Fórum témák
» Több friss téma |
A V59-el milyen fajta panelt hajtottál meg? Volt olyan, amelyik nem müködött/nem volt hozza firmware? Boot logot probáltál-e betenni?
Megvan még a hifi hozzá ami meg tudja hajtani?
Egy regebbi Samsung LCD monitor paneljet.
Nem probaltam. Nem emlexem, hogy lenne boot logo, kek kepernyovel indul, amikor hattervilit kapcsol.
Sajnos már nem, mert a standby LED világításán kívül megszűntek az egyéb életjelei, azaz be se lehet kapcsolni, úgyhogy bontásra került. Így magában lenne jó valahogyan meghajtani, hogy egy 2 számjegyű hőfok és egy 24h óra jelenjen meg rajta egyszerre...
Sziasztok. Van itthon egy kijelzőm. A márka OPTREX JAPAN ,típus DMF6151 . Esetleg valaki találkozott már ilyen kijelzővel? 2x 15 tű van rajta (az egyik 1x15 tűs csatlakozó az oldalán,a másik pedig a közepe tájt). Ennek keresném valamilyen dokumentációját,lábkiosztását.
Sziasztok!
Meg tudná mondani valaki, hogy milyen típusú kijelzővel pótolhatnám a képeken látható kijelzőt? Az alaplapon ahova be volt forrasztva az szerepel, hogy ez egy 2,4 colos kijelző. Egyébként színes. Érdekelne a típusszám, pixelszám. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
Sziasztok,
Van egy 1 színű sok szegmenses kijelzőm. Jelenleg a gyári vezérlőjével rendben működik. Viszont szeretném én vezérelni az LCD-t. Van arra mód, hogy valahogyan megfigyeljem a működését és végül én vezéreljem azt egy uC-rel? Sajnos a kijelzőnek a drivere a már meglévő uC-be van beágyazva, így csak direktben tudomom meghajtani az lcd-t. Egy szkóppal ki lehet mérni? Ha igen, akkor hogyan? Köszönöm.
Szia!
Jó lenne egy fénykép, mert amit leírtál, abból a kijelző fajtája sem egyértelmű számomra. Ha hétszegmenses kijelzőről van szó, amiből sok digit van, akkor általában multiplexelik a vezérlést. Ha megérted a működését, és tudod milyen jeleket kell keresned, akkor szkóppal vissza tudod keresni az egyes lábak funkcióját. Az alábbi oldalon olvashatsz ezekről, és néhány jel alakja is fel van rajzolva: Bővebben: Link
Köszi, nekiállok átolvasni. Csatoltam egy képet, amin minden szegmens és piktogram látszik a kijelzőn. A jobb felső sarokban lévő 6db 7 szegmenses részt szeretném én vezérelni.
Akkor úgy van, ahogy sejtettem. Itt még egy részletesebb anyag, ami segíthet:
Bővebben: Link
Köszönöm. Hülye kérdés, de mielőtt megpróbálnám feltalálni a spanyol viaszt, nincs valami univerzális meghajtó, amit megfelelően beállítva használhatnék?
A magyar anyagot már át is olvastam és úgy gondolom, hogy értem, már csak a gyakorlatban kellene méregetnem. Az angolhoz köszi, lényegesen terjedelmesebb, ez több idő lesz.
Gondolom vannak ilyen meghajtók, de külön áramkörként még nem találkoztam velük. Viszont több processzor családba be van építve, mint használható periféria. Nem tudom, milyen uC-vel akarod meghajtani, de olyat érdemes választani, amiben már benne van ez a periféria. Az angol anyagban találhatsz néhány ilyen PIC típust.
Másrészt a munkád egy részét nem nagyon lehet megspórolni, mert ha jól értem, nincs meg a kijelző lábkiosztása. A vezérlés elvét valóban nem a mért jelek alapján célszerű kitalálni.
Van ilyen (pl: PCF8576) de ehhez is kell uC, akkor már egyszerűbb olyat venni amiben benne van.
Így igaz, nincs meg sajnos a lábkiosztása, úgyhogy először azt kell kimatekozni. Szerencsére több ilyen projektek is találtam a neten, ahol ismeretlen eredetű nyers lcd-t keltenek életre. Abban vannak okos ötletek a lábak meghatározására.
ktamas66: Egy arduinoval (UNO) tervezem meghajtani. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2017
Először is meg kell számolni, hány lába van és hány szegmense. Ebből lehet okoskodni, hogy milyen meghajtása lehet, statikus vagy dinamikus. Utána lehet vezérlést választani hozzá.
Hello!
Nem találtam a fórumban megoldást a problémámra, de még hasonló problémát se, azért nyitottam új témát. Egy atmega128 mikrokontrollerrel szeretnék egy hd44780as lcd-t(16*4) feléleszteni twi kommunikáción keresztül. Először megpróbáltam saját kezűleg inicializálni és parancsokat küldeni ic2master függvényeivel,de nem történt semmi a kijelzővel. Mivel minden második netes fórum hivatkozik David Gironi(http://davidegironi.blogspot.hu/2013/06/an-avr-atmega-library-for-hd44780-based.html#.WQIJHNSLSHt) oldalálra/kódjára ezért megpróbálkoztam. Átírtam a hozzátartozó fájlokban a pin kiosztást, az cpu és az scl clockot a saját paramétereimre, de az lcd_init() függvénynél valamiért megakad a program. Bármiféle ötletet/megoldást szívesen veszek. Köszönöm
Közben sikerült felfedeznem, hogy az i2c_write függvénynél van a baj vagyis a I2C kommunikációval lesz a probélma, gondolom...SDA SCL vonalra tettem 4.7k-os felhúzó ellenállásokat. Mit ronthattam el?
Összesen 30db lába van (2x15). És ha jól számoltam, akkor 77 szegmens. Ez alapján 3MUX-nak kellene lennie.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
4,7k tapasztalataim szerint kicsit sok, én mindig 2,2k-t teszek.
Akkor a linkelt IC jó lehet (tud 3x40 szegmenst), ha nem szeretnél 100 lábú procival játszani.
Volt olyan IC-m is ami 10k-val működött jól.
kipróbáltam 2,2k-val is, de továbbra se jó sajnos.
LCD kontraszt jól van beállítva?
Bár akkor nem az írás függvénynél állna meg. Slave cím jól van beállítva?
Kontraszt és a cím is jó szerintem, többször is megnézem. Összekötöttem az atmega-t egy arduinoval, az arduino slave-ként működött és soros portra írta ki a bejövő adatokat vagyis csak írná, mert nem jön be semmilyen adat.
A Status regiszterből sikerült kiszednem, hogy már a start jel elküldésénél nem éri el az eszközt.
Sziasztok.
Van egy 1 csatornás 8 bites vezérlőm és van egy 1 csatornás 6bit-es LCD panelem. Ha elhagyom a vezérlő utolsó két bit-jét , attól még fogom tudni működtetni vele az LCD-met? Aztán mi történik abban az esetben ha egy 2 csatornás 6bit-es LCD-t egy 1 csatornás 6-bit- es vezérlővel próbálnék meg vezérelni ? Válaszokat előre is köszözönm
Helló Mindenki!
Van egy a képen szereplő IPS LCD kijelzőm amit a tablet meghibásodása miatt félre tettem. Meg tudom valahogy hajtani? Esetleg PC-ről monitorként? Várom a tippeket! Köszönöm A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2017
A minimum, hogy adatlapot keresel hozza. Abbol kiderul a felbontas es a meghajtas modja.
Akkor mar lehet esetleg trukkozni es mondjuk egy 3e koruli V56-os meghajtoval TALAN mukodik is, akar PC monitorkent is, ha a V56 firmware-e tamogatja a felbontast.
Sajnos nem találok hozzá semmi dokumentumot
Hello! Egyrészt titkolod a tablet típusát, (OP3N DOTT ?) amelyből kideríthető lenne a LCD felbontása... Bővebben: Link
Fotódon olvashatatlanok a feliratok nagy része... De tanulmányozhatod, más hasonló kijelzők paraméterit: Például ...talán rögtön kiderül, hogy nem biztos, hogy kifizetődő ezzel foglalkozni. Bővebben: Link De, hajrá...drukkolok! (Nekem is "hegyekben" állnak az ilyen @-hulladékok) A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |