Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hali!:wave:
Sikerült szert tennem egy Budapest csöves rádióra. Találtam benne EBF89,ECL82-t,meg egy ECC85 csövet. A kérdésem az lenne ,hogy próbáljak meg kapcsolást szerezni ezekhez a csövekhez ,vagy csináljam meg a djhans által belinkelt erősítőt ECC85 & EL84-el?
Rádiótechnika 2007./8, 9, 10. számokban utánaolvashatsz.
Ezt igazából helyetted nem dönthetjük el. Az ECL82 már egy komplett erősítő (a sokat emlegetett E(P)CL86 elődtípusa), de természetesen az EL84 + ECC85(81,82,83) jobb eredményt ad.
Szerintem használd fel a rádió táptrafóját és alkalmazz csöves egyenirányítást. EZ80-as csővel. Ehez átrajzolom neked a kapcsolást és belerajzolom az egyenirányító részt is. Csak szólj ha mehet!
Imi! A rajzomon a 10k-s ellenállás elhagyható az el84 vezérlőrácsánál?
Átnéznéd ezt nekem? Tudom nem jó minőségű a kép de sajnos csak telefonnal tudok fényképezni.
alex077-nek szánnám mert azt mondta hogy van rádió táptrafója meg kimenője és EZ80 EL84 ECC83 csöve. Ezt csak össze tudja majd hozni. De itt a fórum majd mi segítünk neki.
Nagyon helyes! Még szép, hogy segítünk neki.
Huh nagyon rendesek vagytok. Köszi a segítséget!
A trafót hétvégén tudom megszerezni. Addig elkezdem a nyákot tervezni.
Nézted a komplett rajzot? ECC83 helyett véletlenül ECC85-öt írtam. Nos az ECC83-nak csak az egyik felét kell felhsználni így csak annak az oldalnak a fűtését kell bekötni amelyiket használod. Itt vannak a bekötések. Elöször nyák nélkül próbálnám ki egymáshoz forrasztva az alkatrészeket. A csöveket mindenképpen foglalatba tedd. Az egyenirányító rész érthető? A fűtési feszt (6,3V) mind a 3 csőre rá kell kötni. Ha majd meglesz a táp trafó kitaláljuk melyik kivezetése micsoda.
Akkor veszek próbanyákot,mert nem hiszem hogy van még itthon. Továbbá foglalatot is próbálok szerezni hétvégén. Az egyenirányításnál nekem csak az a furcsa, hogy csak a + ágát egyenirányítja a cső, a föld a tarfóból jön ki. A tarfókhoz annyira nem értek.
Szóval akkor elöször ne nyákon próbáld ki hanem légszereléssel. Így könnyen lehet benne módosítani. Régen is így csinálták. Ha majd működik akkor csinálhatsz neki nyákot de a fűtést nem szabad a nyákon vinni hanem összesodort vezetékkel kell vinni külön-külön a csövekhez.
Nem ördöngösség, olyn mintha diódával egyenirányítanál, a középleágazás a negatív a másik két tekercsvég a csödiódán keresztül a pozitív. Egyik az egyik félperiódusban a másik, a másik félperiódusban vezet. Foglalatot tv-ból vagy rádióból lehet kimenekíteni. Ja a foglalat nem illeszkedik a raszternyákba sajnos. Át kell fúrni. Ha a rajz szerint kötsz össze mindent akkor tutira működni fog. A csőbekötést figyelmesen végezd. Én már kötöttem el eggyel arrébb de szerencsére nem lett baja.
Az sem árt, ha az egyencső külön fűtőtekercset kap, mert a katódja 250 V-os potenciálon van!!!! De a rádiotrafókon ( ha csöves fűtést alkalmaztak ) van külön fűtőtekercs az egyencsőnek!
Igen az is fontos. Valószínűleg a szigetelőréteg nem nagyon szeretné.
Ja a rajzról kifelejtettem de a tápszűrő elkókra (47µF 400V és 22µF 400V) feltétlenűl tegyél párhuzamosan egy 220k-s ellenállást hogy ha kikapcsolod ki tudjon sülni mert az is veszélyes lehet. Az elektrolit kondik polaritására feszültségértékére nagyon figyelj!!
ÉS EGYÉBKÉNT IS NAGYON ÉSZNÉL KELL LENNI MERT VESZÉLYES FESZÜLTSÉGEK FORDULNAK ITT ELÖ!!!
Azért a légszerelés egy kicsit meredek. Próbanyákra rakom majd össze a kapcsolást, a fűtést meg vezetékkel viszem. Az ellenállások teljesítménye mennyire számít?
Szia, igaz hogy aranyárban (2800 HUF), de az elektroncso.hu-n be tudsz szerezni szépet nagyot és vadi újat.
Szia, forrlécet kerestél még a hétvégén, ahoz tartozik. Sajna csak a munkahelyemen tudok netezni, ugyhugy ilyenkor hétköznap probállak utolérni titeket. Egyébként sokkal "bénább" de sokkal olcsóbb a HAM bazárban is kapható de azzal én sokat szenvedtem mire használható lett.
Hol van a HAM bazárban forrléc???? Keresem már régóta, de sehogysem találom! Miért béna? Képet nem tudsz betenni róla??
Az elektroncso.hu-s tényleg drága, de jó, legalábbis "ránézésre" . Akkor érdemes megvenni, hogyha az egész cucc árának csak töredéka a 2800 Ft...
Én kb 1 éve vettem, de a honlapon nincs rajta. Képet sajna nem tudok prezentálni, mert pontosan 38 db csavart kéne kicsavarnom, hogy le tudjam fotózni és elég lusta vagyok. Kizárólag azért béna mert nehezen forrasztható a 20 db tüskéből legalább egy. Lehet hogy én vagyok a béna, de próbálkoztam sokmindenel reszelgettem is de az ón csak nem akarta befutni. Egyébként a külleme meg a maradék 19 tüske okés. Ha jól emlékszem 600 forint volt, szóval arányát tekintve nem is olyan olcsó.
Az a bizonyos 38 darab csavarhely...
Személyes átvétellel (mert lusta vagyok postázni) Budapesten új gazdáját keresi egy használt de jó állapotú PV 200/1000 egyencső, egy kis hálózati trafó (elvileg 2*8V/1A + 2*14V/0,35A) ami a HAM bazárban 750 forintos trafóként fut, valamint egy törött lábú de vadonat új 6C33C cső dísznek vagy szétberhelni aki kapja marja alapon!
Hello.
Engem a 6c33c nagyon érdekell!! Ilynből tervezem majd a látvány SE erősítőmet ami mellesleg 18w-os lesz. Legalább lenne egy szép csövem most addig is amíg lesz pénzem újakra.
A III. kerületben lakom, de a XI-ben dolgozom (Budafoki út 59.) Okés valamelyik? Most szombaton lesz börze, esetleg rákérdezzek mennyibe kerül a 6C33C? Szerintem a legolcsóbban ott lehet kapni.
Majd hozd el ha jössz, megnézném
|
Bejelentkezés
Hirdetés |