Fórum témák
» Több friss téma |
Jó lenne az 3.5-re is, csak több menet kellene rá, de ekkor elromlana a felsőbb sávokon.
A T200 -t is meg lehet sütni 50 Watt-al, annak ellenére, hogy átvinne 400W -ot simán. Ha a illesztési feltételek rendben vannak akkor melegedés nélkül elmegy a T106 méretű vas 100W-ig simán. Ettől kisebbet nem érdemes használni, mert a szükséges huzalmennyiségnek is el kell férnie ugyebár.
Ha az illesztési feltételek hibásak, akkor mindegy milyen a vas - huzal, nem lesz jó.
Trifiláris tekerés után tudsz 1:9 ballunt is bekötni .
"LegaAlsó "tekercsre a koax megy , majd a "legfelső" tekercs végére a csupasz longwire akkor áttéle lesz 1:3 ebből jön ki a 1:9 impedancia viszony (négyzetes) arànya.
Ahogy a 2 lyukú ballunnal csináltad az EWE hasonlóan van a longwire esetén is
Legyen légmagos a ballun. Bekötése ehhez hasonlóan. Bővebben: Link (Remélem jó a link telóról "bénázok" ) Bocs!
Igen tudom használtam ...
Köszi a jobb link találatot! A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
De 7-25 MHz ig jó..
talán még 2-4 menettel elmenne 3.5-15 MHz ig. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Ballun méretezés "ökölszabàly" : a használni kívánt legalsó frekvenciàn 200 Ohm impedanciát képviseljen.
Ennyi menetet kell rá tekerni hogy a Xl a legalsó frekvencia esetén pont 200 ohmra jöjjön ki . Ez függ az Al vas jellemzőtől. Feltekerhető menet szám a drót és lyuk átmérőktől . Ismeretlen vas esetén ezt kell meghatározni 10 20 menet ekkor adódik majd valamennyi L ebből tudsz kiindulni.
Lássuk, hogy jól értelmeztem-e a kapott linkeket. Valójában a mellékelt képen látható módon kéne bekötnöm a légmagos tekercset ahhoz, hogy 9:1 UNUN-t akpjak?
Igen így .
Autotrafó elven van a 3 darab tekercs egymáshoz sorba kötve. Legalsó kezdete a koax harisnyához a legalsó tekercs vége a középső kezdetéhez és ide csatlakozik a koax meleg ere is a rádióból. Ez a primer 50 ohmos trafó első része. Ebből a közös pontból a középső ( második) tekercs kezdete után a második tekercs vége a legfelső (harmadik) tekercs kezdetéhez csatlakozik. Végül a 3.tekercs vége az antennához ami egy "hosszú drót " longwire . Ez az utolsó pont az autó trafód sekundere itt lesz a 9*50 ohmos impedanciád a közös földponthoz képest ami a koax harisnyája. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Figyelmetekbe ajánlom az alábbi balunt. Én ilyet használok 80-40-30-20 méteres sávokra.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
3,5Mhz antenna és illesztő témakörben:
Érdemes az az elmélettel is tisztában lenni, a 2106206-es hsz-ban van egy link. És ahogy írtátok, 5GN cikkeit érdemes elolvasni. Röviden: 3,5Mhz-re házi körülmények között aligha lehet ideális antennát építeni. - Ami azt jelenti, hogy az antenna impedanciájának lesz képzetes része - ha rövidebb, mint az elméleti, kapacitiv lesz. - És az ohmos rész (sugárzási ellenállás) is kisebb lesz (mint 50 Ohm) Az adó pedig 50 Ohmot kell, hogy lásson Tehát hangolóegység KELL. Lehetőleg/reálisan fent az antennánál kell kompenzálni, mert ha koax lenti végén végezzük, a nagy meddő áram miatt (rezonanciában lesz az antenna-és-hangoló együttes), a veszteséges koax megeszi a teljesítményt.
De ez 1:1 azaz csak kis-impedanciás antennához jó (pl GP vagy félhullámú dipól).
Igaz, ebben az esetben tyúklétra + illesztő. Ha már illesztőt kell csinálni.
Gondolatolvasó vagy, pont ezt akartam kérdezni, hogy hol volna jobb helyen a hangoló, bent a szobában, vagy inkább kint a toronyban.
Viszont kint a toronyban a hangoló ki lesz téve az időjárásnak, főleg a hőmérséklet változás zavar, ami komoly méretben elhangolja az illesztőt.
A hangoló elemei drágák. Én most telepítek antennát. Ki kell mérni az ideális kapacitásokat SWR mérővel, és fix elemekkel helyettesíteni azokat. Egy sávra kiváló megoldás és örök mint a szegénység. Nagy varázslat nincs, nagyfeszültségű kerámia kondi kell, meg 50-es PVC cső. Az egészet bele kell tenni egy nagyobb lefolyó csőbe.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2017
Ha a vegfok kimenete Z=50 ohm es a koax is 50 ohm, az antenna nem 50 ohm, akkor hol kell illeszteni ? Az antennanal.
Bocsánat, kicsit elgépeltem magam. Nem az UNUN-ra gondoltam, az értelem szerint az antennánál van, hanem az antenna tunerre. Én pl. ezzel szemezek, csak nem ilyen komoly kondikkal. Nem úgy néz ki mint amit az antenna mellé szántak kintre.
Hát persze, az kellemetlen, ha fenn van a hangoló (ATU).
Egyik áthidaló megoldás, hogy kis veszteségű tápvonal kell, pl tyúklétra. A másik, a long wire. Annak a vége az adószobában, lent, az ATU mellett lehet. Jó földelés is kell, persze. A long wire-nél arra kell vigyázni, nehogy valamelyik amatőrsávban párhuzamos rezonanciája legyen, mert akkor meg azért nem megy ki rajta teljesítmény.
Nekem más választás híján az emeletes ház tetején egy 5m-es függőleges sugárzó üzemel, egy automatikus antennahangolóval a talpán. Az évek folyamán a hangoló sosem hangolt újra, mindig csak a már elmentett adatok alapján állította be a max 1:1,5 SWR értéket. Elképzelhető azonban, hogy nagyobb Q-val rendelkező illesztő esetén már szükséges lehet az utánahangolás.
Éjszaka gondolkodtam a lehetőségekről, a mellékelt áthidaló megoldást ötlöttem ki, véleményezzétek kérlek. A lényege abban van, hogy az antenna tuner nem a kertben van szinte hozzáférhetetlenül magasan, hanem egy kicsivel odébb (kb.4-5 méternyire) a szobám melletti balkon végében. Itt könnyen hozzáférek. Utána még kb. 15 métert tekereg a koax mire a rádiós sarokba ér (sem a szoba nézete, sem az arányok nem passzol a rajzon). Maga az antenna kb. észak - dél irányba fog sugározni ugyanis a házunk "bal alsó" sarka mutat északra pár fok eltéréssel. A balkonnal párhuzamosan azért nem húzom az antennát, mert a két ház között kb. 6-7 méter van, a kisugárzott jel azonnal reflektálódna a két falon és itt pattogna mellettem lerontva ezzel az antenna amúgy sem jó tulajdonságait.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
Szomszéddal jó a viszonyotok?
Egy GP igen kis helyigényű, egy 20m-es torony elég hozzá 3,5MHz-en, a hangolóegység pedig az udvaron térgymagasságban lehet.. (ha kell egyáltalán)
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
Meg sem merem neki mondani, hogy rádió adót fogok üzemeltetni. Amikor felraktam az első vevőantennát ő már akkor "zavarokat észlelt" az URH műsorvevő rádiójában.
Akkor ünnepélyes keretek között legyen a neve mondjuk "ruhaszárító kötél"
Szoba másik végébe nem lehet tenni a "RIG"-et? A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
Tudod mi ebben a vicc, az antenna a balkonon volt kifeszítve volt olyan eset amikor kimosott zoknikat találtam rajta. Édesanyámnak nem fért ki minden a balkonon lévő ruhaszárító kötélre így a könnyebb dolgok (tipikusan zokni) az antennámon landolt.
Minden eszközömet (ATU, SWR mérő, rádió) úgy kell elkészítenem, hogy hordozható legyen, mert szeretnék velük majd kitelepülni. Nagyszülők szülőháza a várostól jó 10km-re van, villany is van és a legközelebbi szomszéd kilométerekre van, akkora antennát húzhatok ki amekkorát enged a huzalom. Fix állomást nem telepíthetek mert az antenna szántóföldeken futna keresztöl ami útban volna a mezőgazdászoknak, de kitelepülésre nagyon jó lenne. U.i.: Sajnos nem. Bár a szoba ottani fele még jobban megfelelne de akkor a nagy könyves szekrényt és a ruhásszekrényt kéne máshova tenni, amik viszont nem férnek el a mostani RIG helyén, ott ugyanis már csak 1,2m a belvilág a fal mellett (tetőtéri szoba, 45°-os szögben csökken a belvilág. Gyakorlatilag olyan a szoba keresztmetszete, mint egy fél trapéz (a másik fele egy kisebb szobába nyúlik így a szekrényeknél "rendes" fal van). A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
Nem is rossz ötlet.
Azon gondolkodom, hogy függőlegesen felállítanák 20 méter villanyszerelő műanyagcsövet, ami köré 4 szál koncentrikusan elhelyezett rézhuzalt feszítenék ki. A négy huzal felső végét értelemszerűen összekötném, alul szintén, így elég "vastag" volna a nagy sávszélességhez. Itt mondjuk a műanyagcső törése (szélellenállás miatt pl.) ad okoz az aggodalomra. Vagy mennyire volna hülye ötlet vascsövet felállítani mint antenna? Persze a földtől a talppontban jól elszigetelve (hasonlóan mint a lakihegyi adótoron). Csak itt meg a vas miatt nagy volna a "rézveszteség".
Antennakönyvben van még huzalpiramis, az csak 13m de 3m magasan is futnak vízszintes részei.
A torony ineiglenes jellegű (kitolható) kell legyen, mert a fix ép.engedélyköteles. GP: teleszkópos fémcsövek kitolhatóan + teljesen műanyag vezetékből kikötések Piramis: teleszkópos műanyag csövek kitolhatóan + fémdrótos ruhaszárító kötél A teleszkópos kitolás valami nagynyomású levegővel..? (kompresszor+tartály) Csak tippelgetek. De előzőek csak adáshoz szükségesek. Vétel-only esetén egy nem rezonáns (több méteres több menetes) hurok-antenna ami közvetlen aktív nagyimpedanciás erősítőre dolgozik..?
Tudom, hogy engedélyköteles, mindenképp kitolhatóban gondolkodok. Vagyis a GP-nél megfelel, hogy a konstrukció vascsőből van, amit elszigetelek a talajszinten (pl. 3/4-es vas vízvezeték amit alul műanyag idommal elszigetelek, sajnos teflont nem fogok tudni szerezni a KPE meg nem tudom milyen RF tulajdonságokkal rendelkezik).
Ami a kitolást illeti én nagyon egyszerű konstukcióra gondoltam. Az alsó darab volna a legvastagabb, és minden elem annyival volna vékonyabb vízvezeték csőből hogy az egyel vastagabba belecsússzon. Kitolni egyszerűen kézzel lehetne, hasonlóan a horgászbotokhoz, amikor az egyik elemet kihúzzuk a másikból akkor dupla csapszeggel biztosítva volna összecsúszás ellen. A jó elektromos kontaktot nagy keresztmetszetű átkötőhuzallal lehetne biztosítani. Értelemszerűen több helyen (magasságban) kikötve három irányba. Igen, adóantenna kell.
Vas csőben azért nem gondolkodnék a súlya miatt.. Inkább alumínium.
4db 6m-es cső 1-1m es teleszkópos átfedésben az pont 20m. Minden cső tetejénél 3 irányba szigetelőanyagú (üvegszálas v műanyag kötél) kikötés ami a max kitolást is korlátozza az eldőlésen kívül. Legalábbis ez lenne az elképzelésem, de finomíts még rajta. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |