Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Itthon lötstopot hol lehet venni? Nem foliára gondolok.
Nem takarékoskodok. Sőt szeretném ha a legvastagabb lenne.
Azért nem árt tisztázni, hogy pl. egy 50W-os LED az 50db 1W-os chipből áll közös hordozón. ÉS ahhoz hűtés, driver és optika is kell, de tény, hogy az sem pontszerű fényforrás.
A chip maga 3000-7000Ft (395-400nm), illetve 10000-nél kezdődik a 365-370nm-es változat. Kb 1500 a driver, 600 a lencse és plusz még alsó hangon 2000-5000 a hűtő. Ez összesen úgy 7000-nél kezdődik és felső határ a csillagos ég, szemben a műkörmös lámpák kb 5000 forintjával.
És semmi szükség 50W teljesítményre , 2db 8-16W os csővel is le lehet világítani egy A/4 es nyákot 45 másodperc alatt ...
Akkor én elbújok a 120 wattnyi fénycsővel
Sziasztok!
Volna egy kérdésem Ic túláram/túlfesz védelmét illetően. A probléma: adott egy ESP8266 wifis mikrokontroller (egy sonoff basic wifis relé részeként). Ennek az egyik bemenete úgy van programozva, hogy a földdel összekötve (illetve megszakítva) is kapcsol, tehát a normál fali villanykapcsolót így rá tudom kötni (miután persze lekötöttem a 220-ról). Sajnos a gyakorlatban több ilyen eszköz leégett már, mikor a valóságban kipróbáltam. Kis ideig működnek, aztán valószínűleg megfő. Valószínű az lehet a gond, hogy a fali kapcsolóból az eszközhöz vezető vezeték (3x1,5mm2 rézvezeték) egyik kábelén viszem a sonoff meghajtásához a 230-as fázist, a másik vezeték meg a kapcsolóra, illetve az ESP GPIO-jára van rákötve és erre a kábelre "átszűrődik" a fázisvezeték áramból. Tudom, nem a legjobb megoldás így, de új vezetéket sajnos nem tudok kihúzni, így túláram/túlfesz ellen kéne megvédenem az ESP bemenetét (GPIO-ját), amibe a fali kapcsoló kábele megy bele. Erre vásároltam optocsatolót és az a terv, hogy a fali kapcsoló áramkörét meghajtom egy pár voltos adapterrel (ez lesz az optocsatoló bemenete), a kimeneten pedig az ESP GPIO-ja lenne. Van egy adapterem, ami 3,5V-ot csinál, az ESP 3,3V-on működik (és max 12mA áramot visel el). Sajnos nem igazán értek az optocsatolókhoz, így a kérdésem az lenne, hogy erre a célra megfelelő lehet-e a PC817B jelű optocsatoló és kell-e plusz áramköri elemet betennem akár a villanykapcsoló körére, akár az ESP körére? Ha beteszek a kapcsolóhoz egy 1K ellenállást, az elegendő-e? Jól gondolom, ha jönne így egy túláram az optocsatoló bemeneti áramkörén, így már nem lenne hatása a kimeneti áramkörre, mivel az opto hiába adja át fény formájában a kimenetnek azt az infót, hogy nagy áramot engedjen át, az nem fog tudni, mivel a kimeneti áramkört a sonoff-al saját magával hajtom meg, annak pedig szabályozva van a max áramfelvétele/feszültsége?
Van itt egy kis olvasnivaló, hogy működik.
Talán ez alapján el tudnál indulni. Van ott egy ábra is a működésről. Egyébként ha csak az adaptert kapcsolod a kapcsolóval, akkor annak a kimeneti feszültségén nem kellene túlfeszültségnek keletkeznie, az stabilan 3.5V -ot fog adni... Másik megoldás, magára a 325V -ra méretezed az optocsatoló áramkorlátozó ellenállását, és a fázist fogod érzékelni ezzel. Így az opto kimenetén egy 50Hz -es négyszögjelet kapsz, ha a kapcsolód fel van kapcsolva. A kitöltési tényezője a LED bekapcsolási idejétől függ. Ezt vagy szoftveresen kezeled, vagy tehetsz egy pufferkondenzátort is a kimenő jelre. Ezen az elven akár a fázist is egyenirányíthatod, és egy pufferkondival ezt a feszültséget is használhatod az optocsatoló LED meghajtására, itt szintén 325V -ra kell méretezni. A primer oldalon az áramkorlátozó ellenállás értékét és teljesítményét mindenképp számolni kell. Ha nagyfeszültség érzékelést használsz, akkor mindenképp kb 5-10W lesz a veszteség az áramkorlátozó ellenálláson, tehát ez mindenképp hátrány, és a hőelvezetést figyelembe kell venni... De amúgy ez most miért ide jött nem értem, szerintem eltévedtél... A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2018
Csak tudnám ennek mi köze a NYÁK-lap készítés kérdések hez ?????????????
Sziasztok!
A TN150 összetételéről van valami infótok? Azt tudom, hogy "vas-klorid alapú", de kb. mennyi az FeCl3 tartalma illetve milyen és mennyi egyéb anyagot tartalmaz? Gondolom a pontos recept nem ismert, de egy jó közelítő érték is érdekelne. Köszönöm
Ha ennyivel megelégszel...
Ez még régen az eredeti szögletes alakú műanyag flakonra volt ráírva. Bár elég tág százalék határok szerepelnek az arányokban, de mást én sem tudok. Ha a 15 és 40 százalékot összeadjuk, még akkor is hiányzik 45% rész... A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2018
A vizet nem tüntetik fel a csomagoláson ...
Köszönöm, hasznosnak tűnik!
Igazából sósavas ferrikloridot (5g FeCl3 + 10 cm3 HCl + 90 cm3 etil-alkohol) szeretnék keverni réz alapú ötvözet metallográfiai vizsgálatához.
Oké, sok "cseresznyét" hozzá. Én ehez már kevés vagyok...
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2018
A NYÁK lap készíttetéssel, gyártatással kapcsolatos beszélgetés áthelyezve ide (a megfelelő témába).
Sziasztok!
Ismeritek ezt a NYÁK lap készítést? Ha nincs vasaló - ha nincs lamináló akkor jól jöhet. Kérdés : Mi az a vegyszer amit használ a pofa? Bővebben: Link Bővebben: Link
Üdv! Gyanítom, hogy körömlakk lemosó. Majd kipróbálom pár nap múlva és visszajelzek.
Azt, hogy megér egy próbát, mert a vasalás nem százas, a lamináláshoz megfelelő laminátor is kell.
Aceton lesz. Bár a körömlakk lemosó is tartalmazza én inkább tiszta acetonnal próbálnám ki amit festékes üzletben könnyen be lehet szerezni.
Valószínű hogy igazad van, mert a körömlakk lemosóval próbáltam, és a felét a papíron hagyta.
Aceton és alkohol keveréke , tonerfüggő a keverék aránya . Már olyan 4 éve felvetődött itt a kérdés és páran kipróbáltuk
A körömlakk lemosó azért nem jó mert olajat is tartalmaz (hogy ne száradjon ki a köröm) ezért nem tapad meg rendesen a toner a nyákon.
Ez is jól példázza, hogy az aloe vera mindenre jó.
Köszi a választ, ezt : Link nálunk nem lehet kapni?
A videón nagyon jól működik.
Az aceton sokkal jobb. Alkohollal hígítod, és más nem kell hozzá.
És mennyire volt sikeres, mert bár látom a videót, de nem hiszem
|
Bejelentkezés
Hirdetés |