Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
ez nem hiba teljesen jól van be kőtve a dioda. A dioda katodja a negativ priodusokban nyit és feltőlti a puffer kondit
Igen, jó a rajz, az egy feszültségkétszerező kapcsolás, ezzel lehet dupla tápot csinálni egy szekunderes trafóval. Az egyik ilyen erősítőm ezzel a táppal megy 2*17V-on.
ezen a képen van ez a változat
Még mindig az a fránya hangerőszabályozó az, ami nagyon nem tetszik. Ha kh-s lesz a poti (erre komoly esély van, amilyen minőségűek a boltban kapható átlag potméterek), az OPA kiül valamelyik tápfeszre, a hangszóródnak annyi. Legalább egy ellenállást tégy már be a csúszka és a kimenetről jövő oldal közé, hogy a negatív visszacsatolás ne tudjon megszakadni hibás potméternél sem!
A másik bajom vele, hogy ha teljesen feltekered a hangerőt, akkor az erősítőd bemeneti impedanciája nulla lesz (erősítés végtelen), közvetlenül az OPA negatív bemenetére akarod a jelet vezetni. A bemenettel sorban legalább egy ellenállást illene betenni, ezzel korlátozni a maximális erősítést és a minimális bemeneti impedanciát. Arról nem is beszélve, hogy egy polarizálatlan kondenzátor is nagyon jót tenne a hangszóród védelmének, mert a jelen rajz szerinti felépítésben a műsorforrás kimenetén esetlegesen jelen lévő DC-t is erősíti a sámán.
ne haragudj ,de egy jól mükődő kapcsolást a végletekig le egyszerűsitesz a bd párnak nem tudsz elég nagy vezérlő áramot adni nagy jelek esetében a tl082 max.20mA. Erre találták ki a daringtonos kapcs. vagy a daringtonos tranyokat. A negatív vissza csatolást általában fix értéken tartják.
szilvának: A kimenő egyen feszültséget távol tartássa a hangszorótól már régota alkalazzák a szimetrikus erősítőkben a DC feszültség érzékelő relés kapcsolást. A kondi kicsatolás kis frekvencián annak reaktív ellenállása csökkenő frekvenciával nővekszik vagyis minőségi romlást okoz. Csatolom egy jó müködő erősítő rajzát
Olvasd el Mayan bemutatkozását, és megérted miért csinálja.
![]()
most már értem ,de azt a felet nem értem a mai világban nagyon olcsón hozzá lehet férni a félvezetőkhőz és nagyon jó müködő áramkörőket lehet csinálni megfelelő számú alkatrésszel és akkor ne sporoljunk ki ezzeket. Kockáztatva a megbizhatoságát a minőségi paramétereit leromboljuk stb...
Én is csak egyszer pl. a tda2030 erősítő táprészében a hidegitő kondezátorokat (74uF) nem tedem belé és 5drb icbe került a sporlás a gerjedés miatt ki égtek, a sporlásból plussz kiadás lett.
Nem kondis kicsatolásról írtam, hanem a bemenetről. Kb. úgy, mMint ahogy az a Te rajzodon is van. Ezt a kondis csatolást szerintem nem illik lespórolni az erősítőkről (pont, ahogy mint írtam, a hangszórók miatt), még a teljes lecsupaszításkor sem.
igaz és már irtam a negativ véleményemet a teljes lecsupaszításról
Ez nálam egyfajta elektronikai perverzió...
![]()
ha szereted az egyszerű kapcsolásokat az semi problémám vele és is tetem fel pár ilyen kapcsolást pl.tda7385,tda7386. gyári kapcsolási rajzok!!!
Ezzeket bátran ajánlom és rengeteg Ic-es rajzot lehet kapni a neten ami egyszerűek és biztonságosan működő képesek. A szemlélet mododat szeretném ezzel megváltosztatni egyszerűre vágy,de ez nem biztos hogy jó megoldás mindig! ut:"tudom mi az éter"
Sziasztok!
Van egy sony ta-f120-as erősítőm, és ha 4es hangerő felett hallgatom, akkor annyira felmelegszik, hogy pár mmásodpercre leold a relé. Mit lehet ezellen tenni? Mi okozhatja a hibát?
Ez ellen sok mindent lehet tenni.
1. Nem kapcsolod be. 2. 4-es hangerő alatt használod. 3. Megjavítod. 4. Megkérsz/megbízol valakit, hogy javítsa meg. Mi okozhatja a hibát? 1. Valami elromlott az erősítődben. 2. Túl nagy az áramerősség a végfokban. 3. Leégetted a hangfalad, most majdnem zárlatos. 4. Nagyfrekis gerjedés van az erősítődben. Ui: Az adatlapodon megadhatnád, hogy merre laksz, mert ezt egyedül nem hinném, hogy meg tudnád javítani. Még jobban elrontani viszont sokkal könnyebb. Reméljük, erre nem kerül sor. A javítás végéig szüntesd be a használatát.
Idézet: „"tudom mi az éter"” Most már Én is. Altató! ![]() üdv! proli007 Idézet: „És van egy olyan kényszerképzetem is hogy a kondikat mellőzni kell a jelútból...” Akkor mi az a 10u-os csatolo kondi annak a fetes erositonek a bemeneten??? ![]() Idézet: „...minél kevesebb alkatrészen megy át a jel, annál több éterikus töltés marad rajta.” Na ez mar perverz ... ![]() ![]() ![]()
Akkor ez is tetszeni fog , bár ebben van kondi , de a többi stimmel ....
http://diyaudioprojects.com/Solid/ZCA/ZCA.htm
Szia Benkutya! Olvastam a hozzászólásod itt az erősítős topikban. Írtad hogy építettél egy STK4191 II -es erősítőt.
Engem érdekelne a kapcsolás és a nyákrajz. Ha meg van neked akkor tedd már fel ide légyszi. Szeretném én is megcsinálni. Egyszer hallottam ilyet szólni és hát ordít rendesen ez a cucc. Köszi előre is! Üdv Szabinyo! UI: Ha esetleg nincs meg a rajz akkor jó lenne ha mégegyszer feltennéd a képet a tiédről csak kicsit nagyobba ha lehetne kérnem mert az előző sajna elég kicsi. Köszi!
Van két db 2X5v 2X5A-peres trafóm azt valahogy sorba lehet kötni? És ha igen meglehet vele hajtani vele ezt az erősítőt ?
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/80w-os_hf_erosito_darlin...%3E%3E
Igen, sorba lehet kötni, de nem sokra fogsz menni vele. A primer oldalakat nyílván párhuzamosan kell kötni, mindkettő meg kell, hogy kapja a hálózati feszültséget.
A kimeneti tekercseket meg trafónként sorba tudod kötni, ebben az elrendezésben lesz két db 10V-os tekercsed a szekunder oldalon. Tisztességes egyenirányítással ebből az elrendezésből 2x13V körüli feszültséget tudsz előállítani, a belinkelt erősítőhöz az semmiképp nem elég. A legtöbb, amit ezekből a trafókból el tudsz érni, hogy az összes szekundert sorbakötve lesz 1db 20V- os tekercsed, amiből 2db egyutas egyenirányítással és jó nagy pufferekkel nagyjából 2x27V állítható elő. Ekkora tápfesszel talán már elindítható a belinkelt erősítő is, de közel sem fog 80W-ot leadni, jó, ha a harmadát megkapod. Azt tudni kell, hogy ez az utóbbi megoldás eléggé ellenjavalt, főleg erősítő táplálására. A pufferek nem 100-szor, hanem csak 50-szer fognak másodpercenként töltést kapni a trafó felől, ilyenkor viszont iszonyú nagy csúcsáramokkal töltődnek fel.
Köszi szal inkább ha lessz pénzem vegyek egy trafót
Sziasztok!
Láttam egy rajzot valahol itt a fórumon azthiszem, amiben egy TDA2030as volt és még két végtranyó. De nem a BD249/250 es hanem valami más, kicsit kisebb. Nem ismerős valakinek esetleg?? kössz: uli
Nem erre gondoltam, de ez is nagyon frankón néz ki
![]() Közbe megtaláltam ![]() Ezt, sé amit küldtél azért kerestem ,mert nem kell hozzájuk szimm. táp. Mert ha ugye bd249-250 el csinálom, akkor annak +- nem toom hány V kell. De ezek ezért jók, mert még nekem is sikerülhet ![]() Köszz Szabi ![]() A tiéd kb hány Wot tud leadni?? ha 50Wos hangszórók kellenek a végére akkor olyan 25-30Wot nem? Másik ![]() köv. képen van egy kicsit összevisszának tűnő kapcsolás. Szerintetek ez így működhet? (7812 valszeg nem bírja el a 35 Vot, 27van írva adatlapján. Mit tegyek???) Kössz: Uli
Szerintem bármilyen komplementer párral működhet.
Akár a BD249-250-nel is.
Sziasztok!
van egy sztereó végfokom, TDA7376B-vel, de kellene hozzá előerősítő is, mert az mp4 player túl kicsi jelet ad le. már meg van építve minden (elő- és végerősítő), csak azzal vagyok gondban, hogy hogyan adjak a TL072-nek szimmetrikus tápot úgy, hogy a TDA-nak se legyen baja? Van egy elgondolásom, miszerint a TDA IC belül hidalt, így a kimenetnek semmi köze nincs a földhöz, ezért a bemenő jelet le lehetne venni onnan, ahol van a TL072 (feszültségosztó által létrehozott) virtuális földje, és a TL072 kimenete közül? Lerajzoltam. Nektek mi a véleményetek? Hallottatok már hasonló megoldásról? működőképes lehet? Vagy inkább építsek egy negatív feszültséget előállítő kapcsolást NE555-el? ui:csak azzal kell vigyázni, hogy nehogy az mp4 lejátszó töltőjét az erősítő akkumulátorára csatlakoztassam, mert akkor füst lesz a vége szerintem! ![]()
Hali!
Szerintem ezt túlvariáltad. A +táp ok, a GND-t nyugodtan kösd össze a végfok GND-vel. Az 1 µF-os kondiról a C1-re ok. A C2 szabad lábát kösd GND-re. Rajzoljam?
Szia.Azt tudom, hogy alapesetben hogyan kellene bekötni egy előerősítőt egy végfok elé, de ez speciális eset, mert az előerősítő gnd-je nem egyezik meg a végfok gnd-jével (potenciálkülönbség van köztük!). Szerintem ebből füst lenne, ha így kötném össze (a tl072-nek a -vs-ét összekötném a végfok gnd-jével, és a c2-re pedig a -vs feszültségszintje jutna, nem pedig a tl072 virtuális földje (=a két 22k-ohmos ellenállás középpontja).) Vagy hü*séget mondok?
szerk: a tl072 a bemenő jelet a féltápfeszhez képest modulálja. tehát ha a 12voltot osztjuk félbe, és azt kapja virtuális földként az IC, akkor ha nincs jel, 6voltos jelet ad le tl072, ha van jel, akkor pedig 6volttól fog +-irányban eltérni a kimenő jel. Ezért kellene a végfok IC-hez illeszteni.
Mivel a Tl a két 22K-val és a csatolókondival be van állítva szólótáposra ergo nem +/- fesz kell neki így a negatívja ugyanaz kell hogy legyen mint a végfoknál.
tl072 és a tda7376-os is ebben a kapcs.rajzon aszimetrikus tápegységet kapnak igy probléma mentesen tudod használni.
Én a két ic közzé tenék egy hangerő szabályozó pot.méter |
Bejelentkezés
Hirdetés |