Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2099 / 2550
(#) Karesz 50 válasza black1989 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /

A szimulátor arra jó, hogy számoljon az ember helyett. Nem kell "felesleges" dolgokkal foglalkozni. Például egy tranziensre adott válaszjelet kiszámolni egy fél élet lenne, ami neki 10 másodperc. De a kapcsolást nem fogja kitalálni helyetted, ehhez előbb neked kell megtanulni az alapokat. Van úgy, hogy hetekig nyomkodom a gépet mielőtt megépítenék valamit és általában a kész kapcsolásnál ugyanazt látom a szkópon amit a szimulátor mutatott.
(#) black1989 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /

Köszi a segítséget !

Valójában én sem kapkodom el a megépítést sosem , eddig minden féle erősítő kapcsolást elsőre sikkerel építettem meg , és évek óta üzemelnek is egy némelyik 6-8 éve kifogástalan ! Ahogy látom te nem multisimmel dolgozol , én is leváltom , mert rengeteg szimuláció nem azt adja vissza amit vár tőle az ember!
(#) tothbela válasza mhl hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1

Szia. Ezek a kis tpa panelek néha ész nélkül készülnek. Volt ilyen dupla IC-s is nálam, de zajos volt. Vedd le a hűtőt a tetejéről, és nézzd meg hogy a szinkron lábak össze vannak kötve, vagy nem. Azt hiszem a 16-os lábak. Ez nélkül mindegy milyen opát tesznek elé. A kimeneti fojtó sem a legjobb. Nálam a piros toroidos verzió vált be. A kis ferritesek telítési árama jóval alacsonyabb mint kellene. Van egy légmagos verzióm is, ami akkuról üzemel, meg szimmetrikus a bemenete. Ott már talán van különbség egy tl072 vagy egy ne5532 között. Sajnos ezeknek a kis tpa erősítőknek nagyon gyenge a tápelnyomása, ezért például ha laptop töltőről üzemeltettem, a 320-as mp3 nem szólt gyengébben a tömörítetlen anyagról.
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Ahogy arra a Karesz is utalt a mondandójában, ha nem azt kapod vissza amit várnál az nem feltétlenül csak a szimulátor hibája. Egyik sem tökéletes, nem csak a multisim hanem a többi sem, teljesen mindegy hogy melyiket használod. Azonban, ha tudod hogy milyen végeredménynek kellene születni a szimuláció során, akkor óriási segítség a szimulátor, és téves következtetéseid sem lesznek.
Nekem a kedvenc erősítőmre pl. a multisim adott amplitúdójú és frekvenciájú mérőjellel pontosan ugyanazt a 0,035% THD-t számolja ki, mint amennyit a valóságban az erősítőn a spektralab programmal mérek. De csatolok egy képet példának, ez egy labortáp dinamikus viselkedése (változó terhelésre adott válasza), ahol szintén nem látok nagy különbséget abban amit a multisim, és a valóságban a DSO ernyője mutat.
(#) CHZ válasza balais hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Dióda jelzésnél mérj a tranzisztor C-E kivezetéseire, szakadást kellene látnod, ha jó.
(#) mhl válasza tothbela hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Szia, köszi! Eddig a fojtó tekercsel nem foglalkoztam, de látom a dobozos verziókban légmagos van. Még nem láttam szimmetrikus bemenetest. Nekem külső HDD-s a táp, akkor majd kipróbálom rendes táppal is.
(#) zotya1983 válasza mhl hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Nekem a 2.1 es verzió van.Most érkezett egy hete aliexpresszről..Az első baki fordított tápot adtam neki (szemembe robbant a 10.000µF elkó) de így is szólt szépen (panelon lévő szűrők így sem sérültek),a kondi meg felrobban...Semmi baja azóta akasztottam rá egy sima ac 18v trafót egyenirányítással meg egy 6700Uf elna kondit 0 zaj és itt jegyzem meg a fetes amit imádok azóta a polcon van..Stabiltáppal és stabilizálatlannal is működik.. UI: A trafó csak 2.5A
de szobába olyan hangerőt produkál mielőtt leesne a táp hogy nem bírod ki...
Én tekertem rá még pár menetet hogy 18V ac meglegyen..25V dc. De nincs érezhető különbség az emelkedett fesszel sem max több a tartalék de olyan kicsivel hogy nem volt érdemes áttekernem.. És nem melegszik egyáltalán ez a tpa3116 semmit.. 95% hatásfok tuti megvan.. 2db storm audio mélyláda (400/600w terhelhetőség) (4 ohm) van a szub kimenetén meg 2 db selyem dóm a szélessávon persze le vannak választva
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
(#) zotya1983 válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Nem tudja véletlenül valaki milyen hpf lpf filter van ezekben? nagyon tetszik!...
(#) tothbela válasza mhl hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Szimmetrikust nem találsz, magadnak kell átalakítanod. A bemeneteken az egyik kondin megy be a jel, a másik meg a gnd-n van. Azt kell felemelni és kivezetni. Volt olyan tunning, ahol a kimeneti bootstrap kondikat cserélték kerámiáról fóliára, de nekem nem okozott javulást. A bemeneti kondik hangját sem tudtam megkülönböztetni. A kimeneti szűrő változtatása viszont egyértelműen hallható volt. A kis ferrites tekercsek nem égnek le a nagyobb áramtól, mert a zene nem folyamatos szinusz, de 25V tápfeszen 4 Ohm az 6 A csúcsáramot okoz. Egy 107-es méretű vas 10uH-re tekerve (12,5menet) 4,4 A áramnál telít az adatlap szerint. Ha erre a vasra 22uH van tekerve (17,5menet), akkor a telítési áram már csak 3 A. Ez pedig fele a szükségesnek. Sajnos már a telítés előtt is ott van a vas nonlinearitása, ami azért kellemetlen, mert szűrő előtti visszacsatolású maga az erősítő. Bár már próbálkoztam a szűrő utáni pontról visszacsatolva a jelet egy hibajavító erősítővel kompenzálni a torzítást, de nem adja magát olyan könnyen.
(#) latyakosa válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Pont ezt a panelt nem találom, de számtalan hasonló kapcsolást hoz a google
keresője :pl
(#) zotya1983 válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Van egy második ic is a borda alatt ami hídban üzemel, és van előtte egy aluláteresztő.
Kapcsolást persze nem mellékeltek... A szubrészt mellékelem..Ennyivel tudok szolgálni.
(#) balais válasza CHZ hozzászólására (») Aug 27, 2018 /

Köszönöm a segítségét
Egyik tranyó sem szakadt,ezek szerint mind kuka(4db).
Gondolom hogy a 4db ellenállást is jobb ha cserélem.

Pontosan mit mutatott a műszer, lényeges az is, hogy melyik kivezetésein mértél.
Ellenállásokat is kimérheted, de cseréje jobb megoldás.

Az egyik oldalon 2db hamar 001 mutatott
A másik 2db 600 majd 700 majd 1000 majd 001

001 biztos zárlatos.
Másik oldalon lévők nem hiszem hogy rosszak.
Úgy látom foglalatban vannak, kivéve mérd meg.

Igaza van
Csak az egyik oldalon rosszak
Az ellenállásokat hogyan lehet kimérni?

Műszer 200 Ohm állásában, nem fog pontos értéket mutatni, de megállapítható, ha rossz.

Mind a 4 ellenállás 0.8 mutatott

Akkor egyik sem szakadt, csak a zárlatos tranzisztorok oldalán kapott kisebb sokkot 2db.

Akkor ha cserélem működni fog?

Végtranzisztorok cseréje szükséges, meghajtókat is érdemes lenne ellenőrizni (TR6/TR7).
R15/R16 ha megszakadt, akkor a meghajtók is biztos zárlatosak.
(#) Mackrim hozzászólása Aug 27, 2018 /

Sziasztok! Valaki megépítette már valamelyik végfokjukat? Valami vélemény? Találok itt valamit róla? Köszönöm a válaszokat!

https://www.google.hu/amp/s/audioworld.blog.hu/2016/05/10/az_lz-szt...yout=5

Sajnos nem tudom melyik-melyik TR6/TR7).
R15/R16
Nem tudom beazonosítani
Tudna esetleg segiteni,küldök képet es bejelölné?
Köszönöm

Ez segíthet.

Image 3.png

Ezen bejelöltem.

Image 3.png

Köszönöm
Kellett egy kis idő hogy rá jöjjek hogy ez pont a masik oldal
Akkor azokat is cseréljem.
Köszönöm

A rossz oldalhoz tartozókat keresd, ahol a végtranzisztorok tönkrementek.
Mérd ki, ha rossz csere.
(#) mlaci989 hozzászólása Aug 27, 2018 /

Üdvözlet!
Aktív mélynyomóról lenne szó. 2 csatornás. Az egyik csatorna meghalt. Neten találtam hasonló rajzot róla. Esetemben GT1081 jelzésű TO 220 as tokozású végtranzisztorok vagy talán IGBT-k.? Mind a 4 egyforma. Nem tudom beazonosítani. Orosz fórumon már volt róla szó állítólag lehet helyettesíteni IRF540 fettel. Mit szóltok hozzá? Csatolok képet nem eredeti,nálam nincs megpatkolva a biztosíték.

Köszönöm
(#) mhl válasza tothbela hozzászólására (») Aug 28, 2018 /

Nekem az hozott kis javulást, hogy a bemenet egy kis modulról fut, amin FM, BT, és kis vacak távja is van. Megpróbálom még ezeket a változtatásokat hátha lesz javulás.
Találtam egy alapos leírású Honi szaki építésűt. Bővebben: Link
Köszi! Szia!
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2018
Következő: »»   2099 / 2550
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem