Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretném a következő programot jobban megismerni, ma nézegettem, bizony nem egyszerű program. Neve a címből kiderül, főleg elektromágneses hullámok és velük kapcsolatos témakört fogja át, szimulálására képes. Amit igazán szeretnék elérni, hogy antennát tudjak tervezni -szimulálni. Valaki biztos játszadozott már a programmal, szerintem nem egyedül lennék, akit érdekel. Minden segítséget szívesen veszek. Üdv, mogus
Hi !
Még a régi (közel 10 éves) Ansys v5.7-et próbáltam ki. Akkor még nem volt 100 felé vágva a progi... 4 féle dolgot tudott: - elektromágnesesség - áramlás vizsgálat (folyadék, gáz) - hőáramlás - mechanika (statikai analizis) Mindehez olyan részletes tutorial van, amilyet még életemben nem láttam... Még azt is leírták, hogy az adott tutorial alapján, egy átlagos képességű mérnök, mennyi idő alatt tud az adott feladaton végigmenni. (0,5-3 óra). Hozzáteszem, e nélkül elindulni sem lehet vele (szerintem). Bevallom, én a legegyszerűbb (mechanikai) és a legegyszerűbb áramlástani példa megcsinálása után feladtam. Még arra emléxem, hogy a progi telepítése is pilótavizsgát igényelt... segítséget kellett kérnem egy kollégától, aki egy 1 oldalas leírásban, lépésről lépésre leírta, hogy hogyan kell telepíteni. Valami "flexlm" védelem volt rajta... Egy antenna kedvéért biztosan nem próbálkoznék vele meg. Arra vannak egyszerű ügyes progik, leírások, vagy maga a Nagy Antennakönyv ! Persze, ha maga a Tudás megszerzése a cél... Jó szerencsét hozzá !
Hi,
Rothammel antennakönyvem van, az elméletet mondjuk tudom, csak érdekelne szimuláció is. Na meg saját antenna tervezése alapelemekből. Vannak érdekes elképzeléseim, azokra szeretnék szimulációt csinálni. Ansyst én is ismertem, valóban nem a legegyszerűbb volt Suliba tartottak egyszer nekünk előadást, ott Comsol-t használtak. Ezt kimondottan nem ismerem, de talán jobban bele lehetett mászni maxwell képletekbe. Most annyira jutottam HFSS -be, hogy egy dipólt beszerkesztettem és csináltam rá egy szimulációt. Hát egyrészt nagyon lassúnak tűnik, másrészt meg nem nagyon részletes a beállítási lehetőség. Igaz egyszerűbb is kezelni.
Bár nem éppen HFSS, de esetleg érdemes lenne kipróbálnod a Microvawe Office-t is.
A tutorialban 4 féle antenna szimulációját mutatják be. Ha jól emléxem, az egyik egy log. spirál... Viszont, ha jól emléxem, akkor csak sík antennát lehet vele szimulálni (amit pl. NYÁK-on kialakíthatsz). Pl. egy Quadot már nem tud.
A nagyfrekvenciás szerkezetszimulációban az a jó, és persze a rossz is, hogy nem tudja a szoftver, hogy valójában mire vagy kíváncsi. Lehet ez azért jó, mert jó beállítás mellett a gyakorlati eredményekhez nagyon közeli értéket adhat. Rosz viszont azért, mert pl egy huzalantenna számítása is nagyon hosszú idő lehet. A végeselem analízis, mint módszer azért jó nagyfrekire, mert nagyfrekvenciásan szinte minden összefüggésben van mindennel, és szinte lehetetlen előre megmondani egy szerkezet viselkedését elméleti értékek vizsgálatával. Pl egy nagyon rövid félhullámú dipol, akár többszáz MHz-el arrébb adhat rezonanciát az elméleti értéknél, ha figyelembe vesszük a táplálási pontjánál kialakítani kívánt szerkezetet.
Bármennyire is hihetetlen, de a mikrohullámú technikában alig van explicit módszerrel számolható dolog! Az Ansoft HFSS, AVR Microwave Office, CST Microwave Studio, a legjobbak ezek közül. Használatukhoz elengedhetetlenül szükség van jónéhány szakmai fogalom ismeretére, legalább magyarul A CST MWS-ben tudok segíteni. Én egy régi HFSS v5.6-al kezdem. Annak a kezelési útmutatójában még igazán szájbarágósan le volt írva a szimmetriák szerepe, a távoltér... Ha csak gyors és pontos antennaszámításra van szükséged, akkor javaslom inkább az MMANA nevű ingyenes, rádióamatőröknek írt progit. Ez mindenféle huzalból kombinált antennát tud méretezni, optimalizálni stb. Merthogy a legtöbb antenna huzaldarabokból áll... És rengeteg antenna benne is van a minta könyvtárában.
Üdv laza!
Kösz a tippet, megnézem azt a progit.
Ha esetleg antennás kérdésed van, lehet hogy abban is tudok segíteni
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Olvastam már az előttem írók hozzászólását. Szakdoga előtt állok és egy antennát szeretnék benne építeni. Majd méréseket végezni vele. Olyan programra lenne szükségem, amivel tudom az antennát méretezni, optimalizálni és szimulálni a működését, meg karakterisztikát előállítani, ahogy műxik. Tudom ez most sok, de talán lesznek itt segítőkész emberek. Köszönöm
Sziasztok ! Meg tudna valaki mondani hogy Ansoft Designer 2.2 -ben hogy lehet spice modell alapjan (vagy .zap alapjan) komponenst letrehozni ? Sehol egy normalis leirast nem talalok errol. Az AC szimulalas rendben a s2p alapjan letrehozott ketpolussal, viszont munkapontot is szeretnek nezni valahogy. Koszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |