Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   13 / 148
(#) Gery hozzászólása Nov 5, 2007 /
 
Nah még annyit szeretnék hozzátenni (az utolsó szó jogán ) hogy bárki bármit mond sztem tökéletesen müködik. Most kicseréltem a puffer elkót és jó is. Kérdeztétek hogy egy kapcsüzis táp készítéséhez télleg kell-e dibloma? Én két éve foglalkozok elektronikával hobbi szinten, nemhogy diplomám legyen. Ehez sok kitartás kell és egy jó szakember aki tud benne segíteni. A kapcsolást felraktam, meg a tapasztalataimat, hogyha vki a témában kezdő megakarja építeni építse, mert jó is és mondjuk egy két táphoz képest egyszerű is. Aki meg inkább venni akar, hát vegyen, de sztem azért vagyunk itt mert ha magadnak építet az mindig "jobb" lesz mint bármilyen highend ketyere. Azt mondják nekem hogy vettem egy 10000Wattos erősítőt. Én kiröhögöm. Ha lenne pénzem én vennék kétszer ekkorát. De én azt mondom hogy a saját kezemmel építettem egy 100Wattosat. Biztos büzkébb leszek ráés talán másis megkérdi hogy hogy csinálétam. Hisz az ember a saját gyerekére is büszkébb-mégha gyengébb tulajdonságokkal is rendelkezik-mint a szomszéd csoda tanuló és sportoló gyerekére.
Különben ez a topik érdekes. Elég bonyolultnak tüntek nekem ezek a tápok. De mivel a hobbijaim a mindenem ami nélkül nembírnék meglenni (a zene és az elektronika) úgy döntöttem belefogok. Szinte mindenki próbált segíteni de mindenki össze-vissza mástmondva (saját magát megcáfolva). És mikor már kezdtem feladni végül EGY ember segített. Az ő utasításaival hamar kész is lettem, nagyon örültem és mostis persze örülök hogy mien jó let. Elhiszem hogy sokan akik itt vagytok százszor nagyobb tudásotok van és tapasztalatok és építettek már mondjuk 800-1000Wattos invertereket. De nekem pl. ez az első és ennek a 150Wattos inverternek is örülök és hallotam szólni és elégedett voltam vele. És ha nektek ez kevés vagy nemjó akkor nemkell megépíteni, viszont aki akarja annak sok sikert.
Nah ez jó hosszu lett, csak ennyit akartam.
Üdv.
(#) Tomi20 válasza Gery hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Heló

Teljes mértékben egyet értek azzal amit mondasz. De van aki most nézegeti a rajzokat(én), hogy vajon melyiket építsem meg, melyik stabilabb, jobb a hatásfoka stb. Van-e értelme megépíteni egy komyolyabb tápot, mert lehet, hogy ez az egyszerűbb is tudja ugyanazt. De ehhez az kellene, hogy valaki közzétegye a működési paramétereket. És mivel te megépítetted ezt a tápegységet, gondoltam nem tartana sokból megmérni a nyugalmi áramfelvételt, és a hatásfokot. Neked mi határozta meg ezt a 150W-ot? Amúgy tényleg gratula, jól néz ki. Milyen dobozba fogod rakni?
(#) Peti_85 válasza Gery hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Dettó!
Én is egyetértek, és egyszer majd számíthatsz az idegesítő zargatásomra, mert ezt majd én is meg akarom építeni!
(#) Gery hozzászólása Nov 17, 2007 /
 
Nah megint írok. Mostmár kész a szubszűrő meg annak a +-12V-os tápa meg minden ami kell.
Szóval már csak a dobozolás hiányzik. Tudtok ötleteket, képeket adni dobozolás tekintetébe. Ami főként gondolkodtat az az hogy pl. a 12V-ot miként kössem rá milyen csatlakozóal? Ötletek?
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Hát idáig nemsok ötlett jött
Nah magát a doboz megvalosítását már kitalltam. De! Arra még most se jöttem rá hogy a 12V-ot mivel kössem bele. Gondoltam ilyen banán csatlakozóra, de az nemvalami vastag és nemis valami biztos, akár ki is csúszhat.
Nincs valami ötletetek erre?
(#) JZoli válasza Gery hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Szerintem a nagy áram miatt valamilyen rugós vagy csavaros megoldás kéne, hogy biztos és melegedésmentes legyen az érintkezése.És úgy kellene megoldani mint a gyári cuccokban, hogy a táp az fix bekötésű és lenne valamilyen vezérlő vagy kapcsolóbemenet rajta.Ez csak ötlet volt.
(#) Gery válasza JZoli hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Milyen vezérlő bemenetre vagy kapcsolóbemenetre gondolsz?
Hát énis valami csavaros megoldásra gondoltam, de milyenre? A helyi boltba kérdeztem, de nemtudott adni semmi használhatót :no: A hq-ba vagy a lomexbe kéne, ott is nézegettem de én nemtaláltam számomra megfelelőt.
(#) Istike88 válasza Gery hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
szerintem egy sima sorkapocs is megteszi, azok elbírnak 20A-t is
(#) aflmor hozzászólása Nov 22, 2007 /
 
Idézet:
„Milyen vezérlő bemenetre vagy kapcsolóbemenetre gondolsz?

...és "épít".

Amúgy a bekötéshez, egy 3 fázisú mágneskapcsoló csavaros-bekötései jó ötleteket adhat...
(#) Gery válasza aflmor hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Nem épít Már kész van
(#) zoz11 hozzászólása Nov 23, 2007 /
 
Vezérlő bemenet=REMOTE
(#) Gery válasza zoz11 hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Jaaa ezt így nemtudtam Köszi megint az eligazítsát! Amúgy még mindig nincs ötleted milyen csatlakozót vegyek a 12V-nak? Esetleg sorkapcsot rögzítsek rá? Csak az nem valami "profi" megoldás...
(#) banyaiakos válasza Gery hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Hali!
szerintem 12V-nak keress/vegyél vmien csatlakozót amin van vmi pöcökféleség hogy ne csússzon szét mint pl autó-motor kábelkötegeknél. Ez tuti nem jöhet szét és "profibb" mint a sorkakopcs és igényesebben is néz ki
Amugy szeretnék énis ugy +-40V körül 150W-osat építeni, csak bőségzavar van, foggalmam sincs h mit? hogyan? merre? miért? szal totál káosz
remélem tuttam segiteni
Köszi előre is
(#) Gery válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 15, 2008 /
 
Hello
(Mostanában nemnéztem a topikot de semmi baj )
Tanulási okok miatt már hónapok óta nemvolt vele időm foglalkozni, de jövőhónapba nekiállok a dobozolásnak is. Arra jutottam, az egyik boltban néztam ki hangfalcsatlakozót, ilyen csavarosat, szerintem az jó lesz mert lehet vele rögzíteni rendesen.
Hátha +-40V és 150W-ra akarsz építeni én leírtam mindent hogy hogykell, szerintem nagyon jó lett + az st151-el páríosítás is bevált Én tudom ajánli :yes:
(#) banyaiakos válasza Gery hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Okés megpróbálom... csak alkatrészek kellenek
Amugy vasmagnak találtam suliba egy kapcsitápot és azt kérdezném h jó-e ebből az E-mag? (nemtom képek alapján menyire lehet megállapítani )
(#) Gery válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Hát a fene se tudja hogy lett az feltekerve... Esetleg ha szétszeded és újratekered, de ez így elég gányolt lesz nyílván. Pláne ha összevan ragasztva. Énis először ezzel probálkoztam és nemsikerült még szétszedni se normálisan, és még azis lehet hogy gyenge lesz. Egy próbálkozást tán megér de én továbra is a boltit ajánlom.
(#) banyaiakos válasza Gery hozzászólására (») Feb 22, 2008 /
 
Mindenképpen letekerném és újratekerném ahogy te, ha meg össze van ragasztva akkor irány a bolt és megveszem az összes többi cuccal együtt...
(#) zoz11 válasza banyaiakos hozzászólására (») Feb 22, 2008 /
 
Én is azt tudom ajánlani mint Gery, hogy kell venni vasmagot, az a legegyszerűbb megoldás. Mivel az estek 98%-át nem lehet szétszedni úgy hogy ne törne el a vasmag.
(#) Gery válasza zoz11 hozzászólására (») Feb 22, 2008 /
 
Mostmár lesz időm folytatom a hifi építést
Mert mostanába kimaradt...Hogy miért?-->offtopic
(#) Atyo hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Ki tud nekem segíteni ebben a kérdésben ?
(#) X Sügi X válasza Atyo hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Autóba kell? Mert van már ilyen topic...
Bővebben: Link
(#) bave00 válasza Atyo hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Szia!
Szerintem egy trafó kéne neked:
12V primerfeszültség és 2db szekunder, mindkettő 35V-os. Ha előregyártva nem is találsz, egyéni rendelésre csinálnak szerintem ilyet! Ja és milyen teljesítmény kéne?
(#) Tomi20 válasza bave00 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
A transzormátorok működésének alapja, hogy csak váltakozó feszültséget lehet transzformálni (AC). Autóban egyen feszültség van (DC). Megoldható ugyan, hogy megszaggatni 50Hz-en a 12V-ot, de akkor már kifizetődőbb kapcsoló üzemű tápegységet készíteni, mint ahogy X Sügi X-is javasolta.
(#) Suncorgo hozzászólása Máj 3, 2008 /
 
Sziasztok!!! Vannak autóerősítök amiket szétbontottam és az érdekelne hogy ami van bennük KICSI torroid mag (a gyűrű alakú ami meg van tekercselve) hogyan képes leadni azt a tobb 100V/A-t? Azt tudom hogy minél magasabb frekin hajtom meg a primert annál kissebb magra lesz szükség, és annál kevesebb a menetszám.... Tehát az eget rengető kérdésem hogy mikor számolom a menetszámot akkor a frekit hogyan lehet belekalklálni a számításba? Előre is köszi a segítséget...
(#) cimopata válasza Suncorgo hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
B=(Uprimer*10000)/(4*Nprimer*freki*Ae)

A B az az indukció álltalában ferriteknél 0,2T
U primer ezesetben 12V
Nprimer értelemszerűen a preimer menetszám
Freki: A trafóra jutó kapcsolófrekvencia Hz-ben
Ae az a vasmag középső keresztmetszete cm2-ben.

Ha rendezed a képletet akkor megkapod a menetszámot.
(#) Suncorgo válasza cimopata hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Köszi a segítséget!!! Hogy érted hogy a vasmag középső keresztmetszete? Az a Magassága*Vastagsága. Erre gondoltál?
(#) Suncorgo hozzászólása Máj 3, 2008 /
 
Van 1 tök jó kapcsim.... csak a frekiállító poti hiányzik belőle... PWM poti ott van...

meg31dg.gif
    
(#) mex válasza Suncorgo hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
hehe... A kapcsolás inkább az ingyenenergiás topicba illik,lévén ez J.L.Naudinnak a kisérleti áramköre,az állandómágnesek statikus energiájának kinyerésére....
A kisérletező szerint a COP (hatásfok) jóval 100% fölött van,de eddig még nem sikerült a rendszert visszacsatolnia (no comment)...
(#) Suncorgo válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Tudom hogy az mex!!! Szerinted müködőképes a fluxuskeringetős technika?
(#) mex válasza Suncorgo hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Ne offoljunk itt. Az ingyenenergiásban kellene folytatni.
Következő: »»   13 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem