Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Persze, kapott zsírt meg csillámot is! Köszi még1X! Üdv Devilio
szia!
A csillámra csak akkor vann szügség ha a borda valamihez hozzáérhet (amihez nem kéne) Így ha nem érhet hozzá semmihez még véletlenül semm akkor, vedd ki alóla a csillámot (a tranyáról sookal hamarabb elmegy a hő) üdv! Esetleg egy képet nem tudnál róla adni? (Egész szerkezet)
Szia!
A borda hozzá lesz csavarozva a fém dobozhoz, ami gnd, és a 3055nek a háza a kollektora ![]() Üdv.
volna még 1 kérdés:
két vagy több 3055-öst párhuzamosan be lehet kötni ?? Üdv.
A 12V-os ventilátoromnak 3 lába van. egyik a -, másika +, harmadik a ,,jel,, vagyis a fordulatszám. nemigaz? És ezt a fordulatszámjelet hogy adja ki? Ugfy hogy egyszer ki, egyszer be kapcsol aza kontakt?
Szia!
Lehet de szerintem egyszerűbb egy erősebb tranyát tenni... :yes: Egyépként miért akarsz több tranyát? üdv!
helló
Egy 48 ledből álló villogót szeretnék építeni és kéne vmi egyszerű kapcs rajz ami egyszerre tudja őket villogtatni, mint a bicikli lámpa csak itt több led lenne. Ha vki tudna segíteni megköszönném!!
Egyszerű 555-tel meg lehet csinálni!
Nézz szét a calkulátornál, ott lesz a kapcsi is, vagy keresgess az 555-ös topicba! CSak egy nagyobb tranyó kell az 555 kimenetére, ami már bírja kapcslgatni a nagyobb áramot!
nem tudnád esetleg konkrétan megmondani hogy milyen tranyó kell?
Szia!
Pusztán azért merült fel a kérdés, mert 2db van és a bordán is 2db-nak van hely kialakítva ![]() Üdv Devilio
Nah hát itt van pl ez a topic, ezt nézegesd át Bővebben: Link
És rögtön az elején ez a kapcsi! Bővebben: Link Sztem ez tökéletes lesz neked! Látod, ez is eleve annak készült, amit te is akarsz
Helló. van egy Step-Up DC-DC konverterem. és azt szeretném kérdezni, hogyha nekem 6V-ból csinál 12V-ot, és nekem az a kimenő áram elég amit ad, de a bemenő, lehetne 3A? Nem halna meg attól a konverter?
hoppá. igazából nem neked ment, hanem mindenkinek XD
Szóval. van egy Step-up konverter. 6V-os generál 12V-ot. A 12V-ra rákötöm a fordulatszámmérőmet, ami a Simonomon van, és a 6V bemenetre akarnám kötni az aksit, de az aksi 3A, 6V. A konverter kibirná?
Van egy vezeték nélküli csengőm ami túl hangos
![]() Hogyan tudom csökkenteni a hangerejét? Fapados megoldás is jó pl, ellenállás a hangszóró elé meg hasonlók. Egy TC4069-es IC van benne, ha ez segít ![]()
Nem véletlenül 6V, 3Ah-s az akkumlátorod? Ez az akkumlátor töltéstároló képességét jelenti. 1 amperóra (Ah) kapacitása egy akkunak, ami 1 órán keresztül 1A erősségű áramot tud szolgáltatni.
Nem tudtam csak találgattam józan paraszti ésszel
![]() Kipróbálom.
Sziasztok
Lehet, hogy már feltettek elöttem ilyen jellegű kérdést, de nem volt kedvem ezt a 400 oldalt átnyálazni, kérlek segítsetek értetlenkednem ![]() Szóval, a multiméteremen lehet trazisztort mérni. A műszer kijezőjén ez jelenik meg, ha tranzisztort akarok mérni: "Hfe" ez a tranzisztor áramerősítési tényezője??? Hfe = h21 = tranzisztor bétája??? Vettem 2db Motorola 2N3772 tranzisztort, megmértem multiméterrel, a két tranyóra a műszer ezt irta: 085 és 230. Egészséges dolog, hogy a két tranzisztor között ekkora a különbség? Erősítőt szeretnék összerakni, amibe ezek a tranzisztorok kellenek, de zavar ez a nagy különbség. Ill. van 2 db 2N3055 tranzisztorom, ami ha jól tudom megfelel a 2N3772-nek. Mindkét 2N3055-re a műszerem ezt mutatta: 005 (elmértem volna valamit???) Szóval a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy egészséges ez a nagy eltérés? Hogy is van ez? Ha összerakom az erősítőt (hangfrekvenciás), akkor mondjuk a bal oldala jobban szólni mint a jobb? (JLH-ról van szó)
Az a nagy helyzet, hogy a digitális multiméterek csak kisjelű tranzisztorok vizsgálatára alkalmasak.
Az általad említett típusok viszont nem a kisjelű üzemről híresek... A digit. multi nem képes hiteles adatokat szolgáltatni ezen tranzisztorokról, mert nem tud megfelelő áramköri környezetet, munkaponti értékeket "szolgáltatni".
Itt egy neked kellő béta mérő: Bővebben: Link
Szia zoly15!
Értem, gondoltam hogy kell hozzá valami.... Egyébként a rajz amit kültél nagyon jó, és külön tetszik, hogy ha pl rellét hajt, akkor lehet szabályozni, hogy mennyit legyen behúzva és azt is, hogy mennyit legyen elengedve! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Viszont... azt meg lehetne oldani hogy a tranyó ne a pozitív ágát szakítsa meg a rellének, hanem a negatívot? Gondolom csak úgy nem rakhatom át a tranyó emitterére a rellét..?? Üdv Devilio
Ha egy relét kapcsolgatsz tranzisztorral, akkor miért nem mindegy, hogy a relé melyik oldalán szakítjuk meg az azt működtető feszültséget?
Szia!
Idézet: „Viszont... azt meg lehetne oldani hogy a tranyó ne a pozitív ágát szakítsa meg a rellének, hanem a negatívot?” Ezt én sem értem hogy mi szügségessége van, kérlek fejtsd ki bővebben! És a tranyával is működnie kéne annak hogy mennyi ideig "húz be" a tranya üdv!
A relé, az polarizálatlan!
Semmi szükség nincsen átrakni! Minek akarod tényleg átrakni? Amúgy nem világos a kérdés!
Urak!
Lehet, hogy a relé egyik lábacskája, eleve a kocsiban a testen van. üdv! proli007
Kocsiban igen, ez így van, de a hozzászólásában ennek az utalására nem igazán leltem rá!
(lottózni meg nem szeretek ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |