Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   549 / 965
(#) levaitamas válasza pont hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Főleg a nullát.
(#) erbe hozzászólása Okt 10, 2017 /
 
Elrettentő példa: Néhány napja egy teljes lakásfelújításon dolgozok (régi ígéret beváltása). Az épület legrégebbi része ~57-ben épült. Részben még bergman csöves, horganyzott lemezes dobozokkal. A későbbi bővítések következménye:
Általános a két szál alumínium 1,5-ös vezeték, földelőérintkezős dugaljakban is. Piros=fázis, szürke=nulla. Egyik dobozból két szál kék vezet a következő dugaljba. Máshol a piroshoz kéket kötöttek, a szürkéhez feketét vagy a piroshoz feketét és a szürkéhez kéket. Néhány helyen csak 2 menetet tekertek a megfaragott szigetelésű fővezetékre elágazásként. Újabb bővítésnél már a piros aluhoz 2,5-ös szürke sodrott rezet. Alkalmanként itt-ott hegesztettek is, így némelyik összetekert kötésre úgy ráégett a szigetelőszalag, hogy úgy kell lefaragni. A régi vásznassal nincs ilyen gond, az szokatlanul jó állapotban van.
Minden alut rézre cserélünk. Fárasztó lesz még az is, hogy megtaláljam, melyik dobozból merre megy tovább. Még szerencse, hogy több helyen teljesen új vonalvezetés lesz, mert az a legkönnyebb.
(#) papo69 válasza erbe hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
Nem sok értelmét látom, a régi csövek, dobozok felhasználásának. Egyszerűbb az egészet ujraszerelni.
(#) Gafly válasza papo69 hozzászólására (») Okt 11, 2017 1 /
 
"Piszkolás" úgyis lészen, sokkal több anyagköltség meg nem.
Tökéletesen igazad van (szerintem, de nem értek hozzá).
(#) kowi válasza Skori hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
Az a helyzet ha ideiglenesen csinálunk valami azt is úgy kell mintha örök lenne bizonyos kereteken belül. Mert bármi lehet nekem is volt olyan ideiglenes munkám ami egy évig úgy volt Meg azért egy 200Ft-os alumax belefér vagy egyéb kötőelem.
(#) erbe válasza papo69 hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
Nem mindegy, hogy 50 m-t kell vésni könnyen hozzáférhető helyen horonymaróval előkészítve, vagy 100-at, ebből a fele mennyezeten és falakon, födémen átmenő útvonalakon.
Mennyezeten pl. csupán a világítást kell 1,5-ös rézre cserélni.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Okt 12, 2017 /
 
A régi nyomvonalat egy érpárkeresővel percek alatt fel lehet térképezni. Hogy egy új nyomvonal kiépítése-e az egyszerűbb, vagy a régi felhasználása az attól függ, hogy azt akkoriban hogy csinálták meg, meg hogy mennyire ésszerű, azaz mennyiben felel meg az új kialakításnak. Mert láttam már olyat ami éppen csak vissza volt pamacsolva, lazán ki lehetett kocogtatni a horonyból a benne levő trutymót, a régi kábellel együtt.

Nálam most nagyobb a baj, mert még van a faalon 6cm nikecell, ezen még gipszkarton, és ez alatt kellene vésni. Illetve tervezek még tenni rá lambériát, az aljzattól a mennyezetig, tehát be lesz teljesen lambériázva a fal. Azon gondolkodom, hogy a hajmeresztő falbontást nem lehetne-e megspórolni, és kívül a lambéria alatt a párnafa magasságában egy kábelcsatornában elvinni a kábeleket. Nem tudom hogy ezt így lehet-e, mennyire szabályos vagy sem, mert nyilván tűzveszélyesebb mint a falban vinni. De az is elég bután nézne ki, ha a szerelvények nem a lambéria síkjában lennének hanem a falban, vagyis kb. 10cm mélyen. Írhatna róla ha csinált már ilyet valaki.
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 12, 2017 /
 
A fal belő oldali szigetelése nem a legjobb megoldás. Nikecellben villanyt szerelni sem. De ha már így van, akkor az a javaslatom, hogy tervezd meg a védőcsövek nyomvonalát, cseréld ki ezen a részen kőzetgyapotra. Ez sokkal kevésbé tűzveszélyes. A szereléshez használj, ha szükséges mélyített dobozokat.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2017
(#) Ge Lee válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 12, 2017 /
 
A szigetelés részébe most ne menjünk bele, de egyébként a belső az egyetlen értelmes megoldás, mert ha a téglát fűtöd az ugyanúgy el fogja szállítani a bent előállított hőt a fal éleinél, csak lassabban. Itt nem is lehetne külsőt használni, ugyanis alagsori a lakás, a falain kívül nem levegő van hanem úgy 60cm fal, mögötte meg föld. Nyáron is hűvös a lakás, és ilyenkor is van még benne 18 fok, miközben a házat már 2 hete fűtjük.
Igazából a kábel folytonosságában tűz sehol sem keletkezhet, mert nem tud drasztikusan megnőni az ellenállása, csak a kötéseknél. Tehát a kötések a veszélyforrás, ebből a lehető legkevesebb lesz, és lehet hogy azokat fogom körberakni nem éghető anyaggal, meg magukat a szerelvényeket, amikben szintén kötés van. De mivel a csatornában lesz bőven hely, lehet hogy csak a dobozban lesz kötés az automatánál, sehol máshol, az meg a csupasz falon lesz (jelenleg az automata is a nikecell alatt van). Onnan nem felfűzöm a szerelvényeket, hanem mindenhova külön szálat viszek (párhuzamosan), nem nagy tétel, mivel kicsi a garzon. Így az egyedüli lehetőség a tűzre a szerelvényekben lesz.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 12, 2017 /
 
Néhány éve próbálkoztam ilyen vezetékkereső műszerrel. Munkahelyről kértem kölcsön, nem volt egy olcsó bóvli, de a sikerélmény elmaradt. A vakolat alatt futó MM vezetéket se találta meg. Árammentesen vagy áram alatt sem. Ennél már egyszerűbb a meglévő vezetékkel berántani az újat. A festők szoktak alaposabban bekavarni, mikor elrejtik a dobozfedeleket.
A kábelcsatornás szerelés szabályos, de nem lehet a csatornában kötés. Dobozban vagy szerelvényben lehet csak kötés. Falon kívüli kábeles szerelés is lehet szabályos megfelelő szerelvényekkel.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Olyat én is kértem kölcsön régebben, azoknak egy közös jellemzőjük van, hogy jó drágák, és nem érnek semmit. Építs egy PTS adót és vevőt, fillérekből megvan (1db 556 az adóba, 2db LM358 és 1db LM386 a vevőbe) és meg fogsz lepődni. Az enyém a kép szerint néz ki menetkész állapotban. Ez épp a másik véglet, van hogy 30-40cm-ről is visít ha sok fém van a falban, pl. vasbeton áthidalók, vagy dróthuzalok a téglasorokban.

Közben találtam kifejezetten gipszkartonba való szerelvénydobozokat, van belőle tűzálló is, persze horror áron.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 13, 2017 /
 
Sziasztok
Mostanába fogom a házam villamos hálózatát kiépíteni, ti hol szoktátok megvenni a kábeleket és külümböző villamos alkatrészeket? Nyilván nem a sarki villamossági boltból, nyilván nagytételre gondolok.
Üdv
(#) gyuszo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Lakhely szerint próbáld meg itt.
Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 13, 2017 / 3
 
Egy ház elektromos hálózata nem "nagy tétel". És bizony ezért a sarki villamossági boltból.
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 13, 2017 / 2
 
Szó szerint te akarod kiépíteni? Ha igen, akkor a kérdésből ítélve inkább hozzá se kezdj.
(#) gyuszo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Volt már nálad a villanyszerelő, felmérte és elkészítette a bevásárlólistát ?
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Nem mellesleg törzsvásárló villanyszerelő általában kap ilyen-olyan kedvezményt, amit a beeső vevő nem.
(#) zsoltee0001 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Próbáltál 2017 brn -ben villanyszerelőt keríteni?
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 13, 2017 1 /
 
Tudtam bogy hogy le leszek oltva a túlértékelt topicba, de sebaj. Gondolhatod hogy nem ma kezdtem. Engem csak az árak érdekelnek. Aki egy alternatív kapcsolást agyba nem tud összerakni, csak a kockás füzetből nézi ki amit meg anno szakmunkásba rajzolt fel.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Hidd el, nekem mindegy, kivel csinálod/csináltatod, te fogsz felelni érte. A kezdő kérdésedre zolika60 válaszolt, ez nem nagy tétel.
(#) sany válasza Gabó hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Ha majd leég az egész ház pl. egy hősugárzótól akkor majd megbánja.
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Oké. Erre voltam kíváncsi. Tudom hogy ez is egy szakma, és hogy veszélyes üzem, de azt is tudom hogy-hogy dolgoznak felénk a maszekok.
És hát ne haragudj, de lehet hogy lassabban haladok mert mondjuk a kábelt össze is forrasztom meg zsugorcsövezem és nem egy sorkapocsba dugom.
Legalább nem úgy állok hozzá, hogy fél kézzel a kilincset fogom, hogy mikor van már 4 óra.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 13, 2017 / 1
 
Itt kezdődnek a gondok, pl. tilos forrasztani. A villanyszerelők általában a kialkudott árért dolgoznak, nem éri meg nekik négykor fogni a kilincset.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2017
(#) Kovidivi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 13, 2017 / 1
 
Tehát nem is ismered a kötéseket, hogy melyik mire való. Forrasztott kötést nem használnak erősáramban, mivel az ón vezetőképessége kisebb, mint a rézé, így melegedni fog, a zsugorcső meglágyul, átböki a forrasztás során keletkező kis kiálló csúcs, majd zárlatot okozva elég a kötés.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) tibibalogh520 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 13, 2017 / 1
 
Ne aggódjatok már ezen! Hiszen amúgy is "ért hozzá", csak az anyag beszerzés felől érdeklődött, hiszen nagy felhasználó lesz!!!!
(#) zootyo válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
"forrasztás során keletkező ki kiálló csúcs"

Na ilyen csak annál keletkezik, aki egyáltalán nem tud forrasztani.

A forrasztott kötésnél nincs jobb, de tényleg nem szabványos. Azt viszont hogy olyan indokból ne lenne az mint amit leírtál sose hallottam és nehezen is tudom elképzelni.
Én úgy tudom hogy valami kémiai oka van annak hogy nincs szabványban. Ha valaki pontosan tudja írja le.
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Elnézést a helyesírási hibákért, telefonon írtam.
A két kábel összeforrasztásán nyilván nem azt értem, hogy a két kábel hegyeit összekötöm 1,5mm2 forrasztóónnal, gyerekek, nemár
(#) zsoltee0001 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Elég furcsa tőled ilyet hallani, hogy a forrasztás nem jó, szembe mondjuk egy sorkapoccsal.
Gondolom nem kell senkinek bemutatni az évek alatt fellazult és kontakthiba miatt szétolvadt csatlakozási pontokat, akar sorkapocs, akár konnektor ill. villanykapcsoló felől.
(#) zsoltee0001 válasza zootyo hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Talán az, hogy hosszútávon (több tíz év) oxidálódhat az ón, ha meg zsugorcsőbe rakom, még az se.
Ha most abból indulunk, ki, hogy egy inverteres hegesztőbe is megállja a helyét a forrasztási kötés, pedig ott aztán van áramfölvétel, akkor talán itt is.
(#) sámli válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 14, 2017 1 /
 
Csináld ahogy akarod, de biztosítást ne köss mert felesleges. Forrasztott kötés esetén a biztosító nem fizet egy villamos tűz esetén. Nálam is forrasztott kötések vannak, igaz azok 35 évvel ezelőtt készültek. Akkor még ez nem volt tiltott.
Következő: »»   549 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem