Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Tudom, hogy kapható, Conrad-éknál 17€. Most viszont nincs ekkora keret.
Más helyen is elérhető ... persze kell némi utána járás.
Meghajtója QQE03/12 lehet nálam is akad régi URH-s Pécsből. ![]()
Ebben QQE03/20 van meghajtónak, annak nincs semmi baja szerencsére.
Az adót HA8CY Csányi Károly készítette. Úgy néz ki, hogy valamikor a 70-es évek derekán átépítette, részben tranzisztorizálva lett és az OSCAR7 műholdhoz készült. Erről árulkodik a 144MHz-es adó és a 144/28MHz-es vevő. Szerettem volna használni, csak úgy érdekességből és emlékből, de egyenlőre a polcra kerül emlékül. Én vasárnap kaptam Gafly fórumtárstól. Köszönet érte még egyszer!
A vevő látom valamilyen táskarádióbol készült
Igen. Egy RIGA 103 táskarádió a vevő, de természetesen pluszban van benne BFO. Illetve az alsó fémdoboz a konverter ami a 144MHz-es és a 28MHz-es sávot átkonvertálja a RIGA által feldolgozható tartományba (nem tudom hova, feltételezem 9MHz környékére). Ha jól néztem a RIGA-ban az egyik sávszerelvény ki van cserélve komplett. Illetve az adó 137MHz-es 2. helyi oszcillátora is a konverterben kapott helyet (ebből gondolom, hogy vételnél is 9MHz a KF).
Emlékszem erre a szatellitre,2 méteres sávban volt a vevője és 10 méteres sávban az adója,én is próbálkoztam vele,a vevőt én is egy VEF rádióbol épitettem,de aztán az adó nem készült el,mert akkoriban a kommunisták nagyon üldözték azokat akik adókat fabrikáltak,egyébként a lengyel antikommunisták is ezt a műholdat használták abban a forradalmi időben.
AO-7 még most is működik
![]() Igaz kb 20 évig néma volt. Akku cella zárlat miatt némult el. De idővel kiszáradt , szétesett a zord űrben tapasztalható hőviszonyok + belső elektrokémiai folyamatok kombinációja segítségével, így megszünt a zárlat. De kb 10 12 éve újra feléledt ![]() Igaz nem minden rádiója él. Amikor napsütötte pályán halad akkor üzemel. Manapság is rendszeresen QSOznak rajta. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2018
Sziasztok!
Belevágtam egy Horthy néprádió talpraállításába. Szegényt valaki már megbütykölte. Össze-vissza kötések, hiányzó vezetékek, szűrőkondi polaritása fordítva megjelölve és úgy bekötve (persze döglött is volt), stb. ![]() A VY2 helyett 4007 dióda van sorban egy 620 ohm ellenállással, de az így mért feszültségek is bő 30 V-tal nagyobbak, mint a rajz szerint kéne lenniük. A VCL11 fűtése 85 V, 680 ohm 2 W pótolja a VY2-t. A problémám az, hogy a Kossuth-ot bár meg lehet találni (antenna nélkül is), de nagyon halkan és torzan szól, nem lehet tisztázni a fütyülést sem. Ha közvetlen a hangolóra (képen a nyíllal jelzett helyre) kötöm az antennát, akkor tisztán, hangosan szól, de a hangoló forgó majd' fél fordulata alatt hallható. Az antenna kb 10 m. Segítségeteket kérném a feszültségek és az eredeti hangolás beállításához. Előre is köszönöm, Zsolt
Ha csak antennát teszel rá, akkor nyilván az eredeti antenna-föld hüvely páros felől nem transzformálódik át semmi, hiszen a trafón így áramnak kell folynia, hogy transzformáljon (Kellene oda a föld is). A nyíllal jelzett pontra 10 pF /1 kV nagyságrendű kondenzátoron keresztül csatlakozhatsz, már csak életvédelmi szempontból is. Akkor az áram vezeték szolgáltatja neki a földet, ha a pozitív visszacsatolás nem megy, akkor a tekerccsel a látszat ellenére mégis baj van, vagy szakadt, vagy elkötötték.(Bár én még soha nem láttam ilyet, és el sem tudom képzelni, hogy élvezhető hangerejük lehetett.)
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2018
Sajna semmit sem befolyásol, hogy van-e földelés. A tekercsek jók lehetnek, mert mindegyiken lehet mérni különböző (néhány ohm) ellenállásértéket, mechanikai sérülés sem látszik, a kivezetések forrasztásai is eredetiek. A csatoló forgatásával hangolódik is.
Miközben írtam ezt a választ, még kísérletezem vele, és ha a visszacsatoló forgó és a tekercs közös pontjára akasztom az antennát, akkor szinte tökéletes, a csatolótekercsek is működnek. ![]() Ki érti ezt? ![]() Na, ezzel azért már együtt lehet élni, de azért várom az ötleteket. ![]() Nos, meglepődnél, hogy milyen jó hangerővel tudnak szólni. Ez is. Amiről én beszéltem olyan halk, hogy teljes csendben nagyon kell fülelni a hangszóró mellett.
Igen, nem találtam hibát. Az antennát az utóbbi helyre téve működik is (válasz fecamecának).
QQE06/40 kapható a HAM Bazárban 2900.- HUF.
![]()
Csak azért nem direktbe raknám bele ott, hanem kondenzátoron keresztül. Nem rázott még meg?
A gyűjtemény újabb darabja: Terta Sound Magnetic BM2027 16 mm-es vetítőgép.
Köszönöm OFK-nak a felajánlást. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2018
Egyik kedvencem. Irigyellek......
Nagyon helyes, látom örülsz neki, és azóta már tisztogatod is
![]() Mondanám, hogy ha működtetni szeretnéd, akkor kell hozzá film is. Ránézésre két levegős cső cseréje. Egyébként ha a mechanika rendben van, akkor tisztítás után akár "pöcc-röff" ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2018
Nem csak film kell hozzá, 110 V / 1000 W van irva a betáp fölé. Ezen kicsit vakarom még a fejem.
Igen, sajnos a két EL41 (gondolom pont a végfok csövek) már levegősek.
Vetítő izzó milyen benne?
A többi nem eszik annyit... EL41 azért szokott lenni börzéken...
Sajnos odáig nem jutottam benne, hogy az izzót ki tudjam venni megnézni. Viszont a motoron is 110 V-ot láttam, és az sem kicsi.
![]() Bár számomra érdekes, ha ez használatban volt, akkor nem is lehet 110 V-os. (Tudom, a régi időkben volt 110 V is a hálózati feszültség. Az elkók 1962 évszámúak.)
Mondanám, hogy nézegetni/méregetni/gondolkozni...
![]() Jó nagy toroid trafót tudok kölcsönadni. ![]() Attól, hogy egy motor nagy, még nem biztos hogy sokat eszik...
A nézegetés már megy. Lassan gondolkozni is kezdek.
![]() Lehet, hogy köszönettel igénybe fogom venni a toroidot. ![]()
Volt hozzá egy 220/110V- os autotrafó, rajta egy forgókapcsolóval, mert abban az időben a hálózati feszültség elég nagy tűréshatáron belül mozgott. A mozis így minden helyszínen be tudta pontosan lőni a 110V- ot a gép számára a tápba épített deprez műszer segítségével.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2018
Köszönöm, akkor az egyik fő kérdésen nem kell gondolkoznom.
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2018
A vetítő valószínüleg gyárilag 110V-os! külön 1KW-os trafó volt hozzá, kapcsolható szabályozható feszültséggel, beépített voltmérővel. Nemrég adtam el azt ami volt nekem. Elsősorban a mechanikát kell rendbe tenni, látom rozsdásak koszosak a film továbbító részek. Különösen a filmmel érintkező alkatrészeknek kell "tükör" fényesnek lenni, különben összekarcolják azt. Fokozottan vonatkozik ez a hangtengelyre, amelyre teljes szélességében ráfeszül a film. Ha másképp nem megy újra kell krómoztatni. Amíg a mechanika nem tökéletes, nem érdemes az erősítővel foglalkozni, ha csak nem akarod külön másra felhasználni.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2018
EL41 helyett jó az EL84, azonban foglalatot cserélni kell. Mivel nem NYÁK-ra szerelt, viszonylag egyszerü a csere.
Köszönöm, a linket is, lesz mit olvasgatnom.
Igen, a nagyobb munka a mechanikával lesz, az erősítője egyben van, szép állapotban. Nekem viszont úgy tűnik, mintha az optika hiányozna(?) kristikoma: szeretném eredeti állapotában meghagyni, remélem sikerül majd inkább eredeti csöveket szerezni bele. Ha mégsem, akkor marad a csőcsere más típusra.
Nekem volna egy orosz 16 mm-es mozigéphez egy 220-110 -hoz adapter,ez is egy múzeális példány,a többit privátban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |