Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   533 / 965
(#) Busz válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Falusi, légvezetékes hálózat. Utcában jön a 3 fázis + nulla.
Órától nem jön zöldsárga vezeték, csak a kék meg a fekete.

Tehát akkor annyi a hiba hogy a bejövő nullát nem a HLAK-ba hanem a földsínre kell kötni és onnan továbbmenni.
Gondolom azért mert így kevesebb a kötés így kissebb a nullaszakadás esélye. Az FKA sínje biztonságosabb mint egy HLAK? De igazatok van, hamarosan megcsinálom.
A felső lemez ( nulla sín) el van szigetelve a kerettől, ha nem így lenne lekapcsolna a fi.
Szebbre nem tudtam, mert nagyon sok a vezeték és kicsi a hely, annyira meg nem mertem gyűrni őket mert a régi alu könnyen törik. Magyarul a vezetékek hossza, elrendezése már meghatározta hogy mit hova tudok besúvasztani.
Ha megszakad a nulla ( óránál) akkor a FI lekapcsolna vagy sem?
Mert szerintem nem, ami bemegy a fázison annyi visszajönne a nulláján csak éppen az már a gázcsőre, radiátorral stb jönne vissza és nem a hálózatra.
Kipróbálni nem merem, túl veszélyes még akkor is ha egyedül vagyok itthon.
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Nem lehetséges, hogy nálatok még TT rendszer van? Ott nem szabad a nullát és a földelést összekötni.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Júl 20, 2017 / 1
 
Tudomásom szerint már sehol nincs az országban TT rendszer.
(#) Bakman válasza sámli hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Nem jól tudod. Rengeteg helyen, köztük nálunk is, igaz, már csak a falu felében, még az van. Folyik az átállás, még ha lassan is. Csak azt nem értem, miért kell ezt mindig leírnom. Falvakba nem jár egyetlen fórumozó sem?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2017
(#) kowi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Van még TT? Mi felénk kötelező összekötni szondát a nullával. Csak már nem a fogyasztás mérő mögött (hogy ne keljen plombát bontani) Hanem a kismegszakító szekrényben. Közben látom írtad van Nem hiszem hogy nálam kisebb faluban laksz
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2017
(#) Bakman válasza kowi hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Igen, meglepően sok helyen, legalábbis a DÉMÁSZ területén biztosan, elsősorban falvakban.
(#) Busz válasza Bakman hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Fogalmam sincs milyen a rendszer, TT vagy TN-s.

Azt viszont tudom hogy eredetileg is össze volt kötve a föld meg a nulla.
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Sőt a melléképületben ahol régen volt a mérő, ott is össze volt kötve a szonda meg a ház belső nullája.

Azt szét is kellett választanom különben leoldott az ÁVK.
(#) llax válasza Bakman hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Ha a saját lakóhelyemből indulok ki, akkor az ex-TITÁSZ területen is hasonló lehet a helyzet. (A településen talán már mindenütt átalakították, de az utcánkban tavaly ilyenkor még TT volt.)
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2017
(#) kowi válasza Busz hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Attól függ előtte vagy utána van összekötve
(#) Busz válasza kowi hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Az óra után volt összekötve... a főelosztóban a nullák közé be volt sodorva egy kék szál ami a mérés szerint a szondától jött.
(#) szamóca válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Vannak helyzetek, amiket úgysem lehet megmagyarázni.
(#) Busz válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Köszönöm erbe hozzászólását meg mindenkiét!

Az órától bejövő nullát átkötöttem a HLAK-ból a földsínre. A HLAK a földsínből kapja mostmár a nullát és onnan megy tovább a FI relék bemenetére...

Így a bejövő nulla az FKA elosztó földsínjére van kötve, sőt ha lazulás van akkor a vezetékelrendezésnek köszönhetően akkor sem csúszik ki a helyéről...
Nomeg így ha valaki belenyúl kissebb eséllyel kötné ki a nullát a földsínről, mint a HLAK-ból...
Mert a HLAk meg az odavezető nulla útban is volt pl a kismegszakítók eléréséhez..
Ez egy teljesen jó meglátás volt a részedről... igaz így is meg úgy is működik de viszont így biztonságosabb, meg is csináltam.
A leszorítóbilincset annyira húztam meg hogy mikor már látszott hogy hajlik megfele a bilincs akkor nem húztam tovább. Persze kézzel nem lehet kihúzni a kábelt, sőt ha ki van oldva a bilincs a kábel akkor is a helyén maradt tehát itt biztos nem lesz nullaszakadásom. Ha a HLAK -nál bármelyik nulla kilazul az viszont nem jár már veszéllyel mert a földsín fixen és biztonságosan csatlakozik a nullához.

Akkor a főelosztóm rendben van, innentől a melléképületekben bármit szerelgetek, ha durva hiba van akkor a fi leold ugye?

Meg visszatérve a nullaszakadáshoz, ha a nulla a szolgáltató oldalán szakad ( pl tartósodronyom leesik) akkor ha nincs földszondám meg földelésem akkor minden áram alá kerül és nem kapcsol le az ÁVK sem ezt már kikövetkeztettem.
De nekem a vízcső, gázcső, sőt a melléképület vízcsöve, fúrott kútja, sőt a melléképület földszondája ( igaz kitudja milyen kacskaringós úton) de az is rá van most kötve a föld sínre amit lent láttok.
Ergó ha szakad a nulla de van valamennyire működő föld akkor mi fog történni?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2017
(#) Busz hozzászólása Júl 21, 2017 /
 
Ja és az alap hogy pl két hónap múlva ellenőrzöm a kötéseket nem-e lazultak ki és húzok rajtuk esetleg, de a kérdésem: aluvezetékeknél a kismegszakítóba meg kell tépni rendesen a csavart hogy deformálódjon az alu vagy elég egy "normál" nyomatékkal meghúzni? Erősen de nem bivalyerősen húztam meg.

A FI relé hiba esetén lekapcsolja a fázist és a nullát is. De ha pl megy egy daráló vagy hegesztő és levágja akkor olyan nem történhet hogy visszarúg a hálózatba és pl kisüti egy tévét vagy bármi érzékenyebb cuccot?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2017
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 21, 2017 / 1
 
Ha már így át van szerelve, a piros vezetéket illő lenne kicserélni 10 mm2 zöld-sárga MKH vezetékre . Szerintem az lehet a földelőszpndára.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2017
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Az alu vezetékkel is az a probléma, hogy el van öregedve, (40 éve ott van) most is meg lett hajtogatva, a szigetelés alatt nem lehet látni, hogy sérült-e, eltörhet. Ezért írtam le többször is azokat is cserélni kellene. Most 25A és 1 mérőd van. Erről megy a villanybojler is.Érdemes lenne egy vezérelt (régi nevén éjszakai) mérőt is betenni. Úgy látom a helye megvolt. Gondolom a vezeték is meg volt hozzá külön.
Sőt 2 db Fi-reléd is megvan hozzá.
(#) Busz válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Gázbojlerem van, a legnagyobb fogyasztó a mosógép.
Vezérelt mérő van, de az külön van kötve, ÁVK nem védi, de fel sincs kapcsolva a kismegszakító. A régi épületben van villanybojler de nincs használva.

Jó van daráló, hegesztő stb stb ami annál is többet eszik de azok csak időszakosan használtak.
(#) Busz válasza Busz hozzászólására (») Júl 21, 2017 / 1
 
A vezetékek cseréjét tervbe vettem mert pl ha bedugok a mérőtől legtávolabb eső konnektorba egy 2kW-os hősugárzót akkor annál a konnektornál a 230V-ból leszívódik a hálózat 205V-ra. Jó de ott hosszabbítókábel minden van már.

De ha bent a házban a mérőnél ha bedugom akkor max 2V-ot csökken, de ha a tetőtérben akkor 10V-ot is. A tetőtér 1,5-ös rézzel van kábelezve.

Szóval minden van vegyesen, most bekerült a FI, a legközelebbi meg majd az újravezetékelés lesz. Mert a fél házban be sincs húzva a föld a konnektorokhoz... szóval ezmiatt már meg kéne csinálni.
A szerelvények adottak, elvileg már csak vezetéket kellene venni.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 21, 2017 / 1
 
Igen ez lehet a vezeték, de inkább kötési hiba. De ez már előre lépés.
(#) Remci hozzászólása Júl 23, 2017 /
 
Lakás felújításba kezdtünk és átalakítanám a belső villany hálózatot. Villanykapcsolók áthelyezése, konnektorok számának növelése,ilyesmik. Az lenne a kérdésem, hogy a szerelő dobozok befúrásához milyen 65-ös lyukfúrót ajánlanátok, téglába-lyukas téglába-beton blokkba, ami pár fúrás után nem megy tönkre. Használ ilyet valaki? Csak 65-ös méretben gondolkodom, a neten sokféle van, de engem a saját tapasztalatok érdekelnének hogy melyikre érdemes beruházni.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2017
(#) Robin2 válasza Remci hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Ez inkább villanyszerelés vagy mühelyünk felszerelése, szerszámai topikba illik
Nekem a legolcsóbb is bevált a téglába, viszont betonba, ha jó beton, akkor jó minőség kell (drága) és még akkor se garantált, hogy bírja. Mennyi dobozhelyről van szó?
(#) Remci válasza Robin2 hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Úgy kb 15-20 db. SDS+ - osban gondolkodom, mert olyan gépem van. Lehetne vésővel is lyukat csinálni, de sokat kell javítani utána.
(#) Robin2 válasza Remci hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Elsőre a téglás lyukakat készítsd el, azt szinte bármelyik kivájja, aztán menj a betonos falhoz. Ha esetleg.feladja a betonba, akkor még mindig ott van az a lehetőség, hogy fúrószárral körbefurkálód és összeszakítod a lyukakat. Mégis könnyebb mint vésni
(#) Pafi válasza Remci hozzászólására (») Júl 23, 2017 / 1
 
Obiban vettem vídia betétest hatszögű szárral, sima fúróval használtam és alapvetően jól működött, de vékony falat az ütvefúrás miatt néha átszakított. Volt gyémántporos vágóélű kicsit több pénzért, illetve annak külön kellett megvenni a vágó palástját és a befogó részét, de lehet hogy jobban jártam volna vele, mert az ütés nélkül is tud dolgozni, ha minden igaz.
(#) Moderátor hozzászólása Remci hozzászólására (») Júl 23, 2017
 
Hogy jutott eszedbe 11 éves reg.gel, ezt a kérdést a pihenős témába feltenned?
(#) gyuszo válasza Remci hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Ez jó lesz ahhoz a pár lyukhoz.Bővebben: Link
(#) jeges válasza Remci hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Mi ilyen sorolható dobozokat használunk egyszerü és jó 85mm korona (dobozhely furó) kel neki!
Bővebben: Link
(#) gyuszo válasza jeges hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
Elárulhatnád, hogy miért fúrsz 85 mm-es fúróval a 65 mm-es doboznak ?
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
A sorolható doboznak van két füle, ami kilóg a 65 mm-ből és kell némi gipsz is a doboz és a fal közé.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Júl 23, 2017 /
 
A két fül belemegy a résbe, amit a horonymaró kivágott.
Én a 65-ös sorolható dobozokhoz a 65-ös fúrót a 80-as kötődobozhoz a 80 mm-es fúrót használom.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2017
Következő: »»   533 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem