Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   221 / 4003
(#) devilio válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

Szia!

Persze, kapott zsírt meg csillámot is!
Köszi még1X!

Üdv
Devilio
(#) zoly15 válasza devilio hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

szia!
A csillámra csak akkor vann szügség ha a borda valamihez hozzáérhet (amihez nem kéne) Így ha nem érhet hozzá semmihez még véletlenül semm akkor, vedd ki alóla a csillámot (a tranyáról sookal hamarabb elmegy a hő)

üdv!
Esetleg egy képet nem tudnál róla adni? (Egész szerkezet)

Szia!

A borda hozzá lesz csavarozva a fém dobozhoz, ami gnd, és a 3055nek a háza a kollektora

Üdv.

Akkor hagyd a csillámot...

volna még 1 kérdés:
két vagy több 3055-öst párhuzamosan be lehet kötni ??

Üdv.
(#) jdani hozzászólása Máj 14, 2008 /

A 12V-os ventilátoromnak 3 lába van. egyik a -, másika +, harmadik a ,,jel,, vagyis a fordulatszám. nemigaz? És ezt a fordulatszámjelet hogy adja ki? Ugfy hogy egyszer ki, egyszer be kapcsol aza kontakt?

Szia!
Lehet de szerintem egyszerűbb egy erősebb tranyát tenni... :yes:
Egyépként miért akarsz több tranyát?

üdv!
(#) szaky27 hozzászólása Máj 14, 2008 /

helló

Egy 48 ledből álló villogót szeretnék építeni és kéne vmi egyszerű kapcs rajz ami egyszerre tudja őket villogtatni, mint a bicikli lámpa csak itt több led lenne.
Ha vki tudna segíteni megköszönném!!
(#) Peti_85 válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

Egyszerű 555-tel meg lehet csinálni!
Nézz szét a calkulátornál, ott lesz a kapcsi is, vagy keresgess az 555-ös topicba!
CSak egy nagyobb tranyó kell az 555 kimenetére, ami már bírja kapcslgatni a nagyobb áramot!
(#) szaky27 válasza Peti_85 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

nem tudnád esetleg konkrétan megmondani hogy milyen tranyó kell?
(#) szaky27 hozzászólása Máj 14, 2008 /

a calculatornál a astabilosat v. a monostabilosat nézzem?

Szia!

Pusztán azért merült fel a kérdés, mert 2db van és a bordán is 2db-nak van hely kialakítva

Üdv
Devilio
(#) Peti_85 válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

Nah hát itt van pl ez a topic, ezt nézegesd át Bővebben: Link

És rögtön az elején ez a kapcsi! Bővebben: Link

Sztem ez tökéletes lesz neked! Látod, ez is eleve annak készült, amit te is akarsz
(#) szaky27 válasza Peti_85 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

köszi
(#) jdani válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

Helló. van egy Step-Up DC-DC konverterem. és azt szeretném kérdezni, hogyha nekem 6V-ból csinál 12V-ot, és nekem az a kimenő áram elég amit ad, de a bemenő, lehetne 3A? Nem halna meg attól a konverter?
(#) jdani válasza szaky27 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

hoppá. igazából nem neked ment, hanem mindenkinek XD
(#) jdani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

Szóval. van egy Step-up konverter. 6V-os generál 12V-ot. A 12V-ra rákötöm a fordulatszámmérőmet, ami a Simonomon van, és a 6V bemenetre akarnám kötni az aksit, de az aksi 3A, 6V. A konverter kibirná?
(#) (Felhasználó 19794) hozzászólása Máj 14, 2008 /

Van egy vezeték nélküli csengőm ami túl hangos .

Hogyan tudom csökkenteni a hangerejét?

Fapados megoldás is jó pl, ellenállás a hangszóró elé meg hasonlók.
Egy TC4069-es IC van benne, ha ez segít
(#) Szárnyas válasza jdani hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

Nem véletlenül 6V, 3Ah-s az akkumlátorod? Ez az akkumlátor töltéstároló képességét jelenti. 1 amperóra (Ah) kapacitása egy akkunak, ami 1 órán keresztül 1A erősségű áramot tud szolgáltatni.
(#) (Felhasználó 19794) válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

Nem tudtam csak találgattam józan paraszti ésszel .

Kipróbálom.

Szia!
Ha 2db 2N3055-öst párhuzamosan akarsz kötni akkor az Emitterekbe bele kell tenned egy-egy 0.1OHM 5W-os ellenállatot
De ITT
egy rajz róla csak annyi hogy a 3. tranyát nem nézed rajta
üdv!
(#) d9thc hozzászólása Máj 14, 2008 /

Sziasztok
Lehet, hogy már feltettek elöttem ilyen jellegű kérdést, de nem volt kedvem ezt a 400 oldalt átnyálazni, kérlek segítsetek értetlenkednem Nem találtam tranzisztor leírásokban se magyarázatot a gondomra.

Szóval, a multiméteremen lehet trazisztort mérni. A műszer kijezőjén ez jelenik meg, ha tranzisztort akarok mérni: "Hfe" ez a tranzisztor áramerősítési tényezője???
Hfe = h21 = tranzisztor bétája???

Vettem 2db Motorola 2N3772 tranzisztort, megmértem multiméterrel, a két tranyóra a műszer ezt irta: 085 és 230. Egészséges dolog, hogy a két tranzisztor között ekkora a különbség? Erősítőt szeretnék összerakni, amibe ezek a tranzisztorok kellenek, de zavar ez a nagy különbség.
Ill. van 2 db 2N3055 tranzisztorom, ami ha jól tudom megfelel a 2N3772-nek. Mindkét 2N3055-re a műszerem ezt mutatta: 005 (elmértem volna valamit???)
Szóval a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy egészséges ez a nagy eltérés? Hogy is van ez?

Ha összerakom az erősítőt (hangfrekvenciás), akkor mondjuk a bal oldala jobban szólni mint a jobb? (JLH-ról van szó)
(#) Norberto válasza d9thc hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Az a nagy helyzet, hogy a digitális multiméterek csak kisjelű tranzisztorok vizsgálatára alkalmasak.

Az általad említett típusok viszont nem a kisjelű üzemről híresek...

A digit. multi nem képes hiteles adatokat szolgáltatni ezen tranzisztorokról, mert nem tud megfelelő áramköri környezetet, munkaponti értékeket "szolgáltatni".
(#) fureszk válasza d9thc hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Itt egy neked kellő béta mérő: Bővebben: Link
(#) devilio válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Szia zoly15!

Értem, gondoltam hogy kell hozzá valami....
Egyébként a rajz amit kültél nagyon jó, és külön tetszik, hogy ha pl rellét hajt, akkor lehet szabályozni, hogy mennyit legyen behúzva és azt is, hogy mennyit legyen elengedve!
Viszont... azt meg lehetne oldani hogy a tranyó ne a pozitív ágát szakítsa meg a rellének, hanem a negatívot?
Gondolom csak úgy nem rakhatom át a tranyó emitterére a rellét..??

Üdv
Devilio

vill.jpg

(#) zolee1209 válasza devilio hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Ha egy relét kapcsolgatsz tranzisztorral, akkor miért nem mindegy, hogy a relé melyik oldalán szakítjuk meg az azt működtető feszültséget?
(#) zoly15 válasza devilio hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Szia!
Idézet:
„Viszont... azt meg lehetne oldani hogy a tranyó ne a pozitív ágát szakítsa meg a rellének, hanem a negatívot?”

Ezt én sem értem hogy mi szügségessége van, kérlek fejtsd ki bővebben!
És a tranyával is működnie kéne annak hogy mennyi ideig "húz be" a tranya

üdv!
(#) _ampervadasz_ válasza devilio hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

A relé, az polarizálatlan!
Semmi szükség nincsen átrakni!
Minek akarod tényleg átrakni?
Amúgy nem világos a kérdés!
(#) proli007 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Urak!

Lehet, hogy a relé egyik lábacskája, eleve a kocsiban a testen van.

üdv! proli007
(#) _ampervadasz_ válasza proli007 hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Kocsiban igen, ez így van, de a hozzászólásában ennek az utalására nem igazán leltem rá!
(lottózni meg nem szeretek )
Következő: »»   221 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem