Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Pukkadjak meg ha értem, hogy mire akarsz kilukadni.
Ezt az egészet igy nem lehet értelmezni.
A feszűltség az egyen 26 v ez a max ez a kimenő a bejövő az a 37 v szintén egyen áram, a stabilizátór az pedig egy LM317 t vátoztatható stabilizátor .
A fesz ugrálás az akkór van ha az 5K-s potit maximum feszre állitom tehát 26V-re akkór 3 Voltot ugrál az érték,de ha leviszem a feszt 18 ill 22 Volt kőrnyékére akkór az ugrálás lecsökken vagy kb egytized voltra vagy meg szünik ez az érték alatt. Nem 2n3055-tel lett megcsinálva hanem 2n3442 vel mert csak ez vólt itthon . Ezt a rajzot köbzoli tól kaptam külön köszönet neki érte.
csáó. HA 2 tranzisztort egy hűtőbordára akarok szerelni, de ugy, hogy a kollektorai ne érjenek össze, akkor elég oda csak a szigetelés, vagy kell oda hűtőpaszta is?
A szigetelö szigeteli el, a hütőpaszta csak jobb hövezetést hoz létre a két réteg között. Kisebb höfejlödésnél szerintem elhagyható de ajánlatos(én mindenhova rakok).
És nefelejts el a csavar alá se szigetelő gyürüt rakni.
Hello!
Vicces kis kapcsolás az alsó! - De a hibát, szerintem a poti kontakthibája okozza. A csúszkán átfolyó áram, úgy 5..10mA között van, és ez nem túl helyes. Ide igazság szerint huzalpoti kellene, bár megjegyzem azok sem túl megbízhatók ebben az ellenállás tartományban már. (kivét persze a kiváló minőségűek.) - A tranyó, meg az ellenállás amit írtál közömbös. abból hiba nem származik. üdv! proli007
Hozzátenném, hogy 0,02mm hézag, már komoly hőátmeneti ellenállást jelent. Tehát minden esetben indokolt a szilikon zsír, vagy hővezető paszta, és jó vékonyan. Csak annyit, ami kiegyenlíti a felületi egyenetlenséget. Ja, és a hűtőborda és a szigetelés, valamint a szigetelés és a tranyó közé is kell kenni!
(Újabban van szilikon alapú lágy szigetelő, az alá-fölé, viszont nem szükséges paszta.) üdv! proli007
Szia Proli! :wave:
Túl sokat gondolom nem tud, de annyira gagyi, hogy sokat nem vesztenék vele összerakni. Készítettem egy beültetési rajzot (mindkettőt egy IC-hez), és az lenne a kérdésem, hogy jó-e? Tényleg csak az egyikből az ellenállás a másikból meg a kondit kell GND-re rakni? Nem hiányzik valami a kapcsolásból csak a +- os táp miatt kérdem?! TL072-nél az 1-es láb Offsett null -ként van (az adatlapján) feltüntetve, de az ugye Output 1? Mert TL062 és NE5532-nél Out... /Esetleg 40Hz - től is működne tehát a mély hangoktól vagy félreértettem a 1Khz-től dolgot?/ Idézet: „Újabban van szilikon alapú lágy szigetelő, az alá-fölé, viszont nem szükséges paszta.” Nembaj, én kentem az alá is
Szia!
- Azt azért elfelejtettem mondani, hogy ez "csak" egy elvi rajz. A 2,37kohm ha jól tudom nem kapható, azt két alkatrészből kell összetenni. (Erre számolták ki, de ha 2,2kohm-ot használsz, akkor sincs baj, nem lőnek nyúlat ezzel a kapcsolással.) - Viszont azt nem említették, hogy kisimpedanciás meghajtás esetén igaz a kapcsolás működése. Plusz a baloldali rajzon a műveleti erősítő egyenáramú munkapontját is a bemenőkör biztosítja. - Egyszóval a helyes működés érdekében érdemes még egy egységnyi erősítésű bemenő fokozatot a fázistoló elé kapcsolni. Ez biztosítja a kisimpedanciás meghajtást és a munkaponti feszültséget is egyben. - Nem tudom hol olvastad, hogy a TL072-nél offsetláb az 1. De nem igaz, a kettős műveleti erősítőknek szinte szokványos a bekötése, és a nyolc láb mellett, nem is lehet offset láb. (az önálló tokú erősítőknél van így) - Ez már "0Hz"-től is működik. Az 1kHz az a törésponti freki, ahonnan a fázistolás már számít. Víszont az általam rajzolt illesztővel, már kb. 20Hz az alsó határfreki, mint ahogy az ábra is mutatja. - A nyákon hiányzik egy vonal, a 3. láb és az RC tag között. üdv! proli007
Sziasztok!
Ellentétes fázistolásban tudna valaki segíteni? Adott két tekercs és egy jelgenerátor. Válaszokat előre is köszönöm!
Sziasztok kellene egy kapcsolásirajz egy 9v rovarriasztóhoz ami kb 50 nm ig hatásos.
Nyákrajz is erdekelne. tudna valaki küldeni egyet a privátba. köszi Mert seholsetalálok.
Szia!
Esetleg tedd a tekercseket a generátor tetejére, de szembe egymással. Hát ebből, hogyan tudja meg valaki, hogy mit akarsz? Ha csak számítani, ott a TINA! üdv! proli007
50 nanométerre, elég nehéz riasztót készíteni, hát még megmérni a hatótávolságát.
Amúgy nem véletlen, hogy nem találtál, mert ha ez ilyen egyszerű lenne..... üdv! proli007
Sziasztok
Olyan vegyszert keresnék (ha létezik egyáltalán) amivel az oxidálódott forrasztási pontokat szép csillogóvá lehet varázsolni, nem csak az esztétikum miatt, de ilyenkor a forrasztás is eléggé nehézkes, sűrűn találkozok beázott, de még javítható panelokkal, ezek miatt kellene. ha tud valaki ilyenről akkor írjon köszi
Szia!
Azt hiszem csalódni fogsz. A forraszanyag nem csak a felületén korrodál. A belső szerkezete is szivacsossá válik. Az oxigént meg elvonni valamiből...?? Az új ólommentes anyagoknál szerintem még bánatosabb lesz a későbbi utánforrasztás. Az újkorában sem egy leányálom, és az gyártó által elismerten kevésbé tartós mint a régi. üdv! proli007
Szia!
A 74HC... között keressél. Persz bekötésük más. üdv! proli007
Ezzel a kérdéssel 3 gond van
1.. definiálnád a lassu és a gyors mihez képesti fogalmát??? 2.... a 74hctxxx sorozat "gyors" meg kisfogyasztású de csak 5v-on a cd 40xx nem 5 volt. 3...mekkora feszültségen akarod használni..... A kérdés többi része rendben volna :taps: A katalógusban a keresési irányt funkcio szerint /jelen eszetben /PL: cd4093 CMOS Quad 2-Input NAND Schmitt Triggers/ beirod és több azonos funkcioból lehet válogatni Bővebben: Link mondjuk itt is.
sziasztok kaptam ma egy trafót! de nem tudom hova kell kötni a 220 as végét... megmérten ellenálást a piros és a kéknél volt. a többinél végtelen. Namost ahol volt ellenálás ott sokkal vastagabb a drót mint ahol nem volt most akkor hova kell kötni?
nem akarom hívni a szüleimet legyezgetni a füstöt nem beszélve arról hogy még megis rázhat előre is köszönöm a válaszokat
Akkor nem találtad el a tekercsek végeit. Egy tekercsnek mindenképpen véges az ellenállása. Próbáld mindegyiket mindegyikhez mérni. Ha a piros-kéknél van a vastagabb drót, akkor NEM az a 220-as vége. A trafók 99%-a lefelé transzformál, ahol a vastagabb drót van. A többit kéne összeválogatni.
köszi a választ majd holnap beudgom azt meglátjuk mi történik
Vigyázz a hálózati feszültséggel, mert életveszélyes.
Esetleg azis lehet, hogy levan égve az a tekercs és azért mutat végtelen ellenállást?!
A többiek gyakorlatilag megválaszolták amit én is eltudtam volna mondani. Esetleg egy fotót dobj fel, hátha valaki találkozott vele már életében, és lehet így tudnánk könnyebben segíteni!
Sok sikert a fűstgéphez!
A primer oldalon szokott lenni általába a hőbizti, namost szerintem ez le van vágva
már találkoztam olyan trafóval ahol ki volt vezetve olyan láb ami megkerülte a hőbiztit... azóta is megy a trafó
Elnézést az 50 négyzet méter tehát ekkora területre kellene rovarriasztó hoz kapcsolási rajz.
Nah... Bedugtam aztán szépen levágta a biztositékot
képet tettem nehogy az legyen a következő hogy kigyullad:...
Kék-pirosra raktad, és azon levágta a biztit, akkor, ez a trafó, bizony menetzárlatos.
Látszik a tömör, vezeték is az a kisebb feszültségű rész. Rengeteget bontottam már ebből a szériából is. Ez a trafó ha jól emlékszem, kb 9V-ot ad ki magából, és 1,3A -t lehet kihajtani max!
Nemegészen...
Próbáltam rákötni a piros kékre és akkor nem vágta le a biztit hanem ment normálisan de viszont multival nem tudtam megmérni hány voltos...Egyszer hozzáraktam egy erősitőre akkor az ment legalábbis a kék ledje világitott :S most meg semmi. aztán amikor mondták hogy nem vastagabb vezeték a 220 as vége akkor rákötöttem a zöld barnára na akkor aztán szépem levágta... Elvileg jónak kéne lennie.. az adatai az 1x12 V max 1.5 A :nemtudom: |
Bejelentkezés
Hirdetés |