Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok
tudtok nekem abban segíteni hogy hogyan lehet hőböl elektromos áramot előálítani van egy elképzelésem az hogy egy apro stirling motorra kötök egy kis dinamót csak nem tudom hol lehet stirling motort szerezni.ebben kéne egykis segitség. meg nem is kell olyan nagy energia mert talán egy két ledet kellene róla müködtetni a válaszokat előre is köszi
bocsánat de lehet hogy én vagyok egykicsit hülye de az milyen
Ha fesz alá helyezed akkor az egfyik fele melegszik a másik hideg lesz minél több hőt vezetsz el a meleg feléről annál hidegebb lesz a hideg fele. Azt nem tudom h áramot tud e csinálni hőből de rákereselé gugliba hogy:"peliter elem" és millió találatot találsz
Elektromos hőpumpaként működik, áram hatására egyik oldala melegedik másik oldala lehűl.
A folyamata megfordítható, ezér lehet neked hasznos ugyanis ha egyik oldalát melegíted a másikat meg hűtöd akkor áramot termel. HEstoreben lehet kapni különböző teljesítményűeket, neked elég pár wattos is a ledekhez. videó Bót
A legegyszerűbb ilyen hő=>elektromos átalakító az hogyha réz és vasdrótot kötözöl sorba. Ezeknek az egyik oldalát hűtöd a másikat pedig melegíted és a két végén elektromos áram keletkezik.
A működését a csatolt képen szemléletesebben látod. Még jobb eredményt érsz el ha vas helyett konstantánt használsz. De sajnos ezek a telepek nem túl hatékonyak mivel a fémek kiválló hővezetők. A legjobban kivitelezett darabok hatásfoka is csak 2-3%. De az tény hogy ez a legköltséghatékonyabb megoldás.
köszi ezt meg is csinálom de tudtok nekem abban segíte hogy hol lehet stirling motort szerezni (peltier elemet valamiből kiszedni)
Peltier telepet nem nagyon fogsz találni dolgokban szerintem, ha megveszed jobban jársz mintha fél évig futsz utána hogy kiszedd valamiből.
Stirlingmotorra meg csak guglit tudom ajánlani. Nem tudom hogy az mennyire erős hogy egy generátort meghajtson.
nem anyira erős a guglit meg már néztem találtam is csak azt nem hogy hol lehetz beszerezni
Házilag elkészítés kizárt? Nagyonsok leírás van hogy kell összerakni egyet.
nincs olyan sok de lehetetlen összehozni egyet mert nagyon pontossan kell illeszkedni benne mindennek
Engem az érdekelne hogy tud -e valaki olyan eljárást amikor hidegből lehet éramot nyerni!!!
Olyan negatív hőelem! Létezik szerintetek?
A Conard 2006-os éves katológusában van egy Stirling modell, ami működőképes is. Bár nem hiszem, hogy barkácsolásra találták ki, inkább egy szép, míves dísztárgy. Erre az árából következtettem: alumínium házas: 64990,-
sárgaréz házas: 59990,- Ellenben ez a Peltier olcsóbb mint egy HE póló (1600 Ft). HE bót És tutira megfelel annak a néhány LEDnek! Ráadásul könnyű, szerintem elküldik postán is.
elméletben létezik ilyen de még sose sikerült hidegből áramot csinálni! úgy tudom hidegfúziónak hívják! olyan mint az atom reaktorban végbmenő folyamat de nem exotherm a folyamat hanem hőelvonó azaz endotherm!
üdv
A hidegfúzió nem azért hidegfúzió mert hideg lesz tőle. Hanem a fúzió alacsonyabb hőmérsékleten végbemenő változata.
A hidegfúzó abból áll hogy egy palládium katódot deutériumba (H3) vagy vízbe teszünk majd a addig melegítjük amíg a fúzió be nem indul így a folyadék részecskééi a palláduim felé kezdenek tömörülni mígnem héliumá nem fúzionálnak vagy mi a szösz. Elég jó vitatéma a hidegfúzió energetika téren. A hülye fejed kisfiam, 'üjjé' le, egyes alá! (Legalább _valami_ lett volna helyes a hozzászólásodban, akkor talán nem akadtam volna ki ennyire, de hát _semmi_ sem jó, amit leírtál!) Ad1.: A hidegfúziónak a "hidegből áramot csinálni" dologhoz az ég világon semmi köze. Ad2.: Egyáltalán nem olyan, mint az atomreaktorban végbemenő folyamat, mert míg utóbbinál maghasadás történik, előbbinél _elvileg_ atommagok egyesülése (hellóó-óóó, _fúzió_) Ad3.: Előbbihez kapcsolódóan azért elvileg, mert még bizonyítottan soha senkinek nem sikerült szobahőmérsékleten fúziót előidézni. Ad4.: A fúzió rendkívül sok energiát szabadít fel, és ennek az energiának egy része hőként szabadul fel. ui.: Azt hiszem, elég diplomatikus voltam, pedig sokkal gorombább dolgok jutottak az eszembe elsőre...
A kérdés egy kissé furi, mert hát olyan, hogy negatív hőelem, olyan nem létezik. Ha ismernéd aA hőelem, vagyis konkrétan a peltier elvű hőelem működését, akkor nem kérdezted volna ezt.
Ha az említett eszköz egyik oldalát melegítjük, a másik oldalát hűtjük, mint az már elhangzott a topikban, elektromos áramot termel. Innentől a kérdésednek nincs értelme. Ha van hideged, akkor csak meleget kell csinálni, és ha közé peltier elemet raksz, akkor lesz áramod. Ennyi. Feltételezem, bárhol is van hideg, a hő előállítása valamilyen módon megoldható. Szóval a kérdésedre a válasz: Peltier elem...
és akkor tartós hideget hogy állítok elő vagy meleget hiszen mindkettő előálítása sok energiát igényel
Például petróleumlámpával Szovjetúnióban készítettek olyan áramforrást, amit petrólámpa kéményére lehet húzni. Belül melegíti, kívül hűtőborda hűti a termoelemet, Sokol rádió műk róla és még olvasni is lehet mellette.
Ha jól tudom, van olyan gázkonvektor, aminél az őrláng termoelemet melegít. Ennek árama tartja nyitva elektromágnessel a gázszelepet.
Hideget hűtőbordával, vízhűtéssel tudod megvalósítani,
meleget pedig napkollektorral vagy hőszivattyúval. Az a gond hogy a peltier generátorhoz már meglévő hideg-meleg különbséget használnak fel, te pedig egyikkel se vagy tisztába hogy honnan teremtsd elő. Idézet: „mindkettő előálítása sok energiát igényel” Nem lenne egyszerűbb azt a pár ledet azzal az árammal meghajtani amit a hideg és a meleg előállítására használnál? Má' bocs
Szia !
szép rajz csak igy nem működik ha hőeéemelet sorba akarunk kötni 3 féle anyag kell , PL: Cu-Fe_Ni-Cu-Fe-Ni variációban. ahhoz hogy 1 leed világitson 450db-t kéne sorosan kötni .
szia!
igen minden égésbiztositós gázcsapon igy van --de csak 25--30mV-t ad...! ! igaz az áram nagy ... az általad emlegetett hőelemet -petrólámpával 1981 ig gyártották. S hol van már a szovjetunió ? ma Peltier elem az usából : ZR14 keres rá...
Köszi.
A petróleumlámpásnak mi a típusjele? Érdekesség: 12 voltos Peltier-es autós hűtőláda. Lehűtöm, kihúzom és a ventilátora egy darabig még lassan forog tovább.
A hidegfúzióról:
Idézet: „...a fúzió alacsonyabb hőmérsékleten végbemenő változata.” Eddig igaz. De pl. a deutérium az nem H3, hanem 2-es tömegszámú hidrogén. H3-mal esetleg a tríciumot jelölhetjük. Az a kísérlet, amire te próbáltál utalni, csak egy a néhány meg nem erősített, és régóta sikertelenül ismételgetett próbálkozás közül. Új ötletek mindig vannak, folynak a különböző kutatások, de eddig nincs biztos pozitív eredmény. De persze nem ez a téma.
Biztos, hogy háromféle anyag kell? Úgy értem, nem lehet, hogy két anyaggal is működik, csak nem olyan jól? Mert láttam egy régi könyvben vas-réz termoelem receptet, ahol simán sorbakötötték. Az egésznek nagyon olyan szaga volt, mintha ki is próbálták volna.
Amúgy ott úgy írták le, hogy a drótvégeket grafitelektródás hegesztéssel kell összeolvasztani, és így viszonylag tiszta marad a kontaktus. (Erőmű persze nem lesz belőle, de valamire csak jó lehet.) Ehhez mit szóltok? Működhet?
Ha az egyik felét melegíted, mondjuk egy réz lapra irányított homorú naptükörrel, miközben a másik végét egy nagy hűtőbordával a levegő segítségével hűtöd, akkor elég nagy teljesítmény kijöhet. A vízhűtés is jó, csak az pénzbe kerül, és nem hiszem, hogy szükséges pár LED-hez.
Megjegyzem, hogy ez csak akkor fog áramot szolgáltatni, ha a nap süt. Ha folyamatossá akarod tenni a LED-ek működését, akkor akkura és megfelelő töltést kezelő áramkörre van szükséged még. Természetesen más meleg is jó, csak jóval melegebb legyen, mint a levegő. Azt még meg kell vizsgálni, hogy a peltier elem milyen max hőfokot bír elviselni a meleg oldalán, mielőtt szétégetné a fókuszált fény, vagy más hőforrás.
off:
Bár ,ha ez lenne a cél akkor inkább kis napelemes kerti lámpát választanám. Kevesebbe kerül,és egyszerűen kivitelezhető.(megvehető)
Igen, működik. Termoelemhez kétféle vezető kell, a kontaktusuknál eltérő hőmérséklettel. A gond csak az, hogy az ilyen vas-réz termoelemek nagy hőmérséklet különbség hatására is csak mV nagyságrendű feszültséget hoznak létre. Ha viszont kicsi a kör ellenállása (vastag vezeték, jó kontaktus- ehhez kell a hegesztés) több amperes (vagy akár még nagyobb) áramok is kialakulhatnak. Egy LED meghajtásához viszont igen sokat kellene sorbakötni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |