Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   133 / 2208
(#) Imi65 válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 29, 2008
No, akkor nézzük, mit is kéne. Több megoldást is választhatsz. Ha ragaszkodsz az első két fokozat DC csatolásához, akkor a következő megfontolásra van szükséged.
Mi állítja be a feszültségeket az 1., ill. a 2. fokozatnál?
Az 1 fokozat feszültségei a cső munkapontjától függenek, amit alapvetően az R2 470 Ohm-mal állítottak be. Ezt kell úgy módosítani, hogy ECC85-sel az anódfesz újra 95V közelében legyen (nagyobb ellenállás hatására növekvő anódfesz lesz a következmény). A 2. fokozat a 95V-os anódfesz hatására elviekben be kell álljon.
A 100VA valószínűleg kevés lesz, mert Kb ennyi az anódteljesítmény, és még fűteni is kéne a csöveket. Szerintem a reális trafó 160VA tartományában mozog.
(#) Müszi válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 29, 2008
Megnéztem a másik rajzot: Bővebben: Link
Ez jó lenne nekem ECC85-tel?
Azért ez mert nincs benne folytó.
(#) dxzo4z válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 29, 2008
foj
(#) CHZ válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 29, 2008
Ha nem akarsz visszacsatolást alkalmazni , akkor ECC85 estén én inkább így csinálnám .
kb. 800mV- ról kihajtja a GU-t és katódból ami előnyös .
Nagy fesz. erősítés nem igazán kedvező , zaj növekedés és könnyen túlvezérelhető ha CD szintű forrásról használod ....
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Te ilyeneket szüretelsz az eperföldről? Még egy kicsit hagytad volna kifejlődni, meg, hogy ránőjön a búra, lehetett volna abból bármi. Hát ha még meg is műtrágyáztad volna. Bár nem tudom melyik nitráttól nő a cső...
Csapnivaló elektroncső kertész vagyok...
(#) burgdavid hozzászólása Ápr 30, 2008
A GU50-et nem szokták pentódának kötni?
(#) Imi65 válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Ez is jó lenne ECC85-össel, de itt már mindkét katódellenállást kéne módosítanod. CHZ-nak (már megint) igaza van, csak arra gondolj, hogy a PCL-ed is kétfokozatú, és szépen ki tudod vezérelni, igaz, hogy ott a pentóda nem triódának volt kapcsolva. Az is igaz, hogy a katódkövető igen jó tulajdonságokkal rendelkezik (kis kimenő ellenállás, széles frekvenciasáv, igen kis torzítás). Az általad belinkelt rajz sem rossz, és ott is van mód erősítéscsökkentésre. Mégpedig roppant egyszerű módon, a triódák katódkondenzátorainak elhagyásával (C1, C2, C3). Vagy akár folyamodhatsz Djhans megoldásához is, ahol az ECC sztereó üzemben látja el feladatát, tehát az egyik fele az egyik, a másik fele a másik oldalt hajtja.
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Az igazi SE triódás, annak minden hátrányával is, legalábbis audiofil körökben. Természetesen a konstruktőr feladata mérlegelni, hogy melyik szempont fontosabb neki. Gondolom, az előnyök-hátrányok dolgaival tisztában vagy.
Itt inkább arról van szó, hogy ez a cső már van olyan teljesítményű, hogy tisztességesen képes megszólalni triódás üzemben is. Erre egy EL84, vagy főleg PCL86 egyedül nem igazán képes.
(#) burgdavid válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Áhhá! Ígymár értem Csak azért érdekelt, mert még sehol nemláttam szinte hangfrekis kapcsolást GU50-nel ahol pentódába lett volna.
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Ápr 30, 2008
Aszt szeretném megkérdezni,hogy a PPP milyen kapcsolásra utal tudom ,hogy PP push and pull üzemet jelet, de PPP nem vagyok tisztába? Kicsit meg magyaráznátok
(#) burgdavid válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Paralell Push&Pull Többet énsem tudok :no:
(#) Imi65 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Jó pár oldallal korábban sokat foglalkoztunk ezzel a kapcsolástechnikával. Köbzoli el is határozta, hogy ilyet épít. A tervező törekvése arra irányult, hogy a nagy kimenő ellenállású anódkörből a katódkörbe helyezze a kimenőtrafót, mert ezáltal javulnak a feltételek, egyszerűbb trafó készíthető. A másik cél az - ellenütemű fokozatokhoz hasonló - előmágnesezés mentes állapot elérése. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a kimenőn - ellentétes irányban - keresztül vezetik a tápáramokat. Itt egy rajz is hozzá, alaposan szemléld meg, nem bonyolult, csak elsőre.
Szerk: A rajz hibás, a vízszintesen fekvő két trióda anódja nincs összekötve.

PPP.gif

(#) CHZ válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Ez már visszacsatolásra is alkalmas , nagy linearitás és kis torzítás jellemzi , katódból kicsatolt , ha nem is a hagyományos módon .GU meghajtására
bőven elegendő , akár trióda módhoz is , ( R10 nem kell csak a szimuláció miatt van benne ) .
Én GU SE -be tettem kapcsolót trióda/pentóda váltására , érdemes , mert pentóda módban is jó a hangja 12W kivehető 420V táp. mellett
(#) CHZ válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 30, 2008
R1 nem 28 K, csak 18K !!!
(#) Müszi válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Eu jó lesz nekem, köszönöm
(#) MrBrown hozzászólása Ápr 30, 2008
Sziasztok, közérdekű infó: Beszéltem köbzolival, sajnos baleset érte (fékolaj ment a szemeibe) ezért alíg lát szegény. Azt üzeni hogy legközelebb holnap után tud gépközelben lenni!
(#) Müszi válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Azt kívánom, hogy Köbzoli minnél előbb gyógyuljon meg.
(#) Imi65 válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 30, 2008
A mindenségit neki!
Szegény Zoli, reméljük, hogy gond nélkül rendbe jön a szeme.
Zolikám, maradj az elektronikánál. Ott ilyen veszély nem fenyeget!
(#) MrBrown válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Felhívott mert kerestem őt, nem akartam növelni a telefonszámláját de alíg tudtam letenni mert azt mondta unatkozik és most legalább lefoglalja magát. Panaszkodott az ottani egészségügyi viszonyokra, hogy itt Budapesten mennyivel jobb a helyzet. "megnyugtattam" hogy itt is ugyan azt a "gondoskodást" kapná.
Nyugodtan csinálhatod ezt a kapcsolást , gyakorlatban is kipróbáltam , nem csak szimulálva .
Bemehet akár 3V feletti jelszint is , nem vezérlődik túl .
GU50 PSE meghajtásához alkalmaztam kis kiegészítéssel , kapott + katódkövetőt és simán 2 GU-t hajtottam vele 18W-ra .
Freki /fázismenet és 20KHz négyszög amit produkál ..
(#) CHZ válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Nagyon sajnálom , gyógyuljon minél előbb !
Várjuk vissza !
(#) kocos hozzászólása Ápr 30, 2008
Hajjaj Zoli! Egyik legszemetebb anyag a fékolaj!!!! Remélem nincs nagy gond! Mielőbbi jobbulást Neked!!!!!!
Most látom , hogy én a 2. kapcsást propagálom , Te meg az elsőt válsztottad , nem baj , csak nehogy félreértsd ... mint ahogy én .
Amit előzőleg írtam az a másodikra vonatkozik ....
(#) djhans hozzászólása Ápr 30, 2008
Jobbulást kívánok Zoli! Most olvastam mi történt Veled.
(#) burgdavid hozzászólása Ápr 30, 2008
Szegény Zoli Biztos már megint a kocsijával bíbelődött egyedül :no:
(#) Imi65 hozzászólása Ápr 30, 2008
Müszi! Itt tanulmányozhatod, hogy oldották meg a varázsszem meghajtását. Semmi FET ám.
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Így néz ki a valóságban.
(#) Imi65 hozzászólása Ápr 30, 2008
OFF. És itt a 300. oldal.
ON
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 30, 2008
Lefújtam a kimenők kupakjait és a doboz tetejét mattfeketével.
(#) Müszi hozzászólása Ápr 30, 2008
A csőgyűjteményemet átpakoltam, így egy földrengés esetén se potyognak le.
Jelenlegi állás: 516db
Nagyon köszönöm mindenkinek az adományát.
Következő: »»   133 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem