Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3255 / 3997
(#) Kolti0 hozzászólása Dec 15, 2018 /

Sziasztok.
Mitől függ, hogy egy kismegszakítóba hányas csavarok vannak?
Vettem öt darab kismegszakítót, soroló sínem volt itthon, de kiderült, hogy nekem hat mm. esek a csavar helyek a sorolósínen. Vajon ki tudom cseréltetni őket nagyobb átmérőjű csavarosakra?
(#) Epu2 válasza Kolti0 hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

A csavarok mérete a kismegszakítóban gyártmány függvénye. A síntartó csavar, meg tök mindegy mekkora.
(#) Kolti0 válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Köszi.
Én arra gondoltam, hogy biztos a 32A.os kismegszakítókba van hatos csavar, de akkor nem ez a helyzet.
Ezek legrand kismegszakítók.
A fene egye meg még alátétet se lehet a csavarok alá tenni, mert ugye nem kiszedhetőek teljesen.
Max picit nyomok össze a villákon, bár így is megszorulnak, nem nyomja szét a villákat a csavar.

Esetleg néhány húzás tűreszelővel.
(#) Kolti0 válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

A gond az, hogy az, hogy az U nagyobb amit a csavarra rá húzok,
tehát szerintem hatos csavarokhoz való a sín. Inkább szűkíteni kellene.
Vagy úgy érted, hogy összébb nyomni és párhuzamosra reszelni?
(#) Olits hozzászólása Dec 15, 2018 /

Sziasztok.Egy kis segítség kellene.Akarok tesztelni 3.6 V-os li-ion cellákat ,kerámiaházas ellenállásokkal.
Először is azt szeretném, hogy egy cellát 7,5 A- rel merítsem.
Majd több párhuzamos cellát 30 A-rel.
Milyen típusú kerámiaházas ellenállások kellenek ehhez és hogyan kell "kirakni" a fent említett célnak megfelelően? Ilyen és ehhez hasonló ellenállásokra gondolok.Köszi előre is a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2018
(#) Bakman válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Mit értesz kirakás alatt? Elrendezért a hűtés függvényében?
(#) tbarath válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Kirakni? Ohm törvény, R=U/I.
De ezzel az a gond, hogy ahogy merül az U csökkenni fog (igazából akkor is, ha a terheletlen cellát megrántod 7,5 Amperrel bekapcsoláskor), szóval az I se lesz állandó.

Ha konstans áramot akarsz, akkor nem igazán kell hozzá teljesítményellenállás, csak egy kis sönt, és FET-en elfűtöd amit el kell, persze rendes hűtéssel.
(#) Olits válasza Bakman hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Nem.Azt hogy pontosan annyi áramot adjon le a cella amekkorát szeretnék,elégetve az ellenállásokon.
(#) Bakman válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Mivel az áram függ az ellenállástól (ami változik, ha melegszik) és a feszültségtől (ami változik, ha merül az akku), a "pontosan" csak áramgenerátoros műterheléssel állítható be.
(#) Olits válasza tbarath hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Nem muszáj állandó legyen.A lényeg, hogy tesztelni szeretném, hogy melyik cella képes leadni 7.5 A-t folyamatosan,anélkül hogy melegedne.Így szeretném kiválogatni a használt cellákat.Ehhez pedig össze kellene állítsak egy fogyasztót ami kb ennyi áramot "éget" el 4,2 V kezdő feszültségen.Majd azt is szeretném megnézni, hogy hány párhuzamos cella kell , hogy le tudjanak adni kb 30 A -t szintén 4.2 Volt feszültségen.
(#) gkari válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Állandó (depláne szabályozható)- áramot csakis ellenállásokkal lehetetlen megoldani (tbarath is ezt "sugallja). Az akku kapocsfeszültsége, és belső ellenállása is a merítés során állandóan változik, ezt a feladatot csakis áramgenerátorral lehet megoldani.
(#) Olits válasza gkari hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

De végül is, amikor használatban van az aksi (ebike aksi)ott sem állandó az áram, és a feszültség is esik...nekem ez is elég lenne, hogy ezt tudjam szimulálni.
Merthogy ebike akkuhoz szeretném kiválogatni a használt cellákat.
Egy 36V-os akkupakkot szeretnék építeni ami 10S és 4-8P is lehet,ha muszáj.
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Ez tényleg tud belső ellenállást mérni,
nem úgy, mint az Ebay-es: Belső ellenállás mérő, és állítható áramú műterhelés, 15A, 100W.
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

És a motor maximálisan 30 A-t követel 36 Volton.Ezért kellene nekem a 30 A ,a 4-8 párhuzamos cellától.
(#) Olits válasza Bakman hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Értem.Akkor tudnál ajánlani ilyent, ami 30 A-t is megbír?Minél olcsóbban szerettem volna összerakni(pl.ellenállásokból)de ha így nem lehet, akkor jöhet bármilyen ötlet.
(#) kendre256 válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 / 1

Kapacitást szeretnél mérni?
Mert ahhoz nem kell állandó áram, van erre "kici occo kínai" áramkör, ezt automatikusan megteszi. Mindig méri az akku feszültségét és a terhelő áramot, ebbő számolja a kapacitást. Igaz, hogy az csak 3A-ig terhelhető, de azt meg lehetne könnyen oldani.
Én ilyesmit használok 12V-os, jellemzően 7-12 Ah-s akkuk tesztelésére.
Hasonló kerámia ellállásokkal terhelek, olyan értékűvel, hogy 0,5 vagy 1A terhelőáram legyen körülbelül. Be kell állítani a kisütési feszültséget, mikor azt elérte az akku, a kisütés megáll, és jelzi a az Ah kapacitást.
Nekem két ellenállás van egy processzor hűtőbordára szerelve, de ezek az ellenállások nem igazán hűtőbordára valók (nem elég sima a felületük). Szilikonzsír van a borda és az ellenállások között, hogy kicsit jobb legyen a hőátadás. A bordára egy ventillátort is tettem, ami kb. 6V-ról működik, hogy ne zúgjon olyan nagyon. Az ellenállás mindkét oldalára jut levegő (az egyiken a hűtőborda van) így olyan 45-50°C-os a borda. A két ellenálláson összesen kb. 10-12W van ilyenkor. (A dobozban van még egy 5V-os stabilizátor, mert a panel eredetileg USB tápról menne.)
A 3A-es terhelhetőségen úgy lehetne túllépni, hogy raknál az áramkörön keresztül folyó áramra egy olyan terhelést ami pl. 1,5A-rel terhelne pl. 3,8V-on. Ezen kívül még négyszer akkora terhelést adó ellenállásokat kellene tenni az akkura, megkerülve az áramkört. Így a panel által mutatott kapacitást öttel szorozva megkapnád a tényleges kapacitást.
Ugyanezen az elven a 30A-es terhelést is meg lehetne oldani.

Sarucsere? Szóba sem jöhet?
(#) Olits válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Köszi a választ,de nem teljesen értem hogy kellene ezt megoldani, kezdő vagyok...Valami egyszerűbb megoldás kellene...
(#) tbarath válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Na most akkor kell konstans áram vagy nem kell? Ezt kellene eldönteni.

Ha nem kell, akkor rakd össze ellenállásokból, Ohm törvény kell hozzá, és a soros/párhuzamos ellenállások eredőjének kiszámítása.
Ha pedig kell, akkor FET, opamp, poti és pár ellenállás kell hozzá, meg persze a hűtés. Hűtés nélkül egy ezresből kijön.

Valami olyan szeretnék, ha valaki leírná, hogy ebből és ebből a típusú kerámia ellenállásból hányat kössek párhuzamosan, sorba....ahhoz, hogy a 18650 es cellát tetszőleges árammal tudjam terhelni akár egyenként, akár párhuzamosan kötve.
Pl ilyenekre gondolok, de nem feltétlen, lehet bármi ehhez hasonló...

Nem értem ezeket a megnevezéseket amit ott felsorolnak:

0.1R0.050.22R0.33R0.47R0.5R1R1.2R1.5R1.8R2R2.2R2.7R3R3.3R3.9R4.7R5R5.1R5.6R6.8R7R8.2R10R12R15R18R20R22R27R30R33R39R47R51R56R62R68R75R82R100R120R150R180R200R220R240R270R300R330R360R20K390R470R510R680R1K10K
Nem tudom melyik lenne jó nekem....

Ha lenne egy pár példányom belőlük, akkor gyakorlati úton is ki tudnám tapasztalni, hogy melyik kell nekem, de így....És hiába rendelgetek találomra, mert kb 2 hónap amig megjön, és lehet hogy nem is jót rendelek.Szóval valaki elmagyarázná szájbarágósan, hogy mit kell figyeljek.
Watt? ohm? ....
(#) pipi válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Az R helyére helyettesítsd be az Ohmot
0.1R egy tized Ohm, 47R 47 Ohm
De felejtsd el a használt cellák 7A merítését, az újak tudnak ennyit. Szerintem.
(#) Olits válasza pipi hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

És az mit jelent, hogy mindenik 10 Wattos?pl 0.1R 10W vagy 0,22R 10W...mert úgy írja hogy mind 10 Wattosak, csak más más az ellenállásuk....
(#) Olits hozzászólása Dec 15, 2018 /

Nem tudom olyant lehetne-e, hogy a cellától kijövő 2 vezetékre forrasztanék egy-egy fém lemezt ,és azokat sós vízbe tenném, majd közelíteném, távolítanám egymáshoz, attól függően, hogy mekkora árammal szeretném terhelni, közben figyelném az áramot egy lakatfogós multiméteren?
Tudom, hogy durranógáz keletkezne, de az most nem lényeg.
(#) pipi válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 / 1

Igen, az egyforma mech. méretűek azonos teljesítményűek. Nyilván emiatt különböző feszültségre valók ill áram-ot bírnak.
P=U*I és ha i=U/R, behelyettesítve P=Unégyzet/R.
Pl 3,7V és 7A az ugye U/I = 0.53 Ohm. U*I 26W-os ellenállás kell
Ha 10 Wattosaid vannak, akkor min. három kell párhuzamosan, ha párhuzamosan kötöd akkor harmadolódik az eredő ellenállás, vagyis 3db 1,6 Ohm kellene párhuzamosan.
De ha négy 2.2Ohm paralell akkor az közelebb lesz a fenti sorból választhatóan

Köszi szépen.Nekem jelenleg van egy jó pár 5W,7.5 Ohm-os ellenállásom.
Ezeket, hogyan kellene kössem, hogy amit fent leírtál(3,7v és 7 A)szintén kijöjjön?Talán ha leírod, akkor még tisztább lenne a kép , hogy hogyan kell ebben az esetben gondolkodni.Köszi.

Ha 3 db.10W-ost párhuzamosan kötök, akkor nem 30 W fog lenni a teljesítmény?És ekkor már 30:3,7, az akkor 8 A lesz?Nekem pedig 7,5 A kellene.Tudom fárasztok sokat a buta kérdéseimmel,de ha annak idején nem figyeltem az órán...hát ez van
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Ohm törvényére keress rá a neten, ezt ismerni kell, ha valaki elektronikával akar foglalkozni. Nem nehéz, fél óra alatt meg lehet érteni! Most megmondják neked, milyen ellenállások kellenek, összerakod, de mégsem az az áram fog folyni, hanem mondjuk csak a fele, és majd vakarod a fejed. Mert így ellenőrizni se tudsz semmit, a méréseidet se tudod értelmezni. Csak az Ohm törvényét tanuld meg, és oldj meg néhány szöveges feladatot hozzá kapcsolódóan. A 10W pedig a maximálisan elfűthető teljesítményt jelzi, az ellenállás terhelhetőségét. Ha ennél többet akarsz vele elfűteni, jóeséllyel tönkremegy, ha kevesebbet, akkor nem lesz semmi baja.
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 15, 2018 /

Ok.Akkor azt fogom tenni, utánanézek.És köszi a válaszokat mindenkinek.
Következő: »»   3255 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem