Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   164 / 276
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2018 /

A románoknak néha egész jó zenéi vannak, vagy zeneműsorai.
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2018 /

Látszik,hogy nem voltál Zala megyében,a déli részében egésszen jól lehet venni a Muravidéki Magyar Rádiót ami Lendvábol (Szlovénia) sugároz 50 KW telyesitménnyel középhullámon,úgy hogy még a Zalai Hirlapban is benne van a rádió műsora.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2018
(#) hobbyjani válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 5, 2018 / 1

A román RRA,volt Bukarest 1,nagyon jó retró zenét sugároz,össze se lehet hasonlitani az állandóan dumáló Kossuthal.
(#) papus51 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2018 / 2

Pucukának!
A 70-es évek végén és a 80-as évek legelején többször jártam Irakban. Bagdadban késő este, amikor Kuwait kikapcsolt - úgy éjfél körül - kiválóan lehetett fogni a Kossuth rádió adását táskarádióval.
(#) tnl válasza sany hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Bf 244 -es a fet a npn pedig 2n3904.

nem tudom mennyire jók ezek, a 3904 nem nagyon jó, de jobb mint a bc 547.
van nagyfrekvenciás tranzisztorom, de annak meg a teljesítménye kevés.
Sajnos, lehet mindkettő tönkrement, hibás táp polaritásbekötés miatt
(#) tnl válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 6, 2018 / 1

Sziasztok Gabesz és Elektroncső!

megkalapáltam, kifényesítettem az érintkezési felületeket, (a pákán
csak finoman fényesítettem,) és használható lett! Még úgy is, hogy
a felfekvés nem tökéletes. Eléggé meghúztam a csavarokat is,
de itt óvatos vagyok nehogy tönkretegyem a menetet. A következőt
kicsivel másképp kalapálom, hogy még jobb legyen az érintkezés.
A Zsinór is elég viharvert, de azt egyelőre nem cserélem.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2018
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

A bc547 nem jó? Azt vettem meg 549 et nem volt 3904 nekik. Különben ahogy én uténna olvastam a 2n3904 helyetese a bc 537 csak nekem ép 547-est adtak :-/ akkor meg nemt udtam hogy nem az a helyetesítője, de úgy néz ki a boltban sem. Különben bf199 eseket használtam nagyfrekvenciásnak. A BC547-nek nagyobba HFe-je a 3904-hez képest.
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 6, 2018 / 1

Nem rossz tranzisztor, de miniwhipbe nem annyira jó.
Itt a fórumon alakult ki a véleményem miszerint nem jó,
ereje elég 50 mA (collector current), de magasabb frekvenciákon zajos lehet,
tehát nem nem igazán jó a miniwhipbe, 10 kHz-20 MHz-g
mindent át kell vinnie. a 3904 és a bc547 elég hasonlóak
szerintem, talán a 3904 magasabb frekvencián jobban
szerepelhet mint a 547.
(#) tnl hozzászólása Nov 6, 2018 / 1

A miniwhipben az npn-nek megfelelő teljesítményűnek
kell lennie, mert 50 ohm-os kábelt táplál, aminek a végén
50 ohmos lezárás van, emellett egyszerre kell átvinnie 0-20 MHz-ig
mindent, ami miatt az magas frekvencián is zajmentesnek kell lenni.
Gondolom ezt a magas frekvenciájú tranzisztorok jobban teljesítik.
A széles sáv miatt kell nagy frekvenciás tranzisztor.
Miniwhipben a "vonalmeghajtónak" nagy teljesítményűnek, és nagy frekvenciásnak kell lenni.

Én ezt szűrtem le az ebben a fórumban olvasottak alapján.)
(#) tnl hozzászólása Nov 6, 2018 / 1

Ha keskeny sávban használod a tranzisztort, akkor pl bc 547 és a 3904
20 MHz-hez megfelelhet. A miniwhip-ben széles sávon használjuk,
mert nincs előtte semmilyen szelekció a 17 KHz-s vlf jelet a középhullámmal
és rövidhullámmal egy időben kell átvinnie, mindig, hiszen a vevőkészülék dönt
róla hogy az átvitt széles spektrumból melyiket használja fel.
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

URH-s supereg rádiónak a BF256 fetet használtak vagy a BF199es tranzisztorokat egy szerb könyvben. Szóval lehet azok jók lennének.
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Idézet:
„hiszen a vevőkészülék dönt
róla hogy az átvitt széles spektrumból melyiket használja fel”

Milyen jó lenne, ha így lenne. De az igazság odaát van. Az erősítő elemek minden erőfeszítésünk ellenére többé kevésbé sem rendelkeznek lineáris átvitellel. Ennek következménye, hogy a bemenetükre kerülő különböző szintű jelekből keverési termékeket hoznak létre, sőt a működési tartományuk is véges. A levegőben különböző típusú, és szintű zavarok is terjednek, légköri, kapcsoló üzemű tápok, járművek, elektromos gépek stb keltett zavarok, aminek a spektruma nagyjából 30 MHz -ig tart.
Számolni kell egy szélessávú erősítő bemenetére kötött antenna esetén sokmindennel, ami esetenként az egész szerkezetet akár működés képtelenné is teheti. Mindenképp ajánlatos legalább valamilyen előszelekciót alkalmazni, mert meglehet, hogy egy viszonylag jó vevő a katyvaszból csak katyvaszt tud kiválogatni.
RF áramkörökben erre alkalmas félvezetőt kell használni, hangfrekvenciára készültekkel nem leszel eredményes, bármennyire is csábítónak tűnik. Hangfrekvenciás tranzisztorokat max 50 - 100 kHz -is használhatsz, de akkor is jobban jársz egy RF, vagy gyors kapcsoló tranzisztorral.
Az 50 ohmos illesztéshez sem kellenek RF teljesítmény tranzisztorok, egy kisteljesítményű RF tranzisztor emitterkövető bőven megteszi.
(#) pucuka válasza papus51 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Elhiszem, bár sem Irakban, sem Kuwaitban nem jártam soha. Európában sok helyen lehetett fogni a Kossuthot, elég jó minőségben.
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Engem kifejezetten idegesít rádióban tévében a sok duma, olyan darálásnak hangzik tattara tattara tattara, meg a TV -ben (ahogy egyik boldogult barátom mondta) az igazolványkép. Értem én, hogy olcsó, de talán kevesebb csatorna, több infó, kevesebb kommentár.
(#) Ballage válasza pucuka hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Na igen, itt több olyan rádióadó is van, ahol napi 24 órában kizárólag sportról beszélnek és/vagy sportot közvetítenek... Értem én, hogy a tömegeknek ez kell, de akkor is elképesztő...
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Éppen ezért a Kossuth egy nagy nulla,nem tudom miért vannak a kedves kollegág úgy oda érte,én mindig mellőzöm ezt az adót,esetleg jó zajgenerátornak va egy vevőt beállitani.
(#) bigrobi válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Néha vanak jó beszélgetések erről arról, mega szombati kabaréműsor jó, de azért lehetne egy kis zene is vagy több.
(#) hobbyjani válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 6, 2018 / 1

A balkán románok fő hircsatornája tele van zenével,az európai Magyarországon ez miért nem lehet?
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Te milyen RF tranzisztort javasolnál, ami könnyen beszerezhető?
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 6, 2018 / 1

Ezek jók lehetnek, a BF199-nek kicsit kicsi a max. áramerősség.
De lakóhelyemhez közel ilyeneket se tudtam venni. De lehet hogy
fogok rendelni.
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Van bőven választék. Ha nem adót építesz, nem kell nagyáramú tranzisztor, nagy erősítésű pedig kifejezetten hátrány. (miller kapacitás) Általában a kapacitásokkal van a probléma, főleg a kimenet bemenet közöttivel (feedback capacitance). A BF199 is jó választás.
BF240, BF241, BFY90, BFR90, 2N2219, 2N2222, jFET BF244, 245, 256, ilyesmik.
Ha nagyobb teljesítmény kell, akkor 2n3866, BFY 16, de egy vevőben ezekre nemigen van szükség.
(#) bigrobi válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Ez jó kérdés. Régen mintha jobb mősor lett volnaha jól emlékszem, de akkor is inkabb Szabadka vagy zombor szólt volt zenés músor, még a fiataloknak is. Így kevesen halgatjak, pedig van kraft az adóban bírnának kicsit más irányba is nyitni.
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

A 2n2222 kifejezetten meglep engem. Az olyasminek gondoltam mint a
bc 547 de nagyobb teljesítménnyel(áramerősség).
(#) dokidoki válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 6, 2018 /

Mert itt, a kenyérnél és a cirkusznál egy kicsivel többet szeretnének adni. De lehet, hogy ez sem így igaz, csak minőségi(bb) agymosás - propaganda, hatalom megmondja: miről mit is gondolj...
(#) szikorapéter hozzászólása Nov 8, 2018 / 2

Sziasztok. Volna itt egy ilyen rádió kapcsolásom és az volna a kérdésem hogy a varicapot (1SV149) mivel lehetne könnyebben helyettesíteni?

Másik kérdés: a tekercseket ha ferriten készítem el akkor kb. mekkorának kell lenniük menetszámra? Van itt egy 9,5mm vastag és 18,5cm hosszú ferritem erre gondoltam elkészíteni.
(#) Ballage válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Szia!

MVAM108 (esetleg MVAM109) jó oda szerintem. A menetszám nagyságrendileg akkora mint bármilyen másik rádiónál. Ha van induktivitásmérőd, akkor az nagyban megkönnyíti a dolgodat. A kapacitásokból és a frekvenciatartományból ki lehet számolni a szükséges induktivitást. Esetleg rátekersz egy kicsit többet és leágazásokat csinálsz, így kísérletileg meg tudod állapítani, hogy mekkora rész az ideális.
(#) hobbyjani hozzászólása Nov 9, 2018 / 2

Egyszerű szuper középhullámra,ezt fogom most megépiteni,de szilicium tranzisztorokkal a munkapont és AGC újraállitásával,a tekercsek lehetnek gyárik, de ha valakit érdekel a vevő és meg akarja tekerni,vannak hozzá adataim is.Ez után aztán jöhet a második keverő rövidhullámra.
(#) bigrobi válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Én 70 -80 menetet szoktam KH ra rakni és akkor huzgáloma ferritrúdon hogy az első álmás a Kossuth legyen a forgótol függöen 5-10Mhz et kaptam 15 menettel a ferrit közepen 380pF vagy 350pF forgóval.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Az 1SV149 Ebay -ról beszerezhető, a létező helyettesítőit sem fogod tudni könnyebben beszerezni.
A tekercsekhez szükséged lesz induktivitás mérőre, Az MW, és az S1 a ferriten, és az S2 külön csévén, hangolómagon. (esetleg bontott piros oszcillátor tekercs) A ferriten levő meneteket leszámolhatod egy régi zsebrádió ferritjéről, az S1 leágazást pedig arányosan, de jobb, ha van műszer.
(#) Ballage válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Idézet:
„létező helyettesítőit sem fogod tudni könnyebben beszerezni”

Heh... Valóban. Én régebben vettem egy marékkal, akkor ez a típus még elérhető volt Budapesten... Azért is írtam amit....
Következő: »»   164 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem