Fórum témák
» Több friss téma |
Te se Magyarországon élsz? Ez nem irónia, komolyan kérdezem.
Vannak sokan, akik erre szakosodtak, ráadásul csak Hajdú villanybojler javítással foglalkoznak és nem szerelnek villanyt.
A bojler javításnak itt is van külön fóruma. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
Azért nem éppen gyakori, hogy bojler javításnál a belső kábelezést is cserélni kéne. Ráadásul hivatalosan ezt csak olyan villanyszerelő csinálhatná akinek van vizsgája az adott gyártól erre.
De ne érts félre nekem is van présfogóm szigetelt és szigeteletlen csúszósarukhoz is, használom is őket amikor háztartási gépet javítok (mikró, mosógép, fritőz...) vagy éppen szerszámgépet (pl. inverteres hegesztő), de ezek nem éppen villanyszerelő munkák. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
Kifelejtetted a villanyszerelők szót. Vannak sokan villanyszerelők akik....
Sőt,nekem volt két munkatársam,az egyik villanyász,a másik meg vizes volt és együtt jártak bojlerezni,az egyik az áramtól,a másik meg a víztől félt,aztán csodálkoztak,hogy nem ment a bolt.
Ismételnem kell magam. Már megint olyanról mondasz véleményt amiben nem ismered a magyarországi gyakorlatot.
Idézet: „Kifelejtetted a villanyszerelők szót. Vannak sokan villanyszerelők akik....” Hol is ?
Ha elromlik a villanybojler és nem a víz ömlik belőle, sokan villanyszerelőt hívnak. Ha nem valami elvarázsolt digitális kütyü, akkor meg is javítja.
A hazai gyártású tárolós Hajdu bojlereknél (ami messze a legelterjedtebb) az elektromos részek garanciától függetlenül megbonthatók. De hiába is van garancia, ha estére kell a meleg víz, akkor akkor jobb a garanciát elfelejteni. Sőt, ezek villamos részeinek javítása annyira olcsó, hogy bármilyen, gariztatással kapcsolatos, tulajdonos nyakán maradó költség (szállítás, nem a hibához kapcsolódó szerelés költségei) több lehet, mint saját zsebből javíttatni. Pár órán belül elérhető villanyszerelőt (különösen "vidéken", akár feketén...) könnyebb nálunk találni, mint a témára szakosodott szerelőt. Ez a magyar valóság. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
Ez jó hír, remélhetőleg tartják a minőséget azóta is.
Malak: most már rendeltem, és a tiszta sárgaréz anyagút, a kocsiban (színre) van ilyen is olyan is. Sámli: köszi, de nagyjából kötöttek a lehetőségek, mert hibásakat cserélek ahol kell. Újat nem nagyon építek be. Nekem ez a topik tűnt megfelelőnek, mert egy általánosan használt csatlakozóval kapcsolatos kérdésre kerestem a választ. Pl. a mosógépemben is tucatszámra pont ez a fajta sarú van. Vezetékek, csatlakozók, kapcsolók, foglalatok stb. összekapcsolásával, szerelésével kapcsolatos kérdéseket gondoltam témába vágónak. Akkor hadd kérdezzem meg: a villanyszerelés fogalmába mi tartozik bele?
Hagyd. Néhányunknak közülünk a villanyszerelés megáll a vezetékek behúzásánál, kapcsolók, dugaljak, elosztók felrakásánál.
Villanyszerelő meghatározása: Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere.
Nem csak a magyar valóság, nehogy azt hidd, hogy itt zöldebb a fű.
A villanyszerelő meghatározása: Sötét embereket felvilágosító szakmunkás!
Pedig kapható hozzá külön vezetékkészlet, szigeteletlen sarukkal, amit általában cserélni is kell, mert tönkremegy... "Szeret" kilágyulni a fűtőtest csatlakozón a saru, és elfárad a vezeték szigetelése.
Ja, én még a kb. egy órával ezelőtti állapotra reagáltam, fel sem tűnt, hogy felpörgött a vita.
Az nem a világosító / világítástecnikus?
Köszi!
A magyar valóság az, hogyha hazamegy az autószerelő elromlik a bojler és nem akar koszos maradni, szétszedi és kicseréli a bojlerben a vezetéket és nem fog sem villanyszerelőt sem készülék szerelőt hívni. Csere után van meleg víz és örül, hogy fürödhet.
Lehet, hogy az autószerelő igen, a könyvelő, az ügyvéd, a titkárnő stb. nem.
Az elég esélyes, hogy az autószerelő maga javítja. A hentes vagy a titkárnő esetén már nem biztos
Először is elnézést kérek, hogy ekkora vitát robbantottam ki. Elgondolásom szerint ez a kérdés leginkább valamely szerszámos / műhelyes témába illett volna. A villanyszerelés határeset, mivel csak egyetlen készüléknél (bojler) állja meg a helyét. De itt is csak azért, mert fix telepítésű és bekötésű. Meg amúgy is dög nehéz, nem jellemző, hogy szervizbe szaladgálna vele bárki is. De a Faston csatlakozót eredetileg autós felhasználásra tervezték, rézből. Aztán jöttek utólag a vas, meg horganyzott egyéb verziói, mondjuk éppen erősáramú felhasználásra. De kérdezlek, ha ilyen sarut akarsz venni, villanyszerelő, autós, vagy cipőboltban kapsz nagyobb eséllyel? (Én az autósboltra szavazok...) De Te is írtad, hogy autóba kell. Visszatérva a kérdésedre, szerintem is a bekötési pontig tart a villanyszerelő feladata, a különféle háztartási készülékek már nem tartoznak bele. Tehát a bojler a kivétel, ami a szabályt erősíti maximum. Ami szerint a Faston saru nem az általános villanyász csatlakozója.
Nem véletlenül írtam az autószerelő és villanybojler példát.
Azóta tart addig amióta OKJ-s tanfolyamokon "képezik" a villanyszerelőket max. 960 órában (jó esetben). Mi még tanultunk motort tekercselni, fénycső armatúrát huzalozni, háztartási gépeket javítani, vezérlő szekrényeket építeni stb. Ilyen lett az oktatáspolitikánk. Ma van villanyszerelő, háztartási gép szerelő, szekrény gyártó meg a csuda tudja hány szakma.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
Én csak az általam tapasztalt gyakorlat alapján gondolkodtam, mert nem vagyok villanyszerelő. És mert az általam látogatott villanyász boltokban főként wagot és sorkapcsot árulnak kötőelemként, nem csúszósarut.
Menj be egy "igazi" villanyszerelő boltba ha időd engedi. Meglepődsz mennyi mindent lehet kapni az általad említett termékeken felül.
A villanymotor tekercselésen kívül ezt mindet én is tanultam. Sőt ezen felül én tanultam még NYÁK-ot tervezi, készíteni, beültetni, feléleszteni, programozni, digitális áramköröket tervezni, elektronikákat tervezni stb. pedig csak villamos műszerész vagyok. (na jó, van villanyszerelő vizsgám is). A mesterem akart motort és trafót is tekerni velünk, de a suli nem ment bele, túl drága a tekercselőhuzal.
Középfokú oktatásban nálunk ezeket az elektroműszerész szakmát elsajátítók tanulták. Gáz az egész oktatáspolitika. Itt van a nyakunkon az "intelligens otthon" technológia. Ezek a villanyszerelők fogják végezni a kivitelezést? Aligha.
Meghajolok a tudásod előtt, és látatlanban elhiszem. Még akár azt is, hogy a Faston saru kifejezetten a leggyakrabban villanyszerelők által használt csatlakozási forma. És még egyszer elnézést a hosszúra nyúlt, nem szakmai vitáért.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |