Fórum témák
» Több friss téma |
Kivéve, ha különálló, 2db 5V 1A-es tápot használ, 2db TP4056-tal.
Szerintem pedig töltheti nyugodtan, csak az USB-t hagyja ki a buliból, mert akkor megvan az esély, hogy rövidre zárja a negatív kivezetés felőli cellát. De védelmet mindenképp rakjon túlmerülés ellen.
Rendben igazatok van, amennyiben valóban biztosított, hogy a töltők bemeneti testpontja semmilyen kapcsolatban nincsenek egymással, tehát külön potenciálon vannak...
(De egyébként miért jobb két (akárhány) tápot alkalmazni, mint egy normálisat...) Egyébként meg BOLDOG ÚJ ÉVET mindenkinek!!! A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
Idézet: „A töltő áram pedig optimális esetben 0.2C. (880mA)...” Ez neked honnan jött ki? 18650 -es cellát nyugodtan lehet tölteni 1C -vel...
Persze, nem fog robbanni, kigyulladni.
Mindenesetre hosszabb élettartamra lehet számítani 0,8C és alacsonyabb áramoknál.
Nem foglalkoztam eddig ilyenekkel. Tudja valaki, mi a szerepe a rajzon a "VL" kötéspontnak?
Low middle high, alsó, középső, felső cella, mivel 2S-hez és 3S-hez is használható ez a védelem. Ezeken a pontokon méri a cellafeszültségeket, és kapcsolja le a terhelésről az akksit, ha kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
Ez 4s balanszer,de 3, vagy 2 cellát is rátehetsz.
Gondoltam én is erre. Alján 3S 12,6 V-os címke. Gondolom, szoftverből átállították az univerzálisnak készült panelt. A gép eredeti panelján volt cellahőmérő is és ennek a töltő felé menő tiltó vezetéke. Erre a funkcióra ezek az "univerzális" panelek úgy látszik, nincsenek felkészítve.
Minek próbálnám, ha hármashoz kell?
Mértem a kimeneteket. VL 0 V, VM 3,x, VH 6,x. Ha meg beállítanak 12,6 V lekapcsolási feszültséget, minek erőlködjek? Tölteni még nem próbáltam vele, mert a töltő nincs nálam. Valamit majd összerakok hozzá.
Folyik a töltés. 400 mA-ről indult. Míg normál töltés ment, a bemenet és az akku feszültsége megegyezett. A FET-ek nyitóirányú ellenállása és az áram alapján ~1,4 mV eshetett. 20 V-os méréshatárnál ekkora eltérést nem érzékel a műszer.
Legutóbbi ellenőrzésnél a korábbi 12,36 V-ról visszaesett 12,32-re. Cellák: 4,11, 4,14, 4,07 V. megy a kiegyenlítő töltés. A biztonság kedvéért elé akasztott 6 Ohm-os ellenálláson 0.2 mV mérhető. Az eredeti vezérlőt azért kell cserélni, mert töltésnél tisztességesen feltölti a 3 cellát, de terhelés nélkül is csak 2 cella feszültségét adja ki. Hogy miért és hogyan, még nem jöttem rá. Sok értelme nincs lebontani róla a műgyanta borítást.
Amit még kifelejtettem az előbb, a bemenő kapcsokon a feszültség felugrott 23 V-ra. 15 V DC kimenetű dugasztápról töltöm.
Most éppen 4,10, 4,11, 4,07 az állás. Azaz a kis kínai eddig tisztességesen végzi a dolgát.
Mit csinálsz? 4S balanszer??? Ugyanarról a képről beszélünk? Bővebben: Link
Ez egy 2S vagy 3S védelem, balanszer nélkül!
Nem szoftverrel lehet állítani, hogy 2S vagy 3S védelemként működjön, mivel nem is uC van a nyákon, hanem egy spéci IC. Az egyik lábával lehet az IC-t "átállítani". Csak úgy, mint azt is, hogy túláram miatti lekapcsoláskor automatikusan engedélyezze a kimenetet, vagy csak ha a töltő csatlakoztatásra került. Minden megtalálható az IC adatlapjában!
Akkor miért van ott a 3. forrasz hely? Az én négyesem is ilyen,a 3-4. cellákat kellett odaforrasztani.
Rosszul írtam én is, közbe rájöttem. Nem 2S és 3S között változtatható az IC működése, hanem 3S és 4S között. De ebben nincs balanszer még mindig!
Azt hogy lehet felismerni,hogy van benne?
Nem említi,de a kisütő ellenállások mintha ott lennének.
A két (párhuzamosan kapcsolt) nagy SMD ellenállást látom...az "áramfigyelés" elemei...úgy, mint az itt is megfigyelhetők.
Mit akarsz te "sütni"...0,2-0,01 ohmos ellenállásokkal ? A kiegyenlítő (kis) áramokat amúgy is aktív felvezetőkkel szabályozzák...külön-külön, minden egyes cellánként. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2018
Sziasztok! A 6 db aksinak ez megfelelő ez a kombináció? Köszönöm a választ!
Sziasztok!
Adott egy kerékpár lámpa aminek tönkre ment az akksija. Már vannak új celláim de a töltésvezérlővel gondban vagyok. 2 cella párhuzamosan van kötve majd ezek sorban. 8.8V-ra kellene töltenem a csomagot, tehát cellánként 4.4V a cél. Rendeltem párszáz forintos elektronikát de ez csak 4.2V-ra tölti ami nekem nem jó mert a lámpa elektronikája ezt már fél merültnek látja ezért rövid az üzemidőm. Milyen IC-t esetleg komplett megoldást javasoltok? Előre is köszönöm!
Biztos vagy abban a 4,4V/8,8V-ban? Milyen akku ment tönkre a lámpában??
Kínai nevenincs kék színű borzalom. Biztos vagyok benne mert labortápról kipróbáltam. Négy színnel jelez vissza töltöttségtől függően, fullon kék majd zöld, sárga, piros. Ha csak 8.4V-ra van töltve a csomag akkor indulásnál már sárga. Labortápról fellöktem a pakkot 8.8V-ra, így kékről, indul és sokáig bírja is.
Lipo/li-ion téma kérdezel, de tudomásom szerint nincs 4.4Vcos cella. Ha eddig tudtad tölteni, akkor a normál cella károsodott, vagy nem is li-ion akksid van, hanem NiMh, abból 7db sorban pont 8.4V névleges, és 8.8V maximális feszülséget ad.
4 cellás ólomakku. Találkoztam már ilyen lámpával, abban fekete dobozkák voltak, minden jelölés nélkül.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |