Fórum témák
» Több friss téma |
Engem jobban érdekel az, hogy azt a fekete félköríves izét, amin a dőlésszöget állítja, hol lehet kapni, vagy milyen néven kell keresni.
Ha beírod a keresőbe hogy triakos szabályzó, akkor fogsz találni egy csomót.
Elvileg hoznak holnap egy porszívóból kiszedettet, az jó lehet nekem igaz?
Lehet hogy jó lesz , de figyeld bekapcsolás után mert nem minden szabályzót szeret a trafó, nekem két trafót is "fölforralt" egy ilyen cucc.
Tehát nem szabad melegednie a vasmagnak?
Melegedni biztosan fog de a szekunder oldali szabályzás biztonságosabb a trafóra nézve, neked meg kb. mindegy.
Nálam a tekercs melegedett de nagyon ..
Ilyen van készen, ebből is el lehet készíteni
Bővebben: Link
kb 20 lapról van szó, remélem kibírja.
Ezt ismerem,mi is használjuk. Csak azt kellene kitalálni hogy hogy oldjam meg hogy megfeleljen a célnak. Ráadásul műanyag,nem tudom mennyire bírná az igénybe vételt.
Ez csak 1 tipp volt, de szerintem ha lerajzolod egy papírra elviszed egy karosszéria illetve lemezlakatoshoz, egészen biztos el tudja neked készíteni.
Sziasztok!
Elkészültem vele, úgy néz ki működik. Nem melegedett semmi a szálon kívül Sötétben lehetett látni hogy sárgás. Így van fél állásban a potméter. Így elég jól lehet vágni. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Sziasztok!Végigolvasva a fórumot aki nem barkácsolni szeretne hanem valami kész dolgot venni
az nehéz helyzetben van ,ami azt jelenti sok ügyes ember fordult meg itt.Van egy 12 voltos akkumlátortöltőm a kimenete 12 volt és 4 amper 85 watt.Szépen lehet vele habot vágni olyan 35 cm en talán még 40 cm en is ,de nekem ez kevés legalább 70 cm szeretnék vágni! Amiben segítséget szeretnék kérni ha veszek egy 24 voltos akkumlátor töltőt akkor hány amperosnak ,wattosnak kell lennie hogy tudjak legalább 70 cm en értékelhető módon hungarocellt vágni építkezésen?
24 V 160 VA toroid transzformátorral már jól tudsz dolgozni.
Nagyon sok a 24 V. 12 V-on 6-8 A elég a 70 cm-hez. 120-150 VA-es trafó megfelel. Már 1 m-hez is.
Nem szeretnék transzformátort venni dobozt készíteni stb fontos hogy az elektromos része teljesen gyári legyen változások nélkül sok a baleset talán így megelőzhető még ha pár ezerrel olcsóbb is lenne!De ha sok a 24 volt akkor a drót vastagságával lehet játszani nem?A120 -150 VA az a watt ugye?Ha elosztom a 120 wattot 12 Volttal akkor az 1 méterhez 10 amper kéne?Mennyire megbízhatók az adatok az akkumlátor töltőkön a leadott feszültség és áramerősség terén ?Van valami tapasztalat? Mert ha úgy van hogy az én 85 wattos töltőmet elosztom a 12 volttal akkor 7 amperosnak kéne lennie!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
A 12 V-os akkumulátor töltő, az nem 12 V-ot, hanem 14-et ad le töltés közben. Ennyi kell az akkuhoz. Töltés közben az áram állandóan változik (csökken) de ugyanezt teszi a fűtőszál felfűtése közben is. Az egyenirányítás miatt a 85 W felvett teljesítményből elég sok (~15%) elmegy az egyenirányítókra. Így inkább csak 6 A-es.
Ha az egyenirányítók elé kötnéd a fűtőszálat, akkor ennyivel jobban fűtene. Ott valóban leadná a 14 V 6-7 A-t. A vágás rövid ideig tart, azalatt kissé felmelegszik a trafó, utána van ideje hűlni. Töltés közben állandóan folyik az áram, csak annyit engedhetnek rá, hogy ne melegedjen túl a trafó. Gondolom, az eddigi vágószerkezeteden is van nyomógomb, hogy csak addig "büdösödjön" a fűtőszál, amíg muszáj.
Még nincs vágóm!Tavaly nyáron dolgoztam először ilyennel és tetszett nagyon nem is volt lassú a fűrészeléshez és a csiszoláshoz képest!Házi készítésű szerkezet az is de n a nyomogomb hiányzott róla na meg nem volt derékszödű vezetőlye sem valamint szögbe se lehetett vele vágni.Az én tervem sem az hogy túlbonyolítsam .Egy egyszerű fűrészkeretre akarok egy dobozt az akksi töltőnek .A keretben egy nyomógombos kapcsolóval ,csak még azon agyalok a feszítést hogy oldom meg úgy amikoris magába a keretbe ne menjen az áram!Ugye a műanyag kerék kizárva ,a fém meg vezeti az áramot.
Ebben gondolkodom csak kicsit nagyobba https://www.youtube.com/watch?v=GK-Q_gqwVpA
A keretet több darabból szokták készíteni, egymástól elszigetelve. A videón látható keret éppen ilyen. Ha két kézzel akarsz dolgozni, akkor nyomógomb helyett jobb lenne a lábkapcsoló.
Sziasztok!
Ez a habvágós dolog engem is érdekelne! Hogy tudok ehhez tápot méretezni? Szeretnék egy olyan tápot ami meg tud hajtani 2-3különböző szálat?! Mondjuk egy kis 20 centiset egy 80 centiset. meg egy 1.2 métereset. Ezeket most csak a hasamra ütöttem! Ami a lényeg lenne hogy hogy kell kiszámolni hány volt és hány amper kell neki? / aztán a finomhangolás ugyis ott lesz ha benne lesz a húr a habba/
20 cm , 80 cm és 1,2 m. OK, de milyen huzalból ?
Ha megvan a huzal, abból lehet számolni. Ismét felsorolnék néhány legjobban bevált vágóhuzal adatait : 0,35 mm Kanthal huzal 15,2 ohm/m 0,4 mm Kanthal huzal 10,7 ohm/m 0,4 mm Konstantán huzal 3,94 ohm /m 0,5 mm Kanthal huzal 7,8 ohm/m 0,55 mm Kanthal huzal 5,86 ohm/m 0,6 mm Kanthal huzal 4,85 ohm /m 0,65 mm Kanthal huzal 4,42 ohm / m A vékonyabbak modellezéshez, a vastagabbak 10 cm táblalemezek darabolásához. A transzformátort is ehhez lehet méretezni 12 V - 24 v , 50 VA - 200 VA között megfelelő szabályozással.
Írtál centimétert, Voltot és Wattot, de a legfontosabbat te sem írtad a huzal ellenállását.
Ezek az értékek mi alapján lett számítva, méretezve ?
Nem sok, megfelelő huzal kell hozzá, szabályozva akár az anyagvastagságra, akár a környezeti hőmérsékletre. Sokan hideg szeles időben dolgoznak vele a szabadban és szeretnének vele haladni is.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2018
Példa :
0,65 mm kanthal huzalból 80 cm-es darabot véve, 24 V-os feszültséggel számolva . ( 24 V x 24 V ) : 3,54 ohm = 162,7 W , tehát megközelítőleg 160 W lesz a szükséges teljesítmény.
Igen nem írtam méretet de az előttem szóló jól írta "Sokan hideg szeles időben dolgoznak vele a szabadban és szeretnének vele haladni is."Most egy vasalóból kivett szállal próbálkoztam de szeretnék többet méretből venni.Kicsit lassan őröl nálam a malom de igyekszek majd beszámolni mi lett.A trafótól a vezeték míg elér a szálig mindegy hogy milyen hosszú?Milyen vezeték kell hozzá?
Vastag.
Legalább 2,5 mm2, de inkább 4-es.
Ezt a számítást én se tudtam! De legalább akkor már tudok énis számolni!
Mondjuk még most se értem hogy miért úgy van, hogy "betáp szor betáp" osztva adott hozalhossz ellenállásával... De elmentem magamnak! És minél hosszabb a kanthal huzal annál kisebb áramerősség kell hozzá? Ez biztos? Legjobb lenne tekerni hozzá ( vagy bontani ) egy 24V trafót és egy szabályozható aramkorlátot rá..
Adott feszültség mellett, minél hosszabb az ellenálláshuzal annál kisebb az átfolyó áram, mivel nagyobb a huzal ellenállása.
Ohm törvény!
Valahol elkeveredtél a dróthurkokban.
Ha hosszabb az ellenálláshuzal, de az átmérője azonos, a hőmérséklet biztosításához azonos áramerősség kell, azaz a feszültséget kell emelni. A képletben ez benne van, csak még nem ismerted fel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |