Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3214 / 4000
(#) Kovidivi válasza Petibácsi hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Szerintem alapvetően teljesen más a problémád, mint amire itt megoldásokat kapsz. Se képet nem töltöttél fel a tápodról, se a kapásjelződről. Csak a ködben keressük a szürke szamarat.
(#) kapu48 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Pedig én azt vettem ki az eddigiekből, hogy van 2 féle tápegysége.
Amelyiken van, ferrit azzal működik, de amit használni akar azon nincsen ferrit, és nem működik vele.
(#) Kovidivi válasza kapu48 hozzászólására (») Szept 2, 2018 / 1

Meglátjuk, ha kipróbálja a kérdező. Én még sosem tapasztaltam olyat, hogy a ferritgyűrű hiánya miatt nem működik valami. Más dologra tippelek inkább. Valami alapvetőre, amit nem vesz észre a kérdező, de kép nélkül nem tudok tippelgetni se.
(#) Edem631 hozzászólása Szept 2, 2018 /

Üdv.Rádiómodulokba,ha trimmer kondenzátort helyettesìtek rajz alapján,ugyanolyan értékü kerámia kondenzátorra.Akkor a trimmer kondi harmadik lába helyét úgy hagyjam?
(#) proli007 válasza Edem631 hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Hello! A trimmernek a harmadik lába csak a stabil rögzítés miatt van. A kondinak tulajdonképpen csak két lába van. Két azonos helyen lévő (általában egymással szemben) lába a két összekötött láb. Tehát maximum azt kell megnézni, nincs-e perverz módon átvezetésnek is használva. Mert ekkor egy rövidzár a helyére megfelel.
(#) Edem631 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Értem köszönöm.
(#) Andralin hozzászólása Szept 2, 2018 /

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy motor kondenzátor esetén mit jelent a h/cl paraméter? Még nem hallottam ilyenről, próbáltam neten is keresgélni, de sikertelenül.

Van egy motor, aminek ki szeretném cserélni a kondenzátorát. A régire az van írva a feszültség terén, hogy 450 V AC 50-60 Hz. Amit pedig kinéztem a legközelebbi szaküzletben, azokon ilyen adatok szerepelnek:
400 V AC 10000 h/cl
450 V AC 3000 h/cl
500 V AC 120/20% 1000 h/cl

Mik ezek az értékek? Ez jó lehet vajon a 450 V AC helyett?
A kapacitás érték az megfelel, 30 µF, csak a feszültséggel van problémám.
Amúgy splitkíma kültéri ventillátorának a kondenzátoráról van szó, ha ez fontos.
(#) Petibácsi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Itt van egy halom kép, hátha segít! Bár nem igazán értem, hogy kell képet feltölteni???Én nem látom, mi megy fel...
(#) Petibácsi válasza Petibácsi hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Bocsánat, már látom, itt a maradék...
(#) kadarist válasza Andralin hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Szia!
A garantált élettartam üzemórában kifejezne. a "cl" után van még egy betűjelzés is (class...).
(#) Kovidivi válasza Petibácsi hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Az adapterek rendben vannak, 9V DC-t adnak le mindketten. Több dolog jutott eszembe: ezekből a DC csatlakozókból két fajta van (vagy több), a belső érintkező vastagsága a különbség. Arra gondolok, hogy a vékonyabb középső pöcköset dugod be a vastagabbra tervezett aljzatba, így nem kontaktol. A másik, hogy az aljzatoknak 3 csatlakozási pontja van, ki kellene mérni, hogy egyáltalán eljut-e az elem helyettesítőig a feszültség, és ott stabil marad-e, vagy leesik pl. 6V-ra, mert a vezeték a szigetelés alatt meg van törve/sérülve, és csak 1db elemi szál érintkezik, tehát a 9V szinte egyáltalán nem terhelhető. Harmadik ötlet, hogy a 9V-os elem adaptered nem fejt ki elég szorítóerőt, és nagyon rossz a kontaktus. Mivel nedves helyen használod a kütyüd, így az érinykező felületek erősen el lehetnek oxidálódva, amit nem is biztos, hogy látsz. Az elem mérete és szilárdsága miatt "megkarcolja" az érintkező felületét, így van kontaktus mindig. A te adaptered pedig csak egy rugalmas puha anyagból van. Erre gondoltam pontosan! Feltöltöd a képet, és máris sziporkáznak az ötletek. A ferrites zavarszűrésről meg látatlanba ment a csevegés, miközbe sokkal valószínűbb hibák is jelen vannak.
(#) Petibácsi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Köszönom az ötleteket, de a "szűrt" (ferrites?) adapterből jól működik. Marad a szűrés, vagy berakom az üvegbe a "szűrt" adaptert, osztán csak-csak működni fog. Ha úgyse, akkor keresek szakembert és megnézetem. Marhára sajnálom, hogy nem látogattam az elektrotechnikai előadásokat, itt az eredmény...
(#) Olits hozzászólása Szept 2, 2018 /

Sziasztok.Mit gondoltok mi lehet a probléma az ebike vezérlőmmel? (36-48 V,18A),Kínából vásároltam ebayról.

Szóval az a gond vele, hogy a gázkar (throttle)fele menő három szálas vezeték így kellene kinézzen ,ha jó lenne:piros 5 V, fekete 0 V, zöld,ami adja a jelt, pedig szintén 0 V feszültségű kellene legyen,de ehelyett 2,5 V a feszültsége a feketéhez képest és a piroshoz képest is.Így ha akksira kapcsolom a vezérlőt, a motort egyben indítja, de persze félgázzal.Viszont ezen nem lehet semmit változtatni a gázkarral vagy potméterrel(már mindent próbáltam) Tehát már első próbára így viselkedett újonan.
Vajon mitől van a jeladó ,zöld kábelnek 2.5 V feszültsége már a ny.á.k részen is?Honnan kapja ezt?
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2018

vezérlő.jpg

(#) Dakota69 hozzászólása Szept 2, 2018 /

Üdv mindenkinek!

Van egy Revox A77-esem és elkezdett sietni a lejàtszàsnàl... Van valakinek ötlete miért lehet ez?
(#) vargham válasza Olits hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Idézet:
„Vajon mitől van a jeladó ,zöld kábelnek 2.5 V feszültsége”

Tehát üresen méred, nincs rádugva semmi, és úgy 2,5 Volt van a zöld vezetéken?
(#) Olits válasza vargham hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Rákapcsolom a 36 v-os akksira a vezérlőt és úgy mérek 2,5 V-ot a vezetéken,holott nulla kellene legyen.
Igen és nincs rádugva semmi,sem gázkar, sem potméter, de ha ráteszem is, akkor is mindig ennyi marad a feszültsége, bármerre tekergetem.De úgy látom, hogy már a vezérlő ny.á.k -én is ennyi a feszültsége ennek a saroknak,a neve a SD.Tehát a mikróvezérlőbe menő jeladó.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2018
(#) Wind-Storm hozzászólása Szept 3, 2018 /

Sziasztok!

Mi a titkuk LCD-nél ezeknek a gumi lapoknak?
Gondolok itt arra, hogy ha egyszer leszedtem a panel ónozott pad-jeiről, visszatevés után miért lesz tökéletlen a kijelzés? Csak a panelről jött le, az LCD-ről nem.
Egy gyéren összecsavarozott kínai műszerről lőn szó, amiben nincs erős odaszorítás, szétszedésnél viszont érezhetően többé-kevésbé oda volt ragadva, talán a gumi mivoltánál fogva.
(#) Petibácsi válasza Petibácsi hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Hát, nem mentem sokra a képek feltöltésével, NYOMATÉKOSAN megírtam, hogy minden kötés(forrasztá) korrekt, a csatlakozók komplettek, a "szűrt" adapterről megy a betáp, szóval, nagyrabecsülöm az ötleteket, de semmire sem megyek velük, még megpróbálom a szűrést, aztán megyek más fórumokra - de köszönöm az eddigi segítségpróbálkozást, hálkás vagyok, hogy volt aki komolyan vette a problémát! Köszönöm és Isten áldjon titeket, kilépek a saját témámból-PPJL
(#) vargham válasza Olits hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Van rajta egy feszültségosztó, ami az 5 Voltos tápfeszültség közepén tartja. Lehet, hogy nem biciklihez készült, és 2,5 Volt a közepe? Alacsonyabb feszültség hátra, magasabb feszültség előre. Csak mert ilyen vezérlést láttam már.

"Alacsonyabb feszültség hátra, magasabb feszültség előre."Ezt nem értem.Amint írtam nem lehet ezen a feszültségen változtatni sem gázkarral, sem potméterrel.Már amikor rákapcsolom az akkura egyből indítja a motort félgázzal gázkar nélkül.Azt kellene kitapasztaljam, hogy mitől ennyi a feszültsége.Vagy lehet, hogy gyárilag hibás a vezérlő alaplapán valami?
(#) Kovidivi válasza Petibácsi hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Nyugodj meg. Ha egy probléma a hobbielektronika fórumán nem kerül megoldásra, az nem a fórumtagok tudatlansága miatt van! Az írásod ezt sejteti sajnos, kicsit sértő az egész közösségre nézve...

Azt nem tudom, hogy ennek a jeladó kábelnek a feszültségét hogyan tudnám megváltoztatni 2.5 v-ról nulla és 5 v közöttire ,akár külső áramforrást használva?Vajon akkor a vezérlő processzor ezt érzékelve tudná helyesen irányítani a motort?
(#) RoliNyh válasza Olits hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Már egyszer írtam neked, hogy szedd szét, és nézd meg hova van kötve az a vezeték. Kövesd végig a hozzá csatlakozó alkatrészeket, keress esetleges belső zárlatot vagy valamit. Az a vezeték elméletileg a proci egyik analóg bemenetére van kötve. Nézd meg milyen le/felhúzó ellenállások van(nak) rá kötve,
és rajzold vissza, legalább lássunk már valamit, mert így még mindig csak vak vezet világtalant.
Esetleg ha le tudod forrasztani azt az egy lábat amire rámegy, mérd meg a feszültségét kiforrasztva.
Ha úgy is van rajta 2.5V akkor sajna az a bemenet lehet tönkrement, és így nem tudod használni.
Esetleg megpróbálhatod egy sima 4.7-10KΩ ellenállással földre húzni, és megnézni akkor mit lép...

Javításra akkor van esélyed, ha a proci szállt el, ha az egy kimondott céláramkör (pl MC33035)
nem pedig μC amihez program is kellene. Előbbit simán lehet cserélni...
(#) tbarath válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Ez: Bővebben: Link

Zebra strip-nek is nevezik amúgy, a kép neve is ez. Ez alapvetően egy rugalmas, gumiszerű anyag, amiben vezető és szigetelő sávok vannak egymás mellett. Ez jellemzően látszik is, már a váltakozás, a vezetőképességet ki kell mérni.
Ha visszatevés után tökéletlen a kijelzés, akkor nem került jól vissza a helyére, vagy sérült a leszedésnél.
(#) Olits válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Szétszedtem,de annyira apró benne minden, az ellenállások, a ny.ák.ban levő vezetékek stb, hogy nem tudom kikövetni az útját sem a prociig.
Földre húzni hogyan kellene,egy kicsit leírnád részletesebben, mert amint már tudod, nagyon kezdő vagyok elektronikában
Suliban egyáltalán nem tanultam elektronikát,csak most 40 éves fejjel kezdett érdekelni a dolog,az elektromos kerékpárok miatt.
Azt hiszem ez egy proci és nem céláramkör.
Igy néz ki belőlről.
https://kepkuldes.com/images/61528b7bf15517fb4e04a85c1d28a113.jpg

https://kepkuldes.com/images/00834e1924e6ce1ab8795f7b18e0cc7b.jpg
(#) bitmixer válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Még mielőtt szétszednéd, megnézhetnéd azt, hogy a gázpotitól jövő vezeték nem szakadt-e. Elképzelhetőnek tartom, hogy a vezérlő hibátlan, és alaphelyzetben rendben van az a 2,5V. Azt írtad, hogy a poti tekergetésétől nem változott a fesz. Mérd ki a potit önmagában.

Figyelmesebben elolvastam újra a kezdő bejegyzésedet. Ezek szerint gázkar _helyett_ próbáltad potival is, és nem változott semmi? Akkor az a vezérlő tényleg nagyon gyanús
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Erről a piros és zöld színű vezetékről lenne szó a piros és a fekete vezetékek között.
https://drive.google.com/open?id=1kYONeQSlBkoK3vQxzHA_idlRrgRx26LN
(#) Wind-Storm válasza tbarath hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Szia!

Értem, köszi.
Úgy tűnik, hogy legfőképp egy alkoholos tisztítás kellett neki.
Rossz a linked.
(#) tbarath válasza Wind-Storm hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Igen, a kosz is problémás lehet, igen.
A linkem pedig tényleg rossz, nem tudom hogy sikerült összehoznom. Ezt akartam linkelni: Bővebben: Link
(#) Petibácsi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Természetesen semmi esetre sem bántanék meg senkit, eszembe se jut, csak tágítani szeretném a segítőszándékúak körét a több szem többet lát elv alapján. Amennyiben másnak is bántónak tűnt a hozzászólásom, úgy erősen szégyellem a dolgot és tisztelettel elnézést kérek, hálás vagyok a segítő szándékotokért.Többször újraolvastam a hsz.-det és én csak a te ötleteidet találtam túlhaladottnak, hiszen annyira kifejtettem, hogy minden kötés oké, minden csatlakozó passzos, stb, stb és hogy a 3-12v-os adapterrel működik.De természetesen így is köszönöm a jószándékodat.
Következő: »»   3214 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem