Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2112 / 2520
(#) mek-elek válasza Owert hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

Kellene a pontos típusa, és képek a belsejéről, panel, alulról, felülről.
(#) reloop válasza alcapone386 hozzászólására (») Szept 28, 2018 /

Szia! Az ilyen "pofozós" készüléknél szigetelt eszközzel, ami praktikusan lehet egy csavarhúzó nyele, végig nyomkodom/kocogtatom a paneleket. Többnyire behatárolható hol kell a hibát keressem.
(#) reloop válasza Owert hozzászólására (») Szept 28, 2018 / 1

Üdv! Mit véd a két biztosíték, hová vannak beiktatva? Ha alkalmas értékű és teljesítményű ellenállással váltod ki őket méréseket végezhetsz a készülékben, hogy feltárd a hibát.
Megjegyzem bármilyen javítás után először soros izzón keresztül helyezzük áram alá az erősítőt, így biztosíték kiolvadás elő sem fordulhatna.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2018
(#) Steven19 hozzászólása Szept 29, 2018 /

Sziasztok! Elkezdtem egy 2X500W-os erősítőt átnézni. A végtranzisztorai TTC5200/TTA1943 én eddig ezt ugy ismertem ezt a párost hogy: 2SC5200/SA1943 mi a különbség köztük? Választ előre is köszönöm.
Üdv Bence.
(#) Owert válasza reloop hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Köszönöm az eddigi válaszokat! A két biztosíték a trafó két szekunder kimenetére van kötve és ez csatlakozik a panelhez egy 3 pin-es csatlakozón. Képeket mellékeltem (régebben fényképeztem, közelit tudok hamarosan mellékelni, ha nem elég informatív), az aktív hangfal típusa pedig TDK MMS-XS60WB.
(#) Edem631 hozzászólása Szept 29, 2018 /

Üdv.Lehet-e Bc182B tranzisztort Bc548B -re cserélni?Ennyi eltéréssel...
(#) reloop válasza Edem631 hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Üdv! Kisebb a feszültségtűrése, ha 30 V-nál magasabb feszültség nem kerül rá, akkor cserélhető.
(#) Owert válasza Owert hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Primer oldalon 40W-os izzóval sorba kötve és a szekunder után kötött 10 Ohm-os ellenállásokkal az erősítő búgott majd elfüstöltek az ellenállások. Az izzó filyamatosan világított. Elképzelhető, hogy a puffer kondik adták meg magukat függetlenül attól, hogy nem púposak és nem is folytak ki?
(#) Edem631 válasza reloop hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Köszönöm értem...
(#) reloop válasza Owert hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

A búgás a hangszóróból jött? Ez arra is utalhat, hogy egyenfeszültség megy ki a hangszóróra. Kösd le a hangszórót és úgy helyezd áram alá!
A végfok IC-k miért lettek cserélve?

Igen, a mélysugárzóból jött. Elsőnek úgy tűnt azokkal lehet a probléma, de mérés után kiderült, hogy nem.
(#) reloop válasza Owert hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Lássuk a hangszóró leválasztása után normalizálódik-e az áramfelvétel!
(#) black1989 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 29, 2018 /

Így gondoltad?
Ez segítene megszüntetni a búgást?

dioda3v3.png

Leválasztottam, így nem is volt probléma, a magas hangszórók szóltak. Közben egy pufferkondenzátor és a tápegység szűrőkondenzátorai cserélésre kerültek, így a magas és a mély hangszórók (utóbbi ugyan halkan) egyaránt működnek. Mivel típus-azonos kondenzátorok nem voltak a végleges teszt jövőhétre marad. A segítséget ezúton is köszönöm mindenkinek!
(#) tothbela válasza black1989 hozzászólására (») Szept 30, 2018 / 1

Igen. De győződj meg magad, próbáld ki. Arra azonban ügyelj, hogy az áram megválasztása e csak hasraütés szerűen történjen. Minimum akkora legyen, ami mi den körülmény esetén elegendő, hogy a ki tudd vezérelni a végtranzisztorokat. De nem lehet akkora, hogy a disszipációs határt meghaladja az UXI szorzat.

Utána jöhet a differenciál fokozat áramának stabilizálása. Ott fontos, hogy a két tranzisztor árama egyenlő legyen, mert úgy lesz a kimeneten a legkisebb egyenáramú hibafeszültség.
(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

A zenerrel soros 1 k ellenálláson 1,3 W-ot fűtesz el.
(#) tungsram válasza Steven19 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Semmi.
(#) reloop válasza tungsram hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

A TT a Toshiba újabb fejlesztése és csak saját gyártásban készül. A főbb paraméterek változatlanok, a nagyobb erősítés, kisebb belső kapacitás és a javított hővezetés miatt korszerűbbnek mondható.
(#) Steven19 válasza reloop hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Hali. Köszönöm a válaszodat, tényleg van különbség a paraméterei közt, láttam ebay-en belőle. Majd veszek ebből is párat. Majd ha lesz időm kiderítem hogy működik-e az erősítő, ugyanis még én sem mertem bekapcsolni. Majd ha a tápegységet sikerült kiszedni és átnézni majd utánna teszek egy próbát. Hátha túlélte. Üdv Bence.
(#) Feki válasza alcapone386 hozzászólására (») Okt 2, 2018 /

Keress körberepedt , kitört forrasztásokat. Ugyanis ha pofonra működik akkor valahol valószínűleg egy törött forrasztásod van ami a pofontól érintkezik majd a meleg és a rezgés hatására újra megszűnik érintkezni.
(#) krisz69 hozzászólása Okt 2, 2018 1 /

Sziasztok. Olyan problémám akadt az újonnan készített erősítőm jobb oldala. Olyat csinál halkan recsegve szól, néha néma is. Mikkor fel hangosítom, jól szól. Majd vissza halkítás után már mintha semmi baj se lenne , szól rendesen. Már átnéztem a bemenettől a jel utat. a végerősítő panelig. Potméter és kábelezési , plusz becsatlakozási hiba nem volt .Amit olyannak láttam át forrasztottam át méregettem . mindent rendbe találtam. nem tudom hol lehet a hiba .,, Kérnélek titeket pillantsatok rá a kapcsi rajzra hátha észre vesztek valamit .. vagy van ötletetek mit nézek meg ?! ?
(#) mek-elek válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 2, 2018 /

Felrakhatnál fotókat, az egészről (belső), és a panelről is.
(#) zotya1983 válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 2, 2018 / 1

A bemeneti kondenzátort és az utáni előfokozat 2sc2240 kistranyókat, és a középső mje350 et lesd meg... Valamint a hőtranzisztort is. bc546. Nézz alá a fetteknek felfekszenek e rendesen a bordára... Ha látszólag igen, az kevés.. Szkópold meg a bemenettől a potiig, majd a potitól tovább csak meglesz hol akad el a jel fele...
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2018
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Okt 2, 2018 /

Szia! Alakulgat már. A héten elindítom önállóan a tápot, hogy minden rendben van e vele, meg megnézem, hogy a trafón kívül van e a nagyáramú tekercse, mert akkor letekerek belőle pár menetet, az eredetinél 1.5V-al nagyobb a feszültsége
(#) tothbela válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 2, 2018 / 2

Szia! Találkoztam már ilyen hibával, talán neked is hasonló. Mi amatőrök nem kesztyűben, nem klimatizált környezetben szerelünk. Gyakran zsír, retek, fémforgács vagy flexelési por kerül az alkatrészekre. Nálam nem jól érintkezett a biztosíték a foglalatában, ezért ugyan ezt a jelenséget produkálta. Ha előjön a hiba, óvatosan mérj rá a biztosítékok utáni részre. Lehet hogy nincs meg a tápfesz. Egy beütés után persze összesül a bizti az aljzattal, aztán megint jó.
(#) Alkotó válasza tothbela hozzászólására (») Okt 2, 2018 / 1

Ha ilyen jellegű a hiba, és "összesül" a biztosíték meg a foglalata, akkor az utána úgy is marad, nem szakad meg a kontaktus.
Ebben az erősítő kategóriában (több 100 W) szinte már kötelező beforrasztani a biztosíték két hüvelyét a foglalatba, mert a szorítóerő önállóan bizonytalanul viszi át a "sok" ampert.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 2, 2018 / 1

De azért egy amatőrnek is van otthon csiszolóvászon+kis minifúró flexkoronggal, denaturált szesz és minimum egy ecset amivel utána átmossa a panelt...Én így szoktam... És akkor nem repked a fémforgács semerre...Valamint ide nem ártana a kimenetre is egy legalább ipari relé. Mert nem 8-10 A szaladgál ott...
(#) krisz69 válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 3, 2018 1 /

A megoldás olyan egyszerű hogy sose gondolná az ember. . A relé pogácsa meg volt sülve. meg pucolás után minden normális állapotú lett. Azért köszi mindenkinek . és minden nap tanulunk .
(#) tothbela válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 3, 2018 / 1

Legalább érezhető milyen hibát visz be egy relé. Ha nem is mindig ilyen drasztikusan, de mindig beleszól a hangba.

Mitől sült meg a pogácsa? Gondolom nem Mari néni tepertős pogácsái közé keveredett.
(#) tothbela válasza lobbooo hozzászólására (») Okt 3, 2018 / 1

Ugye nem jól látom hogy az elkók körvonala is rá lett vasalva (fotózva) a segédpanelra?
Következő: »»   2112 / 2520
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem