Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Van egy 74LS161 bináris számlálóm. Egyszerű dolgot szeretnék elérni, de valamiért mindig problémába ütközök. A cél az lenne, hogy egyszer számoljon csak el 3-ig, és ne kezdje újra. Próbáltam, hogy a QC lábat és a bejövő órajele egy NOR gate-re kötöttem, aminek a kimenetét a counter CLK lábára. Nos ez a megoldás remekül működik is, mert amikor a QC láb highra kerül és a CLK is akkor a kimenet low lesz, azaz nem kap órajelet a counter igy nem számol többet. A gond viszont az, hogy amikor áram alá kerül a szerkezet, akkor random számokra ugrik. Rájöttem, hogy ezt a jelenséget a NOR gate okozza. Bekapcsoláskor valószínű low a kimenet, aztán kerül highra, de ez a pici idő pont elég a counternek, hogy számoljon. Próbáltam QC lábat egy hex inverterrel a clear lábra irányítani. Ugyanis ha az low-ra kerül, akkor ugyancsak nem számol tovább. Tehát mindaddig még a QC láb low, addig a clear high, az inverternek köszönhetően. Viszont ha a QC láb high akkor nem kerül low-ra valamiért a clear láb. Pedig egy LED-el tesztelve, valóban működik a fordított logika. Mintha nem húzná low-ra a clear lábat rendessen... Szóval van két megoldásom, de egyik sem jó igazán! Ti mit javasolnátok?
Ha a QC kimeneted=1 akkor az már 4. A CLR törlési gondot nem értem, hogy lehet, mivel az aszinkron törlő bemenet, mindig nulláznia kell a tárolókat. Én talán kipróbálnám azt, hogy egy NAND-kapu a QA-QB-re és a kimenet meg az ENT-valamelyikére. Akkor elméletileg, ha QA=QB=1 (3), akkor letiltja a számlálást. Bekapcsoláskor meg egy R-C reset áramkör a CLR-re.
Ha a master reset láb és a föld közé egy megfelelő kondit teszel és egy felhúzó ellenállással +ra kötöd, bekapcsoláskor nullán marad, míg a kondi fel nem töltődik.
Elég ehhez néhány század másodperc.
Hi Mesterek!
A lenti kapcsolást én egy aksi töltő vezérlésében használom. A kapcsoláson keresztül mérem az aksi töltő feszültségét egy pic-el. A mérendő feszültség egyenirányított viszont nem pufferelt . Azaz 50Hz pozitív félhullám ami10KHz pwm- el van állítva. Ez működik szobában, viszont oda kint 0 fokban, hülyeséget mér. A kondi " lefagy" nem veszi/ puffereli simítja a feszt. Kb.: 20mp kell neki mire feltölt, s kisülni sem akar, hogy kövese a fesz esést. Mit kellene módosítani szerintetek? Válaszokat, segítséget előre is köszönöm.
Ne elektrolit kondenzátort használj, hanem olyat ami bírja a hideget, pl. tantál.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2017
Köszi a tipet,kipróbálom a tantált.
Még annyi hogy a 1µF maradhat,vagy menyek lentébb kapacitásban, vagy esetleg fólia kondi?
Sziasztok lenne egy olyan kérésem ,hogy van egy távirányítom csengőhöz csak a csengő hiányzik. Tudom valamire használni? Úgy értem mást irányítani vele?Köszönöm a válaszotokat előre is .Ha tudtok valami ötletet szívesen elfogadom. Ilyesmire gondoltam ,hogy például lámpát felkapcsolni vagy valami hasonló.Ja meg ha valaki meg tudná mondani milyen frekvencián működnek megköszönöm .Sürgős lenne a válasz.Köszönöm.
Ha jó volt az 1 uF, maradjon. Elvileg bármilyen kondenzátor jó, amiben nincs elektrolit.
Fénykép van a távirányítóról? Talán be tudja valaki azonosítani.
Ő lenne az .kívülről és belülről.
valaki tud mondani vagy segiteni mit kezdjek vele vagy mit lehet?segítsets kérlek
Nézd meg a panel másik oldalán van e IC . Annak alapján lehetne megkeresni a párját ami a vevő alapja lehet.
A moderátorok még nem szóltak de: helyesírás.
van a hátulján Íc csak a képet nem bírtam feltölteni mert nagy a formátum de a típusa SCT 2260
Sziasztok!
Lehet nem idevaló téma, de most hirtelen nem tudom hol tegyem fel a kérdést. Van egy villanymotor aminek a forgónyomatéka 0.44Ncm, vagyis 4,4Nmm. A tengelyhossz 15mm. Mekkora az az erő amit ki tud fejteni a motor? A tengelyhosszt mint vektormennyiséget kell értelmezni vagyis mint erőkart, szorzót? Ha igen akkor 0.66Ncm a végeredmény? Így ha 1 méteres lenne a tengely akkor 44Nm lenne a nyomaték? Ez súlyba átszámítva közel 4.5kg erőt jelent?
Link
Ott az ábra, ott a képlet, elég egyértelmű. A motor forgatónyomatéka adott, fix, ezt tudja a motor. A tengely hossza lényegtelen, az erőkifejtés helye igen: a tengely közzéppontjától minél távolabb próbálsz erőt kifejteni a motorral, annál kisebb erőt tudsz. Tehát a 0,44 Ncm nyomatékkal a tengely középpontjától 1 centire 0,44 N erőt tudsz kifejteni, 10 centire 0,044N erőt, 1 mm-re 4,4 N erőt. De maga forgatónyomaték ettől nem változik. A nyomaték akkor változna, ha te fejtenéd ki a az erőt a motor tengelyére. Minél távolabb (minél nagyobb erőkarral) fejtesz ki X Newton erőt, annál nagyobb forgatónyomatékot fejtesz ki a tengelyre. És tényleg nem ide való. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2017
Ugyanaz, mint a PT2260, a párjával PT2270, vagy PT2272 -el tudsz vevőt építeni hozzá. Keresd elő az adatlapjaikat, a PT2270 adatlapján ott a kapcsolási rajz.
Az is jó megoldás, ha találsz 433 MHz -es vevőt, amiben ilyen PT2270 PT2272 dekóder van. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Peet19-hez csatlakozva, áttétellel tudod módosítani a nyomatékot.
Sziasztok lenne egy olyan kérdésem,hogy elromlott a forrasztóm.Már nem lehet megcsinálni.Na most arra gondoltam ,hogy van egy trafóm ami 12 voltot 1.67 Ampert és 20 wattot ad le.Ebből szeretnék csinálni egy forrasztót ha lehetséges.Kérném a segítségetek. .Egyenlőre nincs pénzem másikra és nagyon kellene.
Hát végül is nem tudom de egy ilyen trafóból lehetne készíteni forrasztót.Az érdekelne .Ja meg ,hogy hogyan?Mármint mi kell hozzá?Ha tudnál segíteni megköszönném.Tényleg fontos lenne!
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
Idézet: „elromlott a forrasztóm.” Típusa? Idézet: „Már nem lehet megcsinálni.” Biztos, hogy nem? Idézet: „van egy trafóm ami 12 voltot 1.67 Ampert és 20 wattot ad le.Ebből szeretnék csinálni egy forrasztót” Erre akarod kicserélni a mostani forrasztópáka trafóját?
Attol fugg, pontosan mit szeretnel. Ha ket jo vastag droton odaviszed a delejt, es kozeje kotsz egy vekonyabb (=nagyobb ellenallasu) huzalt, akkor az mar forrasztonak tekintheto.
Amit en csinaltam, az egy rezpalca, vizuveges samottporba martva, arra ratekerve valamilyen kanthal huzal, az meg beleontve ebbe a samottporos vizuvegbe, aztan egy csobe applikalva kesz a paka. Nekem finom dolgokhoz kellett, rovid hegyu pakakent. Ha ereszcsatornat akarsz vele forrasztani, arra nem jo. Telefoldre sem. Arra ott a pillanatpaka. Itt athatod
Nem nem.Csak eddig Forrasztó pákám volt de a fűtőszál elszállt.És gondoltam trafóval lehet egy forrasztó pisztolyt csinálni ami csak akkor melegszik ha a kapcsoló gombot használom.Így hosszabb az élettartam.Csak nem találok sehol kapcsolási rajzot Forrasztó pisztolyhoz.Vagy rosz helyen kerestem eddig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |