Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Üdv! Került hozzám ma két erősítő, a Harman kardon már megy.. Engem a Quad 405 érdekelne, totál zárlatban van az egész, a védelem relé szénné égve.. A végfokban két darab mjl3281a tranzisztor van oldalanként.. (a meghajtó tranzisztor bd244c) Valakinek esetleg nincs rajza erről? Végig dúrtam a guglit pár féle képpen de én csak oldalankénti 4 darab mjl-es változatot találtam...
Meg kellene nézni oszcilloszkóppal, hogy mi történik. Csak találgatok, de pl. elképzelhető, hogy nem egyformán vezérelhető ki pozitív és negatív irányba, és ez okoz DC szint vándorlást. Vagy lehet akár a visszacsatolásban levő elkó is a probléma forrása - mivel nem egyformán viselkedik a különböző polaritású feszültségek esetén. Feltételezem, hogy sztereóban építetted meg, mindkét oldal problémás, vagy csak az egyik?
Szia mind két csatorna pont ugy viselkedik nagy hangerőn megemelkedik a dc szint
A sima Quad 405 rajz biztosan nem jó hozzá ? Van topikja ott is nézelődtél esetleg ?
A védelem kapcsolgat le, de csak a végfok rajzát mutatod?
Ha túlvezérled zenével, akkor minden DC csatolt kimenetű erősítő ad ki DC-t, mivel a zene alapvetően sosem teljesen szimmetrikus, így a vágás mértéke különböző. Ennek nem feltétlenül van bármi köze a végfokhoz. Persze gerjedhet is...
Szia! Add meg a végerősítőd tápfeszültségét és linkeld be a védelmi áramköröd kapcsolási rajzát! A védelem közös, vagy csatornánként független?
Ezek azért lényegesek, mert a védelem bemenetén lévő integráló tagot ehhez kell hangolni. Ha egy közönséges multiméterrel mérted a vezérlés alatti egyenfeszültséget, akkor amit észleltél az a mérőeszköz mintavételezési sajátosságából is adódhatott. Ami a kapcsolást illeti, a visszacsatoló ágban a 22µF kondenzátor helytelen polaritással van berajzolva, NPN differenciál erősítő bázisai a szimmetrikus táp testhez képest negatívak! A bemeneten fólia kondenzátor van és megfelel a jelölt értéknek?
Szia! A Quad panelről tegyél fel képet a Quad témába!
Üdv! Rendben délután ha haza érek rakok fel a megfelelő topikba képeket... Első ránézésre sima quadnak tűnik csak Bd-k helyett Mjl-el.
Szia 2x70vDc a tápfesz igen a védelem közös,sajnos kapcsolási rajzot nem tudok mutatni a védelemről,kaptam készen anno.Igen a bemenet fólia a jelölt értékkel,ami utána van ellenállás az nem 100k,hanem 22k.Még ezt is annak idején a Te javaslatodra cseréltem kisebbre.
Mértem utána a régen épitett átalakitott St. végfok kimenetét és azon durva használat közbe sem megy fel 20mV felé a Dc szint. Megbontom a héten a végfokot belenézek hol lehet a hiba,a a 22uf kondit megforditom. A most benne levő tranzisztorok Mpsa42-92 és MJE15032-33 tipusuak,ha jól emlékszem rá.
Rajz hiányában próbáld meg leolvasni a védelem bemenetén lévő ellenállás és az azt követő kondenzátor értékét! Kísérletnek az is megteszi, ha akár az említett ellenállás, akár a kondenzátor értékét megduplázod.
A hiba leírásából a mérési eredmény ellenére is az tűnik valószínűnek, hogy a védelem kisebb tápfeszültségű erősítőhöz van méretezve.
Köszönöm hazaérek megbontom a szerkezetet és leolvasok mindent amit kell.De azért aggaszt az időnként több mint 1V kimeneti Dc.
Mikor az erősítő 100W-ot ad le 4Ω-ra, a hangszóró tekercsén 5A folyik. Az 1Vdc ehhez képest 250mA.
Feltéve, de meg nem engedve, hogy az erősítőben van a hiba, akkor a 22µF-et nem csak megfordítani, de cserélni is kéne. Az erősítő kimenetének üzem közbeni egyenfeszültségű átlagát hitelesebb lenne 100k/100µF integrátoron keresztül mérned. Ilyesmi értékkel kéne a védelmednek is kezdődnie.
Mindenképp megnézem öket este,köszönöm. ha vannak értékek megirom
Megbontottam az erősitőt és a védelmen pont úgy van ahogy irtad 100K 100Uf.sokáig terheltem 1KHz sinussal és állitgattam a kimeneti Dc-t de nagyon rapszodikus ahogy mérem az értékeket -13mv és+ 20mv között mászkált hideg langyos állapotban,melegen kezd felfelé mászni,olyan 50fokos bordahömérsékletnél.DE nem produkálta a több mint egy voltos Dc-t.Maradt rajta a müteher és zenével kezdtem terhelni igy viszont időnként belecsap az egy másfél volt kimeneti Dc be.Mind két oldal,kicsit más számokkal.
Igy törvényszerü hogy kapcsolgat a védelem.
A beszámolódból arra következtetek, hogy ismét az erősítő kimenetére csatlakoztattad a voltmérőt. A mérés igazi helye a védelem 100µF kondenzátora lenne. Annak eredményétől függően dönthetnék a 22µF cseréjéről. A mért feszültség polaritását is jegyezd fel!
Kikell bányásznom a védelmet ,ahhoz hogy a kondin mérjek Lehetettlen helyre tudtam csak elhelyezni anno a dobozában..Neki állok holnap és megirom az eredményt.
Világért se túrd szét a készüléket, a fiókból dob össze az integrátort!
Szia! Csak most sikerült foglalkozni vele egy kicsit. Ki próbáltam amit javasoltál. Ugyan az a tünete.
Szia. A bemeneti differenciál fokozat is MPSA tranyókkal működik? Nálam egy gyári hangszer erősítőben az volt, és ugyanazt csinálta mint neked. Elképzelhető, hogy az alacsony áramerősítési tényező az oka. A bázisáram itt már erősen beleszólhat a DC munkapontba.
Szia igen Mpsa már nem emlékszem hogy 92 vagy 42
A leírásod alapján továbbra is rossz érintkezésre gyanakszom. Az elvégzett kísérlettel kizárható a hangszóróválasztó hibája. Azaz áram mely a fejhallgatót és a hangszórókat egyaránt érinti, a végtranzisztorokon kívül azok emitter-ellenállásain és táp/test csatlakozásokon megy még keresztül. Nézd át ezek forrasztásait, mozgatással ellenőrizd hatással van-e a recsegésre valamely bekötő vezeték, cseréld az emiter-ellenállásokat!
Sziasztok jó reggelt!
Az lenne a kérdésem,hogy amit készítettem végfokot( egy TDA1512q-val) véletlen kihagytam belőle egy kondenzátort és egy ellenállást.A képen bekarikáztam. Annak mi a szerepe ? Annyi baj van a végfokkal ,hogy hangosabban a mély egy kicsit recsegve szol.De kipróbálásnál összeért véletlenül a táp + és - része. Utána hangosabban és tisztán szólt.Nem recsegett abszolút. Ja a táp 14volt 1.43A és 20wat. Köszönöm előre is a válaszokat. A recsegés megszűnt de a kettő alkatrésznek mi a szerepe.Ezt szeretném megtudni.Ja meg aszt ,hogy miért szol hangosabban az összeérintkezés után. Nem tudok rályönni. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2017
Szervusz! Elképzelhető, hogy a zárlati áram egy rossz forrasztásodat felhevítette és ettől összeolvadt a korábbi átmeneti érintkezés.
A bekarikázott áramköri elem egy Zobel-tag, vagy hívják Boucherot cellának is, az erősítő működését stabilizálja.
Szerintem azokat nem szabad kihagyni mert tapasztalom szerint nagyon sok IC-és erősítő rövid időn belül bedöglik nélkülük.
Szia bekötöttem jobban mondva beszereltem az 1 mikrófarados kondenzátort meg a 2.7 ohmos ellenállást de így meg nagyon forró lesz az íc pedig hűtőbordán van.Mi lehet a baj?A tápegység 14V 1.43A 20w. Nagyobb ellenállás kellene?Tudnál segíteni? Nem szeretném kinyírni a végfokot.
Sziasztok ! Megint én vagyok.
A tda1512q végfokhoz bekötöttem az 1 mikrofarados és 2.7 ohmos alkatrészeket de iszonyatosan melegszik az ic a hűtőbordával együtt.A táp 14V 1.433A 20W. Nagyobb ellenállás kellene vagy mi,SEGÍTSÉGETEKET KÖSZÖNÖM. |
Bejelentkezés
Hirdetés |