Fórum témák
» Több friss téma |
Nem arról van szó. Ezek relatív szintek. egy többfokozatú log erősítőt elkészíteni nehéz feladat, a körülményeket kell hozzá igazítani. Ha kisebb szinteket szeretnél mérni, akkor kiszajú szélessávú erősítőt kell elé tenni, ha az mondjuk 20 dB -t erősít, máris a 60 dB lecsúszott 80 dB szintre.
Amit építesz, az egy alapműszer. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
No, látom nem teljesen érted. Az az alapérzékenysége a log detektornak. A kontrolleres rész azért mutat -60 körül, mert az eredeti detektor kapcsolásban az IC bemenetén van egy 30dB körüli osztó amit többen megkritizáltak joggal. De ettől még működni fog. Ez az alaphelyzet. De az IC attól még a dobozkában -90 körüli érzékenységgel csücsül, ezért írtam az árnyékolást.
Az eredeti kapcsolásban az IC-n lévő osztó terhelhetősége meg 1Watt kell hogy legyen minimum, ez SMD-ből egyszerűen nem megy. Azért mutat 67 körül, mert valami RF jel beszökik az IC-be, És azért mutat a kijelző alapból -62-körüli értéket, mert az IC -92dB plusz 30-as osztó az -62dB ... Innen indul a kijelzés. Ez tipikusan az az áramkör megint, ahol a szoftver miatt nem lehet nagyon eltérni a dolgoktól. Persze lehet, de érteni kell hozzá. Írod hogy nincs rákötve semmi, ... Én meg írtam, hogy le kell zárni a bemenetet... Szerk: a jelenlegi kialakításoddal mint az induktivitások a dobozba nyúlnak... lehet, hogy becsempészed a Kossuth rádiót velük... A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
Csak kiegészítésként. Az elő csillapító tag csak azért került bele, hogy a mérőrendszer biztosan 50 ohmmal zárja le mérendő áramkört. A csillapító tagot pedig bizony árnyékolni kell önállóan.
nagyobb frekvenciákon ez külön gondot is okoz, hogy a szórt kapacitások hatásait hogyan kompenzálják.
Mostmár ez a része világos.
![]() ![]() El kell majd vinnem az OMH-höz hitelesíteni. ![]() A viccet félretéve nekem sem kell laborműszer. De azért amit meg tudok tenni azt megtenném. Legfeljebb majd ami most van, ehhez adom a mért értéket. ![]()
Nincs Kossuth rádió.
![]() 58.8 dB most a kijelzés. A referencia feszültséggel lesz valami. Referencia feszültség csak 2,45V , az a 0,5V feszültségesés okozhatja ezt a pár db veszteséget? A tápfeszültség is csak 4,92V a DMV szerint.
Pedig van!
![]()
Igen, 0,05V. Bocsánat! Kimaradt egy 0.
![]() Akkor ez lehet rossz jel. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
Idézet: „Meg írtam a kalibrációról.” Ezt, hogy kellene elvégezni? ![]()
Ezt a 30dB-s osztót honnan vetted? Az eredeti kapcsolásban -15dB az osztó csillapítása(vagy még kevesebb, ha 33 helyett 39 van)!
A rajzon félreérthető módon 33Ohmmal párhuzamosan van egy 39Ohm. Így állítja elő a 18Ohmot. Én a kapcsolást így értelmeztem, és bár fejtörést okozott, nem vittem túlzásba. Gyakorlatilag ezekkel az értékekkel helyesen működik.
A szerkezetben van egy menüpont, gyakorlatilag minden LF-- SHF részét lehet kalibrálni ehhez a bemenetén ott kell lenni a 0dBm jelszintnek a kívánt frekvencián, ha ekkor rányomsz a kalibrálásra akkor elmenti a mért hiteles jelszint értékét, a továbbiakban ezzel számol. Ha a mért érték jelentősen eltér, akkor jelzi, hogy nem sikeres a kalibráció. Ekkor nem tárolódik el az eepromban az új érték.
Bakker...erre azt mondom, törne le a keze annak, aki így rajzolja le a két párhuzamosított ellenállás esetét!
![]() Ha párhuzamosan kapcsolt két ellenállásnak vesszük, akkor némileg jobb a helyzet, mert 48.4R-ra jön ki az impedancia, ami már kezdi súrolni az igénytelen, de már elfogadható kategóriát. Viszont a -30dB továbbra sem jön ki, mert még így is csak -18dB a csillapítása!
Amatőr eszközökkel lehet készíteni egy olyan referencia forrást ,ami 0 dB (0.775V) szolgáltat és a megfelelő RF frekvenciát? Vagy esetleg egyszerűbb lenne egy meglévőt leosztani 0 dB -re?
Ha nem akkor megpróbálok más megoldást keresni rá. ![]()
Igen osztom a véleményt, bár már annyi rossz rajzot láttam, hogy lassan fel sem tűnik, a csillapítás kiszámolását pedig feladtam, csak böktem valamit az érthetőség kedvéért. Mellette nem is tartom jónak, hogy mint én aki nem is igazán érti, magyaráz. Így hogy mennyi a 30 az nálam valamennyi.
![]()
Kell egy szkóppal mért jelforrás, de nem 0.775Veff , hanem csak 0.224Veff mert 50 Ohm, és nem hatszáz.
POLLÁK !
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2019
Idézet: „Mellette hibátlan árnyékolás és szűrés kell ...” A műszer árnyékolásával kapcsolatban szeretnék tőled (tőletek) tanácsot kérni. Most egy alumínium dobozban van megépítve. Az előtét fokozat is árnyékolva van minden oldalról. A tápszűrést kellene valahogy tökéletesíteni. A 7805 -ös lábaihoz forrasztottam a panel minkét oldalán egy-egy 100nF SMD kondenzátort. Természetesen a PIC VSS és VDD lábai között is van egy SMD 100nF -os kondenzátor. Most egy 9V dugasztápról üzemel. Jelenleg egy fojtó, VK200 -as , típusú tekercs került beépítésre, de sajnos ott a panelon nem tartom jó ötletnek. Jelenleg a főkapcsoló a táp bejövő pozitív ágát szakítja meg. Esetleg itt nem lenne jobb megoldás megszakítani a földet? Hogyan lehetne még jobbá tenni a szűrést és az árnyékolást? Illetve, még abban kérném a segítségeteket, hogy műszerekben milyen típusú SMA csatlakozókat célszerű használni? A Hestore-ból szeretnék rendelni. Esetleg itt lenne a célnak megfelelő? A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2019
Hátulról előre válaszolva, : Csatlakozóból jól átgondoltan minimum mindenféle kell, és a szükséges maximumot meg kell szorozni néggyel.
![]() Más: oldal alján látható verzió messze nem tekinthető jól árnyékoltnak. Az ami elsőre kilátszik belőle az a földhurok. A belső árnyékoltnak mondott doboz az nem az, és annak a találkozása az előlap bemenő -bnc - panel viszonylatában kissé kétséges. És elég jellemzően a pozitív ágat bontani a tápnak. Nézegesd az eredeti szerző képeit megoldásait, bár szerintem itt -ott eltúlozta, de alapnak tekinthető.
Rendben, egy kicsit elrendezem a dolgokat a dobozban. Az előtét mérőfej doboz, valóban hiányos. De, ha lesz megfelelő csatlakozó belemezelem. Gondolom, hogy a kilógó induktivitások a legjobb megoldások. Ha kiveszem őket, akkor csak egyszerűen vezessem be az árnyékolt és a koax kábelt?
Ha a dobozba kell RF jelet kell a dobozba bevinni kihozni akkor igen, jó ha a koax beleforrasztódik a dobozba, teflon koaxnál még működik a dolog. A mérődobozt és a bevezetékelést átvezető beforrasztható kondenzátorokkal kell megoldani. a dobozon belül kell megoldani a szűrést, ne lógjon ki a szűrni kívánt áramkörből a nyitott magú fojtótekercs. Az áramkör még GHz-ig is elég érzékeny, így a mezei drótlábú kerámiák kerülendők, még szűrésre is igaz, sőt SMD esetén is több darabból és eltérő értékek párhuzamosításából kell kialakítani.
És ha egy külön 50ohm-os koaxon vinném be a tápot? Sajnos átvezető kondim vagy más alaktrészem nincs.
![]()
Ha nem lennék így estefelé ennyire lusta lefotóznám az enyémet, nem mintha követendő példának tartanám. És nincs is véglegesre dobozolva mint annyi más sem... Én semmilyen árnyékolást nem használtam a vezetékezésre. Egy arasznyi 3eres csatlakozós vezeték a proci panelhoz.
Nálam egy pici kétoldalas paneldarabra épül fel, ami vékony rézlemezzel van keretezve meg fedve, ezen egy talpas SMA ajzat forrasztva. A panel két helynen van átfúrva, ott egy vastagabb átvezető drót van, de mindkét oldalán smd kondikkal, hidegítve. Nincs benne szűrő tekercs, mert a jelen doboza nem tekinthető mágnesesen árnyékoltnak, ezért kihagytam.
Köszönöm szépen. Megpróbálom kihozni belőle a legjobbat.
![]()
Készülget az új előtét.
![]() Sajnos 33 Ohm-os 1% 1W-os SMD ellenállást nem kaptam, így kénytelen voltam 2 db 68 Ohm -os 1% 1W ellenállással helyettesíteni. Igaz így egy kicsit több a bemeneti ellenállás értéke. Mérve 33,6 Ohm-ot mutat a DMM. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
Azt az induktivitást én kidobnám a helyedben, vagyis rövidzárral helyettesíteném! Több kárt okoz, mint hasznot! Egészen pontosan csak kárt okoz...
Akkor kiveszem.
![]() Kicsit nyomottnak néz ki különben itt a képen. De nem tudok fényképezni, főleg makrót. A forrasztások is csillogóbbak valójában. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
További képek.
Árnyékolás megtörtént. Neszed neked Kossuth rádió! Ide most már nem jut a radioaktív sugárzás sem. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |