Fórum témák
» Több friss téma |
Gondolod ha káros lenne a szemre azzal világítanák meg a képernyőt?
Egyébként meg minden világítás káros a szemre..
Szerinted érdekli a gyártókat mennyire kâros a kaja, a kipufogógáz a TV képernyő sugárzása... ,nem jótékonysági intézmények. Tisztelet a kivételnek.
Akkor a Napot is azonnal el kell oltani.....
Isten ments. Szabadságon vagyok! Meg akkor nem érnek meg a paradicsomjaim.
Sziasztok.
Ma találtam egy KANLUX 3W-os LED-es spot lámpát. 60 LED-el van szerelve. Biztosan voltam benne, hogy rossz, mert a veszélyes hulladék közé volt bedobva. Nekem megtetszett a sok LED, mondom hazaviszem, szétszedem és ha egy LED is jó akkor nekem már megérte. Itthon szétszedtem és találtam egy elégett alkatrészt benne. Mint kiderült egy 120V-os varisztor a LED modullal párhuzamosan. A kérdésem az, hogy minek van ez benne? Mármint azt értem, hogy túlfeszültség védelem, de minek? Ez egy eldobható eszköz, ha tönkremegy akkor nem mindegy, hogy a varisztor ég el, vagy a LED-ek? Ha meg a hálózat felől érkező túlfeszültség impulzusokat hivatott kivédeni akkor miért az előtét elektronika "legvégén" van? Mellékelem a visszafejtett kapcsolási rajzot. Ja és a LED-ek jók, legalábbis azok amiket kipróbáltam. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2017
Valószínűleg feszültségkorlátozó sönt szerepet töltött be, nem pedig védelemi szerepet töltött be. Az mindegy, hogy a párhuzamos kapcsolásban hol van, a hatása nem változik.
A puffer elkót védi led szakadáskor (tehát mégis védelem) , gondolom olcsóbb volt 160V elkó és varisztor mint a 400V elkó
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2017
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, mindkettőben van logika. Azt hiszem, legegyszerűbben úgy tudom kipróbálni, hogy összedobok egy 110V-os áramgenerátort, és kipróbálom a LED modult. Ha világít, vagyis nem szakadt akkor Bakman válasza lesz a helyes, ha viszont szakadt akkor Csaba találta el. De azért lemérem a dióda hidat is, hátha a hálózat felől kapott egy túlfeszültséget (utóbbi időben sok volt a vihar), de egy villámcsapás nagy eséllyel más nyomokat is hagyott volna, mint az elfüstölt varisztor.
Ledeket egyesével próbáld, egy szakadt lesz, ezért áldozta fel magát a varisztor. Tapasztalat. Szakadt led áthidal, varisztor kiszed, és C1 értékének csökkentése ameddig hidegebbek nem lesznek a ledek. Túl vannak hajtva, nagyobb fény (jobbban látsz, elégedett vagy) és elöbb tönkremegy (veszel másikat)
Dicséret azért, hogy visszarajzoltad
Klasszikus kicsi soros ellenállás bekapcsolási áramlökés korlátozására. Kondenzátorokkal párhuzamosan kapcsolt kisütő ellenállás, hogy ne rázzon meg ha kiveszed (ilyet izzólámpa nem tud, csak az a LED-es ). Áramgenerátorként a 680nF működik, találkozóra vihetek 330nF-ot. (Ahogyan írták, "ha nem világít annyira, akkor sokkal tovább"). Igazán a C2-es kondenzátor sem kellene bele, csak így "simább" a fénye (stroboszkóp hatás, lásd fénycső armatúra, forgó gépek, stb.).
Nem áll szándékomban megjavítani. Kifejezetten a fehér LED-ek miatt szedtem szét, csak érdekelt a varisztor mibenléte. A többi alkatrész oka tiszta volt. Szeretem megérteni azt ami körülöttem van. A kapcsolási rajz visszafejtése természetes, anélkül mégis honnan tudnám hova van bekötve? Ilyen egyszerű panelek visszafejtése 5 perc alatt megvan. Nagyon sok készüléknek fejtettem már vissza a rajzát, aztán megpróbálok rájönni (egyedül, utánaolvasok, kérdezek), hogy mi miért van benne és hogyan működik. Én így tanulok.
Köszönöm. Gyula neked is! A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
A javítást kezdd úgy hogy 400V elkót teszel be (és a vdr-t kiveszed), megméred rajta a feszt , ha szakadt a ledkör 300V feletti feszt mérsz és nem világítanak a ledek , ha világítanak (mind) akkor a vdr volt hibás , átütött .
Ajánlott leválasztó trafó használata... Ha 2 puskás trafót szembefordítva használsz , van 115 és 230V-od... A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
Azt csak úgy mondom, hogy nem akarja javítani, hanem éppen bontja.
Egyébként igazad van
Ha kipróbáltad (nem javítás szándékkal) tájékoztatsz az eredményről?
köszi (mindenki akit érdekel) nevében.
Talán SMD LED-ek vannak benne?
Ha igen, egy nagyítóval nézd meg a a LED-ek "sárgáját"...látni fogod, melyik van kiégve ! A LED-eket egyesével egy "szakadásvizsgálatra" állított multiméterrel is kipróbálhatod. Ha jók, akkor csökkent fényerővel világítani fognak. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
Melyik részével van gondotok azzal, hogy NEM_AKARJA_MEGJAVÍTANI a kérdező?
Ha engem kérdeztek, akkor szerintem le is lehet akár cuppanni a témáról. De mindenképpen leválasztva rágódni elektroncső mesterről, mert őt ez nagyon nem érdekli és nem is kérdezte... A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
A helyesírási szabályok ismételt, súlyos megsértése miatt a hozzászólás eltávolítva.
Sziasztok!
Sokadszorra futottam bele különbőző háztartásban alkalmazot fényforrások beszerzésekor, hogy sajnos a dimmelhető változatok gyakran (majdnem mindig..) "derengnek". Magyarul lekapcsolt állapotban is picit világítanak. Nem nagyon, de annyira igen, hogy éjszaka idegesítő tud lenni. E27 és G9 fényforrásokkal is ez a helyzet, és nem a leggagyibb ebay-es kínaiakkal csak. Pl. egy G9 halogén csillárba kell 12db 50W fényforrás. Nagyon nem mindegy, hogy 600W, vagy 84W a vége, és a LED-es olyan fényárt csinál, mint a nap Az tiszta, világos, érthető, hogy azért dereng, mert a fényerőszabályozók elektronikusak, és a saját tápjukat is a soros körből veszik. Ezzel nem tudok mit kezdeni, adott, ilyen, ez van. Kicserélni más fajtára nem akarom, mert ezek IR távirányítós kapcsolók. Tehát a kapcsoló mindenképp marad. Pláne, mert 6db van belőlle Egyébként ilyen: Bővebben: Link Jelenleg azt csinálom, hogy minden lámpatestben benne hagyok egy sima halogén fényforrást, és ez így szépen működik is. De nagyon furán néz ki, hogy minden szép, hó fehér, de 1 pilács mindig "sárga". Szóval milyen trükköt lehetne alkalmazni, ami kis helyen elfér, és nem fűt? Persze, tehetek egy ellenállást is az egyik LED-es fényforrással párhozamosan, de az fűt. Mindig. Pláne, ha teljes teljesítmény rajta a fényforrásokon. Szerintetek? Mi a megoldás?
Szia!
azt nem írtad, a fényerőszabályzód milyen elven működik, de a linken található leírás ezt tartalmazza: 60-400W 230V 10A normál vagy halogén fényforráshoz Nem szerepel, hogy LED-ekhez is használható. Ellenben egy másik fényerőszabályzó terméküknél Bővebben: Link már oda van írva, hogy "LED is szabályozható vele!" Úgy tudom, hogy a LED-ek szabályozásához fázishasításos szabályozó kell.
Triakos szabályzónak a meghajtó áramkörén keresztül folyik akkora áram, ami elég a ledek parázslásához. Természetesen ez nem elég a halogén izzóhoz. Az említett ellenállás ahogy írod mindig ott melegedne, az 1 darab halogén pedig eltér. Megoldás egy negatív értékű ellenállás. Egy párszáz ohmos ellenállással sorba kötött polyswitch.
Szia! Ez fázishasításos elven működik. Odaírva azért nincs, mert pl. a hálószobában levőt 1992-ben vettem. Akkor még nem volt fehér LED sem....
Szia! Megint okosabb leszek. mi az a Polyswitch? Higy keressem, mi alapján válasszak. Gondolom, nem csak egy típus van. Pontosan mit kell tudni róla? Köszönöm!
Ez egy öngyógyuló biztosíték. PPTC. Egy 50mA 250V-os jó is lenne. Természetesen melegedni fog, de tizedvatt körüli teljesítményen. De csak akkor, amikor a csillár világít. Egy elektronikus kis áramkör is alkalmas lehet a feladatra, csak azt legfeljebb kapcsolási rajz szinten tudom kitalálni. Viszont ez csak inkább egy elektronikával amúgy is foglalkozó embernek éri meg.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2017
A "derengést" akkor lehet megszüntetni, ha a dimmelő a fogyasztótól függetlenül kapja a tápot. Ehhez szükség van a kapcsolónál egy nulla vezetőre is.
Erre nem jó a fogyasztóval párhuzamosan kötött 220nF-os kondi? nekem a kapcsolóhoz is adtak, hogy ha derengene a fényforrás, kössem vele párhuzamosan.
Nem jó, de valószínűleg meg lehet oldani vele. Egészen addig működik, amíg sokkal jobb hatásfokú LED, fényforrás nem kerül a fogyasztó helyére. Akkor majd lehet gányolni megint, mert kisebb árammal, alacsonyabb feszültséggel is kiad valamennyi fényt.
Igen, bár LED hatásfokban már eléggé a végén vagyunk, nagyon sokkal jobb nem várható. Csak ötletelek: Graetz híd közepébe 2tranzisztoros 1mA-es áramgenerátor (mondhatni váltóáramú áramgenerátor), ezt ráakasztani a lámpa pólusaira, mint sönt. (bár tudni illene az alapáramot). Tegnap szétkaptam 2-féle kapcsolót is (szenzoros, RF táv. tele elektronikával), mindkettőben komplett kapcsolóüzemű táp volt (nem a szokásos 1db X2-es kondi+graetz), de én, marharépa nem mértem meg az alapáramát. (majd most) Másik dolog, ami eszembe jutott, hogy ha szabályozás is van, akkor lehet, hogy át lehet kapcsolni előre/vissza-kapcsolási módba (USA/EU), nekem nincs ilyenem, de érdekes lenne kipróbálni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |