Fórum témák
» Több friss téma |
Ezelőtt 3 évtizeddel elég egyöntetű volt a vélekedés a szakmában, hogy a régi lakások hálózatát nem fogja elviselni az ÁVK. Ha jól emlékszem, elő akarták írni rendeletileg mindenhová (a KLÉSz újabb változata lett volna), és az IKV jellegű cégek merev ellenállásába ütköztek.
Az lehet az oka a feszültség ingadozásnak és a villanykörték vibrálásának hogy a trafókörzet majdnem üresjáratban megy, kihaltak onnan az emberek?
Tehát a trafónkhoz tartozó összes körzetben töredéke a fogyasztás az eredetinek, vagyis most jelentősen túlméretezett a trafónk a fogyasztáshoz képest?
Ha a házba három fázis van bevezetve, azonnal nézesd meg a hálózatot mert nulla lazulás van valahol. Ha csak egy fázis, akkor is. Előbbi esetben a gépekre és úgy minden elektromos eszközre veszélyes a dolog, utóbbi eset sokkal tűzveszélyesebb.
Visszanézve a szerelésedet és a képeket, az órától bejövő Nulla kötést nézd meg az FKA főelosztó táblában.
De nem ártana azt a vezetéket kicserélni, mint már korábban is írtam. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
Nem nálam van a hiba, egy ismerősömnél meg az egész utcájában.
Szolgáltató volt kint mérni, szerinte alaptalan a feszültségpanasz, 10%-on belül van az eltérés.
Szerintem nem. Abban az esetben, ha nincs akkora terhelés mint régen maximum megemelkedik a hálózati feszültség, de rövid idejű komoly feszültség ingadozást szerintem nem okoz. Inkább tudom elképzelni, hogy valahol szakadás vagy nagy átmeneti ellenállású kötés van a szolgáltatói vonalon. Légvezeték vagy kábel van az utcában? Milyen méretű a feszültség ingadozás? Elképzelhető nullszakadás a szolgáltató hálózaton, de még a trafó csillagpont földelésénél is lehet hiba ami miatt asszimetrikus terhelés változásra elmászik a csillagponti feszültség.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2017
trafó csillagpont földelésénél is lehet hiba
Szerintem arra kicsi az esély, egy átlagos transzformátorkörzetben van mondjuk 4 áramkör, akkor mindegyik végén van földelés, ez összekötve az állomásnál elhelyezett földeléssel, aztán minden, normálisan kiépített fogyasztónál földelés, ha ne megy tanyáról beszélünk, akkor a szomszédos körzetek nullavezetőjével összekötve a nulla, és azokban ugyanannyi földelés... A házon kívüli nullahibánál egyszerű előbbre jutni, be kell dugni annyi fogyasztót, amennyit elbír a teljesítménykorlátozó, ekkor a szomszédban kiégnek az izzók, és ők intézkednek.
Sziasztok!
A Bakony BS 35-L típusú kismegszakítónak mi a karakterisztikája? Egy hivatalos papíron kellene megadnom, hogy ez milyen kioldású mint pl. 25A C, de ez elvileg nem C és nem B, mit lehet oda írni? Annyi biztos, hogy lomha típusú, és a C-hez áll a legközelebb, de mégsem az. U jelleggörbe szerepel rajta és, hogy 3,5-8x I1 (I1=35A nem kioldóáram, névleges áram 25A). A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2017
A régebbi L karakterisztika a mai B-nek felel meg.
Egy kis segítség, itt egy kép, amit még te készítettél :
Bakony BS 35-L ( tehát L ) Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
Nem vitaképpen, de a 35 fokszámú kismegszakító jelleggörbéje U karakterisztikás.
Egy kép amit a fórumon találtam (eredetileg nem tőlem származik): Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
Hm... Elég sokat keresgéltem, de úgy látszik mégiscsak érdemes volt.
Nem tudtam, hogy a BS 35 után az L a karakterisztikára utal eddig nem láttam még soha "-U" típust, de most egy képet sikerült találnom "-U"-val. Így már másabb a leányzó fekvése. Szóval a BS 35-L-re a 2,4-3,5xI1 lesz érvényes. Ami lényegében t>=0,1 sec esetén 84A, t<=0,1sec esetén 122,5A. Ez 25A "B" esetén 75A-125A. Jelenleg a B és C karakterisztika áramértékeit is ugyan arra a t időre adják meg mint a Bakony kismegszakítóknál? Mert ha igen akkor tényleg neked volt igazad és "B" lesz az. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
Egy sor bakony kismegszakító.
Ok, kösz. Akkor ezt én néztem be, de annyi félrevezető dologgal találkoztam más fórumokon is, hogy képtelenség volt eldönteni, mi a helyzet, ha az ember nem jártas a Bakony kismegszakítók világában. Egyébként a BS és a BK között csak a maximális zárlati áram megszakítóképességében különböznek? A BS 3kA a BK 6kA más különbséget nem láttam.
Ezek alapján egy sima 25A-es B kismegszakítóról el kéne indulnia egy 5,5kW-os lassú fordulatú motornak, majdcsak üresjáratban indítva (ékszíj és némi tehetetlenséget forgatva). A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
Sziasztok Fórumozók,
kérnék egy pici segítséget. Van egy billenőkapcsolóm a kertben, ami egy impulzusrelét működtet. Ezzel tudom a kertben a lámpákat fel/le kapcsolni. Most szeretnék egy kapunyitó motort telepíteni és láttam, hogy van neki egy úgynevezett "udvari fény" funkciója. Azt olvastam, hogy meghatározott ideig 230V-ot ad ki. A kérdésem az lenne, hogy ezt 230V-os kimenetet, hogyan tudnám a billenőkapcsolóba érkező és elmenő kábellel úgy összekötni, hogy működtesse az impulzusrelémet. Esetleg egy relé megoldás lehetne? Előre is köszönöm. István
Szia István! Impulzusrelét nem billenőkapcsolóval, hanem nyomógombbal szoktak működtetni. Ha a telepítendő kapunyitó motor vezérlésének van udvari fény funkciója, akkor azzal nem fogsz tudni impulzusrelét működtetni, mert az impulzusrelének kell 1 impulzus a bekapcsoláshoz, meg még egy a kikapcsoláshoz. Az udvari fény kimeneten megjelenő feszültséggel az adott ideig tudod a kerti lámpáidat működtetni, ha az impulzusreléd kapcsolószálára rá tudod kötni. Ja ez a kapcsolószál nem egyenlő az impulzusrelé vezérlőszálával.
Tisztelettel: Jani A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
Plusz még be kell tenni egy alkony kapcsolót is, hogy napközben ne, csak este,éjszaka világítson.
Igen, kell az alkonykapcsoló, ha gyárilag nincs benne.
Sziasztok,
nagyon köszönöm a válaszokat. Igen kell egy impulzus a be és egy impulzus a kikapcsoláshoz. Sajnos igazatok van, de reméltem valami fondorlatos módon megoldható. Akkor esélytelen... Köszönöm nektek. István
Minden megoldható. Kell egy alkonykapcsoló, ami csak sötétben engedi a lámpákat felkapcsolni ez után teszel egy idő kapcsolót, amit ez a feszültség kapcsol az idő kapcsolón beállított ideig és vílágítanak is a lámpák. Csináltunk már ilyet, csak már túl fáradt vagyok a rajzoláshoz
Szia Remci,
igen de ez akkor működne ha nem lenne impulzuskapcsoló a rendszerben...nem? A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
Most egy billenő kapcsolóval kapcsolod az impulzusrelét, ami kiadja a fázist a lámpáknak, igaz? Ennek az impulzus relének a lámpákhoz menő sorkapcsára kell majd kötnöd az idő kapcsoló felöl jövő fázis szálat. Csak az a lényeg hogy a fázis ugyan az legyen. Így akkor is világít a lámpa ha kapcsolóval kapcsolod, vagy ha a vezérlés kapcsolja.
Helló!
Az éjjeli áram "beköttetése" mekkora macerával és költséggel jár?
Az a meglevő mérőhely kialakításától függ a legjobban.
Szabványos kialakításnak meg kell lennie. HB11KF Hensel szekrény az ajánlott. Védőföldelés 16 mm2 vezetékkel bekötve. 10 mm2 elmenő vezetékek megléte az elosztó tábláig. FI relé az állandó és a vezérelt áramkörhöz is. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
Külön-külön fí mindkettőhöz?
Nekem 4 éve 80 volt szőröstül-bőröstül a lakáson belüli elosztóig. Leszedték a régi villanyórát, új Hensel-szekrény, régi mérő vissza, új vezérelt mérő, új kismegszakítók, új kábelezés, papírmunka.
A lakáson belüli rész nincs benne.
Igen, mindkettőhöz kell.
Értem, kösz a válaszokat!
Ha jól tudom, fixre kötik a fogyasztót, tehát a villanybojlert, ami egyébként gyárilag villásdugós. A bojlerig falon kívüli kábelcsatornában megy a táp, ott egy konnektorban végződik, ezzel mit csinálnának? Levágják róla és külső kötődobozban fixre kötik, netán a bojlert teljesen újrakábelezik fix kábellel? Bár ezt kétlem.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |