Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2915 / 3599
(#) Komjak hozzászólása Júl 23, 2018 /

Megfigyelnek minket

Kinek ugrik be Orwell 1984?
(#) Roni72 hozzászólása Júl 23, 2018 /

Uraim! Hálás köszönet a válaszokért

A túlfeszvédős történet nálam úgy kezdődött, hogy az egyik szomszédomnak kitalálás szintjén segítettem a felújításban (=az alaprajzra rábiggyesztettem, hogy hová milyen elektromos szerelvény kerül), és az elektromos kivitelezője (többek között) azt írta vissza megjegyzésként, hogy a villámvédelem kiépítése ma már alapvető elvárás egy komplett felújításkor.
Utánajártam a témának, még egy komoly szakival is tudtam telefonon pár mondat erejéig egyeztetni: és kiderült, hogy ez nemhogy nem alapvető, de nagyonis "extra" - úgyhogy ott gyorsan el is lett vetve. Ellenben bogarat ültetett a fülembe, hogy én viszont mégis kiépíteném. Kiderült, hogy az első fokozat (a mérőnél) nálunk például alapból értelmetlen, mert a méretlen- és a mért vezeték egymás mellett halad cca. 10cm-re, és egy villámcsapásnál ez simán áthúzna. Leadtam az igényekből, és azt gondoltam: ha már közvetlen villámcsapás ellen reménytelen a védekezés, legalább nulla szakadás, vagy mondjuk 8-10%-ot meghaladó feszültség növekedés ellen legyen kiépítve a védelem. Szóval, itt tartok most: a 2. fokozat kiépítése nem reménytelen, de minden ilyen katalógusban villámokról van szó, nem nullaszakadásról, vagy káros feszültség-növekedésről.

(Megjegyzem, ugyanezen a polcon, ahonnan ezt leemeltem, simán volt olyan túlfeszvédő is, aminek a csomagolásán _semmiféle_ specifikáció nem volt. De már a szemem sem rebben az ilyesmitől, miután ismerősöm vadi új kombinált Gorenje tűzhelyéről nem tudtuk kideríteni a csatlakozási teljesítményt: merthogy valószínűleg már nem kötelesek megadni, csak az óránkénti energiafogyasztást :-O Végül lakatfogóval megmértük.)

Tirisztoros fűtőszál szabályozás céljára (épületgépész lévén) én erre gondoltam:

https://www.solerpalau.com/en-en/electrical-accessories-reb-5-10-12...serie/
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2018
(#) Topi hozzászólása Júl 23, 2018 /

Az OFF topikot kérlek hagyjátok meg OFF topiknak.
(#) Gafly hozzászólása Júl 23, 2018 /

(#) Gafly hozzászólása Júl 23, 2018 /

Gergő le akart szállni?
Jó nehezen jutottam haza.
(#) kristikoma válasza Roni72 hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

A villámvédelmi felfogó és levezető rendszer kiépítését nem látom indokoltnak egy egyszerű, földszintes családi háznál. Ha van rá igény, terveztetni kell, ennek és a kivitelezésnek költsége nem kevés(számszerűen nem lehet megmondani, függ az épülettől és a környezettől is). Azonban túlfeszültség-levezető rendszer telepítését ajánlom, de nem szabad spórolni rajta, nem éri meg. Fogyasztásmérő utáni lakáselosztóba Class I+II karakterisztikájú, az ebből táplált további elosztókba Class II karakterisztikájú levezető javasolt. Az I+II típusú szikraközt és varisztort, míg a II és III típusúak csak varisztort tartalmaznak. Amit vettél, annak jelenlegi formájában semmi értelme, ráadásul alsó árkategóriás, amivel szemben bizalmatlan vagyok.
(#) mohinger hozzászólása Júl 23, 2018 /

Kedves fórumtársak!

Gondban vagyok. Nem tudom, kihez forduljak. Az elmúlt napokban egy "kedves" fórumtársunk rágalmazó, gyalázkodó üzenetet küldött nemcsak nekem, hanem több fórumtársamnak is, rólam hamis információkat terjesztve. Szerencsére a fórumtársak nem dőltek be, hanem inkább megkérdeztek engem, hogy igaz-e, amit írt az illető rólam. Nem akarom az illetőt megnevezni, de úgy gondolom, hogy most egy határt átlépett, ezt nem hagyhatom szó nélkül. Más fórumról már kitiltották ugyanilyen viselkedés miatt. Nem az a célom, hogy kitiltsák, csak jó lenne ha leállítaná valaki, akinek ez a feladata. A nekem írt mocsok áradatára nem is válaszoltam, mert nem látom értelmét, hogy egy nyilvánvalóan mentális problémákkal küzdő emberrel leálljak vitázni.
Kérlek, segítsetek, kinek írhatnék ez ügyben.
Köszönöm!
(#) Gery78 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Dehogy próbáltam leszállni, itthon próbáltam beindítani párszor ebben az időben a szinuszos tápegységem, ami még mindig nem jó. Lehet hogy ez okozta a galibát a Metróban?
(#) Gafly válasza mohinger hozzászólására (») Júl 23, 2018 / 1

Engedd el.

Aki ilyeneket ír nekem privátban:
Idézet:
„Szia!
Nézd, az aljas diszkusz, bigfing álnéven. Tavaly repítették, most így próbálkozik reklámozni magát, áttételesen:
http://kepkuldes.com/images/...
A meztelen csiga acél gerincoszlop mellette”

Arra sok energiát nem kell fektetni...
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2018
(#) mohinger válasza Gafly hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Eredetileg nem is szerettem volna, de már átlépte az ingerküszöböt több embernél is, amit művel...
(#) Gafly válasza mohinger hozzászólására (») Júl 23, 2018 / 1

Szerintem engedd el...
(#) zolika60 válasza pjg hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

(#) kameleon2 válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 23, 2018 /

Ez elég vicces.
Idézet:
„A villámvédelmi felfogó és levezető rendszer kiépítését nem látom indokoltnak egy egyszerű, földszintes családi háznál.”
A villám tudja legjobban a fizikát hidd el. A nagy villámáramokat neked semmilyen varisztor nem fogja megoldani. Arra ott a vas. Utána jön minden más. A túlfeszültség levezető rendszer kellő keresztmetszetű vas, vagy réz hiányában annyi mint német szóban a nix. A varisztor is a föld felé vinné el a szükséges ideig és teljesítményig a túlfeszültséget, de ha nem bírja a föld, mire mész vele? Ezért kell önálló levezető rendszer. Sok helyen mostanában ott is kérik a villámvédelmet, ahol eddig nem volt, mert változott az időjárás, kevesebb a fa, több az épület.
(#) sany hozzászólása Júl 23, 2018 /

Egy valami nem értek.
Az apróhirdetéseknél egy feltett kérdésre tényleg nehezebb válaszolni, mint jegelni a hirdetést?
Várja az ember a választ és egyszer csak eladva vagy csak meggondolta magát a hirdető.
(#) kristikoma válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 24, 2018 / 1

Egyértelmű, hogy a vas többet ér bármilyen varisztornál. A villámvédelmet említik elsődleges védelem alatt, míg az általam emlegetett túlfeszültség-levezetőket másodlagos védelemként. Mint írtam, lehet tenni villámvédelmet, de az nem olcsó. Új építésnél egy kockázat elemzés kell. Ennek alapján dől el, hogy szükséges villámvédelem, vagy nem.
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Júl 24, 2018 / 1

A meggondolás mindenki szíve joga. Az, hogy másnak adta el (valamiért, pl. az illető előbb jelentkezett), szintén. Az viszont, hogy nem válaszol, az eladót minősíti.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2018
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 24, 2018 /

Nem találtam kimondottan erre forumot, hátha sikerrel járok, valaki kötött már össze pc-vel régi 3 tengelyes marót? Db25 soros port van rajta, van egy angol leírás, érdekelne hátha valaki már csinált hasonlót. Elég régi szegényke, egy philips 432 vezérlés van rajta, viszont a gép maga jó, csak már macerás programozni kézzel
(#) kameleon2 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 24, 2018 /

Ha soros port van rajta , akkor párhuzamos kártyát is lehet beledugni. Most dobtam ki nemrég vagy 10-et. Bár ott inkább a kernel sebesség lehet gond. P3-on szépen elmegy a Mach3. Alatta nem erőlködnék, mert többe kerül a leves, mint a hús. Amúgy a cnc-s topikon érdeklődnék inkább ugyanitt.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2018
(#) Sanyesz5 válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 24, 2018 /

Nem vézérlés végett kellene, csak a kész programot feltölteni rá, DNC de köszi a választ
(#) kameleon2 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 24, 2018 /

Ilyen sok géped van, hogy DNC kell? Én is készítettem egy eszközt , VT100 terminálról vezérelhetőek vele a léptetőmotorok, de G kóddal, Parallax Propeller a magja, még csak nem is PC. Sajnos megállt a fejlesztés idő hiányában. Egy készülék - prototípus készült el. SD kártyáról is tud dolgozni. Lehetne akár az Arduinós vezérlők kiváltására is használni. Most három léptetőmotort képes vezérelni step-dir jelekkel.
(#) nagym6 válasza sany hozzászólására (») Júl 24, 2018 /

Nem az első eset, sokadik. Én még sosem kaptam vételi szándékomra választ, ha nem én kaptam az eladó valamit.
(#) SALáta válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 25, 2018 /

Igen , én is így használom (majd) a gépem. Nekem a gyári programja van ami tudja a dnc t . Sajnos szinte minden program fizetős. Legyártod a kábelt a leírás alapján majd keresel egy free programot és a paramétertáblából a.gépkönyvvel kinézed a beállításokat. Az usb soros átalakírót felejtsd el ha nincs kéznél egy levélnyi nyugtató, csak pci soros régebbi! amivel jól megy. Esetleg dos os programot tudok adni.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 25, 2018 /

De nem is az utolsó, sajnos!
(#) Roni72 válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 25, 2018 /

Meg lettünk moderálva, de azért köszönöm a válaszokat: átmegyek a villámos fórumba :-I
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2018 /

Létrehoztam a LED-es világítást, ami már kb. 2 hete szépen működik. Ebben van 3 db LED szalag, egyenként 60 cm hosszúsággal. A két szélső sárga, a középső fehér. A szalagokat közvetlenül a fémből készült burához ragasztottam. Azaz itt volt egy kis gyártói huncutság, mert a végtelen LED szalag, valójában kisebb darabokból van összeforrasztva, ezért nekem mindhárom szalagban volt 1-1 toldás. Ennek azért van jelentősége, mert az öntapadó fólia itt megszakad, és a két forrasztás szépen érintkezik a mögötte lévő felülettel, ami esetemben vaslemez, tehát ezeket a részeket el kellett szigetelnem. Megoldottam.
A "működés" alatt csak annyit értek, hogy szemre nagyon kellemes a fény, kellően intenzív, gyönyörű az árnyalat (sokkal sárgább mint a korábbi majdnem kékesfehér neon volt), és ehhez minimális a fogyasztás, és szinte egyáltalán nem melegszik (talán 30-40°C körül lehet egész napos működés után.
Amennyire ezt meg tudom ítélni, a halak is jól vannak, élvezik a "napfürdőt".
De!, mert ilyenkor általában van egy de.
Drámai mértékben megnövekedett az algásodás intenzitása. Korábban akár 2-3 hónap is eltelt egy-egy tisztítás között, most pedig alig 2 hét alatt elérte a "tisztítani kellene" szintet.
Nem értek a halakhoz és az akvarisztika is kívül esik az érdeklődési körömön, de mégis egybeesik a fényforrás cseréje a jelenséggel.
Kérdezem a tőlem jártasabbakat, létezhet ez? Esetleg a meleg lehet az oka, ami szintén 4-5 fokkal növekedett az elmúlt hetekben? Illetve mit lehet ilyenkor tenni? A lámpát nem akarnám kicserélni, mert nagyon tetszetős, és látványos fényt értem el vele.
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2018 /

Az algásodás oka maga a világítás. Más frekvenciákon bocsát ki fényt mint a régi és ez "tetszik" az algáknak. Tegyél csigákat, vagy algaevő halakat az akváriumba.
(#) Alkotó válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 27, 2018 /

A témában jártas szakember tanácsolta a fényerő csökkentését. Konkrétan az egyik szalag kikötését, amit viszonylag könnyen kis is tudnék próbálni. Célravezető lehet egy ilyen manőver?
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2018 /

Az algaevő harcsa, vagy csigák betelepítése jobb megoldás lehet. A fő ok az, hogy sokkal több a fény, így a szalag rövidítése a jobb, mert akkor nem változik a színhőmérséklet. Fekete szigetelőszalaggal hármasával takard le a ledeket, így próbáld meghatározni a szükséges fényt.
A víz mélysége, a világítás távolsága is befolyásoló tényező.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2018
(#) zolika60 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2018 /

A kevesebb fény biztosan kevesebb alga, de a látvány sem ugyanaz. Nézd meg tetszik-e úgy is.
(#) Sam Seed válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 28, 2018 /

Szia! Tudnál egy képet csatolni az akváriumról? Úgy látszódna miről is van szó.
Következő: »»   2915 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem