Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2929 / 3614
(#) (Felhasználó 116638) válasza Komjak hozzászólására (») Aug 19, 2018 /

A föld/természet ha gondol egyet, úgy lerázza az emberiséget magáról, mint a kutya a bolhát.
Senki nem fog röhögni utána.
(#) elektroncso válasza Komjak hozzászólására (») Aug 19, 2018 / 2

De nehogy azt hidd, hogy erről csak az emberiség tehet. A Földünk több milliárd év alatt érte el a ma ismert formáját, de ma is változik folyamatosan és nem tudhassuk, hogy hogyan fog kinézni több ezer év múlva (persze szimulálni lehet, kérdés megéri-e). Gondolj bele, a valamikor az egész földön burjánzó őserdő szinte teljesen kipusztult, mink azt most bányásszuk szénként. Pedig akkor hol volt még az ember. A dínók is kihaltak és kitudja, hogy mennyi más faj halt ki amiről esetleg nem is tudunk.
A jelenlegi információink szerint valamikor a Marson is lehetett élet, légköre legalábbis minden bizonysággal volt. De valamiért szinte teljesen felszívódott. Jelenleg próbálnak rájönni miért, hiszen mink is járhatunk így. Gondolj bele, hogy egy-egy vulkánkitörés micsoda gáz és finom porkibocsájtással jár (az antarktiszi jégben vissza lehet követni a földön történt minden nagyobb kitörést) ami szintén szennyezi az atmoszférát. De az antarktiszi jégmintákban az emberi tevékenység is visszakövethető. Minden nagyobb háború stb. ott van olvashatóan.
Persze nem azt mondom, hogy az ember semmilyen hatással nincs az egészre, mert van. Csak ront a saját helyzetén, pedig az így sem valami fényes. Az is biztos, -hiszen mióta kitárul a látókörünk lássuk magunk körül- hogy egyszer elpusztul ez az egész. Az élet születése óta halálra van ítélve.
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 19, 2018 /

(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 19, 2018 /

Csak érdekességképpen: Ez a hal fennmaradt 420 millió évig. Az ember ehhez képest egy pillanatig.
(#) Gafly hozzászólása Aug 19, 2018 /

Lassan elvonultak a tűzoltók.
Nem hiszitek el, hogy mekkora lánggal tud égni egy tizenöt méteres akácfa ebben a melegben
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 19, 2018 /

Inkább az volna érdekes mitől gyulladt meg.
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 19, 2018 / 2

Nem én voltam
A tulaj meg otthon sem volt...
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2018
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 19, 2018 / 1

Gyanús ez a hirtelen védekezés, senki sem mondta.
(#) kameleon2 válasza fastaction hozzászólására (») Aug 19, 2018 /

Van rá applikáció is.
(#) tbarath válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 19, 2018 /

Nyilván a "természetnek" is van egyfajta változása, de mi párszáz év alatt toljuk a levegőbe azt a szént, amit a természet évmilliók alatt, pontosabban tíz és százmilliók alatt megkötött.
Linkeltem már ezt korábban is, érdemes megnézni. Ha csak a fele igaz, hát akkor nyakig ülünk a mindenben.
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Aug 20, 2018 / 1

Ebből a táblázatból nekem egy érdekes gondolatom támadt. Ha megnézed akkor a jégkorszáktól napjainkig szinte folyamatosan emelkedő tendenciát mutat a hőmérséklet. Nem lehet az, hogy közelebb kerültünk a központi csillagunkhoz, a Naphoz? Ez magyarázat lehetne a növekvő hőmérsékletre. Az a pár ezer év amit biztosan ismerünk univerzumi idővel nézve csak egy szempillantás és elképzelhetőnek tartom, hogy közeledünk a Naphoz. Ahogy nő a hőmérséklet megolvadnak a jégsapkák amiből nagy mennyiségű üvegházhatású gáz szabadul fel (ez ismert tény) ami csak növeli a melegedést és kialakul egy láncreakció ami visszafordíthatatlan. Ezzel összecseng az is, hogy a jégkorszak alatt ezek a gázok meg voltak kötve a jégben és azóta tart a felmelegedés. Ehhez az egészhez még az ember is hozzátesz azzal, hogy saját maga is kibocsát ilyen gázokat (akár a fűtőrendszereinkkel, akár a szénerőművekkel és lehetne sorolni). Jó kérdés, hogy vajon ha az ember nem tevékenykedne akkor is így történne-e. Szinte biztosan, csak lassabban. Ez a sebesség gyakorlatilag a kérdés. Az is elképzelhető, hogy nem mink mentünk közelebb a Naphoz, hanem az lett nagyobb. Átmérőjét és távolságát csak több 10 000km-es hibaszázalékkal ismerjük ami elég sok. Reméljük, hogy a most elindított NASA Parker Solar Probe űrszonda ezzel kapcsolatban is válaszokat ad. De az is lehet, hogy még több kérdés merül csak fel.
De más kérdés is felmerült bennem. Idézet az űrvilág.hu-ról:
Idézet:
„A Mars mostani klímáját és „lakhatóságát” meghatározó események mintegy 4,2 milliárd évvel ezelőtt történhettek, amikor a bolygó elvesztette globális mágneses terét. Onnantól kezdve a napszél és az erős napkitörések hatása ellen nem áll rendelkezésre a magnetoszféra, így a légkör jelentős része folyamatosan eltávozott az égitestről.”

Vajon nem-e játszódik le valami hasonló itt a Földön is az orrunk előtt ami miatt szép lassan elveszítsük az ózonrétegünket, amire az ember csak még rátesz egy lapáttal.
Az a baj, hogy ilyen a tudomány, mindig a kérdések vannak többségben és a válaszok helyett csak még több kérdés merül fel.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
(#) elektroncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2018 / 1

Ezekkel a matematikai modellekkel és a szimulációkkal az a bajom, hogy mind abból indul ki amit tudunk, pedig azt is jól tudjuk, hogy nagyon kevés dolgot tudunk. Az is érdekes, hogy mind majdnem ugyan azt hozta ki eredménynek. Ebből nekem nem az jön le, hogy ez a megváltoztathatatlan, hanem az, hogy azonos kiinduló adatokból hasonló eredményt kapunk hiába módosítgassuk helyenként a körülményeket. Az csak az oroszoknál működik, hogy hűtőgépgyárból hazalopott alkatrészből tank lesz.
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Nem hinném hogy közeledünk a naphoz. Ha így lenne tudnánk róla, azért ezt ma már egész jól tudják mérni. A másik, hogy a nap-föld távolságban ekkora változás semmilyen következménnyel nem járna. Pl. a föld télen közelebb van a naphoz mint nyáron, az északi földtekén mégis jóval melegebb van, a napsugarak beesési szöge miatt.

Viszont érdemes összevetni ezt a két grafikont, mert beszédes. Szinte évre, évtizedre pontosan egybevág a globális felmelegedés növekvő mértéke a népesség drasztikus emelkedésével ami az 1900-as évek közepén lendült meg. Napról napra többen vagyunk, mindenkinek enni kell, mindenki szeretne jólétben élni, és ez egy idő után nem fog menni. Törvényszerű a hanyatlás.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

És ez is beszédes, az oldalon mutatja az aktuális számokat a grafikon ha fölé viszem az egeret. Ha ez igaz, akkor Afrika népessége 2100-ra több mint a háromszorosa lesz a mainak.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Amikor kezdtem figyelni ilyen dolgokra, akkor azon ment a vita, hogy "ha átlépjük a négy milliárdot, nem lesz mit enni". Már majdnem a duplájánál tartunk és még élünk/eszünk (már ugye ki mit és hogyan, persze).

Mi itt, Európában, az igazat megvallva, eléggé kényelmesen el vagyunk (és mellette stagnálunk)...

De a technológiai fejlődést nem lehet megállítani. Ugye amikor valaki az egy darab kecskéjét őrzi a sivatagban, és közben az Iphone-on nézi a youtube videókat, akkor esetleg elkezd gondolkozni...
(#) SALáta válasza Komjak hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Minek évente 2x telefon, 5 évente új autó?
Nemrég cseréltem akkut a telefonomba, meg hátlapot . Mint az új, működik teszi a dolgát. 3 éves. Még egy két éve van. Kínai. Autó az nagy maffia, az nas tészta. Sajnos arra költeni kell. Pénzügyileg ha vállalkozó vagy akkor tarts autót. Persze menjen is a vállalkozás. Egyébként nem éri meg. Amúgy észre kell venni mennyire kis pontok vagyunk.
(#) Komjak válasza SALáta hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Hidd el sajnos rengetegen vannak, akik szinte azonnal veszik az új telót amint az megjelenik. Pl ájfónokat. A média elhiteti hogy ettől jobb lesz neked is, és mindenkinek is. Mert már nem 5 colos hanem 5,4colos a kijelzője és 3 helyett 4 giga rammal, meg 120fps hd videó. Akik meg megveszik általában hülyék hozzá csak az a lényeg hogy fusson rajta az insta meg a face, és lássa mindenki hogy rajság van.
Mert sajnos manapság már az a menő aki drága vackokat vesz. De ez legyen az Ő bajuk.
Mint sivatagban a porszem nagyjából akkorák vagyunk.
(#) Sanyesz5 válasza Komjak hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Nem beszélve a tervezett elhasználódásról, semmit sem lehet már szinte javíttatni, dobd ki vegyél újat. Úgy jönnek ki a telefonok hogy akkut a hozzá nem értő nem tud cserélni, mert nem lehet? Érdekes egy világot élünk, lassan kihalnak szakmák ez végett, nem lesz rájuk szükség, szinte semmit nem javítanak
(#) granpa válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Mivel a Földnek ránk sincs szüksége (evolúciós hiba), mi is kihalunk. Ö meg jól el lesz nélkülünk; mint előttünk is néhány millió évig.
(#) jani1987 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Nemrég cseréltem a hangszórót és csak egy készlet kell hozzá. A régi telefont a földhöz vágom és kutya baja. Tedd meg ezt a mostaniakkal. Ha meg elhagyta így járt.
(#) Sanyesz5 válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Aki itt tag, annak valószínűleg nem jelent gondot egy kis bütykölés, én is cseréltem akkut a telefonban, az átlagemberről beszélek akitől idegen minden ami elektronika.
Nekem is van 30 éves laptopom, a mai napig megy, a mostaniakról ez nem lesz elmondható, egyébként valamelyik doku film végén fogalmaztak jól miszerint folyton azt emlegetjük hogy veszélyben a föld. Holott ez téves, nem a föld hanem mi vagyunk veszélyben, rengeteg dolgot túlélt már, túl fog minket is ez van...
(#) Komjak válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Igen sajnos a tervezett elhasználódás mindenhol is ott van már. Csak tudod az a baj ezzel, hogy pár év és szinte ez lesz az általános mindenben hogy megveszed elromlik 1-2 éven belül majd eldobod, mert nem lesz aki megjavítaná. Ha pedig lehet javítani, az árából veszel egy újat. Khm na vajon miéért is. Aztán a régit valamelyik déli országba / kontinensbe kivágják hogy nesztek fejlődjetek...Kb úgy rakják le a szemetet legálisan mint anno a gumikat az óceánba mesterséges korallként....
Gyártók sajna felelősséget nem vállalnak. Gyártják a szemetet, te megveszed, onnantól azt csinálsz vele amit akarsz.
(#) Komjak válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Igen, de azt hogy mi vagyunk veszélyben valószínű nem sűrűn fogják mondogatni. Esetleg egy két dokumentum filmben ami hajnal 2 kor kezdődik és abban is fél mondatban. Persze minket simán túlél max kicsit átrendezi magát egy két cunamival ami elsodorná a fél földet.
Azt hiszed tanulna az emberiség belőle? Fitogtatná mégjobban hogy hát mit nekünk a természet...aztán láncreakció. Ami már most is elindult. De a fogyasztói társadalom életben tartása valószínűleg az utolsókig fog menni. Amíg egy ember is lenne a Földön addig kb.
(#) elektroncso válasza Komjak hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Én nem hiszem, hogy a fogyasztói társadalom sokáig működőképes marad. Pár évet esetleg egy két évtizedet adok neki és összeomlik. Gyakorlatilag saját magát fogja elpusztítani.
De az is elképzelhető, hogy egy társadalom hasadás lesz pár éven belül amikor az emberiség két vagy esetleg több részre szakad az alapján, hogy fogyasztói társadalomban akarnak-e élni vagy nem. Mostanában is fel fel csapnak a lángok, ezen társadalmi berendezkedés ellen, szerintem pár éven belül komoly változások várhatóak. Ez nem tartható fent sokáig.
A Föld biztosan túléli, maximum pár millió év alatt megtisztítja saját magát. De abban nem vagyok biztos, hogy az ember teljesen kihaljon a földön. Ahhoz túl alkalmazkodó. Inkább egy globális létszámcsökkenés lesz (akár a természeti katasztrófák miatt gyorsan és fájdalommentesen vagy hosszú kínok között az élelmiszerellátás és a víz hiánya miatt). Maga az emberiség még évezredeken keresztül fenn fog maradni, csak a látszólagos világuralmi szerepe fog megdőlni, szinte biztosan.
(#) pjg válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

3 éjszaka ültem kint a Balaton parton. Összesen 7 azaz HÉT darab hullócsillagot láttam. Inkább nőztem, söröztem volna!
(#) SALáta válasza pjg hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Miért a Balaton partra mentél??? Jöttél volna Füzesabonyba. Mi 8 hullócsillagot láttunk fél óra alatt. Az egyik a hátunk mögött lépett be. Olyan volt mint egy villám. Mire megfordultunk még láttuk a csóváját is amit húzott maga után.
(#) (Felhasználó 116638) válasza pjg hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Nem kényszerített senki
(Kőszeg, Irottkő 2 óra alatt (23:00-01:00 kb:20, + a lefele úton is jópár.)
(#) Bakman válasza pjg hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Azon a területen mindkettő drága, de ez inkább az oldalbordákra jellemző. A sör egyszeri alkalom, a másik több is lehet a kelleténél
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

Idézet:
„A Föld biztosan túléli, maximum pár millió év alatt megtisztítja saját magát.”
Ez az élet megjelenésétől kezdve így van. Voltak életformák, amik megváltoztattak jelentősen valamiket a földi körülmények közül, ehhez igazodva jöttek létre másik életformák, élőlények. Pontosabb részletekre nem emlékszem, de pld.: oxigén jelenléte a légkörben is valamelyik korszak élőlényeinek következménye, ha úgy vesszük ez is ártalom, előtte nem oxigén légkör volt, akkori, annak megfelelő élőlényekkel.
(#) pjg válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 20, 2018 /

A minap olvastam, hogy a Föld még 4 és fél milliárd évig élni fog.
Következő: »»   2929 / 3614
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem