Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3186 / 3994
(#) gyulank hozzászólása Júl 2, 2018 /

Gyújtótrafó kimenetéhez hogy lehet vezetéket rögzíteni? Kicsavartam a csavart, kihúztam azt a fémhengert és valami lötty jött fel vele. Az normális?
(#) gazspe hozzászólása Júl 2, 2018 /

Sziasztok!
250 °C mérésére keresek alkalmas eszközt. Lehetőleg maradnék az analóg vonalon, nem fontos nagy pontosság. Nem találtam alkalmas NTC-t hestoreban. Arduinora vagy attinyra kötném. Vevő vagyok bármilyen elkézelésre.
Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2018
(#) tbarath válasza gazspe hozzászólására (») Júl 2, 2018 / 1

K típusú hőelem? A hidegponthoz képest 41 µV/°C feszültséget ad le, ezt kell felerősítened. Hogy itthon hol kapsz ilyet azt nem tudom, a hőmérős multik hőérzékelője általában ilyen szokott lenni - bár szerintem a szigetelésük nem bírná a 250 fokot.
Illetve ha nem feldolgozni, csak kijelezni szeretnéd, akkor analóg sütőhőmérőt javaslok, azok általában 300 fokig bírják, 1-3 e Ft között kaphatók.
(#) gazspe válasza tbarath hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Köszönöm a tanácsot, utánajárok. Egy fűtőtekercsre (teljesítmény ellenállásra) szeretnék pwm szabályzást rakni.
(#) tbarath válasza gazspe hozzászólására (») Júl 2, 2018 / 1

Akkor K típusút javaslok, rengeteg forrasztópáka használ ilyet hőérzékelőként, és tele van a világ pwm-es mikrokontrolleres pákavezérlő kapcsolásokkal. Ha jól tudom hozzá egyébként valami i2c/spi cél áramkör is, aminél nem kell bohóckodni az erősítéssel csak rákötni az érzékelőt és a uC-rel kiolvasni a hőmérséklet. Ha megtalálom elküldöm a nevét.
(#) tbarath válasza tbarath hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Amivel csinálnám:
K típusú hőelem: Bővebben: Link
Céláramkör k típusú hőelemhez: Bővebben: Link
Arduino nano: Bővebben: Link
Bár ide elég lenne egy Attiny is, de ezt egyszerűbb programozni. És célszerű még az fűtőtekercs kapcsolója és a uC közé valamilyen optocsatolót tenni.
A linkek ebay 1. találatok, nem tudom hogy árban jók-e és hogy az eladók megbízhatóak-e.
(#) kriszrap válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Idézet:
„Kb csak annyit, hogy az első NPN, a második meg PNP, így a kapcsolás nem működhet megfelelően...”

Figyelmetlenségem itt jelentkezik
BC337−40??
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2018
(#) Kovabe hozzászólása Júl 2, 2018 /

Sziasztok

Egy olyan megoldást keresnék hogy két internet kapcsolatot szeretnék egy routerre ami vagy az egyik vagy a másik internettről szolgáltat. Van erre valami költséghatékony megoldás?
(#) RoliNyh válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Mármint, hogy az a következő versenyző? Az jó oda.
Egyébként kb mindenk kisteljesítményű NPN tranyó jó oda...
(#) kriszrap válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Köszönöm a segítséget
(#) tbarath válasza Kovabe hozzászólására (») Júl 2, 2018 / 1

Lézeznek ún. dual WAN router-ek, amik elvileg pont ezt tudják, pl. Link. Ez ebben a kategóriában költséghatékonynak számít, persze ez már nem a párezer forintos "lakossági router" (értsd: NAT-olós dobozka) kategória.
Egyébként megoldható pl. openwrt/lede rendszer által támogatott "dobozkákkal" is, de ehhez már érteni kell valamennyire: Bővebben: Link
Viszont ez a téma nem való ide.
(#) Gj hozzászólása Júl 3, 2018 /

Üdv!

Egy Daewoo AMI-310 Hi-Fi tornyát szeretném átalakítani úgy, hogy 12VDC-ről működjön. Az eredeti trafója (a képen látható) több kimenetet is produkál, amiknek a GND a közös pontjuk. Így vannak + és - potenciálok is hozzá képest, szóval olcsó e-bay-es Boost/Buck konverterekkel nem tudnám megtápolni.

Arra gondoltam, csinálok egy trafót, amire szaggatva adom rá a 12V-os táp kimenetét és a olyan arányban tekercselem fel a szekunder tekercseket, hogy a hi-fi eredeti feszültségeinek megfelelő feszt kapjak.
Eddig helyes?

A képen jelölt potenciálok között a következő Peak to Peak értékeket mértem, színuszos hálozati áramforrással meghajtott eredeti trafó esetén: (Az átikszelt részt nem kell megvalósítani, nincs szükségem az egység az által tápolt részére.)
Piros1 - Piros2: 86V
Sárga - Fekete: 34V
Fekete - Fehér: 34V
(Sárga - Fehér: 68V)

Felteszem, az általam szaggatott primer fesz nem lesz színuszos. Ez esetben a szekunder tekercseken lévő feszültség mekkora legyen? Az RMS egyezzen meg a színuszos szekunder fesz RMS-ével?

Névtelen.png

(#) Lamprologus válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Hogy kapcsolgatod kézzel? Van egy tökéletes kapcsolód aminek az érintkezői egyből, pattogás nélkül érintkeznek, vagy esetleg te érintesz össze két vezetéket amik másodpercekig "sercegnek" egymáson?
Nem lehet amikor te "kapcsolod" akkor többször egymás után ki-be kapcsolod a tekercs áramát, és ezért mérnek a műszerek. Amikor a tranzisztor kapcsolja akkor meg csak egy impulzusod van amit a digit műszerek nem tudnak kijelezni? Érdemes lenne egy tárolós szkóppal megnézni, mi is történik valójában!
(#) zsocasos hozzászólása Júl 3, 2018 /

Üdv kedves fórumozók!

Az alábbi problémával állok szemben: Van egy ősrégi mini hangfalam, amit anno sony telefonhoz kaptam. Ezt szeretném összehangolni a telefonommal. A hangszórónak 5 kimenete van(piros, zöld, fekete, kék, földelés-réz drót), van hozzá a fülhallgató végem, aminek viszont csak 3 kimenete van (2 fekete és egy réz), van még esetleg egy 3 pólusos jack dugóm is aminek a kimenete egy piros, egy fehér és egy réz. Hogy tudnám összehangolni hogy működjön?
(#) zsocasos válasza zsocasos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Kimeneteket összekötéséhez

asd.jpg

(#) Bell válasza Gj hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Az akusztikában nincsenek fölösleges műanyag korongok.
Javíthatja a hatásfokot, a fázismenetet, a sávszélességet.
(#) tbarath válasza zsocasos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

A színek alapján senki se fogja megmondani hogy itt mi micsoda, amit pedig leírtál a nullától alig több információt tartalmaz, de legalább tökre érthetetlen. Pl. mit jelent a kimenet, "füllhalgató vég", stb. szó?
Egyáltalán mit akarsz csinálni? Számomra az se egyértelmű...
(#) BEMcorp válasza zsocasos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Egész véletlenül nem USB dugó volt azon az "anno Sony telefonhoz kapott" hangszórókon?
(#) Gafly válasza tbarath hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Én már ott feladtam, hogy két kimenetet kell összekötni
(#) f541 hozzászólása Júl 4, 2018 /

Üdv;

Az a kérdés hogy tudtok-e olyan jelgenerátort mondani ahol lehet időintervallumot állítani pl. beállítom hogy 5 percig generáljon 500Hz es jelet aztán 60 percig 6800Hz-et, de működik 1-20.000Hz-es tartományban legalább és 1Hz pontossággal be lehessen állítani a generálandó jelet.? eBayen szétnéztem de a komoly oszcilloszkópokhoz nem igazán értek valami olyan kéne ami nem nagyon drága és a legjobb lenne ha magyarországon is lehetne venni nem külföldről rendelni /hát erre kevés az esély?/ aki jártas a témában az légyszi segítsen! Kösz!!

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2018
(#) Bell válasza f541 hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

A DDS alkalmas 1Hz-nél kisebb felbontásra, széles frekvenciatartományban.
Mikrovezérlővel is lehet ilyet készíteni Bővebben: Link
Az időzítés egyszerű.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2018
(#) f541 hozzászólása Júl 4, 2018 /

És hogyan kell időzíteni?
(#) Bell válasza f541 hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

A DDS pontos frekvenciát képes előállítani, ehhez jellemzően sorosan küldött adatokkal fel kell programozni.
A szükséges időzítést - késleltető utasításokkal - ugyanaz a mikrovezérlő, vagy Arduino el tudja végezni, ami a programozza.
(#) aramis válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 4, 2018 /

Minndent köszönök, sajnos kórházba kerültem azért nem tudtam válaszolni . a services manuál nagyon szépen köszönöm kiváló tiszteklettel ml
(#) malak hozzászólása Júl 5, 2018 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék.Megépítettem az alábbi kapcsolási rajz alapján ezt a késleltető modult viszont olyan bajom lenne hogy nem igazán késlelteti a kikapcsolást mintha a kondenzátor túl hamar kisülne, maga a relé kapcsol de nem marad behúzva áramelvétel után hanem egyből ki is kapcsol.Mi lehet a baj?Talán a potinak rossz lábait kötöttem be?
Mivel próbapanelon raktam össze így kicsit kesze kusza az egész.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2018
(#) killbill válasza malak hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Az áram elvétele után rögtön ki fog kapcsolni. Ha az S1 gombot benyomod, akkor meghúz a relé, és amikor a gombot elengeded, akkor egy darabig még húzva kell maradjon. Ha a potit kikötöd, akkor pár másodpercig kell időzítenie.
(#) malak válasza killbill hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

A gombot nem kötöttem be mert nincs rá szükségem,aminél ezt a kapcsolást felakarom használni az egy autonak a riaszto villogtatása.Eddig az indexet villogtatta de most átköttem a helyzetjelzökre amik jol müködnek amig nincs bekapcsolva a világitás ,viszont ha bevan akkor nem tud villogtatni mert folyamatos tápot kap ezt a tápot szerettem volna megszakitani a relével annyi idöre amig megy a villogás és amint abbamarad akkor folyamatos legyen a világitás.
(#) malak válasza killbill hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Vagyis akkor ha jol értelmezem, ha a kapcsolo helyére egy relét rakok be amit már a riaszto kimeneti pontja kapcsolgat akkor maga az időzités müködni fog?Vagyis az áramkörnek kell az állandó tápellátás a a nyomgomb,relé kapcsolja a tényleges időzitést.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2018
(#) killbill válasza malak hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Idézet:
„Vagyis akkor ha jol értelmezem, ha a kapcsolo helyére egy relét rakok be amit már a riaszto kimeneti pontja kapcsolgat akkor maga az időzités müködni fog?”
Igen.
Idézet:
„Vagyis az áramkörnek kell az állandó tápellátás”
Persze, hiszen a benne levő relét másképp nem tudná húzva tartani.
(#) outstep01 hozzászólása Júl 5, 2018 /

Sziasztok.
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Kezdőként nem teljesen vagyok tisztában a nyáklap jelöléseivel.
Egy szépen elfüstölt ellenállást szeretnék kicserélni egy kicsi erősítőben. Sajnos az ellenállás színkódja nem látható.
( Kép az ellenállásról: KÉP )
A nyáklapon az ellenállás alá az van írva 100/1w. Akkor most mekkora ellenállást is kellene beszereznem? Ez 100Ω-ot jelölne 1W teljesítménnyel?
( Kép a nyákról: KÉP )
A segítségeteket előre is köszönöm.
Következő: »»   3186 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem