Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2047 / 2208
(#) Dr Endugu hozzászólása Szept 18, 2018
Valaki tud segíteni abban, hogy az alábbi végfok kimenő transzformátorának primer illesztő ellenállása mekkora lehet? PPP 6H13C

RTÉK2005.pdf

(#) Attis92 válasza Dr Endugu hozzászólására (») Szept 18, 2018
Vagy az még fantasztikusabb lenne, ha valaki pl. ezen a példán keresztül esetleg levezetné, hogy hogyan lehet kiszámolni. Az olyan kezdőknek, mint én (és szerintem nem vagyok egyedül), nagyon sokat segítene! Ha valaki megteszi, előre is köszönöm!
(#) Orbán József válasza Attis92 hozzászólására (») Szept 18, 2018
RTÉK.1969.194. oldal
Kimenő transzformátor méretezése
(#) CHZ válasza Dr Endugu hozzászólására (») Szept 18, 2018
Az adott cikkben is benne van minden adat a kimenőről, további oldalakat is nézd át.
(#) Attis92 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 18, 2018
Köszi a gyors választ! Viszont szerintem a kérdezőnek sem a transzformátor méretezés a problémája, hanem az Raa optimális ellenállás meghatározása. Amit küldtél anyag ha jól értem letudja annyival, hogy
Idézet:
„Kiindulási adatunk az 50 watt teljesítmény elérése. Ehhez kiválasztottuk a cső 425 voltos 55 wattos beállítását. Ekkor a cső illesztő ellenállása anódtól anódig 3400 ohm.”

Megtudnád esetleg ezt a részét is világítani nekem? Előre is köszi!
(#) soos csaba hozzászólása Szept 18, 2018
Sziasztok Mesterek!
Nem rég találtam rá egy jó kis oldalra (AliExpress) ahol lehet vásárolni elektroncsöves kit-eket, nagyon korrektül van legyártva az erősítő panelja, és meg vannak hozza a cső foglalatok, és az alkatrészek is (kivéve az elektroncsöveket), és a rajz is publikálva van. A kérdés az volna hogy érdemes volna ezt a kit-et meg venni szerintetek?.
A kimenő transzformátorjaim már meg vannak tekercselve EL84-es csövekhez, már csak a hálózati transzformátor hiányzik.
Bővebben: Link

Kimenok.jpg

(#) Orbán József válasza Attis92 hozzászólására (») Szept 18, 2018
A cső veszteségi határadatait tudod, ebből megvan az Ra_a maximum. De ez nem kötelező!
Kisebbre vehető és máris más illesztés alakul ki.
Én egy 4k3 illesztésű kimenőt olyan körülmények között fogok használni, ahol kb. 6k6 jön ki.
(#) granpa válasza Dr Endugu hozzászólására (») Szept 18, 2018
Orosz fórumok szerint Raa ~1.5-2.5 kOhm, feszültségfüggő. Nem volt időm kivesézni, de a csőkarakterisztikákból kiszámolható. Valahol itt a fórumon is le van írva.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2018
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 18, 2018
Azt hozzáteszem, nem ugyanarról a csőről esik szó mindkét esetben nálam, mert egy fajta végcsőnél megvannak azok az optimális áramok-feszültségek, ahol legjobban dolgozik...
Történetesen 6550 helyett, megfelelő módosításokkal a 6P3C-E lesz.
(#) Orbán József válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 18, 2018
Ez az 55W az mi lenne? Remélem a felvett összes teljesítmény akar lenni...
Amúgy ügyesnek néz ki a holmi.

miiiiiiii.JPG

(#) soos csaba válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 18, 2018
Egy pillanat, az imént rossz adatokat töltöttem fel, ami egy kész erősítő adatai voltak, ugyan csak EL84 es csövekkel el látott erősítő.
A panelról ezeket az adatokat leltem-
Inspired by Audio Note EL84 PP circuit

PCB 2.2 mm thick

PCB Size: 170×223mm

All the parameters are printed on the PCB

Power transformer: AC250v 350ma 6.3v 4a

Output transformer: Primary 8k to 12k, >25 watts
10-12W jöhet ki belőle, ezekkel a csövekkel, feszültséggel ennyi szokott lenni.
Sémád nincs róla? Lehet, azt csak a Vásárlónak adják ki?
A séma alatt mit értesz?
Amúgy az a teljesítmény elég korrekt!
Rajz... Igen, 10-14W-ig láttam eddig kihozni, de volt egy régi kapcsolás, ahol 18W-ot préselnek ki az EL84 PP-ből. Érdekes módon, mivel "A" osztályú az is, a cső vesztesége 12W-ot nem haladta meg. Azért a 18W sok kimenő teljesítménynek, nem kínoznám annyira ezt a csövet...Az orosz -EV változat 14W-ig csíszárolható.
Avagy a rajz , DE természetesen meg van, egy kicsit homályos, de nagyjából ki lehet venni róla mindent.
Ezek valami 25W-ot emlegetnek oldalanként 8K vagy 12K illesztéssel, a szekunder oldali resz 4-8 ohm lehet.
(#) mohinger válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 18, 2018
A séma az a kapcsolási rajz. Az is ott van az oldalon, lejjebb. Ennyi pénzért korrekt motyó, ha nem akarsz NYÁK gyártással vacakolni. Szerintem.
(#) soos csaba válasza mohinger hozzászólására (») Szept 18, 2018
Szia!
Igen az ár elég korrekt, a rajz igen lejjebb meg van, csak József nem látta és külön be illesztettem ide neki.
Az összes nem lehet több 25W-nál. Amúgy, ha belegondolunk, egy adott teljes teljesítménynél azt jelenti, hogy torzítás/határolás/vágás nélkül ennyi jöhet ki. De ez dinamika csúcs. Az ehhez tartozó átlag zenei teljesítmény a műsortól függően elég kicsi is lehet.
Ebben teljesen igazat adok neked!
A csöves erősítőkről azt tanultam, hogy túlvezérlésnél "vágás" helyett, összenyomja kicsit a színuszt - tegyük fel, azt hallgatunk.
Így aztán nem olyan fülsértő, ha túlvezérlés történik a dinamika csúcsokban.
Igen ezt hallottam én is, sokkal jobban túl vezérelhető mint mondjuk egy tranzisztoros erősítő.
Folyomány: Ha minőséget/nagyobb teljesítményt szeretnénk, hangdobozunk se jó hatásfokú...
Nagyobb teljesítményű csövest kell csinálni, de alapból túlméretezni háló és kimenőtrafót is.
Egyesek szerint kb. <25W a biztos, de egy kellemes és elégséges szoba hangosításhoz a 10-14W*2 azért megfelel.
(#) FordPrefect hozzászólása Szept 18, 2018
Teljes a káosz. Dr. soos. Vedd meg, csináld meg, oszt" okuljál.
Szándékos ez a sok ostobaság?!
Kell építeni korrekten egy 2x25 W-os csöves erősítőt. 6L6 (6P3S) csövekkel. Esetleg EL34-el. Fontos, legfontosabb a kimenő trafó. Nem lesz olcsó, de annyira drága sem.
Átlagos hangsugárzókkal hallgatod pár hétig. A 2x25W -disco kivételével- több, mint elég.
Utána nyilatkozunk, kérdezünk.
Nem elsőre építünk tökéletes erősítő. Másodjára sem. Talán soha. De kiindulási pont kell......
Ezt a mindig újra kell kezdeni a az alapoknál, helybenjárásnak hívják. Sajnos erre a fórumra jellemző.
EL 84 drága, sztárolt, szerintem "divatcső" hálistennek már megy ki a divatból...
(#) soos csaba válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 18, 2018
Hello!
Az erősítőt egy barátomnak szeretném meg építeni, elsősorban azért szeretnék kész panelt venni, mert nem sok időm van mostanában építeni, mióta vettem házat (sok a dolog), de ez mellékes.
Amúgy teljesen készen van egy 2X40W-os csöves erősítőm is (hála CHZ mesternek a tervekért, és a sok segítségért!), ami tökéletesen üzemel, EL34-es végcsövekkel, igaz még nem volt időm be dobozolni, de annak is el jön majd az ideje.
Nem értem miért kel ilyen negatívnak lenni, kérdeztem, mások szépen válaszoltak, sőt örültek is hogy ilyen jó kit-et láttak, te meg egyből le hurrogsz, miért is?.
(#) FordPrefect válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 18, 2018
Nem vagyok negatív. Örüljenek a többiek, hogy LÁTTAK ilyen jó kit-et. Jó éjt.
(#) soos csaba válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 18, 2018
Jó éjt neked is!
(#) Cinema válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 19, 2018
A csöves hang-végerősítőknek a nagy előnye, hogy méretezhetjük a kívánt teljesítményhez, az adott végcsőhöz, a kívánt átvitelhez-minőséghez és a hangsugárzóhoz is illesztjük. Ez a titka, az illesztés, a megfelelő méretezés és kivitelezés.
-
Az EL84-es végcsövekből(Valvo, Philips, Telefunken, Siemens) párban legfeljebb 15-18W teljesítmény vehető ki, egy régi RT-Évkönyvében van leírás róla.
A Tungsram és orosz megfelelője legfeljebb 12-15W-ig használható, mert az anódfeszültség-adataik, határadataik kisebbek, mint a többi említett csőé.
-
Azért írnak 25W-os kimenőtranszformátort, hogy elegendően jó legyen a mély hangok átvitele, tehát a szükségesnél nagyobb méretű a vasmag, ami feltétele a jó mélyhang-átvitelnek.
-
25W-vagy nagyobb kimeneti teljesítményhez lehet 4XEL84-et használni, ellenütemben és párhuzamosan kapcsolt végcsövekkel, vagy más végcsövet kell alkalmazni, 6L6, 6P3SZ, EL34, stb.

Üdv!
(#) jani1987 hozzászólása Szept 21, 2018
A legutóbbi kérdésem utáni reakciókat látva nem volt bátorságom többé írni de remélem megúszom személyeskedés nélkül.
Szóval az első triódát ajánlott kis árammal üzemeltetni de mi számít kicsinek? Mondjuk a határ adathoz képest. A másik kérdésem az anód ellenálláshoz kapcsolódik. Számolni kell vagy találomra válasszak? A táp 337 voltos és ellenállásokból x1k-s értékbe pár példa ami van: 100, 110, 150, 220, 330 stb.
(#) Attis92 válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 21, 2018
Szia!

Itt egy kis anyag, ez elég részletesen leírja a lényeget. Remélem segít.
(#) jani1987 válasza Attis92 hozzászólására (») Szept 21, 2018
Ebből kb annyit értek hogy ukmukfuk mivel alig tudok angolul.
Következő: »»   2047 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem