Fórum témák
» Több friss téma |
Távírónak távíró, de valami gépi adás lehet, még az sem biztos, hogy Morse kód. A Morse kódok változó hosszúak, ez pedig igen egyenletesnek tűnik. Az amatőrök az A1A üzemmódot használják, azt pedig BFO nélkül nem hallod. A hangfájlban viszont A2A moduláció van (hangzó távíró folyamatos vivővel) ez viszont kommunikációs géptávírók sajátja.
Valószínűleg tengerészeti időjárás jelentést hallottál. Egyébként ha megnézed, az RH sáv (1,6 - 30 MHz) legnagyobb részében hivatásos kommunikáció folyik, a legkülönbözőbb adásmódokkal. főleg tengeri, de légi, földi (benne jelentős részben nem polgári) is az elérhető nagy hatótávolság miatt. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
Szerintem is gép lesz. Ez folyamatos, ha ebben a pillanatban bekapcsolnám a vevőt , akkor is ugyanezt hallanám. A potméter kb. középső állásában.
Köszönöm, azt is meganalizálom.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2017
Tessék. Most csak így sikerült, de egy kicsit más szerintem.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
Moderátor által szerkesztve
Idézet: „Jobban járnál 3579 kHz ntsc kaviccsal...” Jelenleg ilyen kvarcom nincsen, esetleg ilyen van. Ezzel ugye most nem tudok mit kezdeni, még ha el is tudom tolni valamerre a frekvenciát?
Egyről beszélünk
![]() De ha egy LC tagot tennél kvarc helyett akkor jobban jársz mert akkor szélesebben hangolható lesz ... ![]() Így ha sorba teszel vele párszor 10 pF tirmmer kondit akkor elhúzhatod erre arra kissé. 55!
Akkor rendben, titkon én is reméltem ,hogy jó lesz.
![]()
Beépítem sorba kötve egy SUMIDA ZMT 2359 (KF tekercs, 10,7MHz) tekercset és egy 10 -40 pF állítható trimerkondenzátort. És bejött az MR1 Kossuth rádió.
AM adó vétele , nem jó jel
![]() De ezt akár úgy is elérheted ha a sima hangfrekis erősítő bemenetére hosszú drótot ráakasztasz. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
Persze csak halkan jött be. Egy kis segédpanelt csináltam, arra tettem LC kört, tüskesorral csatlakoztattam a panelt, egyik tüskét elengedte a forrás.
![]()
10,7 MHz KF tekercs a benne lévő "gyári" kondival kb.: 8-12 MHz között hangolható a vasmagjának eltekerésével mint alap LC rezgőkör .
Ezzel így a 30m amatőr sávra kényelmesen behangolhatod 10.1-10.15 MHz közé. Kicsit fölé hangolsz (vasmag) és a rezgőkörrel párhuzamos kötött kondival (varikappal) növelve a kapacitást, lefele húzhatod a rezonanciáját. Ha rezgőképes marad akkor akár 7 MHzig is lehúzhatod (teljesen betekert magnál ~8-9MHz) nagyobb kondit párhuzamosan kötve vele. Teljesen kitekert esetben ~12 MHz esetén a benne lévő kondit, óvatosan kitörve és annál kisebbet belerakva elvileg felhúzható 14MHz ig is, A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
3,6MHz körül ezekkel az LC tagokkal lehet oszcillátort építeni.
Most raktam össze ... kb: 3-4 MHz között hangolható volt egy 10-100pF forgókondival. Kb.: közép állásban volt 3.6 MHz környékén. Tekercs légmagos: ~ 30 mm átmérő 20 menet 0,3 CuZ (pl.:32 mm pvc vízvezetékcső nekem papír henger volt) A C4 több soros párhuzamos tagból állítható össze akár varikapdiódával is. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
Köszi! Kipróbálom.
![]() ![]() Melyik kondenzátor a forgókondi? ![]()
Ez tényleg kérdés ?! Szerinted?!
Légy szíves nézd meg a ne612 "elvi rajzát " adatlapján rajta van. Ott a 6 - 7 lábon az oszcillátor tranzisztor melyik pontjai vannak kivezetve. Ezután pedig egy Colpitts oszcillátor elvi rajzaival vesd össze. Akkor már magadtól is rájöhetsz . Ha nem akkor segítek. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
Ami a tekercssel párhuzamos.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
Megnézted ennyi idő alatt a "leckét" vagy csak tippelsz?
![]()
A C2 és a C1 értékek fixek, hiszen amit most raktam össze kapcsolásban abban is így szerepelnek. Megnéztem.
![]()
OK ! Valóban azok.
De miért fixek ? Mi a szerepük? Mit csinál a C3 ? Igen valóban a C4 a hangolandó elem ![]() Nem véletlen kérdezek ... NE CSAK MÁSOLÓ legyél ! A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2017
Őszintén? Nem tudom pontosan. Rezgőkört alkot.
![]()
Tudom, kérdezz nyugodtan, vannak hiányosságok, én digitális technikát tanultam. Ott csak szinte kvarc van, (persze nagy túlzással) és kettő kondenzátor a rezgés biztos elindítására.
![]() Idézet: „Igen valóban a C4 a hangolandó elem” DE ! Ha jobban utána nézel a Collpitts oszcillátornak ami jelen esetben földelt kollektoros akkor kiderül, hogy minden C tag is szerepet vállal a tényleges rezonancia kialakításában amit a tekercs "lát". Váltakozó áramú helyettesítő kép felrajzolása után kiderül a kondik miként vannak egymással összekötve.
Ez jó hír.
![]() Találtam 3,58 MHz -es kvarcot is. Azzal is érdemes lenne megpróbálni? Idézet: „én digitális technikát tanultam” Nem gond akkor itt egy digitális kapcsolókkal gyártott vevő : 74HC4066 TCVR Másik CD4052 sokrol kevésre váltó multiplexer ic-vel: JumaRX1 (A VFO nem érdekes egyik DDS / másik fix kvarc de sima LC oszci is megeszi persze kissé nagyobb kimenő szintű kell legyen hogy a kapuáramkör megfelelően billenjen. Ezeknek kicsit jobbak a nagy jel tűrési paraméterei mert a keverő meghajtása közel tápfeszültségen működik. A NE612 párszor 10-100mV körül így az IP3-ja -20dBm körül van.(keresd meg adatlapja) Míg a digitális kapcsolós keverő pedig +20dBm vagy feletti mivel a tápfesz 5-10 V.
Nem rezonátort mint kvarcot?
Persze soros L C tag a föld felé és ahhoz kötve a rezonátort / kvarcot mint VXO fog működni. Jobban elhúzható lesz az oszcillátor
Köszi. De egyelőre maradnék az NE612 -nél.
![]()
Úgy is mondhatjuk.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |