy invertert is akkor pár órára TV, DVD lejátszó, kisebb hűtő, ventilátor, akvárium keringetés, riasztó rendszer, csepegtető öntözés stb. Ami belefér napi 0,5 kWh-ba az mehet róla. Üdv Laci
Az én rendszerem is csak 500Wp-s. Már több mint 5 éve gyűjtöm az adatokat. Ha kíváncsi vagy hogy mennyit termel naponta itt egy felület az archív adatbázisom eléréséhez.
http://lelkes.home.sk/homesolar/Highcharts/MobilchartDate/ |
Bejelentkezés
Hirdetés |