Fórum témák
» Több friss téma |
Használd a Foxit PhantomPDF Advanced Editor programot.
Köszönöm mindkettőtöknek, ezek szerint tényleg elég az a "pár megaohm".
Ilyenekhez mindig a win-es Paint-et használom, bármely képformátum eleve univerzálisabb. A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2017
El tudnád küldeni nekem az egész cikket? Ui. ez az áramkör kísértetiesen hasonlít arra, amit még ide raktam fel 2012 márciusban.
Kíváncsi lennék, legalább megjelölték-e a forrást, vagy úgy gondolták, hogy ami az interneten van, az mindenkié.
Közben megtaláltam én is, nyilván nincs feltüntetve, és a 2013-as évkönyvben pedig szintén majdnem egy az egyben szerepel az inverteres rajz, amit szintén ide raktam ki még 2008-ban.
Nem különösebben izgat a dolog, de elveszi az ember kedvét, hogy bármit is közöljön, ha más meg lenyúlja, és a sajátjakként "árulja".
Igen,én is láttam a 2013-ban a rajzot. De rá se ránts, az alapkapcsolást meg tőlük nyúltam le Bővebben: Link
A világunk már csak így van berendezve.
HE legalább (nagyon korlátozottan és érthetetlen/egyedi szabályok szerint legalább) vízjelezi a képeket. Nem véletlen, hogy alig publikálnak emberek (itt sem). Inkább csak linkelgetünk netről. Már rajzolni sem szokás egy válaszhoz.
Üdv mindenkinek!
Kaptam egy hibás villanypásztort, be volt ázva. Szétszedtem, hagytam kiszáradni, visszaadtam a gazdájának. Néhány nap működés után megint elromlott. (Más okból, mert most vízzel nem találkozott.) Egy AHV 2005-ös gépről van szó, így itt a fórumon megtaláltam a rajzot, és alkatrészeket is tudtam hozzá venni. Eddig kicseréltem a triakot, a másik két tranzisztort és a gyujtótrafót is. Annyi javulás történt, hogy legalább már kattog. A kondenzátorra rámértem, és 400V körüli feszültséget mutat. A kattogások pillanatában azonban a multiméter csak kis feszültségesést mutat. (Ha jól tudom, ilyenkor a kondinak ki kellene sülnie teljesen. Készítettem egy videót, amin a hibás működés látható, hallható. Közben az inverter potiját állítom, hátha változik valami. Bővebben: Link Akinek van valami jó ötlete, vagy esetleg tudja is, hogy mi a baj kérem írja meg! Már eltöltöttem vele majdnem egy egész napot, és az analóg elektronikától lassan kitépem a hajam... Előre is köszönöm!
Én is pont ugyanarra a rajzra firkáltam rá ceruzával, aztán szkenneltem be, nem gondoltam akkor, hogy ilyen sikere lesz. Egyébként nem sajnálom tőle, meg szépen összerakta a cikkeket, de a forrásmegjelölés jó lett volna.
A kondenzátor kapacitása le tud csökkenni valahogyan? Kondenzátort hirtelen nem tutam cserélni, a kapacitását sem tudom mivel megmérni, csak a rajta levő feszültséget. (A feszültség jónak tűnik.)
Ha a kondenzátor a kelleténél kevesebb töltést tárolna (lecsökkent a kapacitása), akkor a gyujtótrafó mágneses mezejében is kevesebb energia keletkezne. Előfordulhat ilyesmi?
Azt a trafót is meg kellene vizsgálni.lehet szakadt a szekundere.
Köszönöm a segítséget! 12V-ról adott szikrát mind a két trafó (szereztem még egyet), ezért kerestem nagyfeszültségű elektrolitkondikat. A két kondit sorosan bekötöttem az eredeti helyére, így elkezdett működni a gép.
Nem igazán értem, hogy az eredeti kondenzátoron miért látszik a feszültség, ha egyszer rossz? A tönkrement kondenzátorok hogy szoktak viselkedni? (eddig úgy gondoltam, hogy rövidzárként)
Sziasztok! Üdv. Mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségünk. Van egy barátom, akinek bedöglött a képeken is látható villanypásztora. A D5 pozíció számú dióda égett szét úgy, hogy a típusa nem azonosítható. Az lenne a kérésünk, ha valaki ismeri, javított, vagy rendelkezik ilyen szerkentyűvel, és meg tudná mondani a kérdéses dióda típusát nagyot segítene rajtunk. Én valami gyors, vagy schottky diódára tippelnék Előre is köszönettel! manolo
Üdv, nem tudod honnan lehet pont ilyen villanypásztorhoz a kis tekercset szerezni, én már mindent kicseréltem rajta, és még mindig semmi?
nem tudom hogy ha azt is kicserélném akkor lehet jó lenne.
Szia
Bármilyen, legalább 1A-es schottky diódát például ilyet betehetsz a helyére. De ha az ott szétégett, akkor van baj..
BY255 neki De valószínű valamelyik kondenzátor is zárlatos. Szürkére tippelek.
Idézet: „A tönkrement kondenzátorok hogy szoktak viselkedni?” Az a kondenzátor nem tud elvileg zárlatos lenni.A tönkrementek hasonlóan viselkednek,mint amit tapasztaltál.Azért tudtál még feszültséget mérni rajt,mert valamennyi kapacitása még van,legalábbis annyi amivel a "műszert be tudta csapni",ezért javallott a kapacitás mérés,ott azonnal kiderül a hiba.
Villanypásztorban találkoztam már zárlatos motorkondival, 230-nál szétégett volna belül a rövidzár, de itt az inverterben nem volt elég szufla, szóval csak beterhelte és nem ment fel a fesz.
Szia ne kínlódj vele tegyél bele másik vezérlőt én is azt szoktam.
Már sokat át alakítottam azóta tökéletesen működnek.
Szia!
Köszönöm a kiegészítést,amivel egyet is értek.Én fogalmaztam pontatlanul,mivel tudott rajta feszültséget mérni,ezért gondoltam,hogy nem zárlatos.
Üdvözlöm a Fórum látogatóit!
Azzal a kérdéssel fordulok a T .tagtársakhoz,hogy szedett-e szét gyári villanypásztor nagyfeszültségű transzformátort valamelyikötök?Ha igen,tud-e adatokat közölni?(ha publikus)Vagy esetleg valaki közülletek javított olyan gyári berendezést,amelyben éppen a nagyfesz trafó mondta fel a szolgálatot és megtisztelne azzal,hogy eljuttatja ezt nekem. Az nem kizáró ok,ha mügyantával van kiöntve. Előre is köszönöm.
1:10-es a jellemző áttétel ( primer 20 me 0,8 -1,2 CuZ szekunder 200 - 250 me 0,5 CuZ)
Vákuum impregnált, soronkénti szigeteléssel Sima mezei EI vas a trafó anyaga. A speedrite használ olyan trafót, amiben a szekunder kb 100-150 menet, a primer meg egy 0,3 vastagságú vörösréz szalag, ami teljes szélességében fedi a szekunder tekercset. Itt teflonszigetelésű a szekunder, 0,8-as huzalból. A trafó vas szintén EI, műgyantás kiöntéssel. Ez Kb 12 Joule energiát képes átvinni a karámvezetékre Ez a spedrite 15000i trafója. Átlőtték sörétes puskával, azért kellett cserélni Házilagosan simán lehet tekerni.. Az EI trafó I vasára feltekersz teflonszalagot, majd 300 menetet 0,5 huzalból, soronként 100 menet dupla szigeteléssel. Majd kb 20 menetet primernek.. közéjük vastagon ( kb 1 mm ) szigetelés kell. Ezután az egészet elsüllyeszted kemény viaszban ( EON-os ismerőstől kell szerezni trafóházakban használatos kemény viaszt. ez kb 90 fokon olvad, amikor megszilárdul hasonlatos lesz a pecsétviaszhoz, törik )
Amúgy nem kemény viasz a neve annak az anyagnak, csak nem jut eszembe a rendes elnevezése.. De állagában, és szinében is nagyon hasonló a pecsétviaszhoz
Köszi az információt!Megprobálok én is tekeni probára egy párat.
1:20 áttételnél nagyobbat nincs értelme házilagosan tekerni, mert 6kV felett a szigetelést nem tudod megnyugtatóan megoldani. Vákuum impregnálás nélkül, előbb utóbb át fog ütni valahol belül..
Én csináltam pár olyan trafót, amiben egy 20 mm átmérőjű ferrit rúd volt. Ezen zománc + teflon szigetelésű huzalból 100 menet, szigetelés, majd primer tekercs 10 menet. Ezt átitattam ezzel a szigetelő anyaggal, 500 V-ts sütögettem rá, és 5-6 kV-ot leadott a szekunderen.. Szép vastag ívet húzott, átütötte az A4-es papírt .. Kísérletezgetni jó, de tartós használatra nem alkalmas
Én az elmult hetekben tekercseltem pár darabot, az áttételt 1:50-nel számoltam.Minőségi sorszigetelővel és soronkénti lakkozással.De egyenlőre nem tudom probálni,mert nincs hozzá áramkör.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |