Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Helló
Olyan kérdésem lenne, hogy darlington tranzisztort hogy lehet kimérni. A bázis és kollektort simán ki lehet mérni, de a bázis emittert hogy mérjem ki? Vagy mit kell mutatnia? Mert nekem ott szakadást mutat. ![]() Előre is kösz Üdv.: Ricsi
Pedig bázis- emitter viszonylatában két átmenetnyi nyitófeszültséget kell mutatnia a műszernek. Ez némileg műszerfüggő ( a mérő áramerősségtől függ).
Hello!
Ha megnézed a bázis-emittert, akkor ott két sorbakötött nyitóirányú diódát látsz. A műszer nem tud akkora nyitófszültséget adni, hogy a diódák kinyissanak. (1.2V) Viszont, ha elemről v. tápegységről egy 1kohm-os ellenálláson keresztül adsz feszültséget rá, akkor mérheted az 1.2V Bázis-emitter feszültséget. üdv! proli007
Hello!
Bocs, hogy kijavítalak, de nem a "mérő áramerőségtől", hanem a mérő feszültségtől függ. Üdv! proli007
Oké ez most off lesz egy kicsit, lehet nevetni.
Hogy tudnám lemérni hogy mennyi statikus elektromosság keletkezik a macskám simogatása közben ![]() Szegényt elég sokszor megrázom ![]()
Nekem egy gyors kérdésem lenne, 555-ös Timer IC 3-as lába max mekkora áramot bír?
![]()
200 mA
Az adaltapon van pár táblázat amiből ki lehet még ezt azt sakkozni. Ez National-os 555 ic volt, más gyártónál más lehet.
Arra gondoltam,hogy a nyitott átmeneteken eső feszültség függ az átfolyó áramtól.
Igen függ. Csa itt még nincs nyitva, mert nem tudta megmérni.
Vagy esetleg rossz a tranyó...
![]() De tréfa nélkül: van egy pár multiméterem,de a gagyitól a jobbfajtáig mind mást mutat diódamérés állásban,de mindegyinek elegendő a mérőfeszültsége. Jó lenne tudni az övé milyen.
Sziasztok!
Tegnap feltettem tölteni ezt az akkut (12V / 7,2Ah) Ma néztem meg hogy hol jár a töltés (1 órával a lejárta előtt) És hallom hogy pezseg meg fúj ![]() Ennél az akkunál normális ez a gázfejlődés? Jah és 11-óra töltés után langyoska volt az akku üdv! Csatolva róla a kép.... Idézet: miért evvel mi a baj?„Annyi az össz baja:Long a felirat,rajta!” Lehet hogy nem kellet volna 12 órát tölteni ![]() De nem romlott el bírja a terhelést de még kihűlőben is termel egy kis gázt... üdv!
Pont nem az idővel volt a baj!
Hanem a töltő árrammal! ha 7,5A -es akkor azt csak 750mA -el töltheted! (vagyis az 1/10 -edével!) Én a 3,5A esemet, 345mA -el ltöltöm, és folyamatosan figyelem Amérővel! Ha elkezd csökkenni egy pár óra mulva akkor jó! Fontos, ha egy 10edével töltöd, akkor az azt jelenti, hogy 12óra alatt rendesen fel kell töltődnie! Autó akksi töltőt használtál? Mert ha igen akkor az akksid, nagy valószínűéggel cellazárlatos! (ujboli töltéssel kilehet deríteni, ha leesik az Amper, és a kapocsfeszülcség nő!) Az autoakksi töltő bizonyos, Ah -s akksikat, tud csak biztonsáosan tölteni!
Azert merj ra a toltofeszultsegre.
Ugy tudom, ezeket NEM arammal, hanem feszultseggel kell tolteni (ugy ertem, konstans fesszel). Vagyis masmilyen tolto kell hozzajuk. Ha a sajatjaval toltotted, akkor nem szoltam. A Long felirat rajta meg a gyarto (Kung Long), semmi koze az angol 'hosszu' szohoz.
Szia!
Tudom hogy az akkukat a kapacitásuk tizedével szabad max tölteni ezért kb 730mA-al töltöttem 11 órát :yes: És labortápról töltöttem de nekem nem esett a töltőáram! Az áramgenerátort beállítottam 720-30 mA-ra és az áramgenerátor LED még reggel is világított... Csak kipróbáltam hogy max mennyivel töltött volna az 1.5A-lett volna. Nem lehetséges hogy azért melegedett meg és azér feljesztett gázt mert már tele volt ? üdV! UI.: az akkun nincs valami írva arra vonatkozólag hogy gáz képződik?
Helló Zoli15! Én az ilyen akksikat 3-400mA-rel töltöm, és 14,4V-ot állítok be a feszre. Ezzel a fesszel még nem akar lufi lenni, legalábbis még nem tapasztaltam.
akkor lehet hogy a töltőáram sok volt neki?
üdv!
Hello!
- A töltési feszültségről nem sok szó esett eddig. Azt nem írtad, hogy a labortápon ezt hova állítottad. (Mert, ha a táp kimeneti feszültségét, terheletlenül előzőleg pld. 14,4V-ra állítottad volna, most problémád sem lenne!) De az aksi oldalán látható is, hogy ciklikus töltés esetén, 14,4..15V a töltésfeszültség. - A 12órás állandó áramú töltés, csak akkor kerülhetett volna szóba, ha az aksi előzőleg teljesen ki lett volna sütve (kb. 10,5V-ig) és új az aksi, tehát a kapacitása is még meg van. - Kb. 14,2V fesszültség felett megindul az intenzív gázképződés az aksiban. Ezért ezt a feszültség szintet szokták emlegetni. Ezen a feszültségen az aksi még nincs feltöltve, ezért tovább töltik. De ha az áram változatlan értékű, a záródugókat el kell távolítani. Ezért inkább csökkentett töltőáramal töltenek tovább. - Normál töltésnél, C/10 állandó árammal töltik, míg el nem éri az ominózus 14,2..14,4V feszültséget. Aztán a feszültséget már állandó értéken tartják. Így a töltőáram kezd csökkenni. Ha ez eléri a C/50..100 értéket, akkor még tovább töltik kb. két órán keresztül. Itt a töltés befejeződik, vagy kikapcsolódik, és ha az aksi feszültsége visszaesik 13,6..13,8V-ra csepptöltési üzem áll be. (C/100) - Ha gázképződés intenzív, az azt jelenti, hogy az aksi már bontja a vizet. Így a sav besűrüsödik, amit a töltés végén helyre kell állítani. - A töltés végfeszültsége, sok mindentől függ, ezért ez a 14,4V érték, csak egy "gyakorlati érték" lehet. üdv! proli007
Hello!
Néha érdemes feltenni az aksit a mérlegre. A Ding-Dong-nak a súlya lehet csak a fele, mint a normál-é. Azért ez elgondolkodtató? ![]() üdv! proli007
Ha tele van, akkor 0Akörüli értéken kéne hogy legyen, és 12V-nak kellene lennie a kapocsfeszültségnek, az akkumlátoron!
szia!
A kisütés nem sikerült! Rátettem egy 24V/ 75W-os izzót kisütöttem egész 2V-ig levettem és visszaszívta magát 12V ig egyszerűen nem tudtam kisütni ![]() De én is erre gyanakodtam hogy sok volt ebben az állapotban a 12V. A töltőátam kb 13-14V lehetett... És azt a savat hogyan lehet helyreállítani? Nekem még a töltés befejezte után kb 4 órával még képződött egy kis gáz... üdv!
Ez az akku eklég nehéz, lehet benne kb 2 kiló, de holnap megmérem
![]()
Hello!
Idézet: „A kisütés nem sikerült!” Még szerencse. De nem szabad ilyen durván bánni az aksival. A töltőáramnak és a kisütő áramnak a C/10 pont elégséges. (Ez esetedben ugye 720mA lett volna) Az aksi kapacitás maximumát a 20órai kisütés alatt éri el. Ez ugye C/20. Nagyobb terhelés mellett a kivehető kapacitás csökken (mégcsak nem is lineárisan) Tehát a töltésnél és kisütésnél így kell gondolkodni. Természetesen lehet akár C értékű is a kisütő áram, de szigorúan csak rövid ideig. (Lásd gépkocsi indítás) Amit Te művelsz az aksival, az a halálát okozza. A 75W-s 24V-os izzó, az kb. 3A, de 12V-on is legalább 2A. Ez a Te kis aksid kisütéséhez túl sok. A 10,5V-ra történő kisütés, azt jelenti, hogy C/10 árammal sütöd, miközben méred az aksi kapocsfeszültségét. És mikor az (így terhelve) eléri a 10,5V-ot, ki van sütve az aksi. Ha ez alá meríted, mélykisütésbe kerül, ami szintén csökkenti az élettartamát. Az természetes, hogy a kisütés után, az aksi,terheletlenül ismét 12V-ot fog mutatni. Sőt Jó! A savsűrűséget, csak olyan aksinál tudod mérni és helyreállítani, ahol az elektrolit hozzáférhető. (Nem felitatott) Erre van fajsúlymérő és optikai műszer egyaránt. Ha a töltés után, még négy órával is pezseg, az nem túl jó hír, mert így viselkednek azok a cellák, ahol vagy összehajlanak az elektródák, vagy kihullik az eletróda anyaga és a cella fenekén az iszap zárlatot csinál. Ilyenkor az aksi feltölthető, de a magas önkisütési áram miatt, terheletlenül is gyorsan lemerül. Ha másnapra megnyugszik, akkor még lehet jó. Egyébként, ha nem desztvízzel töltjük fel a cellákat, akkor is szokott pezsegni az aksi és szép lassan tönkre is megy. A savsűrűség helyreállítása, egyébként úgy történik, hogy fajsúly mérés után, desztvízzel higítjuk a megfelelő szintre. (vagy esetleg savazzuk, ha előtte alacsony volt) De mielőtt belekezdtél volna mindenféle manőverbe, tájékozódhattál volna. Először is elolvashattad volna, mi van az aksi oldalára írva, és nem utolsó sorban, elolvastad volna az aksisi topikokat, mert szinte minden kérdés volt már érintve! ![]() üdv! proli007
Szia!
Ezt a kisütéses dolgot nem tudtam ![]() De az az izzó nem volt rajta olyan sokáig 3-4 percig max :yes: Mostanra már megnyugodott az akku! Az már tönkremenetelt jelent hogy tegnap 13.01V volt benne ma már "csak" 12.94? De még kipróbáltam tegnap kb 10 másodpercig hogy mit bír egy 12V /21W-os izzóval üdv! Idézet: „elolvastad volna az aksisi topikokat, mert szinte minden kérdés volt már érintve!” Olvasgattam is egy automata akku kisütő PDF jében írták hogy ki lehet sütbi egy izzóval is de konkrétan nem tértek rá ki ![]()
hello !olyan problémám lenne .h megépítettem egy analóg forrasztóállomást!(még nincs élesztve)!beforrasztás végén multéméterem segítségével leellenőritem a megfelelő funkcióval h minden vezet e aminek kell...és aminek nem kell az meg nem! de kezdő révén megfeledkeztem h ilyenkor áramot ad le a multi és ugye nem figyeltem a polaritásra...egyik led be is halt...nem tom h a kkondik és az ic-k túl élték e!(olyan fél voltot ad le a multiméter)!kitom mérni valahogy h a többi alkatrésszel mi a helyzet? vagy ilyen kis áramtól a leden kivül sérülhetett más is?
![]() ![]()
Szia!
Egy LED-et hogyan lehet kiütni fél volttal? ezt mond már el nekem! üdv! ![]()
lehet h alapból rossz volt! de mondom pár helyre véletlen rossz poralitással érintettem oda a multit! de ha nem lehet akkor csak örülök!
![]()
szóval akkor valszeg ettől a fél voltol nem sérült semmi?
![]()
általában a LED eknek a nyitófesze 1.5 -2V körül van tehát ezalatt meg semm nyikkan..
Szerintem élesz fel nyugodtan... üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |