Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   206 / 3998
(#) kocici17 válasza adax01 hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /

Pukkadjak meg ha értem, hogy mire akarsz kilukadni.
Ezt az egészet igy nem lehet értelmezni.
(#) adax01 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /

A feszűltség az egyen 26 v ez a max ez a kimenő a bejövő az a 37 v szintén egyen áram, a stabilizátór az pedig egy LM317 t vátoztatható stabilizátor .
A fesz ugrálás az akkór van ha az 5K-s potit maximum feszre állitom tehát 26V-re akkór 3 Voltot ugrál az érték,de ha leviszem a feszt 18 ill 22 Volt kőrnyékére akkór az ugrálás lecsökken vagy kb egytized voltra vagy meg szünik ez az érték alatt.
Nem 2n3055-tel lett megcsinálva hanem 2n3442 vel mert csak ez vólt itthon .
Ezt a rajzot köbzoli tól kaptam külön köszönet neki érte.

LM317 001.jpg

(#) jdani hozzászólása Ápr 14, 2008 /

csáó. HA 2 tranzisztort egy hűtőbordára akarok szerelni, de ugy, hogy a kollektorai ne érjenek össze, akkor elég oda csak a szigetelés, vagy kell oda hűtőpaszta is?
(#) Gery válasza jdani hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /

A szigetelö szigeteli el, a hütőpaszta csak jobb hövezetést hoz létre a két réteg között. Kisebb höfejlödésnél szerintem elhagyható de ajánlatos(én mindenhova rakok).
És nefelejts el a csavar alá se szigetelő gyürüt rakni.
(#) proli007 válasza adax01 hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /

Hello!

Vicces kis kapcsolás az alsó!

- De a hibát, szerintem a poti kontakthibája okozza. A csúszkán átfolyó áram, úgy 5..10mA között van, és ez nem túl helyes. Ide igazság szerint huzalpoti kellene, bár megjegyzem azok sem túl megbízhatók ebben az ellenállás tartományban már. (kivét persze a kiváló minőségűek.)

- A tranyó, meg az ellenállás amit írtál közömbös. abból hiba nem származik.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza Gery hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /

Hozzátenném, hogy 0,02mm hézag, már komoly hőátmeneti ellenállást jelent. Tehát minden esetben indokolt a szilikon zsír, vagy hővezető paszta, és jó vékonyan. Csak annyit, ami kiegyenlíti a felületi egyenetlenséget. Ja, és a hűtőborda és a szigetelés, valamint a szigetelés és a tranyó közé is kell kenni!
(Újabban van szilikon alapú lágy szigetelő, az alá-fölé, viszont nem szükséges paszta.)

üdv! proli007
(#) Rafaell válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /

Szia Proli! :wave:
Túl sokat gondolom nem tud, de annyira gagyi, hogy sokat nem vesztenék vele összerakni.
Készítettem egy beültetési rajzot (mindkettőt egy IC-hez), és az lenne a kérdésem, hogy jó-e? Tényleg csak az egyikből az ellenállás a másikból meg a kondit kell GND-re rakni? Nem hiányzik valami a kapcsolásból csak a +- os táp miatt kérdem?! TL072-nél az 1-es láb Offsett null -ként van (az adatlapján) feltüntetve, de az ugye Output 1? Mert TL062 és NE5532-nél Out...
/Esetleg 40Hz - től is működne tehát a mély hangoktól vagy félreértettem a 1Khz-től dolgot?/
(#) Müszi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /

Idézet:
„Újabban van szilikon alapú lágy szigetelő, az alá-fölé, viszont nem szükséges paszta.”

Nembaj, én kentem az alá is
(#) proli007 válasza Rafaell hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /

Szia!

- Azt azért elfelejtettem mondani, hogy ez "csak" egy elvi rajz. A 2,37kohm ha jól tudom nem kapható, azt két alkatrészből kell összetenni. (Erre számolták ki, de ha 2,2kohm-ot használsz, akkor sincs baj, nem lőnek nyúlat ezzel a kapcsolással.)
- Viszont azt nem említették, hogy kisimpedanciás meghajtás esetén igaz a kapcsolás működése. Plusz a baloldali rajzon a műveleti erősítő egyenáramú munkapontját is a bemenőkör biztosítja.
- Egyszóval a helyes működés érdekében érdemes még egy egységnyi erősítésű bemenő fokozatot a fázistoló elé kapcsolni. Ez biztosítja a kisimpedanciás meghajtást és a munkaponti feszültséget is egyben.
- Nem tudom hol olvastad, hogy a TL072-nél offsetláb az 1. De nem igaz, a kettős műveleti erősítőknek szinte szokványos a bekötése, és a nyolc láb mellett, nem is lehet offset láb. (az önálló tokú erősítőknél van így)
- Ez már "0Hz"-től is működik. Az 1kHz az a törésponti freki, ahonnan a fázistolás már számít. Víszont az általam rajzolt illesztővel, már kb. 20Hz az alsó határfreki, mint ahogy az ábra is mutatja.
- A nyákon hiányzik egy vonal, a 3. láb és az RC tag között.

üdv! proli007

Delay.jpg

(#) tbence3 hozzászólása Ápr 15, 2008 /

Sziasztok!
Ellentétes fázistolásban tudna valaki segíteni?
Adott két tekercs és egy jelgenerátor.
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) adax01 hozzászólása Ápr 15, 2008 /

Sziasztok kellene egy kapcsolásirajz egy 9v rovarriasztóhoz ami kb 50 nm ig hatásos.
Nyákrajz is erdekelne.
tudna valaki küldeni egyet a privátba.
köszi
Mert seholsetalálok.
(#) proli007 válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Szia!

Esetleg tedd a tekercseket a generátor tetejére, de
szembe egymással.

Hát ebből, hogyan tudja meg valaki, hogy mit akarsz?

Ha csak számítani, ott a TINA!

üdv! proli007
(#) proli007 válasza adax01 hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

50 nanométerre, elég nehéz riasztót készíteni, hát még megmérni a hatótávolságát.
Amúgy nem véletlen, hogy nem találtál, mert ha ez ilyen egyszerű lenne.....

üdv! proli007
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 15, 2008 /

Sziasztok
Olyan vegyszert keresnék (ha létezik egyáltalán) amivel az oxidálódott forrasztási pontokat szép csillogóvá lehet varázsolni, nem csak az esztétikum miatt, de ilyenkor a forrasztás is eléggé nehézkes, sűrűn találkozok beázott, de még javítható panelokkal, ezek miatt kellene.
ha tud valaki ilyenről akkor írjon
köszi
(#) proli007 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Szia!

Azt hiszem csalódni fogsz. A forraszanyag nem csak a felületén korrodál. A belső szerkezete is szivacsossá válik. Az oxigént meg elvonni valamiből...??
Az új ólommentes anyagoknál szerintem még bánatosabb lesz a későbbi utánforrasztás. Az újkorában sem egy leányálom, és az gyártó által elismerten kevésbé tartós mint a régi.

üdv! proli007
(#) krajnyak_dani hozzászólása Ápr 15, 2008 /

Hali
Nem tud valaki olyan IC-t mint a CD4093 és a CD4049 csak gyorsabba.Köszi
(#) proli007 válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Szia!
A 74HC... között keressél. Persz bekötésük más.
üdv! proli007
(#) Medve válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Ez a 74HCT132 és a 74HCT14 lehetne.
(#) kocici17 válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Ezzel a kérdéssel 3 gond van
1.. definiálnád a lassu és a gyors mihez képesti fogalmát???
2.... a 74hctxxx sorozat "gyors" meg kisfogyasztású de csak 5v-on a cd 40xx nem 5 volt.
3...mekkora feszültségen akarod használni.....

A kérdés többi része rendben volna :taps:
A katalógusban a keresési irányt funkcio szerint /jelen eszetben /PL: cd4093 CMOS Quad 2-Input NAND Schmitt Triggers/ beirod és több azonos funkcioból lehet válogatni Bővebben: Link
mondjuk itt is.
(#) rannek hozzászólása Ápr 15, 2008 /

sziasztok kaptam ma egy trafót! de nem tudom hova kell kötni a 220 as végét... megmérten ellenálást a piros és a kéknél volt. a többinél végtelen. Namost ahol volt ellenálás ott sokkal vastagabb a drót mint ahol nem volt most akkor hova kell kötni?
nem akarom hívni a szüleimet legyezgetni a füstöt nem beszélve arról hogy még megis rázhat előre is köszönöm a válaszokat
(#) Imi65 válasza rannek hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Akkor nem találtad el a tekercsek végeit. Egy tekercsnek mindenképpen véges az ellenállása. Próbáld mindegyiket mindegyikhez mérni. Ha a piros-kéknél van a vastagabb drót, akkor NEM az a 220-as vége. A trafók 99%-a lefelé transzformál, ahol a vastagabb drót van. A többit kéne összeválogatni.
(#) rannek válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

köszi a választ majd holnap beudgom azt meglátjuk mi történik
(#) Imi65 válasza rannek hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Vigyázz a hálózati feszültséggel, mert életveszélyes.
(#) maTaKee válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Esetleg azis lehet, hogy levan égve az a tekercs és azért mutat végtelen ellenállást?!
(#) _ampervadasz_ válasza rannek hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

A többiek gyakorlatilag megválaszolták amit én is eltudtam volna mondani. Esetleg egy fotót dobj fel, hátha valaki találkozott vele már életében, és lehet így tudnánk könnyebben segíteni!
Sok sikert a fűstgéphez!
(#) zsoltee0001 válasza rannek hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

A primer oldalon szokott lenni általába a hőbizti, namost szerintem ez le van vágva
már találkoztam olyan trafóval ahol ki volt vezetve olyan láb ami megkerülte a hőbiztit... azóta is megy a trafó
(#) adax01 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Elnézést az 50 négyzet méter tehát ekkora területre kellene rovarriasztó hoz kapcsolási rajz.
(#) rannek hozzászólása Ápr 16, 2008 /

Nah... Bedugtam aztán szépen levágta a biztositékot

képet tettem nehogy az legyen a következő hogy kigyullad:...

Trafixx.JPG

(#) _ampervadasz_ válasza rannek hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Kék-pirosra raktad, és azon levágta a biztit, akkor, ez a trafó, bizony menetzárlatos.
Látszik a tömör, vezeték is az a kisebb feszültségű rész.
Rengeteget bontottam már ebből a szériából is.
Ez a trafó ha jól emlékszem, kb 9V-ot ad ki magából, és 1,3A -t lehet kihajtani max!
(#) rannek válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Nemegészen...

Próbáltam rákötni a piros kékre és akkor nem vágta le a biztit hanem ment normálisan de viszont multival nem tudtam megmérni hány voltos...Egyszer hozzáraktam egy erősitőre akkor az ment legalábbis a kék ledje világitott :S

most meg semmi. aztán amikor mondták hogy nem vastagabb vezeték a 220 as vége akkor rákötöttem a zöld barnára na akkor aztán szépem levágta... Elvileg jónak kéne lennie.. az adatai az 1x12 V max 1.5 A :nemtudom:
Következő: »»   206 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem