Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   729 / 783
(#) ferci válasza Szabi1 hozzászólására (») Feb 17, 2019 /

Látom, nem érted az összefüggést...( 230 voltról kis teljesítményű eszközök táplálása soros kondenzátoros előtéttel szituáció ) - modellezd le 1 db 60-75-100 wattos izzóval és 2-3 µF hasonló elektromos tulajdonságú soros kondival, mit látsz.
Oda még nem kell se graetz, se más. Privátban elküldöm a lényeget.

Örülök, hogy sikerült..
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2019
(#) mrex hozzászólása Feb 22, 2019 /

Sziasztok. Keresek olyan fórumtársat aki kapcsoló üzemű tápegységet készítene nekem . Részleteket privátban.
Köszönettel.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2019
(#) Zoltan.ms hozzászólása Feb 23, 2019 /

Sziasztok, azt szeretném kérdezni egy kapcsolóüzemű tápokban otthonosan mozgó szakembertől, hogy a mellékelt képen látható 8,5A-es LED tápoknak mi lehet a baja?
a probléma az, hogy terhelésre (Ha izzókkal együtt) indítom akkor nem indul el, ha üresen indítom akkor szépen azonnal elindul és nyugodtan rátehetem a terhelést (85Wattal próbáltam), stabilan működik, feszültsége is stabil marad.
Ha kihúzom a konnektorból és rögtön visszadugom akkor elindul, ha várok pár másodpercet akkor már nem...(terheléssel)
És van köztük olyan ami terheléssel indítva "zirnyegő" hangot ad egyre hangosabban aztán kb 10 másodperc múlva hirtelen elindul...a többi meg egyáltalán nem.
Melyik alkatrész vagy részegység lehet felelős ezért? Az Ic-t cseréltem TL494-re átmértem az összes alkatrészt és jónak mértem őket...
(#) frissadam hozzászólása Feb 23, 2019 /

Sziasztok! Gyakorlatban milyen feszültség esést sikerült elérnetek rezonáns táppal a terhelő "Amperek" függvényében? Nekem körülbelül 0,5v/A az elért esés kb 50V tápfesz mellett. Tehát alig jobb mint egy jóféle trafós táp. Mit nem csinálok jól? Vagy ez normális e rezonáns üzem esetén?
(#) Ge Lee válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 23, 2019 /

Egy rajz sokkal többet mondana. Nekem a kép alapján mezei AT PC táp felépítésnek tűnik. És mivel arra hajaz, az a gyanúm, hogy a 494-nek nincsen önálló tápfesze, hanem a már elindult tápból kap tápot a főtrafóról, azon a szál dróton ami a trafóból oda van kötve.
Elindulni meg úgy indul el, hogy 2 ellenálláson megkapják a tranyók a 300V-ot, aztán 1-2 periódus után amikor már keletkezik akkora fesz a trafóban elindul a 494 is.
Ha így van, 2 dolgot tudsz tenni, vagy nem indítod nagy terheléssel, vagy csinálsz egy külön segédtápot a 494-nek, mint ahogy lett az az ATX tápokban is.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Feb 23, 2019 /

Kb. normális. De megnézheted azt, hogy ha valamennyire elhúzod a frekit akkor változni fog a feszültség is. Meg úgy érdemes ezt mérni, hogy méred közben a puffer feszt is, hogy az mennyit esik. Több primer puffer kell. Pontos adatokra nem emlékszem, de én úgy csináltam mezei ZCS tápot nagy teljesítményre kicsi feszesés nélkül, hogy hídkapcsolást alkalmaztam, meg megváltoztattam az LC arányt, kicsi szóráshoz tettem nagyobb kapacitású kondit. Nem 60 meg 80uH-s hanem 10uH szórással lett elkészítve a trafó.
Amikor a 2x400W-os végfok a teljes kivezérlés közelében zenével rángatta a tápot, akkor volt ilyen 1-2V-os a feszültségesés.
(#) Kovidivi válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 23, 2019 /

Azt írod, izzó a terhelés. Az izzók indulási árama többszörös, a táp azt érzékeli, hogy rövidzárlat van a kimeneten. Indulásnál a vezérlő IC tápján levő kondi még üres, de mikor már megy a táp (terhelés nélkül), és csak ekkor rakod rá az izzós terhelést, áramkorlátos módba vált, a vezérlő IC pedig a kondiból táplálkozik arra a pici időre. Te magad is írtad, ezek LED tápok, a LED-ek pedig induláskor nem akarnak többszörös áramot felvenni, mint az izzó. Igazából nem is LED tápnak nevezném ezeket, hanem csak átlagos, fix kimeneti feszültségű, áramkorláttal rendelkező tápegységnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
(#) Zoltan.ms válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2019 /

Köszönöm a hasznos tanácsaidat, de egy érdekesség azért van, ebből a tápból több van mint ami a képeken látszik,(ugyanaz a típus) és a többi az jó, tehát ha ráakasztok izzóból közel 100Wattot akkor is indul pöccre, a "rossz" tápok meg nem, ebből arra következtetek, hogy ezeknek valami baja kell, hogy legyen...de mi lehet az???
(#) Kovidivi válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 23, 2019 /

Ha a másik táp indul terheléssel akkor már csak a kiszáradt kondik okozhatnak gondot. Kiforrasztva, ESR mérővel tudod ellenőrizni, de én a kicsiket alapból cserélném.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
(#) zsoltee0001 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 23, 2019 /

Nekem pont most volt egy esetem, normálisan indult a táp, minden feszültség megvolt, viszont ha terheltem, akkor bizonyos terhelésnél leállt.
Valahol kontakthiba volt, átforrasztottam az egészet, sajnos a hiba nem lett meg, mérmint, hogy bumm... ez volt az, de a táp azóta is jól működik.
Sajna nem-lyukgalvanizált paneleknél a forrasztási hiba 10+ év esetén előfordul.
Kondit nem cseréltem.
Üdv
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2019 /

Köszi! Primer oldali puffernél menyi a "megengedett" fesz esés? A híd kapcsolást itt full hídra érted 4 darab kapcsoló fettel?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Feb 24, 2019 / 1

Nincs olyan hogy megengedett, az lenne a jó ha semennyit sem esne. Ha esik, akkor az áttétel arányában esni fog a szekunder is. A delta U, vagyis a feltöltött puffer csúcsfeszültségéhez képest történő feszültségesés (ripple) értékére egy egyszerű számítás az alábbi: I/(133xC).
Tehát, ha mondjuk 1000µF a puffer és 1A-rel van terhelve, akkor 1/(133x0,001)=7,5V.
Ennyit csökken a kondin a feszültség amikor jön a következő periódus és elkezdi tölteni. A 133 az időből jön, a 7,5 ms reciproka.
A híd az híd, azaz 4db kapcsolóelem.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2019 /

Köszi!
(#) mark.budai hozzászólása Márc 6, 2019 /

Sziasztok!
Jól gondolom, hogy TOP224Y helyére mindenféle változtatás nélkül tehetek TOP227Y IC-t?
Köszönöm!
(#) ferci válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Szia!
Adatlap szerint beteheted, izmosabb is, esetleg jobb is kicsit pár tulajdonsága.
(#) mrex hozzászólása Márc 6, 2019 /

Sziasztok!

Szeretném megépíteni ezt a kapcsolást. Tudnátok linkelni azt a cikket vagy hozzászólást ahol a trafókról van szó. Milyen keresztmetszetű huzalból kell tekerni a gate trafót, illetve a kimeneti trafót.
Előre is köszönöm az információkat
(#) kadarist válasza mrex hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Szia!
Válassz innen egy szimpatikus áramkört, mert ezekben a cikkekben komplett építési leírások is vannak. Bővebben: Link.
(#) mark.budai válasza ferci hozzászólására (») Márc 6, 2019 /

Szia! Köszönöm a válaszod!
(#) ocsibacsi63 hozzászólása Márc 6, 2019 /

Sziasztok! Égre-földre keresek egy kapcsolóüzemű tápegység kapcsolási rajzát, ez a Dell Inspiron 1525 laptop hálózati adapterének kapcsolási rajza. Próbálom a panel után lerajzolni, de a zsúfoltság ,smd alkatrészek miatt(igaz már egy párszor nekikezdtem), el el -akadok. Ezen igazán egy jó kapcsolási rajz segítene csak. Ehhez kérném segítségeteket. Igaz elfogadható áron már be lehetne szerezni, nem is ezen múlik, csakhogy én szeretném megjavítani(mivel hogy érdekel mi az ami elromlott benne).Odáig már eljutottam, hogy az impulzus-trafó nem kap vezérlést, a mosfet oké,az egyenfesz(320V) oké.
Ebben kérném segítségeteket.
Köszönet előre is.
(#) gaben62 válasza ocsibacsi63 hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

Szia
Nem kell hozzá kapcsolási rajz, meg lehet javítani műszeres mérésekkel is.
Nálam pl. az adapterkábel 3pólusú csatlakozója volt zárlatos, valamiért belül összeért, 2-helyen,
emiatt az optocsatoló nem engedte működni a primerkörben a vezérlést.
Rajzot nem biztos hogy találsz, mert rengeteg fajta létezik, és javítani sem szokták, számítógép szervizben, boltban, nem.
Amennyiben nem találsz zárlatos diódát , rossz elkót a szekunder oldalon, akkor az indító tagokat ellenőrizd, mérd ki, a primer részen,.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2019
(#) Ge Lee válasza mrex hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

A gate trafóra 0,2-es 0,3-as elég. A másikra meg az átfolyó áram függvényében, ugyanúgy, mint bármelyik közönséges trafónál. Két különbség van csak, az egyik, hogy a kis méretek és a skin hatás miatt kapcsolóüzemben nem használunk vastag huzalt, hanem több vékonyat (mondjuk 0,4-est) fogunk párhuzamosan. A másik, hogy a kis mennyiség miatt a szokásos 3A/mm2-nél nagyobb áramsűrűséggel is lehet méretezni, akár a duplájával is, de én mértem egyszer egy trafót, 8A/mm2 áramsűrűséggel és abban még mindig nem melegedett 45-50 fok fölé a huzal.
De ha ilyen kérdéseid vannak, akkor nem biztos hogy kapcsolóüzemű táp építésébe kellene kezdened.
(#) Ge Lee válasza ocsibacsi63 hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

Fogod a labortápot, lekötöd a fetről a trafót meg kikötöd a visszacsatolást, adsz a vezérlésnek tápfeszt a labortápról és megnézed hogy egyáltalán maga a vezérlő működik-e, utána van csak bármi értelme tovább keresgélni. De ha nem lett a táp túlterhelve, akkor általában semmi más nem okoz következményekkel járó hibát, csak kiszáradt elkó vagy visszáramos dióda.
(#) fsub válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

Bocsánat a buta kérdésért, de a 7,5 ms az miből ered?
(#) Ge Lee válasza fsub hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

Abból, hogy kb. annyi idő alatt esik le a pufferfesz a csúcsról. Bár ez most itt a képen éppen 6,9ms.

6,9ms.jpg

(#) fsub válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

Értem, köszönöm!
(#) vision61 válasza ocsibacsi63 hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

Szia!
Esetleg ez nem hasonlít?
(#) ocsibacsi63 válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Szia!
Bocsi,vendégeim voltak, s eddig még az oldalra sem néztem fel.Köszi a hozzászólásod.Neked "szerencséd" (volt már ami a hibát illeti), igen ott az opto. tiltott le.Nálam mint írtam a mos-fetet nem vezérli az NCP1271,de azt nem találtam meg miért, mert ha a 2-es lábat akár földre kötöm pl. egy 100 ohmossal, akár a "levegőbe" teszem, csak nincs semmiféle változás,tápfesz megvan, szakadás, zárlat nincs. Mértem digittel, szkóppal.Letöltöttem az NCP adatait(sajna csak google-fordítót tudtam igénybe venni), de az ott található kapcsolási rajz(ok), igaz nagyon közel van(nak) a panelon lévővel csak irányadó(k), mert a "panelomon"ott több az alkatrész, amiket le ellenőriztem(az smd-ket nem akartam kiforrasztani, ezért lenne jó a rajz, mert könnyebben be lehetne azonosítani, hogy a mért alkatrész biztosan oké-e, vagy sem. Meg ez a "fránya" NCP egy kicsit "bonyolult" működésű(legalábbis nekem, most találkoztam vele először).Ha Te többet tudsz róla, és megosztanád velem, azt igen megköszönném.
(#) ocsibacsi63 válasza vision61 hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Szia!
Köszi! Így első ránézésre nagyon hasonlít.Azt hiszem ez segíteni fog!
Bocsi, Neked is csak most reflektálok, mert vendégeim voltak, s csak mot tudtam "géphez" jutni, és csak mostantól tudok "áramkörözni".
Mégegyszer nagyon köszi a rajzot. Estleg az NCP1271-ről tudnál-e egy kis használható infót?
(#) ocsibacsi63 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2019 /

Szia!
Az elkókat kicseréltem, na még a diódákat(csak ellenállásra vizsgáltam, ez oké),már amit kell kicserélem(nem jutott eszembe a visszáram), ez jó ötlet, köszi.
Na meg "végigjátszom" amit leírtál.
(#) xitibi hozzászólása Márc 12, 2019 /

Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Megépítettem ezt a tápot :Kép: Hivatkozás némi számolás után tettem néhány változtatást és ez lett a lay formátum:
Kép: Hivatkozás Működik, de a felső fet source lábán ez a szkop kép van:
Kép: Hivatkozás Az alsón ez:Kép: Hivatkozás a pc trafó ki lépő lábán a soros induktivitás előtt:Kép: Hivatkozás
A szkóp beállításai pedig ezek a fej 10XKép: Hivatkozás A kérdésem hogy jó ez így?
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2019
Következő: »»   729 / 783
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem