Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3068 / 4005
(#) ferci válasza oregss49s hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Szia!
Ez a motor nem hajtóműves? 125-öt látok fordulatszámot.
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2017 / 1

A 450 m fázison és a 450 m nullán egyaránt esik a feszültség, ezért adtam össze.
(#) vargaf válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2017 / 1

Mert a kábel mindkét erén folyik az áram és esik a feszültség.
(#) hapro hozzászólása Okt 23, 2017 /

Köszönöm, közben magam is erre a következtetésre jutottam. Akkor a kérdésem folyománya az lenne, hogy elvileg, ha ezen a vezetőn, elenyésző áramot veszek fel, azaz, mondjuk csak 10w-os fényforrás megy róla, akkor jól gondolom, hogy elméletileg meg kellene jelenjen a 450m végén a 230v?
Csak szeretnék kizárni minden tényezőt arra vonatkozóan, hogy belső hiba van a rendszerben. És egyre nagyobb a gyanúm, hogy rendkívül ingadozó feszültséget biztosít az Eon. Mert van hogy van 230v is a háznál, de most pl, egy 1600w-os villanybojlerrel meg kb 5db ledes izzóval csak 212v van a konnektorban. A számító alapján ez nem lehetséges.
(#) vargaf válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Ha betáplálási oldalon már csak 220 V van akkor lehetséges.
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

A villanybojlert ki és bekapcsolva nézd meg a feszültség változását! A szóban forgó szakasz ebből 6 V ingadozást indokol. Nem vagyok villanyszerelő, de gondolom a kötéseken is van veszteség és a hálózat távolabbi részén is ejt feszültséget ez a terhelés.
(#) bugyi680 válasza gkari hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Köszönöm a választ.
(#) Toviscsapat hozzászólása Okt 23, 2017 /

Kedves Hobbiműszerészek!
Mi vagyunk a Töviscsapat, négy éve indulunk egy nemzetközi versenyen, ahol minden évben más témakör van fókuszban. Kutatásunk idei témája a vízszivárgás, ehhez szükségünk lenne egy olyan eszközre, amely felismer 600-1000 Hz-ig terjedő hangot, és egy adott hangerősségen felkapcsol egy lámpát, esetleg rezeg stb. Szívesen vennénk egy hobbiműszerész segítségét, hogy az ötletünk megvalósításában segítsen.
Volna köztetek olyan, aki tudna nekünk segíteni ebben, esetleg van ilyen műszer már, csak mi nem találtunk rá? Van ötletetek?
Előre is köszönjük a segítséget!
(#) Gafly válasza Toviscsapat hozzászólására (») Okt 23, 2017 /

Idézet:
„esetleg van ilyen műszer már, csak mi nem találtunk rá?”

Hogyne lenne, például itt van rögtön a Hydrolux.
Vagy bővebben magyarázva.
Szerintem még közvetlenül megkeresve még akár segítenek is a csapatnak...
Hajrá
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 23, 2017 /

Helló!

Van valamilyen neve a 9V-os elem csatlakozójának?
Nekem egyes, akár forrasztható kivitelben volna szükségem a különböző nemű patentokra.

a-656.jpg

(#) tbarath válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Akár wiki-n is megkeresed az elem típusát: Bővebben: Link
Ebay link is segít: Link

De ha sürgősen itthon kellene és jársz Pesten, akkor van pár nélkülözhető darabom.
(#) Wind-Storm válasza tbarath hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Félreértesz!
Úgy értem egyes.
Van egy ilyenem, feltételezem hogy ez alapján létezik külön mindkét nemből forrasztható, vagy vezetékes csatlakozó.
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Egy 9V elemet szétkapsz, és van egy párod. Az nem jó?
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Végső esetre megteszi, de én kíváncsi lettem volna, hogy létezik-e páratlan kivitel, ha már ilyen elemtartóm van.
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Közben kiderült, hogy más probléma is van. Kb fél éve kötötte be az áramot egy közeli ház, és nagyon valószínű, hogy közös fázisra kerultünl, ugyanis ha ő bekapcsol egy 2kw-os fűtőt, akkor is esik 4v-ot a feszültségünk. Szóval a nagyobb probléma a feszültség ingadozás eon oldalról. A feszültség esés a mi sarunk ami a vezető ismeretében normálisan működik. Esetleg feszültség stabilizátorban gondolkodok itthonra, ha nem lesz értelmes változás eon részéről. Tegnapi nap például volt amikor csak 189v volt a hálózati feszültség...
(#) BEMcorp válasza hapro hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Szia!

Itt (villanyszerelők fórumja) olyat írtak, hogy 'szabvány szerint' 195,5 V és 264,5 V között kell lennie.
A linkelt fórumban említettek pár szabványt, és pontosabb leírást.
Nekem már csak az a kérdés, hogy a Te mérésed mennyire 'egyezik' az övékével (mivel mérik, hogy mérik, stb).
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Jelezném a szolgáltatónak, hogy nem teljesít megfelelően. Bővebben: Link.

Ezt már megtettem, válaszlevélben jelezték, hogy 11.22.-ig kötelesek válaszolni. Meg fel is hívtam őket. Ott azt mondták hogy a +-10% normális azaz 207-253-ig
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 24, 2017 / 1

Létezik külön is. Compona
Keystone.
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Milyen fogyasztód működését zavarja a túl alacsony feszültség? Ilyen megoldásról tudok.
(#) nedudgi válasza hapro hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Elő kellene venni a szerződést, vagy megnézni a villanyóra melletti cédulát, hány Amper a csatlakoztási pontod. Ha a maximális terhelés közelében a határokon kívül esik a feszültség, joggal reklamálhatsz. Végső esetben bővíttesd ki 32A terhelhetőségre, bár ez azzal a mellékhatással ,jár, hogy regisztrált villanyszerelővel át kell nézetni a fogyasztási hely elektromos hálózatát.

Viszonylag drága erősítő kapcsolóüzemű táppal, inverteres hegesztő, egy szárítógép amiben szintén gondolom kapcsolóüzemű táp lehet. Mosógép, mosogatógép. Laptop tápok. Kb ennyire gondolok így hirtelen. Mivel nem vagyok tisztában azzal, hogy ezek mekkora tág határok között képesek működni, így ez óvatosságra int engem. Az inverteres hegesztőt egyszer már sikerült elkapálnom az alacsony feszültség miatt. Ekkor párhuzamosíttattuk le a 4X16mm2 ->2X32mm2-re, az javított a dolgon jelentősen.
Én ezt néztem ki, igaz Ukrajnából, de ha már megcsinálom akkor az egész házra ráakasztanám. 32A áll rendelkezésre, az olyan 7-8kw maximális fogyasztást engedne meg nekünk. Ez a gép elvileg 10kW-ot tud, és nem is vészes az ára az itthoni terméshez képest. Bővebben: Link
De a gyakorlatban inkább ezek csak feltételezések részemről, nem vagyok háztartási gép szerelő, csak következtetek, és logikázok, elképzelhető, hogy helytelenül, de egyszer már megjártam. Még megvárom az eon válaszát, aztán egy hónap múlva meglátom. Ma reggel például 228V-os hálózati feszültségünk volt a nagy eső után
(#) gyulank hozzászólása Okt 24, 2017 /

Hogy kell méretezni az ellenállást/huzalt fűtésre? Mármint hogy hány Watt hány fokra hevíti? Szóval pl. legyen egy 0,3m3 doboz amibe fűteni akarok 20W-al úgy, hogy mondjuk ráteszem a papírra, fára, ruhára, nem gyújtja meg, akkor ehhez milyen felületű/hosszú ellenállás/huzal kell? Vagy, ha izzítani akarom, akkor hány fokig mehet károsodás nélkül? És van valahol valami táblázat, hogy milyen fajták vannak ohm /m; kerület; max. hőmérséklet?
(#) amitech hozzászólása Okt 24, 2017 /

Sziasztok! Egy kis segítséget/tanácsot szeretnék kérni. Van egy kapcsolóüzemű tápegységem, ami meghibásodott, nem világít a LED és nincs a kimeneten feszültség. Szétszedtem és látom is, hogy az egyik ellenállásból hirtelen távozott a füst (jelölése RS20 a képeken) és van egy számomra ismeretlen alkatrész, aminek a tetejéről leesett a tokozás (jelölése US1). Véleményetek szerint van értelme foglalkozni vele, ha igen, hogyan kezdjek hozzá? Az ellenállás értékét például nem tudom leolvasni, mert megégett és a leesett tokozáson sem volt jelölés.
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Több dolgot is kérdeztél.
Kezdjük azzal, hogy ha van egy zárt dobozod, akkor a termikus egyensúly beállása után kevéssé fontos, hogy milyen alakú és elrendezésű fűtőbetéttel közlöd a hőt. Ez persze teljesen nem igaz, mert az eloszlás az azért jelentősen változhat. De ökölszabályként azért 20W az 20W.
A másik dolog a fűtőszál felületi hőmérséklete. Ez az villamos paraméterektől jeletős mértékben függ a geometriától is. Például jelentős eltérés lehet ha vízszintesen, vagy függőlegesen feszíted ki a huzalt, vagy éppen spirálba felcsavarod. Netán felrögzíted egy fémlapra. Ezt nagyon nehéz számolni, inkább kisérletezni célszerű (szerintem).
A harmadik dolog pedig a huzal anyaga. Ettől is függ, hogy mekkora hőmérsékletet visel el (ámbár mivel nem akarsz semmit sem felgyújtani, ezért ez nem hiszem hogy korlátoz).
Ha belegondolsz, hogy egy régi Minifor páka 20W-os fűtőbetéttel működött, akkor nagyságrendileg be tudod lőni a dolgot.
Egyébként ha jobban körülírnád a feladatot, akkor többet tudnánk segíteni...
Csak itt ennyi féle huzal van.
(#) gyulank válasza Gafly hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Ha már 20W az 20W, akkor számoljuk már ki, hogy T=R U-n A-val/ V-vel T2 levegőben mennyi!
Vagy L=ha T1-et akarok T2-ben U-n A-val/ V-vel! A feladat ez, hogy ki tudjam számítani, akárhány fokkal, és feszültséggel, térfogattal, felülettel valamilyen hőmérsékletű vízben, vagy levegőben. Az, hogy valamiről tudom, hogy forró, nem sokat segít. Szerintem az 5W-os izzó is forró, és nagyobb a felülete, mint az 5W-os ellenállásnak.
(#) Gafly válasza gyulank hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Idézet:
„A feladat ez, hogy ki tudjam számítani, akárhány fokkal, és feszültséggel, térfogattal, felülettel valamilyen hőmérsékletű vízben, vagy levegőben.”

Szerintem amit kérsz az majdnem lehetetlen.
Legalábbis az én képességeim ehhez nagyon csekélyek...
(#) Baxi hozzászólása Okt 24, 2017 /

Hi Mesterek!
Lehet hogy amatörnél is amatörebb a kérdés, de mi az a légrésindukció? Találkoztam vele egy leírásban s nem találom a fogalomat. Az indukcíó az " megvan" de légrés az nem . Valakinek van valamilyen linkje? Én arra gondolok hogy a levegőben a fluxus alakulása másabb mint anyagnab. De ezt szeretném valami példával meglesni, hogy mi is ez. Én mem találtam semmit, igaz hogy telón kerestem. Segítséget előre is köszönöm.
(#) gyulank válasza Baxi hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Olyan, mint a légmagos vagy ferrites tekercs/trafó. A légmagos indukciója kisebb. Ha légrés van a ferritek közt, akkor is csökken. Vagy akár, ha nem is rés, csak egy légmagos tekercs közepére betolsz egy ferritet, annál nagyobb lesz az indukció, minél beljebb tolod.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) pucuka válasza Baxi hozzászólására (») Okt 24, 2017 /

Olvasd át, aztán kérdezz.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
Következő: »»   3068 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem