Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hibátlan eldondolás. PCF 82 9 V 300 mA-el melegszik!
![]()
Már csak az a problémám, nem tudom mennyi lehet a macska hővezetése és olvadáspontja Csajkovszkij Diótörőjéhez viszonyítva holdtöltekor.
![]()
Remlik, hogy valamelyik RT evkonyvben volt ilyesmi kapcsolas. Ugy 93-98 kozott keresgelj. Sajna en 1700 kilometerre vagyok a szakirodalomtol, de ott is volt PCF es PL500-504-es PP.
a P-s futest en is kedvelem, csak ugyesen kosd oket sorba. (ha eleg sokat kotsz sorba akar 220-rol is mehet, de azert ott mar lenne gond a futesbol jovo zajokkal, asszem...) Valakinek otlete elofokra EQ-ra, keverore?
Izehoze, leltem a neten elofokot, egy dynacord bass erosito, ugyhogy kb ami nekem kell...
A D ponton 290 voltot kap a lolkom. Mi a velemeny?
Kaptam egy Videoton Harmónia R-4300 rádiót. Szép állapotban van csak az állomáskereső tekerőgomb hiányzik. Sajnos ez már az újabbak közül való szelén egyenirányítós és a skálaüveg is plexi. Csak 4 cső van benne ECH81 EBF89 ECL86 EM84. Nincs benne URH csak rövid, közép és hosszú hullám. De nagyon örülök neki mert azért ez is egy csöves
![]()
Olyat akarok szerezni majd ami fogja a nyugati URH-t. Gondolom az csak a háború elötti magyar készülékeken volt csak mert utána bejött a keleti URH.
És egy keleti urh-sat át lehet alakítani nyugatira?
jaja, ez lehet az. par even at az RTEK foglalkozott vele, hogy a rengeteg TV-csobol lehessen valamit epiteni. Volt SZombathelyen egy bolt, ahol 20-30 forintert vettem PCF-PCL csoveket es kb 100-200-ert PL500-504-et... az 50 forintos TV sorkimeno trafo tokeletes volt 12V/800mA-os taptrafonak vaaaagy, es itt jon a tripla axel! lehet hasznalni kimenonek is... (na persze, mint minden kb 10W-os 220/6-15 trafo...) persze nem 100-as Marshall de szol.
valaki leirna, hogy egy occcccso taptrafot hogyan es miert lemezeljek at, hogy kimenonek szoljon? Legyszi! Muszi erositojet gondolom klonozni... koszi!
es mennyi legyen a legres? Vagy probalkozzak, elvegre 2 csavar ki, papir be es ok?
Azt leirod nekem, hogy mit valtoztatok ezaltal? Valaha tanultam elektromagneses tereket, de ez most tul nagy agykapacitast igenyel... ![]()
köszi.
A hangja eszmélet, hangosan szol a végcsővek 6P14 vannak PP üzembe!
Szia Jani!
Az URH vételnél van egy elkülönített egység, az URH keverődoboz. Ebben tevékenykedik kedvencünk, az ECC85. A cső egyik fele előerősítő, a másik önrezgő keverő kapcsolásban dolgozik. A doboz kimenetén FM modulált 10,7MHz-es jel található (természetesen akkor, ha éppen állomást vesz), amit az ECH81, és EBF (EAF801) 89 tovább erősít. Ezután történik a demoduláció (általában aránydetektorral), és limitálás. Térjünk vissza a dobozhoz. Akkor lesz a kimeneti - 10,7MHz-es - rezgőkörön jel, ha az adó, és a helyi oszcillátor frekvenciája között ennyi a különbség. Ezt a különbségi terméket szűri ki ez a rezgőkör, mert azért van ott más is, de nekünk csak ez kell. (Az mindegy elviekben, hogy az adó, vagy a helyi rezgés frekvenciája nagyobb.) A lényeg: 1: A bemenőkör frekvenciatartományát meg kell emelni. 2: A helyi oszcillátor frekvenciáját is meg kell emelni. 3: A frekvenciaátfogást is meg kell növelni. (Ezt azért, mert az OIRT sokkal keskenyebb sávon jött - 66-73MHz durván - a készüléket erre tervezték a skála teljes hosszára vonatkoztatva.) Ezt fülre elég nehézkes megcsinálni, egy FM generátor ebben leírhatatlan segítség.
A sorkimenő biztos nem. (Ez a kutyaházban volt, és 15625Hz-el működött.) A képeltérítés kimenőtrafója viszont rendelkezhetett az általad megadott paraméterekkel.
Köszi majd ha szerzek egy olyan rádiót akkor megjátsszuk. A mostanin nincs.
Nekem egy tekercs módoításával sikerült áthangolnom az URH-s tunerkockában. A tetején télleg egy ECC85 csücsül
![]()
Én 4 napig szenvedtem vele, de csak a nagy térerejű szlovák adók jöttek be
![]() ![]()
Sziasztok Csövesek!
Kész lettem a GU-50 SE sasszijával üdv
Alakul!
![]() ![]() ![]() ![]()
muszi, a pcl86-os erolkodod milyen volt, ha sima taptrafoval terhelted?
kosz!
muszi! ez a szepseg, GU50 (pofatlanul olcso az ebayen!) mit tud?
atdobnad a kapcsolast meg a kimeno adatait? koszi! (megiscsak tokosebb, mint a pcl....)
Kész van a 6AS7G-s SE-m! Kemény 2x7w! Torzítás nélkül 2x5w!
Majd lefényképezem... Ha megyek Hmvhely-re 24-én, akkor azzal fogok virítani! Közben arra gondoltam, hogy egy nagy rakat GU50-ből triódába kötve csinálok egy OTL-t és végre meghallgatom... Mit szóltok???
Nemrossz
![]() ![]()
PCL86-nak tetszik a táptrafó mint kimenő.
A GU-50-hez a pcl kimenőimet fogom használni. Jól szól.
kb mit lehet varni a GU50-tol? Meddig tolhatom fel neki a tapfeszt? Kvazi minden trafot ujat kell szereznem, mert eleg messze vagyok a muhelytol, igy ha lud, legyen kover.
A PCL kb 2-3W-ot tud, nem? A GU50? Koszi!
A GU-50 pentóda módban akár 10W-t is kitolhat, SE-ben.
Az anódfesze neki max 1KV lehet.
okay... legyen rajta ipari fesz, mondjuk 600-700-al, amit egy 220/12 meg egy 6/220-as trafoval elo tudok allitani... Ezek utan, mondjuk egy 220/15-os atlemezelt 25W-os trafo megteszi kimenonek?
Koszi!
Azért a 6V-os trafó nem biztos, hogy örül neked, ha 12V-al gerjeszted. :yes:
Ha már nem tekertetsz trafót hozzá, akkor nkább úgy kellene az anódfeszt előállítani, hogy 230/12 és erre párhuzamosan két db 12/230 trafó, a szekundereket meg két graetz-cel egyenirányítva és sorbakötve lesz meg a 600V körüli feszültség. A 6/230-ra 12V-ot rákötve nagyon túl lenne terhelve a trafó, a vasmag telítésbe menne.
Kimenőhöz meg azt kell figyelembe venni, hogy mekkora anódellenállás kellene a csőnek és Neked mekkora impedanciájú a hangszóród, amin hallgatni akarod. A feszültségáttétel négyzetével arányosan transzformálódik fel a hangszóró impedanciája, ezt "látja" a cső. Nálam a PCL86-oshoz és a 6 ohmos hangfalamhoz egy 220/6V-os trafó elég szépen passzol, ebből durván 8k-t lát a végpentóda, a beállított munkapontjához pedig pont ilyen terhelés az ideális. A GU nem tudom, milyen munkapontot, milyen terhelést szeret, az alapján kell számolni a kimenőt. A hálózati trafó kimenőként történő használata esetén figyelembe kell venni, hogy a nagyobb teljesítményű hálózati trafó primer induktivitása kisebb (rosszabb mélyátvitel), így a lehető legkisebb teljesítményű kell. Persze az is fontos, hogy a vas ne menjen telítésbe az anódon folyó egyenáramtól (ezen sokat segít a légréses átlemezelés). Nálam a 30mA anódáram mellett egy 19VA-es trafó (átlemezelés nélkül) viszi azt a 3-4W zenei teljesítményt, egészen elfogadható módon. |
Bejelentkezés
Hirdetés |