Fórum témák
» Több friss téma |
A kellően vastag alatt milyen vastagságban kellene gondolkodnom. A legkönnyebben beszerezhető számomra a vörösréz villanyszerelő huzal, amiből akár 250mm2-est is tudok szerezni , de ezt már túlzásnak érzem.
Ami még eszembe jutott és van is itthon az 8mm átmérőjű tömör alumínium villámhárító drót. Könnyen alakítható, vágható és ekkora méretben megtartja a saját súlyát, nem fog lekonyulni.
A hídágak ellenállásai vagy 75 / 50 legyen .
Attól függ milyen impedanciát akarsz mérni ... vagy átkell számolni egyikből a másikba ... mert az 50/75 arány miatt az swr nem lesz jobb(mert ekkora hibáról indul eleve) mint 1:1,5 ha jól rémlik ... 100 ohmra 1:2 rémlik ... ... (ezért van hogy a jobb hídas swr mérőknek referencia és mérő csatija is van (ref re megy az etalon 50/75/x ohm) a másikra a mérendő ismeretlen)
Köszönöm.
Szerintem én is ezzel fogok kezdeni.
Az Pont jó lesz 8mm rúd anyag arra menetet is vághatsz már öntartó ... verebet elbírja ... libát már nem ...
Sziasztok!
Akkor csak jol tippeltem hogy egy egyszerűbb antennaanalizátorz lehet ugy csinálni hogy egy jelgenerátorral rezegtetem az antennát, egy swr mérővel meg figyelem hogy hol a leg alacsonyabb az érték!
Nem is rossz ötlet! A 8mm Al drótra bizony rá lehet vágni a menetet, egy titka van, hogy bőségesen kell olajozni a menetvágót, mert máskülönben tördeli, keni csak az anyagot. Kenéssel viszont tökéletes lesz a menetprofil. Mindegy mivel kenjük, használtam már WD40-et, motorolajat, tök mindegy, csak tartalmazzon valamilyen olajat.
Lehetni lehet, csak mivel egy SWR mérő elég érzéketlen, combos meghajtó generátort kell használni. Az meg nemkívánt nagyságú jelet sugároz.
A hídnál sokkal kisebb jelekkel elvégezhető a mérés, az érzékeny vevő S mérőjét használva.
Zajgenerátorral hajtva a hídat zajminimumot keresni a vevővel .
Zajgenerátor 3 4 db nagyfrekis tranzisztoros földelt emmiteres erősítőláncból építhető ahol az első zajdiódaként van bekötve. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
Azt is lehet. Csak egy dolgot nem lehet, tartósan nagyszintű jelet sugározni a mérendő antennával.
Pontosabban azt is lehet, ha van rá engedélyed. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
Az alumíniumot petróleummal kenjed, sűrű olaj nem jó!
Sziasztok!
Ismeri valaki az Orbitron pluginjait? hogy kommunikálnak azok a forgatoval? Valahogy egyszerűen le kellene forditanom egy PIC-nek
Sziasztok.
Folytattam a vevőépítést. Összeszereltem az RF fokozatot aminek rajzát Novak fórumtár töltötte fel ide a fórumba. Ez volt a kiindulási alap. Tavasszal a lomtalanításon találtam egy RFT modulrendszerű tévét, a vevő KF illetve HF fokozatnak az ebben talált hangfokozat képezi az alapját. Az RF fokozat SA612-vel épül fel, ő a helyi oszcillátor és a keverő. A bemeneti erősítő egy dual gates BF996 SMD MOS-FET-el van felépítve. A kapacitás dióda szintén SMD, BBY40-es. Egyenlőre az oszcillátort hangoltam be körül-belülre, a további hangoláshoz kell építenem egy egyszerű FM modulált 137MHz-es RF generátort, így be tudom állítani a vevőt akkor is amikor nincs felettem a műhold (már majdnem kész van, még egy kicsit faragni kell rajta). A RF bemeneti előerősítő nincs még behangolva. Sajnos a vobbulátorom ezen a frekvencián nem működik. De rakok össze egy zajgenerátort és figyelem a kimenetet spektrumanalizátorral. De az is lehet, hogy megvobbulálom a megépítendő RF generátort. Teszek fel pár képet. Az elsőn és a másodikon a RF fokozat látható, a harmadikon a KF illetve HF fokozat. A negyedik képen pedig az SA612 4. lábám mért spektrumkép rövidrezárt vevőbemenet esetén. A rövidrezárás a 2. képen látszik is.
Folytattam a kísérletezést. Összehuzaloztam a modulokat és kipróbáltam a vevőt. Szépen veszi a kis FM modulált generátor jeleit. Mivel még a bemeneti szűrők nincsenek behangolva majdnem az egész vételi tartományban hallani a jeleit, de már szól a rádió.
Az Orbitron szerint holnap reggel 6:51-kor lesz NOAA15 áthaladás, megpróbálom elcsípni, még egyenlőre az EWE antennámmal, mivel a kereszt dipól még nincs kész (holnap fogom befejezni), kép sem lesz, még nincs kiépítve a HF kommunikáció a PC felé. Az első képen az összedrótozott modulok vannak, a másodikon a FM modulált vackar-oszcillátor. Ez még a vobbulátor fejlesztése közben készült.
Nagyon szépen megcsináltad
Szia!
Nyugodtan berakhatsz még egy KF-fokozatot a tuner és a TBA120 közé, akár egy másik TBA120-al, csak tekercsek nélkül. Egyébkén gratulálok az összeállításhoz!
Nagyon fain lett. Ami nekem bevált az egy BF199 kerámia szűrővel, illetve BF981 a bemenő fokozaton. Jó kísérletezést!
Az a csodálatos nyári szünet
Várjuk a cikket, ha készen van Elkezdtél már komolyan angolul tanulni?
Szervusztok,
Milyen keverést használtatok felsőt (fk=fo-fi) vagy alsót (fk= fi-fo) az egyszer illetve a kétszer transzponált vevőknél, vagy teljesen mindegy melyiket használjuk a vevőknél ?
Általában a felső keverés a jobb, nagyobb szelektivitás érhető el. De minden esetben vizsgálni kell, hogy a tükör szelektivitás mekkora, és a tükör frekvenciára esik-e nagyobb térerősséggel vehető adó. Nem szerencsés, ha a tükörfrekvencia műsorszóró sávba esik, bár sokszor elkerülhetetlen.
Kettős, vagy többszörös keverésnél is érvényes az eljárás, de mindíg figyelemmel kell lenni a keverésből származó belső intermodulációs (másod, harmad rendű) termékek helyére, és szintjére.
Kettős keverést akkor célszerű használni, ha széles sávban kell hangolni, és a tükörfrekvencia is a vételi sávba esik. Ilyenkor jön, a 21,4, 45, 75 MHz -es KF, ezekre beszerezhető keverőkvarc, és szűrőkészlet is. Persze a kettős keverésnek vannak előnyei is, érzékeny vevőt lehet készíteni, és egy KF frekvencián nem kell olyan nagyon nagyot erősíteni, kisebb a gerjedésveszély, egyszerűbb lehet az árnyékolás is.
A hangfrekvenciás jel frekvencia spektrumára milyen hatással van az alsó illeteve a felső keverés ? Számit ez valahol a vevő oldalon ?
Steril körülmények között nincs. A baj az, hogy a zavarjelek is beleszámítanak a jel/zaj viszonyba.
Hat a tapasztalataim alapjan ma mar nem SA612-vel es BF996-al csinalnam az egeszet. Eloerositonek nagyobb aramu fet vagy bjt javasolt, elso keveronek szinten valami DBM rendesen meghajtva, az RF bemenetet meg jol szurni minel keskenyebb savban.
Nagyobb áram, nagyobb zaj. Nem feltétlen a legjobb megoldás. A legjobb, ha a bemenetet zajra (zaj ellenállásra) illesztjük. Nagyobb frekvenciákon ez amúgy is szinte automatikusan jön. Ezért is látható bemeneti fokozatokban elég sokszor bjt, bár újabb GaAs fetek sem rosszak főleg a több GHz -es tartományokban.
A BF-t sokszor leulteti valami zavar, ezt tobbszor tapasztaltam. Poor IIP3.
Sziasztok.
Pár hónap csúszással, de elkészült a keresztdipólom végre. Még pár apróság hátravan (pl. burkolnom kell a közepét, hogy ne kapjon esőt) de már ki lehet próbálni. A húsvéti szünetben ideiglenesen felkerül az oszlopra kb. 6 méter magasra. De már épül az új 8 méteres torony annak ez lesz az első lakója. Vélemény? Mit rontottam el?
Befejeztem az illesztőtagot. A fehérek 75Ω-os koax kábelek a fekete 50Ω-os. A rádió felé menő kábel 75Ω-os koax. A sarokban a magányos forrfül ahol a fehér és a fekete meleg ere be van forrasztva azon csak rögzítve van az a pont, hogy ne lógjon.
Szerintetek jó lesz? Tudom, hogy a textil bakelit nem a legjobb RF szigetelő, de ez volt itthon megfelelően vastag. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
A lényeget meg lefelejtettem, ez alapján a leírás alapján készült: CROSSED DIPOLE ANTENNA FOR SATELLITE RECEPTION. Annyi a különbség, hogy a dipól teljes fesztávja 110cm, egy elem 54cm és a kettő közti távolság 1,5cm.
Tényleg ha már itt tartunk egy "emeletes" keresztdipólnak mi előnye van a hagyományoshoz képest? Megérné elkészíteni még egyet és a linken látható módon egymás fölé tenni? A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |