Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Videoton hangsugárzók felújítása
Témaindító: janik00133, idő: Máj 31, 2010
Témakörök:
Akusztikai méréseket itt otthon nem tudok végezni, sajnos. Pusztán azt szeretném tudni, hogy a DC2550-nek a keresztezési frekvenciái hova esnek? Vagy, amit írtam fenn, hogy az 1596 Hz és 5115 Hz jó lenne-e ennek a hangdoboznak, mint keresztezési frekvencia?
És azt válaszoltam, hogy ezt nem lehet tudni, mert az eredeti sem volt jó. Egyébként biztos nem mennek tönkre tőle a hangszórók, ha így használod majd. Ilyen szempontból jó lehet.
Ez alapján http://hangszoro.net/oldbox/ 1200 és 5500 gondolom elektromosan.
Ez nekem már nagy segítség! Köszönöm! Később kísérletezgetek vele, de valamiből ki kell indulnom.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
Nincsen mit igazán, sajnos többet nem tudok segíteni, a Videoton hangszórógyártása annyiféle volt, hogy nincs igazi támpont. Esetleg ha nagyon kell, megnézem a váltórajzot, de annyira nem előnyös az eredetihez ragaszkodni szerintem.
Aktív hangváltóval nagyon szépen be lehet állítani a hangfalakat. Egy ügyesen átalakított filléres elektret mikrofonnal lehet mérőmikrofont kreálni, azzal, meg egy hangkártyával, meg pl az RMAA6.x progival be lehet őket állítani azonos hangnyomásra a hangszórókat. Nem fontos ragaszkodni az eredeti hangváltó keresztezési frekvenciákhoz, szinte biztos, hogy a házilagos aktív rendszerrel szebben be lehet állítani, mint a gyári, néha olcsósított hangváltóval. Csak férjen bele a hangszóró átvitelébe a választott frekvencia.
Ez nem így működik, vagyis nem ennyire egyszerűen. Nem csak a frekvencia-hangnyomás diagram lényeges egy hangszórónál-hangsugárzónál, és az olcsó elektret mikrofonokkal, átalakítva sem lehet pontosan mérni, mert nagyok a gyártási eltérések közöttük.
Azonos hangnyomásszintre még hallás alapján is beállíthatók a hangszórók, emiatt nincs értelme aktív szűrésnek. A VT hangszóróknál egészen más gondok lesznek, és alap szűrőkarakterekkel azok nem megoldhatók. Igazából pont annyira egyszerű vagy bonyolult, mintha passzív váltót építene valaki, és pont ugyanazok a feltételek kellenek hozzá. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
Sziasztok!
"Visszaszereztem" 30 éves, Videoton 2550A hangládáimat. Szeretném őket újra használatba venni, de van két gondom: a mélyek és a középsugárzók habszéleit megette az idő vasfoga. Végigkeresőzve itt a különféle hangszórós topikokat, találtam beszerzési forrásokat (Bővebben: Link ill. Bővebben: Link). A kérdésem az lenne, hogy hány collosakat kell vennem? Mekkorák ezek a hangszórók? Másik kérdésem pedig az, hogy be vannak horpadva a középső kis "félgömbök": az ezüst színű az egyik középsugárzóban, és mindkét papírból készült a mélynyomókban. (Nem tudom, mi történhetett velük, talán valaki ujjal benyomta őket? ) Mi ennek a sérülésnek az adekvát javítási módja? Köszi a segítséget előre is!
Biztos van, aki jobban ismeri, de amit tudok eddigi pár javítás alapján: a DC 2550 eredeti mélye 250-es, és 100-as a közepe. Számozását tekintve a 25-ös hangszóróra valót kell venni, de a tényleges mérete ettől különbözik. Ha nincs nagyon szétmenve a porvédő, akkor megtisztítva egy kis darab celluxot a közepére óvatosan rárakva, körömmel óvatosan rásimítva, a porvédő széleit megfogva- hogy ne tépd ki az egészet- egy határozott, de nem túl gyors mozdulattal ki lehet húzni a közepét. Ha nagyon szét van menve, lehet kapni újat is (porvédőt és hangszórót is), azt nem tudom milyen. A közép javítása elég nehéz dolog, nem lehetetlen, de lehet megéri szakemberre bízni. Én a mélyek porvédőjét le szoktam oldani, a peremezéshez úgysem árt középpontosítani. Akkor meg már ki tudod nyomni.
Sokan barbárnak fogják hívni a módszert, de én nitrohígítóval szoktam leszedni a porvédőt (csak nem túl sokkal, nehogy a membránt is leoldja a csévetestről). Nekem bevált, szépen lejön, és még a ragasztót is le lehet törölni róla. Olvastam, hogy valamilyen ragasztókat nem lehet oldani, de eddig még nem futottam olyanba, amit ne puhított volna meg. Folyamatosan csepegtetem a porvédő peremére a hígítót, majd egy kis idő után a oldalról nyomkodva leszedhető a porvédő (csak a papír, a műanyagot feloldja!!!) Egyszer volt valami epokittes javításnyom, azt "áztatva" el lehetett távolítani a papír nagyon kevés rostjával együtt
168-as buszra Rákoshegyen felszáll, Orionnál leszállás után átmegy a zebrán.
Megvesz/örül Visszafelé nagyjából ugyanez... A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
Szia!
H2000 HA25 és HB10 habszél 2-2 db. Ugyanitt a porvédőket is érdemes megvenni, mert nem 100%, hogy sikerül kiszedni a horpadást. Ahány ház annyi szokás, de én az oldószereket hanyagolnám. A 30 éves eredeti habszél mechanikusan eltávolítható a membránról, csak óvatosan kell lekapargatni. Sikeres javítást és jó zenehallgatást kívánok. Üdv.
Üdv!
Ilyen öreg jószágoknál érdemesebb lehet inkább egy komplett hangszóró csere. Ki tudja mit műveltek vele, míg nem nálad volt. Én egy 2040A-t újítottam fel, a 6db hangszóró kb 16eFt volt. A H2000 kft forgalmaz bele való hangszórókat, ők gyártják az eredeti Videoton tervek alapján. Szívesen segítenek a pontos típus kiválasztásában.
Szia,
köszi az infót, elgondolkodom rajta. Igazából ezek nem voltak használva évekig (a szülői házban hagytam őket), de ehhez képest nem tudom, hogyan horpadhattak be a porvédők.... Minden esetre összevetem az árakat, hogy mennyivel lenne drágább a komplett hangszóró csere.
A porvédőket hogy szeded le oldószer nélkül, úgy, hogy visszarakható legyen? Peremezéshez én mindig ki szoktam ékelni a csévét írásvetítő fólia csíkokkal, így eddig egyetlen egy sem súrlódott.
A széleket és sem szoktam a membránról oldani, csak a sárgán passzivált kosarakról a visszamaradt ragasztót, de az már mindegy, csak könnyebb, mint kaparászni.
Én is újítottam fel 2 pár DC 2040A-t, az egyiket teljesen eredeti állapotba állítottam vissza. Szerencsére nem porladt sem a közepe, sem a magasa. Viszont 8 ohmos Akai feliratú mély volt benne, és a középre és a magasra is volt rakva egy-egy 3,9 ohm sorban. Szereztem bele eredeti mélyeket, újraperemeztem, és szerintem kifejezetten jók. A dobozok vételára és a plusz mélyek együtt sem volt túl sok, és így gyári, hibátlan állapotú az egész (és még a 8 ohmos mélyeket is megvette valaki, így a te új hangszóróidnak ára lett a végső ár).
Ami vicces, hogy az előlapi szövet az egyiken gyárilag fordítva van feltűzve, így ha rávilágít valami, az egyik szürkének, a másik feketének tűnik. Nem kételkedek a H2000 termékeiben (a peremeket is tőlük szoktam venni), de az eredetinél semmi sem lehet eredetibb. Ha csak a széleket kell cserélni, nincs megrogyva a membrán, nem súrlódik a cséve, nincs megégve, nincs a kosár nincs elgörbülve, akkor én nem cserélném újra a mélyeket. A közepeket is megcsinálnám, ha habperemes. A papírperemes már nehezebb dolog lenne.
Szia!
A habszélre írtam a kapirgálást. Én eddig minden hangszórót úgy peremeztem, hogy a porvédő a helyén maradt. Sokat nem csináltam eddig az tény, de mind jó lett így is, még “botcsinálta” kezdőként is. Ami nem rossz azt nem kell bántani. http://forum.hangszoro.net/showthread.php?tid=272 Ennek a mélyeit csináltam, két pár 2550-es közepet, meg egy Unitra mini HiFi mély párt. A videotonoknál olyan masszívan központosít a pille, hogy csak át kell mozgatni a ragasztáskor a membránt és beáll középre gond nélkül. Az unitra volt a legnehezebb, mert az nyeklett mindenfelé, de azt is meg tudtam csinálni a porvédő leszedése nélkül. A horpadt porvédő meg lebontható, ha nem sikerül kiugrasztani. A membránra kell vigyázni, a porvédő az roncsolható és olcsón pótolható. De mostanában elvették a kedvemet a hangszóróimmal való foglalatoskodástól így azok el vannak hanyagolva... Helyette az előző “mekkmester” után kaparom a linóleumragasztót a padlóról, hogy az általam lerakott járólapok már ragadjanak is a padlóra a lakásban... Jó és sikeres javítást mindenkinek. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Üdv.
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy nincs e valakinek kapcsolási rajza, infója Videoton DC2012A 8 Ohmos hangváltójáról. Itt van egy részletes leírás, viszont ez a 4 Ohmos változaté (Bővebben: Link), én 8 Ohmost szeretnék építeni.
Ezt a hangszóró készletet szeretném használni az építéshez (H2000 Kft): Mély: HA 20/8 Ohm -484 Közép: HB 10/8 Ohm -586 Magas: HG2,5/8 Ohm -464 A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
Szia GARFIELD13!
Fenti hozzászólásoddal kapcsolatban volna egy kérdésem. Én DC 2050 E hangfalat (8Ohm-os verzió) újítottam fel, és az után gyártott hangszóró nagyobb érzékenysége valóban komoly és hallható problémát okoz. A magas-sugárzó konkrétan visít mint az állat. (a közép-sugárzóval egyenlőre nem tapasztaltam különösebb problémát) Van esetleg ötleted hogy milyen értékű ellenállással érdemes próbálkozni? (ellenállás; teljesítmény; esetleg gyártás technológia...) Előre is köszi!
Szia!
2050 nálam csak gyári állapotban, illetve teljesen átépített állapotban van. Így csak mások javaslatát tudom tovább osztani a közép és magas cserével kapcsolatban. A megfelelő fórumra már eltaláltál, de ott olvasgatni kellene, mert az élet eléggé csendes már arrafelé így kérdésedre nem tudom mikor jön válasz. "Nem. A hangváltó marad, és így kötsz a hangszóróval sorosan egy ellenállást, kb. 4,7ohm elég lesz, ha jól sejtem és a DC2050-edről van szó és a HD6,5 még eredeti vidi.. Ha a somogyi-féle valami akkor nem tudom, akkor próbálgass különböző értékű ellenállásokat 3,3-10 ohmig." http://forum.hangszoro.net/showthread.php?tid=118&page=4 139-es hozzászólás (a fenti idézet) és környéke. majd a 563-as hsz és környéke majd a 720-as hsz környéke... és így tovább Ezen felül még javasolom ezt a linket és a környékének az átnézését is. https://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangvalto2/ Sikeres korrekciót és jó zenehallgatást kívánok. Üdv.
Szia!
Itt van egy doboz 8 ohmos váltóval: https://www.jofogas.hu/pest/Videoton_hangfal_hibas__75818086.htm Bár azt megjegyezném, hogy anyagilag szerintem nem racionális beruházás nulláról ezt megépíteni, de a döntés joga a tiéd. Ûdv.
Szia!
7500Ft a pár és 8 ohm, ha jól olvasom a képkezdeményt felnagyítva... https://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Videoton_DC_2012_A__2db__76484691.htm Ez alapján nem volt jó ajánlat a korábbi 2000 Ft-os dobozváltómélykosár. Hát még az építés... Üdv.
Helló!
Tudna - e valaki videoton dc2080 kapcsolási rajzzal , vagy esetleg a kondenzátorok pontos értékével szolgálni. A problémám ugyanis az , hogy közép-magas tartományban eléggé (számomra hihetetlen mértékben) halkak , illetve kvázosan szólnak. Belenéztem kiszáradt elkot keresni és találtam is egyet , de az szerintem cserélve lett. Tehát szükségem lenne a pontos értékekre, és esetleges kapcsolásra is a biztonság kedvéért. Segítségeteket előre is köszönöm.
Szia!
Hát értékekkel nem tudok szolgálni, de olvasd el ezt: http://forum.hangszoro.net/showthread.php?tid=99 A 19 hozzászólásnál van kép a váltóról. A hangszórókészlet eredeti? magas: 1544-477 HG1.9/1308 közép: 1544-427 HB10/1018 mély: 1544-529 HA20/1058 Esetleg közép javítás/csere és magas pille csere? Ez a közép van a DC2550-ben is és a habszél cserés lehet már bőven rajta. http://hangszoro.net/h2000/alkatresz HB10 habszél és HG1.9 pile Sikeres javítást és jó zenehallgatást. Üdv.
Kiindulási alapnak ez is jó lesz, próbálkozz meg ezzel :
C1: Remix C223 2,2µF M 250V C2: Remix C223 4,7µF M 100V R1: Remix R615 8R2M 5W L1: 680 uH L2: 820 uH A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2018
Szia!
A 2050 és a 2080 esetében egy közös hangszóró sincs, a magas meg még dóm is az utóbbiban. Az általam linkelt fórumon látható képen a 2080-as váltó 3 tekercset és 3 Remix kondenzátort tartalmaz. Ez a 2050-es váltó így nem igazán nevezhető kiindulás alapnak SZVSZ. Üdv.
Ez az egyetlen hangváltó rajz ebben a topikban, amit feltettem.
Tehát valahol el kell kezdeni. A DC2050-esnek valóban jobb is a hangja a DC2080-ashoz képest. Igaz, ez nemcsak a váltón múlik. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2018
Az a 3 kondenzátor igazából csak kettő, mivel párhuzamosan van kötve és az eredője van a rajzon.
Nem eredeti a közép , vadiúj xxxx-427-es. A többi eredeti. Van egy 2050e-m és a különbség hihetetlen. Innen gondolom , hogy valami nem ok. Furcsán monacor kondi van a közép előtt , ami gyanús régi videotonban. Az érték egyébként ha jól nézem stimmel. Viszont ez egy elko. Lehet hogy kiszáradt?
Elko nincs sem a DC2050-ben sem a dc2080-ban. Leírtam, milyen kondenzátor van benne.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |