Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
szerintem cbi(x,y)
FIFO-val folyamatos, felengedés nélküli nélküli váltást nem hiszem hogy tudsz csinálni, ahhoz nagyságrendekkel gyorsabbnak kellene lenni. Egy esélyed lehet, ha bizonyos időnként kérdezi le csak a gombokat, és a szünetidő elég a teljes átíráshoz. ( vagy alkatrésztemetőként 1 D tár+egy fifo minden oszlophoz )
![]() Ez így működik: p = pont, b = akku. Jó kis kijelző, ajánlom mindenkinek.
Örülük, hogy megy
![]() Hogyért mérik, és honnan vetted, ha már? A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
Igen, ez zsákutca. Egy vezérlő címez, egy másik feldogozza. Az utóbbit hekkelik, ha midi-t akarnak:
Bővebben: Link
Lenne egy kérdésem az eprommal kapcsolatban. Itt azt írják, hogy az eprom kb. 100000-szer írható. Ez ezredmásodperces looppokban kb 100 másodperc, ha elrontok valamit. Tehát mindenképpen óvatosan kell kezelni? Esetleg javult-e a helyzet, illetve lehet más készülékeim is egyszer felmondják a szolgálatott az x-dik mentés után?
Epromról
Véges az újraírhatósága. Vagy ritkábban írsz, vagy mindig kiolvasod, és csak akkor írod újra, ha változás történt (egy változó mentésénél pl. ), vagy folyamatosan más helyre írsz, úgymond körbeírod az eepromot. Nézd meg bármelyik eeprom adatlapját, ha naprakész infóra vágysz, vagy konkrétan az Arduinoban levő Atmega328-ét, az eeprom fejezetet.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
Köszönöm értem. Óvatos leszek. Arra gondoltam, hogy esetleg már fejlődött ez a rész...
Illetve ha kínai Arduinot vettem lehet hamarabb bedöglik.
Azért arra figyelj, hogy az eprom az a régi ablakos cucc, amit uv fénnyel lehet törölni, és megemelt feszültséggel írni! Amiről te beszélsz, az eeprom, mert ő meg elektromosan törölhető, írható.
Alapvetően minden ilyen cella meghal egy bizonyos számú újraírás után, ez a "probléma" az SSD meghajtókkal és SD kártyákkal is. Ez ilyen, ezt el kell fogadni. A kínain pedig ugyanannak az Atmel gyártmányú AtMega chip-nek kell lenni, nem lehet különbség.
(Valójában SSD-nél ez a probléma inkább elméleti, "lakossági" felhasználás esetén sose fogsz annyit írni rá, hogy a cellák elfáradnának, az SSD halál leggyakoribb oka a vezérlő halála. SSD élettartamról Bővebben: Link)
Ha nagyon sokszor kell menteni adatot, akkor ajánlom figyelmedbe: Bővebben: Microchip - Serial SRAM and Serial NVSRAM
EEPROM-ot csak beállítások és nagyobb adat (pl.: grafikus karakterek) tárolására illik használni. A lehető legritkábban kell írni bele.
Vagy EERAM. Ameddig van tápfesz, addig SRAM-ként működik. Maga érzékeli a táp megszűnését, és a memória tartalmát átrakja a beépített EEPROMba. Bekapcsoláskor automatikusan visszaolvas.
Köszönöm a javítást, tényleg így van írva a linken is.
Igen, de nem nagy a választék 4kbit és 16kbit és csak 1MHz a max sebesség. A benne lévő EEPROM is meghal egyszer.
Az (NV)SRAM-al akár 20MHz-en is beszélgethetsz, ha kell és majdnem ugyan az a választék belőle, mint az EEPROM-okból. Igaz kell egy elem, vagy egy szuper kapacitás, ha kikapcsoláskor meg akarjuk tartani a tartalmát.
Hamar be tud tellni a pici EEPROM. Én egy OLED kijelzőhöz 1095Byte-on tárolom a karaktereket. Ez is már majdnem 9kbit, pedig csak számok vannak benne 0-tól 9-ig és 8 betű, 5x8-as méretben.
17x24-es méretben szintén 0-tól 9-ig és négy betű. Ja és 15db akku ikon 16x8-as méretben.
Szia. Egy szám hogyan van eltárolva? Milyen/mekkora változókkal?
Kicsit utána számolva: 18db 5x8-as, az 18x5byte=90byte, 14db 17x24-es, az 14x17x3=714byte, 15db 16x8, az 15x16=240, ez mind együtt 1044byte. Ezek szerint helytakarékosan tároltad az adatokat. Elég durva... Kellene nekem is valami egyszerű tömörítési eljárás. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
Mit akarsz tömöríteni? A tömörítők hatásfokát a tartalom határozza meg. Hátha van valami ismétlődés vagy egyéb felismerhető mintázat.
Karakterek bitmap képeit. Értelmes szövegeket.
Semmi extra és el is számoltam magam. A 17x24-ből 15db van.
Az OLED kijelző (128x64), bár grafikus, de 8 sorból áll. Egy sor 8 bit magas, tehát 1byte-ban el tudom tárolni a karakter magasságának megfelelő mintát. Egymás után 5 byte pedig kiad 1 karaktert. A nagy karakterek fel vannak bontva 3 sorra, ott 17 byte-ot kell beolvasni egymás után 3x és 3 sorba kiírni. A akku karakter pedig ugyan az mint az első, csak 16db byte egy karakter. Ez konkrétan Bitmap, BMP fájlból is van generálva, van is rá program. Bár nehezen találtam ami nekem jó lett. Tömöríteni ezen már sok mindent nem lehet szerintem. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
Köszönöm a segítségeket, lett is ötletem, hogyan mentsem el az aktuálisan beváltott programot, illetve olvassam ki amelyiket szeretném...
Viszont lenne még egy kérdésem, van-e valamilyen Karakteres LCD-s számformátum, hogy ne kelljen azzal szenvednem, hogy az 1-es helyet 01-et írjon a program, vagy esetleg 001-et, hogy törölje a nagyobb számokat. Hirtelen nem jut eszembe most erre trükk, és ha nem muszáj nem programoznám le... Az se jobb, ha minden kiírás előtt törlöm az egész alsó sort mert lehet teljesen felesleges, meg villog stb... A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
Nem egyértelmű számomra hogy pontosan mit szeretnél, de ha jól értettem...
Szerintem egy string-be (kisbetűs string, array of chars) egy printf vagy sprintf függvénnyel beleírod amit szeretnél x karakter hosszra formázva, aztán azt iratod ki a megfelelő pozícióba. Bővebben: Link_1, Link_2, Link_3. Ha ezek nem tetszenek, akkor google://arduino left pad [space|zero]
Sziasztok.
Megérkezett az uno klónom de semmit nem tudok rátölteni. Alap blinket sem. Hibakód: Arduino: 1.8.7 (Windows Store 1.8.15.0) (Windows 10), Alaplap:"Arduino/Genuino Uno" Using Port : COM3 Using Programmer : arduino Overriding Baud Rate : 115200 avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x1e avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding Van valami trükk az indításhoz vagy kifogtam egy hibásat ? Elnézést a lámaságért de ennyire kezdő vagyok ![]()
Ha csak rá akarsz nyomni egy programot,miért nem az egyszerüvel kezded.Xloader.Kiválasztod a lapodat,és rá a Hex.Ja,csak simán usb kábel.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
Elképzelhető, hogy a régebbi bootloaderrel programozták, ami 57k-val megy, próbáld meg úgy, hogy "arduino diecimila".
Ha úgy sem megy, akkor nincs bootloader, vagy hardverhiba. (Pár hónapja javítottam itt valakinek az Arduinoját, rosszul volt bekötve az USB soros IC.)
Ez mindig két számjeggyel írja, az 1 az 01 lesz.
Igy írj vele: lcdprint2(valtozo);
Köszönöm, "arduino diecimila" így működik.
Vagy: Processor ATmega328P (Old Bootloader) választással.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |