Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2101 / 2523
(#) black1989 hozzászólása Szept 2, 2018 /

Üdv!

A minap építettem egy vf2 sztereo végfokot ,de olyan problémám van , hogy az egyik oldal hangosan gerjed és az okát nem tudom! A képen bekarikázott oldala gerjed , ha a bemenetet leveszem róla vagyis egy előerősítő fokozatra kapcsolódik , amit ha megszüntetek akkor teljesen néma mind a 2 oldal , nincsen olyankor gerjedés egyáltalán ! A másik oldal tökéletes ha bekötöm az előfokot akkor is! Mi lehet a probléma? A képen szereplő műv íc tl072 ne tévesszen meg senkit , ne5534 van mind a kettő oldalon beültetve! Előre is köszönök minden segítséget!!
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2018

vf2.JPG

(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Szia! Amit gerjedésnek nevezel az nem egy 100 Hz-es zúgás?
A táp kialakítása és jelföld vezetése nem számol a vezetősávok valós ellenállásával.
(#) black1989 válasza reloop hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Szia!

Pontosan ahogy mondod 100Hz-es zúgás hallható hangosan! A másik oldalon miért nem hallatszik?
(#) mek-elek válasza black1989 hozzászólására (») Szept 2, 2018 / 1

Nekem egyik oldala sem gerjedt, mégis lecseréltem a VF4-esre a paneleket.

A mellékelt ábrán sárga vonal mutatja, hogy az egyik csatorna jelföldjét egy terheletlen vezetősáv köti az előerősítő jelföldjéhez.
A piros vonal által összekötött pontok közötti vezetősávon ott a két pufferkondi, azok töltőárama feszültségesést okoz, mely hozzáadódik az általad bekarikázott erősítő jelföldjén keresztül az oda bevitt jelhez.
Bizonyos mértékű javulás elérhető, a piros nyíl által mutatott helyen a fólia átvágásával és a piros vonal mentén a két végfok testpontjának összekötésével.
A NYÁK-terv mindazon testvezetési hibákat tartalmazza, melyekre unos-untalan felhívom a figyelmet.
Ha nem jutsz kielégítő eredményre, akkor időm engedtével végigmehetünk, hogyan kell egy ilyen panelt megrajzolni.

Táp hiba.jpg

(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Előfordulhat hogy azzal a panellel a bekötés után földhurkod lesz valahol. Ezekbe a végfokokba egyébként az 5534 sem szerencsés választás mert alapból is gerjedékeny lesz.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

A sárga vonalba vetett bizalmam is megingani látszik, olyan mintha abba a szakaszba lenne bekötve a hangszóró test. Így komoly kár is keletkezhet az áramkörben, ha ez pozitív visszacsatolást okoz. Ez lenne az az önfenntartó oszcilláció, melyet valójában gerjedésnek nevezünk.

Köszönöm a rengeteg segítséget!!!

Akkor szerinted meg sem próbáljam az átkötéseket? Nagyon zavaró , és sajnos eléggé sok pénzt is költöttem erre az "attrakcióra " ! Egyébként ebbe a végfokba élesztettem , mert a gyárit annyira szétégették , hogy hiába javítottam meg újra ,és újra elszálltak a végfokok!

pcx6400me.pdf

(#) Gafly válasza black1989 hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Idézet:
„mert a gyárit annyira szétégették , hogy hiába javítottam meg újra ,és újra elszálltak a végfokok!”

Vagy esetleg más baj van?
(#) black1989 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Üdv!

Konkrétan miről is lenne szó?

Egy próbát megér, ha ennyit dolgoztál vele. A lényeg, hogy a hangszóró testet a puffer kondik közös lábáról, a berajzolt pontból hozd el. A kék X-ek mentén átvágás, a sárga vonal mentén pedig átkötés szükséges.
Tanulmányoztam a doksit. Az ott behúzott vonalak ellenére azt gyanítom a ±15 V táptól megy el az AGND (jelföld) az EFFEKT BOARD felé és a CON6 csatlakozón tér vissza a végfokok bemeneteihez.
A jelföld szimbóluma a csúcsára állított háromszög, a teljesítményföldé az érintésvédelmi föld jele. Ez utóbbi a feltételezésem szerint a 6800 µF kondik közös pontjáról indul.
Praktikus lett volna a tervezést megelőzően a testvezetést kimérni.
Azt is tudni kell, hogy a a leégett végerősítő túláram és túlterhelésvédelemmel rendelkezett, míg a VF2 ilyesmi ellen nincs felvértezve.
Javaslom próbálkozzunk az eddig megépített áramköröd lehetőségekhez mért optimalizálásával és a jövőben hasonló feladat esetén bátran tárd azt a fórum közössége elé. A magam részéről ilyen esetekben csak a használhatatlanra égett áramköri részlet újragyártására teszem le a voksomat.

"használhatatlanra égett áramköri részlet újragyártására teszem le a voksomat"

Nem is lenne probléma , de 2x annyi a munka a visszarajzolással , és az alkatrészköltséggel!
Egyelőre próbálom azt amit rajzoltál! Köszönöm!
(#) black1989 válasza black1989 hozzászólására (») Szept 2, 2018 /

Vagyis jobban mondva az alkatrészköltség a duplája lett volna !

Javult valamelyest az átrajzoltak szerint lett csinálva , már nem annyira hallatszik! Kicsit hangosabb zenénél már egyáltalán nem hallatszik! Esetleg még egy két ilyen trükk? Köszönöm ezt is!!!

Itt van a ludas , eléggé sok a kábel , és gondolom ezek mind elősegíti a gerjedést , mivel már megépítettem a vf2-t pár évvel ezelőtt ,de ilyen probléma első élesztéskor sem volt , persze negyed ennyi kábelt nem tartalmaz a régi!

A CON5 és CON6 csatlakozók egyikét húzd le és mérd meg milyen kapcsolatban van a CON5 AGND és a CON6 5 és 11 láb AGND-vel.
Ha mindhárom pont között vezetés mutatkozik, akkor készítek egy ennek megfelelő ábrát a további módosításokról.

Ó, mennyi munkád fekszik benne és mily kevésen múlik a siker.

Sajnos ez így igaz , nagyon sok munka volt , még ha nem is jól van megtervezve az egész ,de akkor sem kevés idő volt megtervezni ilyenre, amilyen!

A pdf szerint a con6 11. láb az agnd a gyári panelján pedig nem így van! Mellékeltem a képet , és még több képet , hogy mindenki lássa miért nem foglalkozom tovább a gyári "felöltöztetésével"! Úgy került hozzám , hogy ennyire szétgányolt cuccot én még sosem láttam!

A con6 10. 5. és a con5 agnd-je egybe van a műszer szerint , és a nyáktervem szerint is. Talán ez is probléma?
(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

A panel forrasztási oldaláról nyomon követhető hol van kialakítva a jelföld csillagpontja. A kapcsolási rajz szerinti C711, C712 közös lábainál, ehhez érdemes nekünk is igazodnunk.
Tanulmányozom hogyan lehetne a legegyszerűbben erre a formára alakítani a paneled.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Az elgondolásom a következő.
A kék színű átvágások és az átkötés a hangszócsatlakozóhoz juttatja el a teljesítményföldet, úgy mint korábban. Ez az elkülönített vezetősáv jól kivehető a gyári panelen is.
Sárgával hat vágást és négy átkötést jelöltem. Ez a pufferkondenzátorok helyes bekötése, amit érdemes jól megjegyezned. Van egy test csillagpont, ide megy a trafómegcsapolás, a két pufferkondi és a hangszórótest. A pozitív és a negatív tápnál a szabály, hogy az egyenirányító felől ne folyhasson áram a pufferkondenzátorok lábainak megkerülésével a fogyasztók felé.
Egy átvágás és három átkötés rózsaszínű, így jut el terhelésmentes vezetőkön a jelföld a tápba, valamint az elő és végerősítőkbe.
(#) tothbela válasza black1989 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Bár nem engem kérdeztél, de gondolom reloop arra célzott, hogy ar égett rész kifűrészelése után be lehet ragasztani egy kis darab panelt. Természetesen a vezetősávokat össze kell dolgozni. Gyakran csak egy tranzisztor környezete szenesedik el, ami miatt nem érdemes új panelt gyártani.
(#) black1989 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Sajnos ahogy a képeken is látni , nem egy kis részen van megégve a panel, hanem sok helyen , fel vannak szaggatva az alkatrészlábak , sőt felülről lettek alkatrészek , ellenállások lábaihoz forrasztgatva más alkatrészek , ami már elég durva! Nem mellékes az sem , hogy én feljavítottam , egy teljes napig szolt szépen egy pár "kisebb" teljesítményű hangfallal kb 2*50w , második nap pedig beterheltem egy pár nagyobb zenekari ládával , és ott adta meg magát , viszont eggyel több indok arra , hogy ne a gyárit javítsam meg újra , hogy 12db tranzisztor egyszerre szállt el + 8db nagy teljesítményű ellenállás, + bemeneti fokozat tranzisztorai , pedig be voltak állítva a nyugalmi áramok , és a kimeneti 0 voltok is , így érthetetlenné vált számomra , hogy mi volt a végfokok halálának okozója! Szerintem nem sok embernek lenne mersze újra bepakolni ennyi alkatrészt főleg amiatt , hogy valószínűleg ,az előző emberke "Szerelő" műhibái miatt nem lett sikeres a javítás!
(#) black1989 válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Szia!

A két végfok honnan kap testet ha mind a 2 oldalán el van vágva a vezetősáv? Pirossal bekarikáztam mire is gondoltam!

A rózsaszín vonal takar egy átkötést az SW jelű kapcsoló magasságában.
(#) black1989 válasza black1989 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Már látom a közös jelföldet! Gondolom ez lesz az amit sárgával bekarikáztam. Majdnem tejesen néma , már csak némi 50Hz-es brumfesz hallható a hangfalban , viszont van egy olyan probléma , hogy amíg nem érintkezik a letestelt hűtőborda a végfok fém házához addig nincs gond , viszont ha helyére teszem a bordát, akkor erősödik a brumfesz! lefényképeztem a dobozt és ott látni hová kell rögzíteni a bordát.

A hűtőbordának úgy kell csatlakozni a testhez, mely a csavaron keresztül már az érintésvédelmi föld is lesz egyben, mint a gyári panelnél volt.
Ha nem ismernéd fel a testvezető mely pontját kell a bordához kötnöd, akkor fotózd le a gyári panel forrasztási oldalának ezen részét.
A doksi elég pongyolán kezeli az ezzel kapcsolatos információkat.
(#) black1989 válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Egyébként ez szükséges ,hogy a borda is kapja a gnd-t? minden erősítőbe gnd a borda is? Nem elég hogy teszek ahhoz a lukhoz egy szigetelőgyűrűt, és akkor már nem is búg?
(#) Kovidivi válasza black1989 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

A borda nagy felület, és mint egy antenna működik.
Következő: »»   2101 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem