Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3086 / 3994
(#) Blintux hozzászólása Nov 30, 2017 /

Sziasztok!
Van egy 74LS161 bináris számlálóm.
Egyszerű dolgot szeretnék elérni, de valamiért mindig problémába ütközök. A cél az lenne, hogy egyszer számoljon csak el 3-ig, és ne kezdje újra.

Próbáltam, hogy a QC lábat és a bejövő órajele egy NOR gate-re kötöttem, aminek a kimenetét a counter CLK lábára.
Nos ez a megoldás remekül működik is, mert amikor a QC láb highra kerül és a CLK is akkor a kimenet low lesz, azaz nem kap órajelet a counter igy nem számol többet.
A gond viszont az, hogy amikor áram alá kerül a szerkezet, akkor random számokra ugrik. Rájöttem, hogy ezt a jelenséget a NOR gate okozza.
Bekapcsoláskor valószínű low a kimenet, aztán kerül highra, de ez a pici idő pont elég a counternek, hogy számoljon.

Próbáltam QC lábat egy hex inverterrel a clear lábra irányítani. Ugyanis ha az low-ra kerül, akkor ugyancsak nem számol tovább. Tehát mindaddig még a QC láb low, addig a clear high, az inverternek köszönhetően. Viszont ha a QC láb high akkor nem kerül low-ra valamiért a clear láb. Pedig egy LED-el tesztelve, valóban működik a fordított logika. Mintha nem húzná low-ra a clear lábat rendessen...

Szóval van két megoldásom, de egyik sem jó igazán!
Ti mit javasolnátok?
(#) wbt válasza Blintux hozzászólására (») Nov 30, 2017 /

Ha a QC kimeneted=1 akkor az már 4. A CLR törlési gondot nem értem, hogy lehet, mivel az aszinkron törlő bemenet, mindig nulláznia kell a tárolókat. Én talán kipróbálnám azt, hogy egy NAND-kapu a QA-QB-re és a kimenet meg az ENT-valamelyikére. Akkor elméletileg, ha QA=QB=1 (3), akkor letiltja a számlálást. Bekapcsoláskor meg egy R-C reset áramkör a CLR-re.
(#) Bell válasza Blintux hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Ha a master reset láb és a föld közé egy megfelelő kondit teszel és egy felhúzó ellenállással +ra kötöd, bekapcsoláskor nullán marad, míg a kondi fel nem töltődik.
Elég ehhez néhány század másodperc.
(#) Baxi hozzászólása Dec 1, 2017 /

Hi Mesterek!
A lenti kapcsolást én egy aksi töltő vezérlésében használom. A kapcsoláson keresztül mérem az aksi töltő feszültségét egy pic-el. A mérendő feszültség egyenirányított viszont nem pufferelt . Azaz 50Hz pozitív félhullám ami10KHz pwm- el van állítva. Ez működik szobában, viszont oda kint 0 fokban, hülyeséget mér. A kondi " lefagy" nem veszi/ puffereli simítja a feszt. Kb.: 20mp kell neki mire feltölt, s kisülni sem akar, hogy kövese a fesz esést. Mit kellene módosítani szerintetek? Válaszokat, segítséget előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza Baxi hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Ne elektrolit kondenzátort használj, hanem olyat ami bírja a hideget, pl. tantál.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2017
(#) Baxi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Köszi a tipet,kipróbálom a tantált.
Még annyi hogy a 1µF maradhat,vagy menyek lentébb kapacitásban, vagy esetleg fólia kondi?
(#) luigi71 hozzászólása Dec 1, 2017 /

Sziasztok lenne egy olyan kérésem ,hogy van egy távirányítom csengőhöz csak a csengő hiányzik. Tudom valamire használni? Úgy értem mást irányítani vele?Köszönöm a válaszotokat előre is .Ha tudtok valami ötletet szívesen elfogadom. Ilyesmire gondoltam ,hogy például lámpát felkapcsolni vagy valami hasonló.Ja meg ha valaki meg tudná mondani milyen frekvencián működnek megköszönöm .Sürgős lenne a válasz.Köszönöm.
(#) Bakman válasza Baxi hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Ha jó volt az 1 uF, maradjon. Elvileg bármilyen kondenzátor jó, amiben nincs elektrolit.
(#) Bakman válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Fénykép van a távirányítóról? Talán be tudja valaki azonosítani.

van mindjárt küldöm

Ő lenne az .kívülről és belülről.

valaki remélem tud segíteni?Előre is köszönöm
(#) Baxi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Ok,köszönöm

valaki tud mondani vagy segiteni mit kezdjek vele vagy mit lehet?segítsets kérlek
(#) zamatőr válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Nézd meg a panel másik oldalán van e IC . Annak alapján lehetne megkeresni a párját ami a vevő alapja lehet.

ennek a távirányitonak ,hogx lehet a frekvenciáját megtudni
(#) killbill válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Ugy, hogy ra van irva, hogy 433 Mhz.
(#) jani1987 válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

A moderátorok még nem szóltak de: helyesírás.

van a hátulján Íc csak a képet nem bírtam feltölteni mert nagy a formátum de a típusa SCT 2260
(#) Peet19 hozzászólása Dec 1, 2017 /

Sziasztok!
Lehet nem idevaló téma, de most hirtelen nem tudom hol tegyem fel a kérdést.
Van egy villanymotor aminek a forgónyomatéka 0.44Ncm, vagyis 4,4Nmm. A tengelyhossz 15mm. Mekkora az az erő amit ki tud fejteni a motor? A tengelyhosszt mint vektormennyiséget kell értelmezni vagyis mint erőkart, szorzót? Ha igen akkor 0.66Ncm a végeredmény?
Így ha 1 méteres lenne a tengely akkor 44Nm lenne a nyomaték? Ez súlyba átszámítva közel 4.5kg erőt jelent?
(#) tbarath válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Link

Ott az ábra, ott a képlet, elég egyértelmű.
A motor forgatónyomatéka adott, fix, ezt tudja a motor. A tengely hossza lényegtelen, az erőkifejtés helye igen: a tengely közzéppontjától minél távolabb próbálsz erőt kifejteni a motorral, annál kisebb erőt tudsz. Tehát a 0,44 Ncm nyomatékkal a tengely középpontjától 1 centire 0,44 N erőt tudsz kifejteni, 10 centire 0,044N erőt, 1 mm-re 4,4 N erőt. De maga forgatónyomaték ettől nem változik.
A nyomaték akkor változna, ha te fejtenéd ki a az erőt a motor tengelyére. Minél távolabb (minél nagyobb erőkarral) fejtesz ki X Newton erőt, annál nagyobb forgatónyomatékot fejtesz ki a tengelyre.
És tényleg nem ide való.
(#) pucuka válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Ugyanaz, mint a PT2260, a párjával PT2270, vagy PT2272 -el tudsz vevőt építeni hozzá. Keresd elő az adatlapjaikat, a PT2270 adatlapján ott a kapcsolási rajz.
Az is jó megoldás, ha találsz 433 MHz -es vevőt, amiben ilyen PT2270 PT2272 dekóder van.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
(#) Epu2 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Peet19-hez csatlakozva, áttétellel tudod módosítani a nyomatékot.
(#) luigi71 hozzászólása Dec 2, 2017 /

Sziasztok lenne egy olyan kérdésem,hogy elromlott a forrasztóm.Már nem lehet megcsinálni.Na most arra gondoltam ,hogy van egy trafóm ami 12 voltot 1.67 Ampert és 20 wattot ad le.Ebből szeretnék csinálni egy forrasztót ha lehetséges.Kérném a segítségetek. .Egyenlőre nincs pénzem másikra és nagyon kellene.
(#) bbalazs_ válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Mivel fogod megforrasztani?
(#) luigi71 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Hát végül is nem tudom de egy ilyen trafóból lehetne készíteni forrasztót.Az érdekelne .Ja meg ,hogy hogyan?Mármint mi kell hozzá?Ha tudnál segíteni megköszönném.Tényleg fontos lenne!
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
(#) vargham válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Idézet:
„elromlott a forrasztóm.”

Típusa?

Idézet:
„Már nem lehet megcsinálni.”

Biztos, hogy nem?

Idézet:
„van egy trafóm ami 12 voltot 1.67 Ampert és 20 wattot ad le.Ebből szeretnék csinálni egy forrasztót”

Erre akarod kicserélni a mostani forrasztópáka trafóját?
(#) bbalazs_ válasza luigi71 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Attol fugg, pontosan mit szeretnel. Ha ket jo vastag droton odaviszed a delejt, es kozeje kotsz egy vekonyabb (=nagyobb ellenallasu) huzalt, akkor az mar forrasztonak tekintheto.
Amit en csinaltam, az egy rezpalca, vizuveges samottporba martva, arra ratekerve valamilyen kanthal huzal, az meg beleontve ebbe a samottporos vizuvegbe, aztan egy csobe applikalva kesz a paka. Nekem finom dolgokhoz kellett, rovid hegyu pakakent. Ha ereszcsatornat akarsz vele forrasztani, arra nem jo. Telefoldre sem. Arra ott a pillanatpaka.

Itt athatod
(#) luigi71 válasza vargham hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Nem nem.Csak eddig Forrasztó pákám volt de a fűtőszál elszállt.És gondoltam trafóval lehet egy forrasztó pisztolyt csinálni ami csak akkor melegszik ha a kapcsoló gombot használom.Így hosszabb az élettartam.Csak nem találok sehol kapcsolási rajzot Forrasztó pisztolyhoz.Vagy rosz helyen kerestem eddig.
(#) Peet19 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 2, 2017 /

Értem már, köszi. Tehát a tengelyre merőleges vektor függvényében változik a nyomaték. Vagyis ha a tengely 1cm átmérőjű lenne, akkor azt 0,44N erővel forgatja. Ez súlyba átszámítva kb. 4dkg-ot jelent, vagy 40dkg?

Epu2: köszi
Következő: »»   3086 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem