Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Müszi barátom, mint én is, azért még "csövezünk", hogy nem mindíg lógunk itt a fórumon, de gratulálok, mert 9 nap alatt ismét összehoztatok közel 500 új hozzászólást, amit megint nem leszek képes végigolvasni...
Viszont tiedhez hasonló publikációt azóta sem láttam a főoldalon. Pedig a többiek is törhetnék magukat, hogy népszerűsítsük egy kicsit az üvegbúrát!!
Müszi, mennyi csöved van már. Add el Őket, egy zsák pénzed lesz.
![]()
Adatlap szerint A osztályban 230 voltról kell járatni 125 ohmos katódellenállás mellett. Egyébként a max anódfesz 250v lehet de akkor más katódellenállás kell. Próbálkozhatsz 300v-ról ha nem üt át, de akkor a katódellenállással annyi anódáramot kell belőni hogy max 9W anóddiszipáció jöjjön ki. Imi, Zoli remélem jól gondolkodok.
Ja bocs nem láttam hogy pp-t írtál
![]()
Sziasztok!
A hétvégén felmentem a padlásra és kibányásztam a régi rádiókból a csöveket. Kb 2 tucatot termeltem ki ![]() Utánajártam, hogy hogyan is működnek. Nem szándékozok hiperszuper csöves erősítőt építeni,mert se időm, se energiám, se semmi. Viszont vmi nem túl bonyolult kapcsolást összeraknék. Vki tud vmi jó kis (szószerint kis) kapcsolást? Mit lehet kezdeni ezekkel a csövekkel?
Kis egyszerű erősítőhöz kb 3wattoshoz ezek jók pcl86 vagy ecl86 ha van ilyened. 1 db csőből áll az egész. Ha stereot akarsz akkor kettő kell. Rajzot találsz itt ha visszaolvasol.
Trafó kell hozzá? Tekercselni biztos nem fogok, itthon vannak trafók, egyiket biztos lehet használni.
Csatornánként kell egy kimenő trafó. Plussz kell egy a tápegységnek.
A régi rádiókban ott van a keresett trafó is, merthogy azok is működtek valahogy. Mindegyik rádióban van kisebb, és egy nagyobb. A nagyobb a hálózati, a kicsi a kimenő. Kimenőből próbálj keresni 2 db egyformát (amelyik ugyanúgy néz ki). Djhans próbálja találgatni, mit találhattál. Amíg nem mondod meg, milyen csöveket találtál, szerinted hogy segítsünk kapcsolással?
Ok-ok itt vannak a típusok:
ECH42 ECC82 ECC83 PCF82 ECH81 EF80 UY(?)21 UCH21 UCH2(?)1 EH81 E7087 EI(??)84 PCL8? EZ80 EBF89 EL41 DY806 Sajna, ahogy pucoltam őket lejött a festék és néhány már teljesen olvashatatlan. Képeket is tudok feltenni ha kell. A rádiók vidéken vannak én pedig Pesten vagyok. Leghamarabb hétvégén tudom kibányászni a trafókat. Szal az igényeim alacsonyak. Csak annyit akarok, hogy szóljon, nem baj ha kicsi is meg gagyi is.
Ezek között látok tv-ből való csöveket is. Egy pcl86-al és egy tv vagy rádió kimenővel nem is akármilyet lehet építeni. Ha komolyan rászánod magad hogy csinálnál ilyen erősítőt akkor én adnék neked 2db pcl86-ot amiből egy 2x3w-os erősítőt lehet csinálni. Számítógépre vagy cd lejátszóra kötve bőven elegendő a hangereje egy szobai zenehallgatásra.
Hát, ez már valami, bár ide TV csövek is keveredtek. De nem baj.
Előfok: ECC82, ECC83, EF80. Végfok: EL84 Egyenirányító: EZ80 Az ECH42 Rimlock cső, AM rádiók keverő-oszcillátor csöve. A PCF82 TV cső. Az ECH81 szintén az ECH81 szerepét tölti be modernebb kivitelben. Az UY21 Régi rádiókban egyutas egyenirányítóként dolgozott. Az UCH21 az előbb említett ECH42(81) szerepét látta el. Az EH81 valaha az FM demodulálást-határolást végzett TV készülékekben. Az E7087 gyártási kód. A PCL lehet 82, 84, 85, 86. Alkalmazása ettől függ, de felismerhető képről. Az EBF89 KF erősítő, és AM demodulátor. Az EL41 Rimlock végcső, ma már nem használjuk elterjedten. DY806 TV nagyfesz egyenirányítócső, másra gyakorlatilag nem is használható.
Legegyszerűbb lenne neki a pcl86. Tőlem kapna is 2db-ot. Mi a véleményed?
Köszönöm a válaszokat!
A titkos vágyam( ![]() ![]()
Az általam ajánlott csővel építs elöször. Mások is ezt ajánlanák első csöves erősítőnek. És a hangja is jó.
A saját lámpásaidat nyugodtan elajándékozhatod, ráadásul még le is vannak próbálva.
![]()
Az a helyzet, hogy ezek a rádiók félholtan vannak a padláson és egyszer apám már kifoszotta őket, szal már eleve hiányosak. Apámról azóta se sokat hallottam, szal nem tudom mi van velük. Elég romos állapotban vannak, én biztos nem foglalkoznék velük. Asszem ezek a rádiók vanna fent a padláson: Orion - AR 612 (Pacsirta),
Orion - 520 A. Most csak ennyit ismertem fel emlékezetből, de ezek sem biztosak, mert olyan sok hasonló rádió van.
A '60-as évek legjobb hangú rádiója volt a Pacsirta.
Jól hangzik, amit írtál, csak egyrészt feelingesebb lenne, ha ezekből a csövekből építenék vmit, másrészt nem tudom mi az utolsó számjegye a PCL8?nak és csak egy darab van belőle. Azt nem bánnám ha csak egycsatorna lenne. Sajna régebben kinyírtam a jó hangfalaimat, amiket azóta lusta voltam elvinni megcsináltatni, pedig jól szólnak. Most egy kisebb pár van. Kérdés: Nem kellene egy jobb, érzékenyebb hangszóró csöves erősítőhöz? Mit ér az erősítő ha a hangfal nem tudja azt produkálni?
Milyen hangfalad van most? Valóban egy kisebb teljesítményű csöves erősítőnél nagyon számít a hangfal érzékenysége. De szerintem jó lesz ezekkel is. Láttam hogy van EL84 és ECC83 csöved ezzel lehet csinálni egy 4-5w-os erősítőt. Rajzom is van. Jelenleg én is ezt használom már nyár óta. Ha kell megosztom veled.
A rajzodra kíváncsi vagyok!
A hangfalam típusát mot nem tudom megmondani, de lehet, hogy később se, mert nincs rajta semmi matrica. De jól szól csak a teljesítménye kicsi.
ECC85 helyett jó a te ECC83-mad.
AZT REMÉLEM TUDOD HOGY A CSÖVEK ÉLETVESZÉLYES NAGYFESZRŐL MŰKÖDNEK. A NAGYFESZT NEM VEHETED A HÁLÓZAT KÖZVETLEN EGYENIRÁNYÍTÁSÁVAL CSAK LEVÁLASZTÓ TRAFÓN KERESZTÜL. VAGY A TÁPTRAFÓ ÁLTAL!!!! Ehez a kapcsoláshoz egy 6,3v és 180v kimeneti feszültségű trafó kell. 6,3v váltó a csövek fűtése. A 180v-ot kell egyenirányítani egy graetzel és pufferelni kondival. Ez lesz kb 250v.
Tetszik a rajzod! Egyszerű és nagyszerű.
Tudom, hogy a nagyfesszel óvatosan kell bánni. Bár még nem tudom, hogy honnan fogom leakasztani a 180 és 6,3 voltot. Szerintem kibányászok egy trafót az egyik rádióból. Azt jól látom, hogy a rajzodon a hangszórót a trafó két vége közé kell tenni? Baloldalt pedig a 150 nanon jön be a jel. Jó ha egy régi kimenőtrafót használok majd?
Kimenőnek jó lesz egy régi rádió kimenő. A régi rádiókban a táptrafó olyan volt hogy volt rajta 6,3v meg 2x250v. A 2x250 voltot egynirányították kétutasan csővel ami 250 volt egyen lett kb terhelve. Szóval a rádió táptrafó csak akkor jó ha csővel fogod egyenirányítani. Diódahidas egyenirányításnál 1x180v-os trafó kell. A kapcsolásom ehez van tervezve. Igen, a 150nano a bemenet és kimenő trafó szekundere a kimenet.
Akkor a 180 voltot nem tudom, hogyan fogom előállítani. Lehet kapni ilyen tarfót? pl Lomex?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |