Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   130 / 193
(#) diablo válasza freddyke hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Ez nem kínai fejlesztésű? Garancia van ezekre?
Amúgy nem mondtam, de mindkettő árából le tudnék faragni 30%-ot pontokkal és ÁFA sem jönne rá.
(#) freddyke válasza diablo hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Az Aoyue kimondottan kínai, régebb óta a piacon van. (Amiket linkeltél, nem úgy tűntek mint egy bejáratott gyártó termékei.) Európai forgalmazót linkeltem, kell rá legyen garancia. Nekem Aoyue forrólevegős állomásom van (most nincs nálam, fejből nem tudom melyik, de egy hét múlva meg tudom nézni). Nem sokat használtam, hosszútávú tapasztalataim nincsenek. Nem néz ki gagyinak, bár csúcsminőségnek sem.
(#) diablo válasza freddyke hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Én csak a kompresszor miatt aggódom, hogy szét lehet-e szedni. Sokat amúgy sem forrasztanék vele, hogy a garancia sokat nyomjon a latba. Nem tudom hogy néz ki egy ilyen belülről, lehet csak egy ventilátor van benne és egyszerű javítani ha szét lehet szedni.
Legjobb lenne egy olyan állomás amin van T12-es páka is (helytakarékosság végett), de még ilyet nem igazán találtam.
(#) lac- válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Ezt nem értem... Amit én keresek az gyári Weller termisztor, a fűtőbetétbe való, abba tervezték 40 évvel ezelőtt. De ha megnézed a Linket amit Johnyy0004 küldött, ott láthatod, hogy hogy néz ki (pont ugyan úgy mint a kattogós betét, vagy az LR21 termisztor). És mivel ilyet nem lehet nagyon kapni, gondoltam veszek egy olyan Weller pákát amibe ilyen van, kimentem és kész. Egyébként ez a DS100-as állomás annyira ritka, hogy nem akarom módosítani, egyszer netán eladnám így sokkal többet ér.
(#) freddyke válasza diablo hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Nekem egy olyasmi van, mint a listán az első. Próbálj képeket keresni neten, talán valaki szétkapta már. De miért kellene szétszedni? Ha alig forrasztasz vele, kevés esélye van, hogy meghibásodjon. Én inkább arra fókuszálnék, hogy üssön meg egy minőségi szintet és ne kelljen utólag bajlódni vele. Eszembe sem jutott, hogy valaha is szét kelljen szednem.
(#) Ge Lee válasza lac- hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Egy olyan pákára amihez ma már semmit nem kapni én biztos nem költenék egy fillért sem, annak a termisztornak az árából szinte kapsz egy olcsóbb kínai állomást.
Idézet:
„egyszer netán eladnám így sokkal többet ér”
Gondolod fog érte majd adni valaki egy fillért is? Hacsak egy gyűjtő nem... A mai világban már egy kattogós wellert sem egyszerű eladni, pedig az még kapható a boltokban újan is.
(#) lac- válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Ebben látszólag nem értünk egyet. Nem mondanám, hogy nem könnyű eladni a wellereket, két hete volt fent 50ezerért egy WECP-20 állomás pákával, na azt teljesen irreális árnak gondoltam, már nincs fent... Mindig Wellert használtam, kínai állomást soha sem vennék, nem azért mert nem jó, ez sajnos már így alakult ki, és aki próbálta mind a kettőt az érezte is a különbséget valószínűleg (ha ezt eladnám valószínűleg Metcal-t vennék). Egyébként ha külföldi ismerőssel sikerülne megvennem a német ebay-en lévő termisztort, akkor 15ezerért lenne egy milliószor jobb pákám mint amit kínaiba valaha is kapsz, de ha ez nem sikerül, és kiderül, hogy van olyan állomás aminek a pákájába olyan termisztor van mint ami nekem kell, akkor is szívesebben költök 25ezret a DS100-asomra mint valamivel kevesebbet egy kínai csodára. Arról nem is beszélve, hogy ez kiforrasztó állomás is, így ha mindkettőt akarom, akkor az lenne mint ami most van, van egy kattogós ami labortápról jár, és ott a szippantós ami a dupla állomásról, gazdaságtalan a helykihasználás. És otthon van az asztalomon, szóval csak megcsinálnám.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2018
(#) Ge Lee válasza lac- hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Miből gondolod hogy azért nincs fent mert megvették? Az én kattogósom sincs már fent, de nem azért mert megvették, hanem mert elegem lett az alkudozókból. Pedig csak 16-ot kértem érte úgy, hogy még adtam hozzá egy teljesen új fűtőbetétet is, csak az közel annyiba kerül.
Az a helyzet hogy én inkább összetákoltam magamnak egy Ersa pico-t, minthogy kétszer annyiért vegyek bármilyen wellert. És nem bántam meg, mert ég és föld pl. a kattogóshoz képest ezzel forrasztani.
Wellerből egyedül a WP80-at tudtam volna elképzelni, de ahhoz a fűtőbetét is kétszer annyiba kerül mint az Ersa-hoz.
A kínaiakban meg a klónokban egyetértünk, kipróbáltam több félét és egyik vacakabb mint a másik. Még a solomon amire azt mondom hogy használható, csak annak meg hatalmas méretei vannak, kényelmetlen.
(#) ftirius válasza lac- hozzászólására (») Feb 27, 2018 / 1
 
Szia! Szinte hihetetlen, de van ilyen termisztorom, az ezerforintos multimmal majdnempontosan 1M elenállást mutat.
(#) lac- válasza ftirius hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Azta... Meglepetésként ért a dolog Ha esetleg eladnád akkor már van is rá vevő... Milyen állomáshoz van ez a páka (ha jól látom be van kötve egy pákába...)? Egyébként megkértem a német ebay-en egy eladót aki 2402199 állomást árul, hogy nézze meg nekem milyen termosztát van benne, küldött képet és abban is ilyen van, szóval vannak alternatíváim.
(#) ftirius válasza lac- hozzászólására (») Feb 28, 2018 / 1
 
Engem is
Írtam privátot.(Ide nem akartam off-regényt írni.)
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
(#) Alkotó hozzászólása Feb 28, 2018 /
 
Információt és véleményt keresek az indukciós pákákról. Saját erőből nem találtam kielégítő adatokat. Már ott elakadtam, valóban ez-e a jövő, és a hagyományos fűtőpatron a múlté. Illetve a hőfokszabályozásnak már a léte is kérdés. Olyan mintha nem is lenne, de mégis pontos hőfok van megadva.
Egyszóval bármilyen okosságot szívesen elolvasnék a témához.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Idézet:
„a hőfokszabályozásnak már a léte is kérdés”
Szerény véleményem szerint nagyon nem kérdés a dolog. Nem is olyan rég nézegettem a Metcal állomásokat és ott a pákahegy határozza meg a hőmérsékletet, hasonlóan a régi kattogós Weller-hez. Utóbbi már akkor sem tetszett, amikor tanuló voltam éppen azért, mert nem lehetett beállítani a hőmérsékletet.

Beállítható hőmérsékletű pákát vettem, nem bántam meg. Egyszerűen valahova magasabb, valahova alacsonyabb hőmérséklet kell.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Mint egyéni vélemény, maximálisan el tudom fogadni a fűtőpatronos pákához való kötődésed. De ez szinte semmilyen információt nem hordoz az indukcíós pákákról. A könnyen elérhető információk alapján valóban zavaros lehet-e egyáltalán ezek hőfokát állítani.
Teljesen a saját elméletem szerint, ez is egy fűtési módszer, csak más az alapelv. Ha valamilyen hőelemmel mérnénk a hőfokot, akkor ezt is lehetne szabályozni. Csak az indukciós hőfejlesztéshez jó eséllyel nagy áram kell, aminek a kapcsolgatása okozhat problémákat.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Találtam egy leírást.
Megértettem a működést.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Nekem teljesen mindegy, hogyan van fűtve a pákahegy, ha szabályozható a hőmérséklet. A Metcal oldalán több helyen (pl. itt: Bővebben: Link) van egy ilyen kis táblázat:

Temperature series and codes

5 = 500 Series for temperature sensitive applications.
0 = 600 Series for temperature sensitive applications.
1 = 700 Series for most standard applications.
8 = 800 Series for Ceramic and high thermal demand applications.

A mellette lévő, letölthető PDF bőbeszédűbb. Ha van egy pákahegyem ami jó, ne kelljen már kettőt-hármat vennem belőle, ha más-más hőmérsékletet szeretnék. Szerintem. Nem néztem szét extra alaposan, van-e más gyártótól indukciós páka, ennyi "tapasztalat" elég is volt belőlük. A tévedés jogát fenntartom.

Maga az indukciós technika nem új, szerintem neked sem. Mire vagy kíváncsi konkrétan? Nem mintha aktívan tudnám dicsérni vagy szídni az indukciós pákákat, hátha más viszont igen.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Már értem, te a konkrét működési elvet kerested...
(#) inf3rno válasza lac- hozzászólására (») Márc 1, 2018 / 1
 
UK-ban van forward2me szolgáltatás Bővebben: Link, talán a németeknél is van valami hasonló. (160k-s AMP szokott most lenni UK-ban 30k körül (becsődölt a gyártó) Bővebben: Link, rendeltek már páran itthonról is, azt mondták kihozták nekik.)
(#) inf3rno válasza tbarath hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Közben osztottam, szoroztam az említett Oled T12 Hakko klónnal kapcsolatban, és nem biztos, hogy megéri ilyen utángyártott valamit venni, ha nincs itthon táp hozzá elfekvőben (nem valószínű). 24V/3A tápot 15 EUR-ért lehet németből venni Bővebben: Link, plusz 25EUR a cucc, szóval összesen forintban 13k körülre jövök ki, ha ezekben az árakban benne van a szállítás. Ha nincs, akkor még többre, és van valamekkora kockázat az ilyen apróhirdetésekben is. Ennél csak egy 5-össel drágább egy kezdő Solomon, amire van garancia, és tesztelte a gyártó. Úgyhogy ha veszek, akkor inkább olyat veszek. Örültem volna, ha megúszom olcsóbban, de ez van. Közben rendeltem újat a LED-es áramkörből, azzal majd kiderül, hogy rendesen működik e vele az egyik kütyü, és hogy van e értelme forrasztót venni ahhoz, hogy kicseréljem a leolvadt biztosítékot a másikon.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2018
(#) diablo válasza inf3rno hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Van a T12-esnek nagyobb testvére is amiben a táp is benne van, ráadásul az már gondolom ESD védett is.
Amúgy én alkatrészenként fogom megvenni.
- Táp ~6$ (Ha jól tudom ez passzol a házba. 10% kupon: ELEC vagy pontozhatod 15%-ig)
- Ház ~ 12$ (Van 2$-ral olcsóbb is kábellel, de ezt a csatlakozót jobban szeretem, könnyebb találni belőle hosszabb-rövidebb kábelt itthon. De mintha műanyag házat is láttam már hozzá, az még olcsóbb).
- OLED-es vezérlő ~14$
- Pákanyél + hegy ~2$+2$
Ez eddig olyan 9000 Ft, de lehet OLED vezérlő helyett olcsóbb LED-eset venni, vagy lehet a talán ajánlottab, drágább pákanyelet is venni hozzá.
De kompletten is találni állomást olyan 45$ körül.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2018
(#) lac- válasza inf3rno hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Köszi, ezt még nem hallottam, de még máskor is jól jöhet. Megnézem németbe is hátha van hasonló, viszont jelenleg megoldódni látszik a dolog, szóval még gondolkodom, hogy rámenjek-e arra az ebay-esre is tartaléknak.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Ilyen indukciós pákákat a Thermaltronics is csinál. A reklámokban azt hozzák ki előnyének hogy 1-2 fokon belül tudja tartani a hőmérsékletet, mintha az számítana bármit is. Annál szerintem sokkal többet számít az, hogy ne keljen egy pákához speciális állomás (nagyfrekis tekercsmeghajtás), meg tudjam oda tekerni a hőfokot ahova akarom, mert a gagyi bakelitről a 320 fok már lekapja a rezet.
A kis Ersa-m kellemes, jó minőségű, használhatom egyen és váltófeszről egyaránt, sőt akár az autó 12V-os akkujáról is. Na ilyet az indukcióssal nem lehet.
(#) freddyke hozzászólása Márc 1, 2018 /
 
Ne felejtsük el az indukciós lehetséges egészségügyi hatásait. Nem kellene a kezembe még akkor sem, ha akármit is tudna.
(#) tbarath válasza inf3rno hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Hát ha 25 EUR-ért veszel valami csini cuccot, akkor persze hogy drága lesz.
Én linkeltem a T12-es készletemet, most 12,7 USD. 24V/3A tápot láttam 7.76 USD-ért, ez 20,5 USD együtt, alig 5e Ft fölött van. Persze kell még egy pákatartó, tápkábel, és doboz, csatlakozó, ez-az is mehet mellé, ez nyilván növeli az árat. Mindenesetre 5-6e Ft-ért kb. semmit se kapsz ami összemérhető ezzel.
Persze nincs kijelzője, de nem is az a lényeg, hanem hogy rendesen olvadjon az ón és tartsa a beálltott hőmérsékletet. Én pl. vettem egy Hakko FG100 klónt, és azzal nézegetem ha kiváncsi vagyok rá.
(#) IMi válasza diablo hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Szia!
Ha teheted a házra kérdezz rá, hogy a mérete valóban a leírásnak megfelelő-e.
Ilyet rendeletem egy másik eladótól, az 20mm-rel kisebb, így nem fér bele a táp.
(#) diablo válasza IMi hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Ezt nem is tudtam. Mekkorának kell lenni?
A leírás szerint ekkora:
Idézet:
„size:140*90*40mm
internal space:134*79*34(mm)”
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Ez kijelzövel dobozzal (munka nélkül) 15€ volt:

Annyit mindenképpen megér és jol müködik ( egy sereg tartalék hegyet is vettem hozzá) könnyebb cipelni, mint a wellert.

IMG_3002.JPG
    
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Linket tudnál rá adni? Szerintem sokakat érdekelne
(#) (Felhasználó 116638) válasza freddyke hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Idézet:
„Ne felejtsük el az indukciós lehetséges egészségügyi hatásait. Nem kellene a kezembe még akkor sem, ha akármit is tudna.”


Ez alatt mit értesz pontosan? Kíváncsi lennék a korrekt leírására, magyarázatára a dolognak.
Csak azért kérdezem mert kb: 15éve már áttértem a Metcal állomásaira (előtte Weller, ERSA volt) de semmilyen negatív hatást nem tapasztaltam.
Napi szinten melózom egy MX-500 állomással, normál SSTC/SMTC hegyekkel, illetve TALON csipeszpákával.
Eddig ez a legjobb állomás, ami a kezem közé került
A hegyek minősége,választéka, hőfoktartományai, kivitelei csak erre a gyártóra jellemzőek, hihetetlenül precízek és kézreállók a tartozékok.
A páka nyele egy napos üzemelés után sem meleg, jó vele dolgozni.
Kíváncsi vagyok hogy számodra miért nem megfelelőek a Metcal eszközei.
Beszámolhatnál a SZEMÉLYES TAPASZTALATAIDRÓL
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
A Banggoodnal volt a komplett páka elektronikával €10,50 ( ma már €16). A doboz meg a DC stekker meg otthon volt, de az biztosan nem volt több 2-3€-nál.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2018
Következő: »»   130 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem