Fórum témák
» Több friss téma |
Az "energiatermelés peltier elemmel" témához lenne hozzáfűznivalóm. Nincs értelme arról beszélni, hogy "ez az izé a melegből állít elő elektromos áramot!", vagy fordítva, a hidegből. A peltier elem a hőmérséklet-különbségből fejleszt elektromos energiát, illetve elektromos energiából állít elő hőmérséklet-különbséget! Egyébként, Ordasi Gábor (ha jól emlékszem a névre) írta a tuningnet.hu oldalon, hogy ő a pc tuninghoz használt nagyteljesítményű peltierrel kísérletezett. Az egyik kísérlet az volt, hogy egy tálba forró, a másikba jégkásás vizet öntött, szivattyűkkal jutatta ezt a peltierhez. Így egy kis teljesítményű szofita izzót meg tudott hajtani (olyat, mint ami az autókban a rendszám világítást szolgáló kis izzó). Az érdekesebb kísérlet az volt, hogy a peltier egyik oldalára fekete lemezt tett, a másikra nagyméretű hűtőbordát, és ezt kitette a napra - az ablakpárkányra (természetesen úgy, hogy a bordát ne érje nap). Valahogy úgy fgalmazott, hogy az így nyert energiával "simán ment az mp3 lejátszóm bent a szobában". Ez nem túl konkrét leírás, de szerintem ez így működőképes megoldás, ha meggondoljuk, hogy fel tud melegedni a napon nyáron egy akármilyen fémlemez is...
Ezenkívül már volt róla szó itt a fórumon valahol, hogy víztiszta búrűjú ledek is működhetnek "visszafelé". Ebből persze elég sok kellene 1-2 led meghajtásához (kis hatásfok), de szerintem kipróbálható. A másik ötletet egy régi elektronikával foglalkozó könyvben olvastam: fémsapkás tranzisztor sapkáját levágva fototranzisztor/fényelem készíthető. Minél nagyobb az adott tranzisztor teljesítménye, annál nagyobb lesz a kijövő teljesítmény. Ezt ki is próbáltam, egy BC109C sapkáját vágtam le, az asztali lámpa közelében tényleg szolgáltatott némi feszültséget, de nem sokat (adatra nem emlékszem), de egy próbát szerintem megér. Sok, nagyobb teljesítményű tranzisztor sorba kötve akár értékelhető eredmény is születhet!
Azonban a legjobb megoldásnak én is még mindig a kerti lámpából bontott napelemet tartom: a legolcsóbb, legegyszerűbb, biztosan működőképes! A többit csak érdekességként írtam, de lehet azokkal is kísérletezni!
Egyetértek, de itt ugye hőből kíván a kérdező áramot...
Egyébiránt nem tudom, hogy melyik eszköz jobb hatásfokú, és melyiket lehet jobban gerjeszteni. A fókuszált napfény igen jó energia bomba, lehet, hogy ha tékonyabban alakítaná át a peltier. Nem foglalkoztam még ez-irányban a dologgal...
Szia!
Teljesen biztos ! !--gondold at hol lessz hőelemed s milyen a polaritás! *Cu*Fe*Cu*Fe* itt vannak a kötési pontok /ahol * van /az elso *-nál rézvezték rézzel -utána réz vas --itt ad feszt is --azután vas -réz --ez már ellentétes polaritású -sajnos kivonódik az előző feszből ! !stb-
Szia!
ezt ma már nem tudom -- valaha volt nekem is -- de az enyészeté lett. vacak anyagből volt 9 rubel / kb 160ft ért / akkor sem ért sokat ... 11V üresen és 7v 50mA környékén....
Szia!
ezt még tanulókoromban próbáltuk --az akkori "szuper tranyóval " / 2N3055 / 10-et sorbakötbe /C-B dióda / sem lehetet terhelni a 1,5V 10mA -es izzóval / nem volt még Leed !! tehát sok sikert......
Szia!
itt érdemes nézelődni : http://www.windstuffnow.com/main/vawt.htm vagy a VAWT házilag készitett stirling motor-generátorral...
Köszi, de nem igazán értem mit kéne itt találnom, peltier elemről nem látok infót, a többiről meg nem beszéltem.
Az előbb lemaradt:
http://www.hi-z.com/websit06.htm
hello mindenkinek!
Vételezz 10 almát, szúrj bele egy réz pálcát másik felébe egy ólómdarabot(nem bizti hogy olom)kösd őket sorba s ra a LED-re.S lőn világosság. Igaz a hideg meleghez semmi köze de azért jól néz ki.
Ha hőmotort vennél akkor a http://www.stirlingmotor.com/ dugig van vele.
Értem én, de a hőelemnek nem épp az a lényege, hogy a hidegebb és a melegebb kötési pontok más feszültséget próbálnak adni? Mert ha ez így van, akkor a pontokat felváltva fűtve és hűtve (tehát a hideg végeken keresztül sorbakötéssel) összeadóik a feszültségkülönbség, mivel a Cu*Fe pontok más feszt adnak, mint a Fe*Cu pontok.
Ha egy vas- és egy rézdrótot mindkét végnél összehegesztesz az is működik.
sziia !
olvass utána , mindenütt felhivják rá a figyelmet ! ha nem kompenzáló vezetékkel vezeted el, hanem Cu val Akkor cCu*Cu*Fe*Cu itt rögtön két hőelemet kaptálz egyik a valós a másik a parazita ..... h felváltva hútöd -fűtöd megfordul a polaritás. Amugy meg ha 20mV-ból értelmes célű feszt kapj --legalább 75--80db-t kellene sorbakötni... a hatásfoka csapnivaló 1-3% ! !
Üdv!
Itt is megkérdem már: Az lenne a kérdésem, hogy mennyire lehet áramtermelésre használni a peltier cellát? Nézegettem conrados árlistát ott az újabb fajtáknál írják hogy áramot lehet vele termelni. Ezt a többi fajta is tudja, mondjuk, amit sokkal olcsóbban beszerzek máshonnan? Hogy kell áramgenerátor módban használni? Hőkülönbséget kell létrehozni? Milyen irányban kellene ez esetben hűteni/fűteni? Mekkora lenne a hatásfoka kb.? Ha lehet vele jó hatásfokkal áramot generálni, mondjuk 30% fölött akkor én egy napelemmel hybrid rendszerbe a nap fényével melegítenék egy sötét felületet(ez akár lehetne a napelem is mert az is rendesen melegszik), alá tennék alulapot, hogy felvegye a hőt majd a peltiert majd még egy alu lapot, amire nagy hűtőbordát, ez lenne az árnyékos oldal, és ezt ventivel hűteném a napelemből jövő árammal és amit a peltier termel áramot azt használnám fel amagam részére. Így egyik oldal és a másik oldal között akár 60fok hőkülömbség lehetne alapból. Ezzel lehetne sok wattot termelni a peltieren? Mekkora peltiert érdemes venni ilyen célra? Úgylátom a 9.5-36wattosoknak majdnem ugyanaz az ára.....
A 36w ...stb az a hőteljesítményre vonatkozik, visszafelé a hatásfok az csekély, úgy tudom nem éri el a 20% sem...
ebben az adatban nem vagyok teljesen biztos, hogy alacsony ez az érték, az biztos... Az is kérdés lehet, hogy mekkora az élettartam... ezt úgy érné meg. hogy háztartási célú kiserőműként rátáplálni a hálózatra néhány kw-al csak valamivel folyamatosan hőkülőmbségat kell tartani, ha az egy 1kW-ra eső bekerülési költség nem haladja meg az 1millió ft-ot, akkor 4 év alatt megtérülő beruházásod van, ezért kérdés , mi az élettartam... Ha mondjuk 70-80 000 óra akkor érdemes vele foglalkozni, ha nem, akkor mint kis hütőgép marad... Áramtermelésre, mint érdekes alternatíva egyenlőre...
Tudom, hogy sokan azzal számolgatnak mennyre éri meg manapság, de ha az őseink mindig csak a pénzt hajszolták volna...
Szerintem ha ma még nem is éri meg de már lehetne kisérletezni kisebb rendszerekkel, aminek az árát még az ember fizuból kispórolja, és ha a laptop már menne róla lenne 50watt akkor már heuréka aztán 10 év mulva úgyis korszerűbb lesz minden, de addigra legalább lenne gyakorlatunk benne. No tehát még semmi konkrét hír mekkora a hatásfoka Egy átlag napelem 12% hajlékony 3-5%, jobbfajta kristályos talán már 30%, multi junction kisárleti 40%, tehát ha a peltier már 20%-ot tudna már jobban megérné mint a napelem, és ahogy írtam a tűző nappal+ napelemmel lehetne fűteni és hűteni is
Tudod, most az áramtermelésről nekem az jut sajnos eszembe,hogy megéri-e vagy nem,mert ugynis nálunk az emberek nagy többsége nem azt csinál amit szeretne , hanem amire anyagi lehetősége van. Ha a természetet akarom támogatni, akkor marad a szemétszedés, a madárfióka visszarakása a fészekbe, vagy a békák letessékelése az uttestről... Tudod a hatásfok az én szememben, az előbb említett dolgok miatt másodlagos, első az élettartam... mert hőkülömbséget lehet "találni" de ha rövid időn belül ki kell dobni az neméri meg,és még környezetszennyezó is ha kidodjuk...
termésetesen ebben egyetértek veled
ne is kanyarodjunk el inkább jöjjenek majd az adatok meddig bírja az a cella! (én még nemtudom)
Meg is találtam a választ:
Peltier power (pdf) Tehát 5%, az igenkevés És ráadásul az ott lévő példában 80foknyi hőkülönbség kellett hozzá! Ezekszerint várni kell míg nemlesz 10szer hatékonyabb a rendszer...
Szerintem még az az 5% is meggondolandó!
Hiszen például a 267W-os peltier modul 7880Ft. Ennek az 5%-a több mint 13W. Egy 10W-os napelem 37218Ft. Majdnem ötször annyiba kerül! Persze a napelem üzemeltetése egyszerűbb, a peltier elem pedig további befektetést igényel (hűtőborda). Illetve a peltier cellánál létre kell hozni a 80 foknyi különbséget. (Kérdés hogy ez mennyire probléma.) De akkor is jóval kevesebbe kerül a peltier és cserébe még nagyobb teljesítményt is ad elvileg.
Sajnos azt az 5%-ot nem ahhoz kell mérni, hogy hányvattos a cell, hanem mekkora hő áramlik a cellán keresztül, annak a hőenergiának (ami ugyebár igazából energiaváltozás) az 5%-a szerepela példában és nem kis hőfok kell állandóan illetve nem semmi hűtés a másik oldalra.
"91 Cfok homérséklet-forrás és 0 Cfok környezeti homérséklet mellett. Válasszunk hozzá Supercool modult." "A termelt villamos energia: Po = 2V * 1,4A = 2,8W A modulon átáramló hoenergia: Ph = 0,03 * (127 * 79 * 0,1782) = 53,64W A hatékonyság: COP1 = 2,8 / 53,64 = 0,052 azaz 5,2% " Amikről meg mi beszélünk nem is Supercool modulok azokat Conradban láttam sokszoranyiért... Mindenesetre meggondolandó, ha a tűzőnapon az ember még egy kis plusz áramhoz tud jutni, mondjuk ha lenne fúrt kútja az embernek 10fokos vízzel amit eleve hajtana egy szivattyú... akkor lehetne áramot fejlesteni, csak persze kérdéses nem-e elve gazdaságosabb lenne az embernek ha a vizet a napsugárzással melegítené fel amennyire tudja, de persze akinek kell egy kicsi áram és adott a hő és a hűtővíz ott lehet trükközni!
nekem is ez jutott eszembe...a peltier elem egyik oldalát nappal melegíteni, a másik oldalán lévő tartályba pedig kútvizet szivattyúzni....lehet, hogy megéri
Baromi rossz a hatásfoka, vegyél inkább napelemet, sokkal jobban megéri, hidd el!
Sziasztok,
Én még csak most fedeztem fel ezt a lehetőséget, és nagyon érdekelne ez a "hőből áramot" megoldás. Elméletben már neki álltam körvonalazni egy ilyen cellával müködő hordozható generátor tervét. Látom, hogy sok féle modul létezik.. Ebben kérnék egy kis segítséget. A cél az lenne, hogy egy olyan kisméretű hordozható független tüzelőanyagú generátort megalkotni, melyet gyakorlatilag mindig magmmnál tudhatok, és elegendő feszültséget termel mondjuk egy mobiltelefon feltöltéséhez vagy egy rádió mködéséhez. A cella melegítését én egy teamécsessel vagy denaturált szeszes főzővel képzeltem el.. Főleg Kempingezési célra kellene.. Tudom, a napelem ennél sokkal hatékonyabb, de nekem ez a megoldás jobban tetszene. A segítségeteket előre is köszönöm!!
Nézz itt körül.Bővebben: Link Hátha tetszik valamelyik.
Egyszer a ruszkik fejlesztettek ki egy olyan hőelemet a második világháború idején, amit egy petroleum lámpa üvegjére kellett ráhúzni és egy kis adóvevőt képes volt ellátni annyi energiával,hogy az működött,láttam erről fotót is csak nem tudom hol neten e vagy könyvben.
Szia4
én a SEEBECK effektuson alapuló dolgokat készitenék(házilag hegesztő pálcákból --kb 200db-t) ezt a gyertyamécses működtetné , hűteni nem kell kb zsemleméretre összeszerelhető... A hatásfok? talán 1-2% de olcsó+olcsón termel ....
Köszi srácik az infót! Nagyon hasznos volt. A petróleum lámpát már ismertem, és nagyon tetszik is..
Én először az ebay-n nézegettem a modulok után, de látom hogy itthon is kapni, ráadásul nem is egy ökör ára.. Már csak az a kérdés, hogy melyik legyen? Mekkora névleges feszültség kell nekem egy akkumlátor feltöltéséhez, vagy egy rádió működtetéséhez? Ezt a Sebbeck dolgot nem ismerem, kifejtenéd? |
Bejelentkezés
Hirdetés |