Fórum témák
» Több friss téma |
Élesztés után kiszedted az ellenállásokat vagy benthagytad a tápáramkőrben ?
Nem nyúltam utána egy alkatrészhez sem. Továbbá ami jelentkezett még hogy fesz. alá helyezéskor egy kb. 10kHz frekvenciájú jel távozik 1-2 masodpercig.
Szia! Ez a jelenség felveti annak a gyanúját, hogy a 120 pF kondi kapacitása eltér a névleges értéktől.
A kondit kicseréltem viszont változás csak annyiban történt hogy bemenő jel nélkül, feszültség alá kapcsolva masodpercenként ismétlődve távozik egy kicsit magasabb hang. Falusiként mondhatnám "csipog,,.
Vizsgáld meg hogy változik a működés, ha növeled, vagy csökkented ennek a kondinak az értékét - már amennyiben lehetőséged van erre. Ideiglenesen kondenzátorok soros-párhuzamos kapcsolása is megteszi. Ha stabil állapotot sikerül elérned és továbbra sem szól jól, akkor egyenfeszültségű mérések következnek. A téma képei között találsz rá mintát, igény esetén belinkelem.
Még egy kérdés? A nyomtatott áramkör kézzel rajzolt? A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2018
Igen lenne rá igényem, köszi! Nem kézzel rajzolt.
A mérési pontok ábrája itt található.
A kézi rajzolásra azért kérdeztem rá, mert a furatok elhelyezkedése a fotón szabálytalannak tűnik. Kézi rajznál hiba is megeshet, akkor ezt kizárhatjuk.
A mérést elvégeztem tapasztaltam 0V-kat ami meglepett..
Nagyszerű munkát végeztél, kis türelmedet kérem, majd az otthoni gépről írok elemzést.
Az eredmények láttán elsőként az merül fel, hogy rend van-e a forrasztási oldalon. Forrszemek között ón összefolyás, forrasztás segédanyag maradványok előfordulnak-e? Ha nem vagy gyakorlott pákaforgató, tegyél fel róla képet!
Amennyiben ezen hibák kizárhatók, a beültetett alkatrészekkel kell foglalkoznunk. A mérési ábra pozíciószámaira fogok hivatkozni. Az R26, R27 közös pontján tapasztalt feszültségből arra következtetek, hogy ±35 V a tápod. A műveleti erősítő pozitív tápfeszültsége kevés, nem jó értékű a Zener, vagy túl nagy az R4 ellenálláspár értéke. A 6k8ll6k8=3k4 a ±50 V-os táphoz van méretezve, a rajtuk folyó áramnak el kéne érni a 10 mA-t. Esetedben 2 k eredő érték felelne meg. A műveleti erősítő negatív táp 0 V inkább mérési hibának tűnik, azt jó lenne megismételned. A TL071 +466 mV kimeneti feszültségéhez gyanítom legalább pár tized volt negatív feszültség kell az IC 4-es lábára. Az R9-R10 osztón észlelt feszültség nagyon kevés. Az ellenállások valós értéke ellenőrizendő, valamint C7 (az általad feltett rajzon C3) helyes polaritású beültetése. A doksiban is lehet hiba, a lényeg a kondi lábán mért polaritás egyezzen a kondin feltüntetettel. A legzavarosabb pont az R13-on eső feszültség, a feltételezett tápfeszültség alapján 30 V körül jár. Ez 3k3 ellenállásérték esetén közel 10 mA-t jelent(ene). A 10 mA jelentős feszültségesést kéne okozzon R14-en, ahol pedig 0 V-ot mértél. Az egyik lehetőség, R13 valós értéke jóval nagyobb 3k3-nál. Előfordulhat, hogy a hallható tartománynál magasabb frekvencián oszcillál az áramkör, a csippanás is erősíti ezt a gyanút és a mért értékek a multiméter tehetetlenségéből származnak. A jelenséget oszcilloszkóppal könnyű tetten érni, egyszerű módja a kimeneten lévő R34 melegedésének észlelése. Úgy látom ezt az RC tagot a panel nem tartalmazza. Ha rendben van az R13 értéke és sikeresen kijavítod az IC tápot, valamint az R9-R10 osztót, remélhetőleg helyreállnak a feszültségek az R13 lábain.
Nem akarok beleokoskodni, de ha jól mérte T7 kollektorán a -0.7 V-ot, akkor T8 bázisán -2 V-nak kellene lennie és a kimeneten nem lehet 0 V ha hibátlan T8.
A tápom +/- 50V (terhelve 48,2V). A forrasz oldalt többször átnéztem nagyítva is nem szabad hogy ott baj legyen. A többire miest hazaérek ránézek!
Már nem is kétséges, hogy oszcillál. Ha lesz IC táp és áramgenerátor tisztább képet kapunk.
A TL071-es tápját sikerült normalizálni. +11V illetve -13,7V. A zenerek jók, C3 kondi szintén. A helyzet változatlan még egyenlőre.
A hangszórót kösd le, vedd ki az IC-t és úgy is mérj IC tápot. A +11 V kevés, ott valami hibát gyanítok. Mondjuk a pozitív oldalon a 13 V-os Zenert az áramkör működésében járatlan személy rajzolta oda. Minimum 15 V-os kell ±50 V táp mellett.
Miért nem volt negatív táp? Az eset irányt mutathat a további hibafeltárásban.
Kicseréltem 15V os ra a Zenert. A negatív táp nemléte mérési hiba volt. Viszont kivéve az IC-t borult a sorrend. A 7es lábon 14.2V a 4 esen -7V ot mérek.
Milyen felépítésű tápot használsz? Mérd meg a Zener-előtéteken eső feszültséget!
A tápom egy LC zavarazűrőből, 400W os toroidból áll melynek kivezetéseit külön egyenirányítom 2db graetz kockával illetve 2 db 63V 10000µF szűrővel. 28V ot mérek az előtéten.
Ha mindkét Zener-előtétellenálláson 28 V-ot mértél és erősen eltér az IC táplábain a feszültség, akkor nem jut el a Zener-ekhez a tápközép. Nem hiányzik esetleg egy átkötés a panelről?
Bocsánat elértettem. Pontosítok: R4 en mértem a 28V ot, R5 ön 0V van.
Gondolom belátható, hogy a Zener és az előtét feszültségesésének ki kell adni a tápfeszültséget. Ezen elindulva fel fogod ismerni a hibát
Fatális hibát követtem el. A panelt nem szimmetrikus táppal működtettem, ugyanis nem a GND hez értelmeztem a feszültség értékeket. Mostmár valóban +50V és -50V-ot kap a panel, a toroid középmegcsapolását pedig a GND-re vezettem.
Egy 8ohm 3W os hangszóróval teszteltem és azt vettem észre hogy a T7 es végtanyó(BD242) fél perc járatás után tűzforró. Ez problémát jelent?
Engem érdekelne, hogy mihez értelmezted.
Nekem is gyanús volt a táp.
A T7 50 V* 0,05 A = 1,5 W-ot disszipál, nem véletlen, hogy a végtranzisztorokkal közös hűtőbordára került. Esetleg hűtés nélkül üzemeltetted? Az nagy hiba lenne.
Csak az első próba volt szűk fél percnél nem terveztem hosszabra, természetesen ezután csak hűtőbordával fogom tovább működtetni, csak a BD hirtelen forrósodása tűnt fel
A tápot egy toroiddal üzemeltetem amit egyenirányítottam majd megszűrtem. A kondik polaritása alapján kaptam 2db "-,, illetve 2db "+,, kivezetést. Ebből egy pozitív és negatív párost gondolkodás nélkül rákötöttem a panelra. Tehát a 0V hoz képest értelmeztem az +50V ot, holott a tápközéphez képest kellett volna -50 illetve +50V ot kapjak.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
van egy izzó a primerrel sorban.
Szerk.: apróbb zavar az erőben. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |