Fórum témák
» Több friss téma |
Ez így igaz. Csak annyira ment a filozófia, hogy ha megszakad a védővezető ha meghibásodik ez meg az akkor mi lessz! Az ember nem a hibára épít, természetesen számolni kell vele, hiszen jelen van és bármikor bármi megtörténhet. De ha valami jól megvan csinálva az jó és működőképes. Otthon sem ellenőrzi senki sem, hogy szakadt e valahol a hálózati védővezető, vagy van e hiba. Ha van tudni kell mit és hogyan kell keresni illetve megszüntetni.
Köszönöm a tippeket.Van egy Lidl-s fúrókalapácsom,azzal megpróbálom.Ha nem megy,akkor meg a vizes módszerrel.
Homokban el lehet nyomni vízzel a csövet. Próbálja meg valaki jó kemény agyagban vagy ha még kavics is van közte!
Nem sokat vertem le eddig, de hagyományos módon, egyedül. Agyagban. Viszont a szonda teteje ~80 cm-rel a talajfelszín alá került, onnan már csak a vékony(abb) drót jött föl. Az is inkább 12-es, mint 8-as. Nem rossz ötlet ez a vésőgép, nem is gondoltam rá, pedig már nekem is volt akkor. De talán nem kell többet.
Lemegy az, csak kitartás, állóképesség és egy jó nagy kalapács kell hozzá
Azt azért tegyük hozzá, hogy a vésőgép nem fog érte szeretni. Kisebb ütvefúróval meg meg sem kell próbálni, mert el is dobhatod utána. Szétveri a mechanikát ahogy a földelőszonda "visszarúg".
Múltkor itthon kellett földelőszondát telepíteni, bár nem erősáramú célból (RF földelés adóantenna alatt). Itt nálunk jó kötött agyagos talaj van, volt mit csinálni, mire az 1m mély gödröt kiástam és az aljában elütöttem a 2m hosszú kör keresztmetszetű földelőrudat (kézzel, nagykalapáccsal). 10Ω lett az eredmény egy szondára. Még fog lekerülni egy másik is 10m-rel odébb (antenna túlsó végén) a kettő pedig a föld alatt össze lesz kötve (1m mélyen) szalagföldelővel. A terveim szerint 4Ω körül leszek a végére ami bőven megfelelő ez esetben. De múltkor a szolgáltató szakemberei az utca végén a trafónál 1Ω alá küzdötték le a földelési ellenállást. Elütöttek kb. 12m földelőrudat. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
Nekünk a ház alapjában körbeszaladó szalaggal sikerült a hivatalos mérés szerint 2Ohm alatti értéket elérni (1,5-1,6 nem tudom már pontosan), 60 folyóméter szalag biztos volt. Viszont ebben nem volt különösebb fizikai plusz kihívás (az alapot mindenképp ki kellett ásni)
Ha már belemelegedtünk a földelés témában, kérnék véleményeket javaslatokat az előző kérdésemben felrakott "földhurokra". Itt Idézet: „EPH kiépítéséről szeretnék többet megtudni. Nagy fém tárgyakat be kell kötni EPHba, ha ezeken van elektromos eszköz, azt pedig az villamos földhálózatba(sárga-zöld PE) kell kötni. Itt kialakul földhurok, ezzel mi az eljárás? Egy térben van több 1kw alatti villanymotor fém tartókon, ezekre a védőföld mellett EPH-t is kellene kötni, valamint a fém ablakokat be kellene kötni az EPHba. Hogy ne legyen egyszerű, az ablakokat valószínűleg 4x25mm-es villámhárító szalaggal kell összekötni, mert lehet számítani rá, hogy a villám is megnézi (villámhárító hálózat részét kellene, hogy képezze). Hogy nézne ez ki szabályosan?”
Sziasztok!
Olyan panel-lakásban lakok, ahol a szobában csillár egy jól látható kábelen keresztül egy magasan elhelyezett konnektorba van bekötve. A villanykapcsoló két billenős, három ágú csillár egy vagy két égője kapcsolható vele. A kérdésem az lenne, hogy ismeri-e valaki ennek a konnektornak a bekötését? Új, LED -es világítást szeretnék kiépíteni extra kábelezés nélkül. Feltételezem, hogy mivel egy ilyen vezérléshez legalább 3 kábel kell (vagy egyenirányítók), ha csak simán bedugom a konnektorba a LED tápját, nem tudom fog -e menni... Hálás lennék ha valaki tapasztaltabb megírná, hogy szokták ezt bekötni... (esetleg a föld a null, és a két fázis a konnektor két "lyuka, konkrét földelés meg nincs ?)
Nem eredeti kivitelezés. Eredetileg itt földeletlen dugalj volt és egy pólusú kapcsoló. Valaki ezt már átbuherálta. Csak a helyszínen lehet kideríteni mit műveltek.
Tudom, hogy nem felel meg a szabványnak, de a tapasztalt valóságos bekötést írom le...
A villásdugó két "rendes" ere egy-egy fogyasztóhoz kapcsolódik, a fogyasztók másik kivezetése közösítve a dugó védőföld érintkezőjéhez kapcsolódik. Jó esetben az aljzat védőföld érintkezőjére a nulla van kötve. A csillárkapcsoló az aljzat két "rendes" érintkezőjére kapcsolja a fázist. Így lehetőség van a két kör független kapcsolására. Dugalj megszüntetése, 4 eres sorkapocs alkalmazása lehetővé teszi a szabványnak megfelelő bekötést. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2018
Igen szerintem is így van, de így láthatatlanban csak találgatás. Nekem az a gyanúm, hogy a védővezető nincs behúzva a dugaszolóaljazathoz csak a nulla.
Ezekben a lakásokban még nem kellett védővezetőt vinni a csillárokhoz, viszont szigetelt lámpahorgot kellett használni. Ezért volt ott valamikor földeletlen dugalj.
Azt a konnektort legjobb megszüntetni. Kapcsolótól a világításig legyen a vezeték.
Teljes csere a legjobb megoldás, ha felújítasz.
Én is aképpen csinálom, mint Te, ráadásul nálunk rengeteg agyagos föld van. Rendesen cuppog, feltapad. Csináltunk a videó alapján egy adaptert a fúrókalapácshoz és megpróbáltam az előbb említett talajba egy "T" földelőt leütni vele. Nekem sajna nem ment, viszont majdnem megsüketültem, így hát maradt SAMU.
Viszont élőben láttam ahogy trafóháznál bontókalapáccsal a 2 m-es szondát seperc lenyomták, mind a négy sarokra. Igaz a bontókalapács jóval nagyobbat üt, mint a fúrókalapács. Csak mégegyet érdekességképpen: HILTI Idézet: „trafóháznál bontókalapáccsal a 2 m-es szondát seperc lenyomták,” 2 m-es szonda az mire jó? Nekem is az van, kettő együtt (párhuzamos, nem soros!) kemény 55 Ohm volt, amikor mértem
Jó lehet a 2 m-es szonda is, ha 60 centire van a talajvíz. Meg ott seperc alatt le is lehet nyomni.
(Mondjuk nem túl sok ilyen hely lehet az országban..)
Nem mindegy, hol: a falu alján, a Böngyérben (Balaton part) 1 m-nél már talajvíz van. Nálam a hegyen 5 m is épp hogy elég, mert agyagtalaj. Száraz, töltött (sitt), törmelékes talajban, meg 10 m is kevés.
Köszi a gyors választ.
Ilyen esetben az igazi földelés nem is elérhető? Értem ezalatt, hogy ideális esetben ha lekapok egy konnektort, 3 kábel van mögötte: a fázis, a null és a föld. Itt akkor gondolom földelés nem lesz, mert azon megy a null, tehát olyan megoldást kell keresnem ami ezt nem is igényli... Van egy multiméterem, azzal ki tudom keresni elvileg, hogy melyik micsoda, viszont nem lesz baja, ha véletlenül a két fázisra kötöm rá?
Jó lenne, de nem felújítok , csak világítást kell cserélnem...
Le akarom szedni a csillárt, és LED-szalaggal körbehúzni az egész szobát... A táplálást ebből a kókányból szeretném megoldani, hogy ne keljen sokat kábeleznem, ezért kérdezem, hogyan van ez össze rakva...
nem felújítás... pár hülye haver összetörte a csilláromat, és gondoltam ha már új, akkor rákérdezek a bekötésére
Oda csak a nulla és egy ( kettő ) kapcsolt fázis megy.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2018
Szerintem a legtöbb led tápegységnek nem kell földelés. Úgyhogy simán ráköthető a dugalj helyére. (azt jobb lenne megszüntetni, mert szabálytalan a bekötése) Csak rá kell mérni, melyik a nulla és a fázis.
15 méter led-szalagról van szó, amihez alsó hangon 8-10 amperes (kimeneten) tápot javasolnak... 6A felett nem találtam olyat aminek nem kell földelés, egyszerre több tápot meg nem szeretnék használni, de ha elkerülhetetlen akkor lehet ráfanyalodok...
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2018
Erre a dugaljra nincs rákötve a föld vezeték. Valahol a környéken van normál konnektor is, onnan behúzható ide.
Már a 24 W-os (2 amperes) iparinak kinevezett LED tápnak is kell földelés. Sőt, nem is alánlom anélkül bekötni, mert a tervezésénél, gyártásánál nem ügyeltek a kúszóáramutakra.
Mennyi a minimális érték,amit megcélozzak?Ha most mérem,mikor vizes a talaj,az nyárra mennyivel nőhet meg?
Nincs reális arány, talajszerkezettől függ. 10 ohm már elfogadható értéknek számít.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |